ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
«Πράξεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «κυνήγι» στα λαϊκά στρώματα

Σε 2 δισ. ευρώ «απογειώθηκαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών τον Ιούλη. Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ ζητά οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα προνόμια στο κεφάλαιο «να γίνουν πράξη»

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ικανοποιούν τους βιομήχανους που ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα

Eurokinissi

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ικανοποιούν τους βιομήχανους που ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα
Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό ξαναστήνεται από χτες στην Αθήνα με αφορμή την επάνοδο των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και των παζαριών γύρω από την 3η «αξιολόγηση».

Σε αυτήν τη φάση, στο επίκεντρο βρίσκονται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, η πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί καθώς βέβαια και η ολοκλήρωση των νέων παρεμβάσεων, με τα δεκάδες «προαπαιτούμενα» και «ορόσημα» που περιλαμβάνονται στην 3η «αξιολόγηση».

Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι βιομήχανοι και τα αστικά επιτελεία, ουσιαστικά «ζεσταίνουν» την πλάτη της συγκυβέρνησης και βάζουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το κλείσιμο της «αξιολόγησης», προκειμένου να αποφευχθεί ένας «νέος κύκλος αβεβαιότητας» για το κεφάλαιο και τους «επενδυτές», ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται «αμφιβολίες» σχετικά με την επίτευξη των στόχων σχετικά με τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στην αντίπερα όχθη, τα λαϊκά νοικοκυριά, ολοένα και περισσότερο, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα δυσβάσταχτα χαράτσια, που με καταιγιστικούς ρυθμούς χαρακτηρίζονται «ληξιπρόθεσμα» από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να οξύνει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά με βροχή νέων κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών.

Βροχή κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας

Με βροχή κατασχέσεων, εκβιασμών και απειλών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα άλλα χαράτσια, «απαντούν» η κυβέρνηση και ο κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός στο φαινόμενο της συνεχούς διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα που βεβαιώθηκαν μέσα στο μήνα Ιούλη, χωρίς μάλιστα να καταγράφουν την πρώτη δόση από τη φορολογία εισοδήματος (που θα βεβαιωθεί αργότερα), απογειώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του 7μήνου (Γενάρης - Ιούλης) φτάνουν περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του Ιούλη γίνονταν πάνω από 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα! Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιούλη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν 971.429 από 951.114 στο τέλος Ιούνη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.315 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.

Η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη λήγουν οι προθεσμίες τόσο για την πρώτη δόση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ όσο και τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση «πάση θυσία», λέει ο ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του τονίζει ότι «ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση, η πολιτεία θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς καθυστερήσεις και ανατροπές, ώστε να ενισχυθούν οι προσδοκίες και η χώρα να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο προσαρμογής και ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και στην άρση της επιχειρηματικής «αβεβαιότητας», ζητήματα που με τη σειρά τους προϋποθέτουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τονίζοντας: «Οι σωστές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις».

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο μηνιαίο δελτίο, «η οικονομία δεν έχει ακόμα εισέλθει σε μια σταθερά δυναμική τροχιά ανάκαμψης, βασιζόμενη στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ενίσχυση των εισοδημάτων και της απασχόλησης». Μάλιστα, παραθέτοντας τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές, επισημαίνουν ότι «οι αγορές δεν έχουν ακόμα πεισθεί για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι αρχικές προβλέψεις για ανάκαμψη 2,5% το 2017 «υποβαθμίστηκαν» στη συνέχεια στο 1,8%, ρυθμός που σύμφωνα με τον ΣΕΒ «είναι πλέον και αυτός αμφίβολος, υπό το φως των στοιχείων του 2ου τριμήνου».

Αβεβαιότητες για τους ρυθμούς ανάκαμψης

Το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο», από την πλευρά του, συμπίπτοντας με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, επίσης διατυπώνει προβληματισμούς σχετικά με την «επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση» του ΑΕΠ σε ποσοστό 1,8% το 2017. Μάλιστα, όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, στην «τριμηνιαία έκθεση», «ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς το στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021»,ενώ παράλληλα«οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και τα νοσοκομεία διατηρούν τα "πρωτεία" όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις». Σύμφωνα με την έκθεση του «Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου», ο στόχος για το «πρωτογενές πλεόνασμα» (1,75% του ΑΕΠ) είναι «εφικτός για το 2017».

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 - με τους στόχους για τα πλεονάσματα να εκτοξεύονται στο 3,5% του ΑΕΠ - θα ενσωματώνει και το νέο «κύμα» των παρεμβάσεων με έμφαση στην κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες.

Διεργασίες για τράπεζες - «αξιολόγηση»

Την ίδια ώρα, με φόντο τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου κύκλου αυξήσεων στα μετοχικά κεφάλαια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων που έχει θέσει το ΔΝΤ, η διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών συναντήθηκε χτες στη Φραγκφούρτη με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπ. Κερέ. Η συνάντηση, πάντως, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, που δεν έγινε γνωστό, έγινε ενώ το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται ψηλά στην «ατζέντα» της 3ης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για την ίδρυση της λεγόμενης «Αναπτυξιακής Τράπεζας» που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης προς το εγχώριο κεφάλαιο. Σε αυτό το επίπεδο, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, συναντήθηκε με τη διοίκηση της China Development Bank με αντικείμενο τη συμμετοχή της κινεζικής στην ελληνική «Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Εξάλλου, χτες, ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, που θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Σεπτέμβρη.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 14/9

  • Στις 2 μ.μ. θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα παρευρεθεί στην έναρξη της έκθεσης των εικαστικών έργων του Γ. Φαρσακίδη, που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρασκευή 15/9

  • Στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα περίπτερα της έκθεσης.

Σάββατο 16/9

  • Ομιλία στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 9.45 μ.μ..


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ