ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια και σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, σε μία περίοδο κατά την οποία το τοπίο στα πεδία συγκρούσεων αρχίζει να καθαρίζει, με διαφαινόμενο νικητή το συριακό στρατό και τους συμμάχους του σε Ρωσία, Ιράν και τη σιιτική λιβανέζικη «Χεζμπολάχ». Ο συριακός στρατός, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ελέγχει πλέον πάνω από το 85% του εδάφους της χώρας, καθώς τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» περιορίζονται στη Ράκα και στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Με φόντο τις εξελίξεις σε αποφασιστικά πεδία συγκρούσεων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας προχώρησαν προχτές στην Αστάνα του Καζακστάν στην υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία και τον έλεγχο των λεγόμενων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε Α. Γκούτα, Ιντλίμπ, Χομς, Λατάκεια, Χαλέπι και Χάμα για τουλάχιστον έξι μήνες. Ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, δήλωσε ότι μία από τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» δημιουργείται στη νότια Συρία με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ιορδανίας, χώρες που ενδέχεται να συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιπρόσθετο αποτέλεσμα από τις διήμερες διαβουλεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν (14 και 15 Σεπτέμβρη) ήταν και η απόφαση για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου για τον εντοπισμό και απελευθέρωση αγνοούμενων και αιχμαλώτων.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε όχι μόνο η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για την Εγγύς Ανατολή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ενός παρατηρητή από την Ιορδανία και η παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, αλλά η για πρώτη φορά εμφάνιση παρατηρητή από το Κατάρ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί σε επόμενους γύρους, με την παρουσία παρατηρητών από άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Κίνα, καθώς σε επόμενους γύρους διαπραγμάτευσης λέγεται πως θα επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσεων σε άλλα ζητήματα που αφορούν την «πολιτική διευθέτηση» στη Συρία.

Εντάσεις με επίκεντρο το δημοψήφισμα των Κούρδων

Το ίδιο διάστημα στο Ιράκ, και ενώ έχει ουσιαστικά «καθαρίσει» το τοπίο των συγκρούσεων του στρατού με απομεινάρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», οι δυσκολίες συνεχίζονται με επίκεντρο, αυτήν τη φορά, το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα των Κούρδων για ανεξαρτησία.

Οι φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξάρτητο κράτος, που φαίνεται πως μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται στο παρασκήνιο από μονοπώλια και αστούς στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια (ανεξαρτήτως κυβερνήσεων...), βρήκαν στα μέσα της βδομάδας υποστήριξη και από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ανοικτά τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ευελπιστώντας σε σημαντικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δυναμική μίας τέτοιας εξέλιξης σε βάρος ανταγωνιστικών, γεωπολιτικά, χωρών όπως το Ιράν, η Συρία και η Τουρκία, που φιλοξενούν στο έδαφός τους σημαντικούς πληθυσμούς Κούρδων... Η μόνη «παραχώρηση» που έκανε προς τη μεριά της Αγκυρας ο Νετανιάχου ήταν η δήλωσή του πως εξακολουθεί να θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» το ΡΚΚ. Κάτι ωστόσο που, το επόμενο λεπτό, απέρριψε με δηλώσεις του ο πρώην αρχηγός του Γ.Ε.Σ. του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γιαΐρ Γκολάν...

Βεβαίως, τα επικίνδυνα (για την ευρύτερη περιοχή) «παιχνίδια» που παίζουν μονοπώλια και ξένες δυνάμεις με επίκεντρο το επικείμενο δημοψήφισμα των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ είναι πολλά. Μεταξύ άλλων σχετίζονται με ενεργειακές πηγές, οδούς και νευραλγικούς αγωγούς και τις γεωπολιτικές κόντρες δυνάμεων που επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους σε στρατηγικές περιοχές με διάφορα μέσα. Είτε με «διαλόγους», είτε με «δημοψηφίσματα», είτε πολύ περισσότερο με πολέμους που ακολουθούν αυτές τις μεθόδους, όπως είδαμε και στην περίπτωση του Νοτίου Σουδάν. Χώρα που επίσης διαθέτει σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα και ορυκτό πλούτο και ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν, για να βυθιστεί σε έναν νέο, καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, από τον οποίο οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα πολυεθνικά μονοπώλια. Ο κίνδυνος να πέσει και το Κουρδιστάν, εάν και όταν δημιουργηθεί, σε παρόμοια παγίδα, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ