ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
1897: Η «Μεγάλη Ιδέα» φέρνει πόλεμο

Επίθεση τουρκικού ιππικού εναντίον των Ελλήνων στο Βελεστίνο. Λαϊκή γκραβούρα εποχής
Επίθεση τουρκικού ιππικού εναντίον των Ελλήνων στο Βελεστίνο. Λαϊκή γκραβούρα εποχής
Στις 4 Απρίλη 1897 μερικοί πυροβολισμοί, που ανταλλάχτηκαν από Ελληνες και Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή του τουρκικού φυλακίου «Μπαϊρακτάρης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θεσσαλία, σηματοδότησαν την έναρξη των επιχειρήσεων του ελληνοτουρκικού πολέμου. Ο πόλεμος κηρύχτηκε και από τις δυο πλευρές επισήμως στις 5 Απρίλη και τελείωσε στις 4 Ιούνη με την ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας. Μία από τις συνέπειες εκείνου του πολέμου ήταν και η επιβολή του καθεστώτος Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Η έναρξη αυτού του πολέμου συσχετίζεται με δυο καταστάσεις εκείνης της περιόδου: Την Κρητική Επανάσταση και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μετά την πτώχευση του Τρικούπη.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε στην Ελλάδα έντονο εθνικιστικό κίνημα, το οποίο εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της πιο αντιδραστικής μερίδας της άρχουσας τάξης και υποκινούνταν από τις «μεγάλες δυνάμεις», ενώ εξέφραζε και την επιθυμία της ηγεσίας του στρατού να αποκτήσει ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Κύριος εκφραστής αυτού του κινήματος ήταν η «Εθνική Εταιρεία», μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1894 από 14 αξιωματικούς. Η «Εθνική Εταιρεία» πρόβαλε τη λεγόμενη Μεγάλη Ιδέα, απέκτησε μεγάλη επιρροή και ασκούσε ουσιαστικά εξωτερική πολιτική.

Η ολοσχερής στρατιωτική ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 ήταν φυσικό επακόλουθο του συσχετισμού των δυνάμεων, αλλά και της στρατιωτικής ανικανότητας του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε οριστεί αρχιστράτηγος.

Ομως η επιβολή του καθεστώτος του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, που επέβαλαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο οι μεγάλοι «ομολογιούχοι» δανειστές του κράτους, ήταν ένα πολύ σκληρό χτύπημα, αφού οι ξένοι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την οικονομία και τους πόρους της χώρας για διάστημα μεγαλύτερο από 50 χρόνια. Ηταν ένα από τα μέτρα που θεμελίωσαν την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο Δαντόν, ηγέτης στο πρώτο στάδιο της Γαλλικής Επανάστασης, μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες μορφές εκείνης της ιστορικής περιόδου. Ο Ζορζ Ζακ Δαντόν προερχόταν από μικροαστική πλούσια οικογένεια. Πρωτοστάτησε στην Επανάσταση και διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα, το πάθος και την τόλμη του. Υπήρξε μέλος της πρώτης Επιτροπής Σωτηρίας και πρωτοστάτησε στην κατάπνιξη της αντίδρασης κατά της Επανάστασης. Στη συνέχεια, όμως, και ενώ η Επανάσταση έδινε την κρισιμότερη μάχη για την επικράτησή της, ο Δαντόν εισηγήθηκε το συμβιβασμό. Κατηγορήθηκε για προδοσία, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1822 Αρχισαν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους. Μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση, για την αποτυχία της οποίας ευθύνονται οι πρόκριτοι και οι κοτζαμπάσηδες, οι Τούρκοι που είχαν κλειστεί στο κάστρο με τη βοήθεια του τουρκικού στόλου αρχίζουν ένα όργιο σφαγής και λεηλασίας. Ο ίδιος ο διοικητής της Χίου Βαχίτ έγραψε πως πέρασε από μαχαίρι 5.000 Χιώτες και ότι 5.000 κορίτσια και αγόρια πιάστηκαν και στάλθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Η Χίος ερημώθηκε, η σφαγή προκάλεσε τις αντιδράσεις των δημοκρατών σ' όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι «μεγάλες δυνάμεις» παρέμειναν απαθείς. Ο Μέτερνιχ εξέφρασε μάλιστα τη χαρά του και χαρακτήρισε τους Ελληνες «ληστοσυμμορίτες».

1945 Συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. Στην απόφαση τονιζόταν: «Ο βασικός πολιτικός σκοπός του ΚΚΕ είναι η πάλη για το ξερίζωμα του φασισμού, για την εξασφάλιση της δημοκρατικής εξέλιξης, για τη δημοκρατική αναγέννηση, για τη λαϊκή δημοκρατία».

1951 Τα διασημότερα θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ενωση.

1960 Αρχισε στο στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 14 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπίας». Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφέρεται: «Εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν τηn διενέργειαν κατασκοπίας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως». Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργος Ερυθριάδης, Ελένη Ερυθριάδη και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά από το απόγευμα στα δυτικά και νότια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και προς το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί, μέχρι ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί, νοτιοδυτικοί ασθενείς και στο Ιόνιο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-20, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-22, στο Αιγαίο από 8-19 και στη Θεσσαλονίκη από 6-18 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-21 βαθμούς.

ΓΙΑ ...ΜΟΝΑΞΙΑ στην προσπάθεια προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας, παραπονέθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού ECONOMIST (σελίδα 6)

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλγαρία, για τις 24 Απρίλη η δίκη των δύο Βούλγαρων νέων, που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση (σελίδα 10)

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου ταχυδρομείου και της Κοινωνικής Ασφάλισης», συγκρότησαν ταξικές δυνάμεις του χώρου και καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας (σελίδα 12)

ΠΑΡΑΝΟΜΗ σύλληψη της συνδικαλίστριας Γεωργίας Λιόλη, που είναι και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, έγινε προχτές στην Πάτρα (σελίδα 14)

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ συνεχώς η τουρκική οικονομία, με συνέπεια νέα υποχώρηση χτες της τουρκικής λίρας, ενώ ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων (σελίδες 18 - 19)

ΡΥΘΜΙΣΗ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, αποτελεί η τροπολογία για τα πανωτόκια, που εσπευσμένα εισήγαγε για συζήτηση χτες η κυβέρνηση στη Βουλή (σελίδα 23)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της ΠΑΣΥ για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής (σελίδα 27)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των σχολικών μονάδων στο Δήμο της Αθήνας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, τόσο με τις διπλοβάρδιες και τη λειτουργία πολλών σχολικών μονάδων - από δημοτικά μέχρι και λύκεια - σε ένα κτίριο, όσο και με την κακή συντήρησή τους (σελίδα 28)

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ τράπεζας ή τραπεζών, που θα εκχωρήσουν δάνειο ύψους πάνω από 60 δισ. δρχ. στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, προκειμένου να κατασκευάσει το νέο Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο και να καλύψει το κόστος των απαλλοτριώσεων, βρίσκεται η ΓΓΑ (σελίδα 29)

ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ χτες η «πολιορκία» του υπουργείου Πολιτισμού από τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του, οι οποίοι παλεύουν για μονιμοποίηση, μετά από χρόνια προσφοράς στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (σελίδα 31)

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ προσφυγές κατατέθηκαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, φτάνοντας συνολικά τις 33 (σελίδα 33)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ