ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Επιμένει στο «γκρίζο» η Τουρκία

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και την Κω, ετοιμάζει η Αγκυρα, η οποία συντήρησε την πολιτική των γκρίζων ζωνών καθ' όλη την περίοδο της «προσέγγισης», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Τουρκία

Η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελεί τη μόνη, ίσως, συστηματική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ετοιμάζεται να εκδράμει, αύριο στην Αγκυρα, με μόνο στόχο τη συντήρηση της ψευδούς εικόνας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα, την οποία έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στην ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά επισημαίνει ότι η Αγκυρα, αρχίζει να καλλιεργεί το έδαφος για να προβάλει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και την Κω.

Στο σχετικό κεφάλαιο για τα μειονοτικά θέματα, η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, αναφέρει:

«Ανησυχητική εξέλιξη αποτέλεσε, για το 2000, η κρύφια ακόμη προσπάθεια της Αγκύρας να ανακινήσει θέμα «Τούρκων των Δωδεκανήσων». Πληροφορίες που περιήλθαν στην Πρεσβεία έφεραν τους τοπικούς προύχοντες, που έχουν την υποστήριξη του τουρκικού Γενικού Προξενείου Ρόδου, να αποπειρώνται την εκκαθάριση των στοιχείων που πρόσκεινται φιλικά προς την ελληνική Διοίκηση, προφανώς ενόψει του «επομένου βήματος». Παραλλήλως, σημειώθηκαν κινήσεις για την ίδρυση, «τουρκικών» πλέον, συλλόγων στην Κω και τη Ρόδο, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίστηκε εκ του μηδενός στη Σμύρνη και σύλλογος «προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τούρκων της Δωδεκανήσου». Τέλος, σε μία χαρακτηριστική κίνηση, άρχισαν οι πιέσεις για τη μετάβαση «πολιτιστικών» συγκροτημάτων στη Ρόδο κλπ., κατά το προηγούμενο της Θράκης.

Είναι σαφές ότι Ρόδος και Κως αρχίζουν να προσελκύουν την προσοχή των εδώ «μειονοτολόγων», ιδίως μετά την αύξηση της στρατιωτικής σημασίας της περιοχής, με την ίδρυση του ναυστάθμου στο Aksaz. Το τελευταίο τούτο εγγυάται ότι η τουρκική πίεση στο συγκεκριμένο θέμα θα παραμείνει αμείωτη».

Οι τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο

Στο κεφάλαιο με τον τίτλο «οι τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο» η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας αφού σημειώνει ότι ήταν «αισθητά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάστηκαν κατά το 2000 τόσο οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (447 έναντι 1111), όσο και οι παραβάσεις (484 έναντι 634). Εξ αυτών 226 αφορούσαν αποστάσεις μικρότερες των 6 ναυτικών μιλίων, ενώ σημειώθηκαν και 29 εμπλοκές», στη συνέχεια υπογραμμίζει:

«Η ανωτέρω ποσοτική διαφοροποίηση δεν μπορεί βεβαίως να εκληφθεί ως αλλαγή της τουρκικής στάσεως στον συγκεκριμένο τομέα, αφού είναι προφανές, ότι η Τουρκία παραμένει σταθερή στις πάγιες πολιτικές της επιδιώξεις και διατηρεί τη δυ νατότητα ποσοτικής ή ποιοτικής μεταβολής της συμπεριφοράς της κατά το δοκούν. Κατά τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι, εκτός και εάν υπάρξει ουσιαστική μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής, η όποια βελτίωση στη συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να αποδοθεί σε απλή αλλαγή μεθόδου προσεγγίσεως και συνεπώς η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διατηρεί την επαγρύπνησή της στα επίπεδα των προηγουμένων ετών».

Γκρίζες ζώνες

Η Αγκυρα, σύμφωνα με την έκθεση της ελληνικής πρεσβείας, συνεχίζει να συντηρεί το θέμα των Ιμίων και της άποψής της περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Αναφέρει η έκθεση χαρακτηριστικά:

«Κατά το υπό εξέτασιν έτος (2000) κατεγράφησαν παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και μία περίπτωση παρενοχλήσεως ελληνικού πλοίου (αλιευτικού) στην περιοχή των Ιμίων. Επίσης σημειώθηκαν δύο κρούσματα παραβιάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σκάφη ενώ σε δύο περιπτώσεις τουρκικά περιπολικά παραβίασαν τα Ελληνικά Χωρικά Υδατα στην περιοχή των νησίδων Ιμια. Η τουρκική πλευρά προέβη σε διαβήματα σε τρεις περιπτώσεις για τη δήθεν παραβίαση «τουρκικών χωρικών υδάτων» περί τις νησίδες Ιμια. Σκοπός των ανωτέρω ενεργειών ήταν η συντήρηση της αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή αυτή. Σημειώνεται ότι οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων ήταν σημαντικά μει ωμένες σε σχέση με το 1999, έτος κατά το οποίον είχαν καταγραφεί δώδεκα συνολικά παραβιάσεις, εκ των οποίων οι εννέα στην περιοχή των Ιμίων».

Αποστρατικοποίηση

Εκτενείς είναι οι αναφορές της έκθεσης στην τουρκική προσπάθεια αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση:

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε και κατά το 2000 να θέτει θέμα δήθεν στρατικοποιήσεως των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, «διαμαρτυρόμενο» για την πραγματοποίηση ασκήσεων επ' αυτών, καθώς και αναμοχλεύοντας τις θεωρίες του περί γκρίζων ζωνών. Τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε προφορικό διάβημα για τη «στρατιωτική και μη στρατιωτική δράση επί γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο». Ο Τούρκος αρμόδιος ισχυρίστηκε ότι με τις ενέργειες αυτές, οι Ελληνικές Αρχές επιδιώκουν να μεταβάλουν το καθεστώς των σχηματισμών αυτών. Ανάλογα διαβήματα είχαν σημειωθεί και κατά τα αμέσως προηγούμενα έτη, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο διάβημα δεν αναφερόταν σε αυτή καθ' εαυτή την αποστρατικοποίηση, ενώ στα προηγούμενα κείμενα έλειπαν οι παρατηρήσεις για την ανάγκη διατηρήσεως του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Η πλέον εντυπωσιακή αμφισβήτηση του καθεστώτος στρατικοποιήσεως των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής Ασκήσεως «destined glory 2000» (9-25 10/00) που διεξήχθη σε τουρκικό έδαφος με τη συμμετοχή ελληνικών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων».

Αυτή, σε γενικές γραμμές είναι η σκληρή πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πραγματικότητα, η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την «τηλεοπτική εικόνα» των επιδείξεων μόδας και των «λαϊκών ντουέτων» που τόσο πολύ ικανοποιούν την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα την ελληνική κυβέρνηση.

Στον κόσμο του ο Ελληνας ΥΠΕΞ

«Ολα καλά» στα ελληνοτουρκικά τα βλέπει ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικά ΜΜΕ ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Αγκυρα

Την ίδια στιγμή που η Αγκυρα προετοιμάζει ένα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης με την καλλιέργεια ζητήματος «τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και την Κω», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να καλλιεργεί τις ψευδαισθήσεις γύρω από την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αγκυρα υποστήριξε ότι συνεχίζεται η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Στο σημείο που φθάσαμε πρέπει να θεωρηθεί έργο των δυο λαών, εμείς ασχολούμαστε μόνο με τις λεπτομέρειες», είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε και δεν πρέπει να ζορίσουμε αυτή τη διαδικασία», «πρέπει να δείξουμε υπομονή για να έχουμε σταθερά αποτελέσματα».

«Αυτό, θα μας πάρει λίγο καιρό και θα υπάρξουν διάφορες δυσκολίες κατά την όλη πορεία, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί επικυρώθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων και σημείωσε ότι ελπίζει να ολοκληρωθούν και οι δυο συμφωνίες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί (αποφυγή διπλής φορολογίας, και αμοιβαία εγγύηση επενδύσεων). Συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ των πολιτικών διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, είπε ο Ελληνας υπουργός. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στο διμερές εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές, καθώς και στον τουριστικό τομέα.

Ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ετέθη σε εφαρμογή απόφαση να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες των στρατιωτικών ασκήσεων για να μην πραγματοποιούνται ασκήσεις σε ίδια περιοχή το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η συνεργασία των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών δίνει θετικό αποτέλεσμα.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Καταψηφίστηκε η σύστασή του

Καταψηφίστηκε χτες, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με αντικείμενο τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Παρ' όλα αυτά τη συνεδρίαση εκμεταλλεύτηκε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προκειμένου να ασκήσει κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι καταψηφίζει την πρόταση ασκώντας κριτική στις κεντρικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεπικουρείται σε αυτή την κατεύθυνση από τη Νέα Δημοκρατία. Οπως ανέφερε «με την εξωτερική πολιτική που ασκείται, τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Εντάσσονται στην πολιτική του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών συμμαχιών».

Οσον αφορά τον Θεόδωρο Πάγκαλο, έκανε λόγο για «διγλωσσία» από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: «έχω ακούσει τον κ. Παπανδρέου να το υποστηρίζει και την κυβέρνηση να το απορρίπτει»... Παράλληλα επέκρινε την εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών για την πρόθεση της Τουρκίας να μειώσει τους εξοπλισμούς της τονίζοντας ότι «ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ακριβώς το αντίθετο». Την πρόταση της ΝΔ υπερψήφισε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπυριούνης.

ΚΗΦΙΣΙΑ
Εκδήλωση για τον «τρομονόμο»

Εκδήλωση με θέμα τον «τρομονόμο» διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή ενάντια στον Πόλεμο, για την Υπεράσπιση της Ειρήνης και των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης), στις 6.30 το βράδυ, με εισηγητές τους Τάκη Παππά, Γ. Νάκη και Θ. Παπανικολάου.

Δίκη Θ. Κατριβάνου, με μηνυτή τον Ε. Γιαννόπουλο

Αρχίζει σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνου, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15μηνη ποινή φυλάκισης, επειδή αμφισβήτησε την αντιστασιακή δράση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ΕυάγγΓιαννόπουλου. Συγκεκριμένα, είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του, με βάση έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ότι ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος υπηρέτησε στα τάγματα ασφαλείας. Ο τελευταίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση εις βάρος του για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου κατ' εξακολούθηση».

Η εκδίκαση της έφεσης του Θεόδ. Κατριβάνου αναμένεται να διαρκέσει πολλές μέρες. Τον περασμένο Νοέμβρη, όταν η ίδια διαδικασία έβαινε προς το τέλος της, το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε την αναβολή της δίκης για λόγους ανωτέρας βίας στο πρόσωπο του εισαγγελέα Ηλ. Γκούμα, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον συνάδελφό του Μιχ. Δέτση, καθώς ο ίδιος, μετά τις αιχμές του προέδρου Εφετών Ζ. Κώττα εναντίον του για μεροληψία, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ