ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Να μην ανακληθούν οι διορισμοί των 25 νοσηλευτών

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις φορέων της περιοχής, για να μη γίνει κατηγοριοποίηση των θέσεων του νοσοκομείου
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις φορέων της περιοχής, για να μη γίνει κατηγοριοποίηση των θέσεων του νοσοκομείου
Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που κάνουν οριακή τη λειτουργία ζωτικών τμημάτων του και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή του, αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή, αλλά και στην ανάκληση των προσλήψεων 25 νοσηλευτών, που εργάζονται στο νοσοκομείο για περισσότερα από έξι χρόνια, οι εργαζόμενοι του «Αγία Ολγα» πραγματοποίησαν χθες 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.), ενώ αύριο Παρασκευή πραγματοποιούν 24ωρη κατάληψη της Γραμματείας των Εξωτερικών Ιατρείων.

Οπως υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξη η διοίκηση του Συλλόγου των Εργαζομένων, τα σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου παρουσιάζονται στο Καρδιολογικό και το Ορθοπεδικό Τμήμα, που δεν εφημερεύουν, αλλά και στο Ψυχιατρικό Τμήμα.

Το Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και ακόμα δεν έχει μπει στην εφημερία, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλωστε, το σχετικά καινούριο τμήμα του νοσοκομείου στελεχώθηκε χωρίς να προσληφθεί προσωπικό, με τους εργαζόμενους άλλων τμημάτων και κλινικών.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει μπει στην εφημερία. Η κλινική λειτουργεί με δυο πανεπιστημιακούς γιατρούς και έναν αποσπασμένο γιατρό, του οποίου η απόσπαση λήγει, ενώ για την κάλυψη των αναγκών χρειάζονται τουλάχιστον έξι ειδικευμένοι και έξι ειδικευόμενοι γιατροί.

Εκρηκτική, όμως, είναι η κατάσταση και στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου, στο οποίο, όπως επισημάνθηκε χθες, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα τραυματισμών του προσωπικού, αλλά και αποδράσεις ασθενών που νοσηλεύονται με αναγκαστική νοσηλεία.

Το Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου, από κατασκευής προορισμένο να νοσηλεύει ασθενείς που έχουν ανάγκη ανοιχτής βραχείας νοσηλείας και σε απόσταση από το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, έχει υποχρεωθεί να εφημερεύει κάθε Τετάρτη και Σάββατο, αλλά και στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου.

«Το ελλιπέστατο προσωπικό, που στην πλειοψηφία του έχει αποσπαστεί από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), καλείται να αντιμετωπίσει πολυάριθμους ασθενείς, που πολλές φορές προσάγονται από την αστυνομία με εισαγγελική παραγγελία και είναι συχνά επικίνδυνοι για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους», τόνισε χθες ο Γ. Λαζαρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και υπογράμμισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι ζήτημα χρόνου και τύχης να συμβούν τα χειρότερα.

Επίσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δυναμικότητας δέκα κλινών, λειτουργούν μόνο τα έξι κρεβάτια, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, ενώ ο αξονικός τομογράφος που αγοράστηκε πριν ένα χρόνο λειτουργεί μόνο με ραντεβού και στις εφημερίες και με αποσπασμένους τεχνολόγους του Ακτινολογικού Τμήματος.

Σε αυτό το φόντο και μετά από έξι χρόνια, το υπουργείο Υγείας έρχεται να ανακαλέσει τους διορισμούς 25 νοσηλευτών, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 1994 με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και των οποίων οι διορισμοί κρίθηκαν παράνομοι δυο χρόνια αργότερα μετά από ένσταση άλλων υποψηφίων. Αντιμετωπίζοντας μάλιστα το «Αγία Ολγα» σαν μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, προέβλεψε, από τις 5.250 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει στα νοσοκομεία, να κατανεμηθούν στο «Αγία Ολγα» μόλις 15 θέσεις, εκ των οποίων μόλις οι εννέα αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.

«Οι 25 συνάδελφοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αφού εργάζονται σε ειδικά τμήματα (μονάδες, χειρουργεία κλπ.), ενώ έχουν δημιουργήσει κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν ν' ανακληθούν οι διορισμοί τους για κάτι που δεν ευθύνονται», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ του σωματείου.

«Την ευθύνη για όλο το πρόβλημα τη φέρει ακέραια το υπουργείο και οι τότε υπεύθυνοι, που δε φρόντισαν εντός του εύλογου χρόνου να τακτοποιήσουν το θέμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιμωρηθούν οι εργαζόμενοι που δε φταίνε», τονίζουν οι εργαζόμενοι του «Αγία Ολγα» και ζητούν την παραμονή των συναδέλφων τους.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τσιμουδιά για τη μίζα

Επιστολή του Κέντρου προς «Ρ», για δημοσίευμα που κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης Γ. Αποστολόπουλος έταξε μίζες 10% στους γιατρούς που θα έστελναν ασθενείς στο νοσοκομείο

Κουβέντα για την ταμπακέρα - δηλαδή τη μίζα - δεν περιέχει η απαντητική επιστολή του υπευθύνου Τύπου του Ιατρικού Κέντρου για δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με την καταγγελία γιατρού ότι ο πρόεδρος του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλος κάλεσε δημόσια τους γιατρούς να στέλνουν ασθενείς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με μίζα 10% επί της συνολικής αμοιβής.

Το δημοσίευμα του «Ρ» στηρίχτηκε σε τρισέλιδη έγγραφη καταγγελία του Θεόδωρου Σδούκου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Ο Θ. Σδούκος στις 14.3.2001 παραβρέθηκε, όπως αναφέρει στην καταγγελία του, μαζί με άλλους συναδέλφους του - και μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ομίλου Γ. Αποστολόπουλου - σε συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας.

Εκτός του ότι δεν απαντά στο κρίσιμο ζήτημα της μίζας, στην επιστολή επιχειρείται και η συνενοχή του Θ. Σδούκου, με την έκφραση ευχαριστιών για «τη συμμετοχή στις επαγγελματικές εντός του Κέντρου συναντήσεις». Βέβαια, ο συνδικαλιστής στην καταγγελία του ξεκαθάρισε με υπογραμμίσεις ότι πήγε να διαπιστώσει αν, όπως είχε ακούσει και σε άλλες τέτοιες συναντήσεις, «ο κ. Αποστολόπουλος είχε πει ανοιχτά ότι όποιος στείλει περιστατικό στο Διαβαλκανικό θα εισπράξει το 10% της συνολικής αμοιβής που θα πληρώσει ο άρρωστος στο νοσοκομείο!».

«Αποφάσισα λοιπόν να παρευρεθώ στη συνάντηση για να διαπιστώσω αν και αυτή τη φορά ο κ. Αποστολόπουλος θα επαναλάβει τα ίδια που εμφανώς είναι μια δημόσια προσπάθεια χρηματισμού και εκμαυλισμού συνειδήσεων του ιατρικού σώματος, που πιθανότατα εμπίπτει στο κοινό ποινικό δίκαιο» ανέφερε ο Θ. Σδούκος και στη συνέχεια κατήγγειλε: «Δεν παρέλειψε (ο κ. Αποστολόπουλος)να μας υπενθυμίσει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι το ίδιο οικονομικά εύρωστοι με τους πολίτες των Αθηνών (που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν γερά) και επομένως δε συντρέχει λόγος οι τιμές να πέφτουν στην πόλη μας. Τέλος, μας κάλεσε όλους, ανεξάρτητα αν δουλεύουμε στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, να γίνουμε συνεργάτες του ιδρύματος κι επανέλαβε πράγματι ότι το 10% ισχύει. Διδάσκοντας νέα ήθη, είπε ότι αυτός προτιμάει να τα λέει ανοιχτά αντί να κρύβεται».

Ολόκληρη η επιστολή

Αυτά τα αποσπάσματα - καθώς και άλλα εκτενέστερα απ' την επιστολή του Θ. Σδούκου - παρακάμπτονται εντελώς στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 28.3.2001 και την υπογράφει ο Στέλιος Πουλάκης, υπεύθυνος Τύπου του Ομίλου.

Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Στο έγκριτο φύλλο της εφημερίδας σας της 27-3-2001 δημοσιεύτηκε κείμενο με τίτλο "Επιτυχίες χάρη στις μίζες", το οποίο αναμφισβήτητα πλήττει το κύρος της μονάδας μας. Ο αγαπητός κ. Θ. Σδούκος, τον οποίον ευχαριστούμε για τη συμμετοχή του στις επαγγελματικές εντός του Κέντρου συναντήσεις, εντελώς άδικα μας καταγγέλλει ως δήθεν πηγή διαφθοράς. Δε διαφθείρουμε, αλλά με τη σύμπραξη οκτακοσίων (800) εργαζομένων, ανθρώπων του μόχθου και της πάλης δημιουργούμε προϋποθέσεις ζωής, ελπίδας και προκοπής. Ο κ. Σδούκος έχει ψηλαφίσει τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και έχει αφουγκραστεί τον απόηχο της αρμονικής συνεργασίας μας με όλους όσοι ήρθαν κοντά μας. Η αναγνώριση τιμής στο απόλυτο δίκαιο της εργασίας είχε και έχει βάσεις και ερείσματα στην κοινωνική ηθική και το νόμο. Εργαζόμαστε και προσφέρουμε με διαύγεια, καθαρότητα και διαφάνεια.

Αυτά σε ελάχιστη αποκατάσταση της τιμής μας και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων».

Αύριο η ημερίδα της ΟΕΝΓΕ

Ημερίδα με θέμα «Δημοκρατική και περιφερειακή ανάπτυξη του ΕΣΥ», πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Χόλιντεϊ Ιν» η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στην ημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών, των νομαρχιών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων. Θα συζητηθούν θέματα όπως: «Η ανάπτυξη του ΕΣΥ, όροι και προϋποθέσεις», «Δημοκρατική ανάπτυξη σήμερα», «Περιφερειακή ανάπτυξη, δομή και λειτουργία» «Ειδικά προβλήματα αποκέντρωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ