ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διέξοδο στην κρίση αναζητεί ο Κ. Σημίτης
  • Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα το «πακέτο» - απάτη για την αντιμετώπιση της φτώχειας
  • Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η δημόσια κόντρα Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου
  • «Παρών», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διέξοδο στην παρατεταμένη ενδοκυβερνητική σύγκρουση που δημιουργεί κλυδωνισμούς και δυσχέρειες στην πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών επιλογών αναζητεί εναγωνίως ο Κ. Σημίτης.

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει λύση τόσο στο μείζον ζήτημα της ανακατανομής της «πίτας» των δαπανών πάντα προς όφελος των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, όσο και στην αντανάκλασή της στο κυβερνητικό επίπεδο που εκφράζεται, ως γνωστόν, από την κόντρα Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου. Αν και ο Κ. Σημίτης φαίνεται ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει με τον υπουργό Αμυνας. Η απάντηση δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται για να επικυρώσει τα μέτρα - κοροϊδία για την «αντιμετώπιση της φτώχειας». Στο πλαίσιο αυτό είχαν κυκλοφορήσει, άλλη μια φορά, σενάρια για ανασχηματισμό, για τα οποία κυβερνητική πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι θα υλοποιηθούν μετά το Πάσχα, ενώ επανέρχονται και ιδέες για έκτακτο συνέδριο.

Γεγονός είναι ότι η παράταση της ενδοκυβερνητικής κόντρας προβληματίζει ισχυρούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση «εδώ και τώρα». Παράλληλα, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στοιχίζονται, άλλη μια φορά, πίσω από διαχειριστικές αντιλήψεις και τους εκφραστές τους, αλλά χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στον Κ. Σημίτη που έχει περάσει αλώβητος από παρόμοιες καταστάσεις και «ανταρσίες».

Παρέμβαση Σημίτη

Ο Κ. Σημίτης, πάντως, χθες παρέμβηκε έμμεσα στη διαμάχη μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, τοποθετούμενος για το θέμα των εξοπλισμών. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την τελευταία απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και τόνισε ότι αυτή προέκυψε «ως αποτέλεσμα εξελίξεων στο πολιτικό επίπεδο και μας επιτρέπει, υπό τις σημερινές συνθήκες, να θέσουμε κάπως διαφορετικά τις προτεραιότητές μας». Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ελληνοτουρκική συνεργασία με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, σημείωσε ότι «η συνεργασία μπορεί να βασίζεται και στη μείωση δαπανών για εξοπλισμούς» και «πιστεύω ότι με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σηματοδοτεί την όλη εξέλιξη των πραγμάτων προς την ορθή κατεύθυνση». Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει θέμα συνομοσπονδίας για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες με αμείωτη ένταση η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κορυφαίων υπουργών. Ο Γ. Παπαντωνίου από το βήμα του Συνεδρίου του «Economist», απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται τόσο για τις αμυντικές δαπάνες, όσο και για καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές με τη χαρακτηριστική φράση «αισθανόμαστε μόνοι με τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας έσπευσε να δώσει απάντηση ο Α.Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε με έμφαση «να είστε βέβαιοι ότι δε θα ανατρέψουμε σήμερα αυτά που είναι η πραγματικότητα και στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα». Απ' ό,τι «όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πράγματι πολλές φορές είμαστε μόνοι, όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα σωστά πράγματα. Γι' αυτό στεκόμαστε».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου είπε ότι «ουδείς πρέπει να αισθάνεται μόνος στην προσπάθεια αυτή. Τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι Ελληνες έχουν αναγνωρίσει την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Ολοι επιθυμούν την επιτυχία των στόχων, ο πρωθυπουργός είναι λαοπρόβλητος πολιτικός, έχει εκλεγεί και συνεργάζεται με τους υπουργούς του». Σχετικά με την επισήμανση του Γ. Παπαντωνίου ότι πρόσωπα που ασκούν κριτική έχουν αποτύχει στο παρελθόν, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε σ' αυτούς που λειτουργούν ως Κασσάνδρες στην αντιπολίτευση!.

Ο Γ. Παπανδρέου στο προσκήνιο...

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί, προσπάθησε να ισορροπήσει και κυρίως να πείσει ότι δεν αποτελεί μέρος αλλά λύση του εσωκομματικού προβλήματος. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «δε θα μιλούσα για εσωστρέφεια, ούτε για κρίση. Υπάρχει διάλογος, ο πρωθυπουργός έχει το γενικό πρόσταγμα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι για την καλύτερη πορεία μας». Κληθείς να σχολιάσει το δείπνο των είκοσι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έγινε προχτές το βράδυ και την πληροφορία ότι θα ζητήσουν από τον ίδιο να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι «η διαδοχολογία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Οσο για το αν συμμερίζεται τη μοναξιά που είπε ότι νιώθει ο Γ. Παπαντωνίου, ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η εξουσία πάντα έχει μοναξιά, αλλά συμπαραστεκόμαστε όλοι στις κοινές προσπάθειες της κυβέρνησης». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι οι πτυχές της πολιτικής που προωθούν οι Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλος «δεν είναι αντιφατικές, είναι συνδυαζόμενες με μια κοινή πολιτική που διαμορφώνουμε σε συλλογικά όργανα».

Σημειώνεται ότι στο δείπνο των 20 βουλευτών που έγινε προχθές το βράδυ με πρωτοβουλία των Γ. Χαραλαμπόπουλου και Κ. Παπούλια τέθηκε με έμφαση το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι «δεν μπορούμε να πάμε με Σημίτη στις εκλογές», ενώ από κάποιον συνδαιτυμόνα ακούστηκε ότι πρέπει να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χθες η βουλευτής Νόρα Κατσέλη, η οποία έμμεσα έθεσε θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού. «Εμείς αυτή τη στιγμή λέμε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να μην είναι αόρατος», είπε (στον «9,84») και πρόσθεσε: «Εάν δε θέλει ο πρωθυπουργός ν' αναλάβει τις ευθύνες του, τότε υπάρχουν κι άλλοι τρόποι».

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Νιώθει μοναξιές τελευταία... .

Την επιδείνωση των σχέσεων με άλλα κέντρα εξουσίας που στήριζαν την κυβέρνηση Σημίτη, ομολόγησε ουσιαστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με δηλώσεις περί... μοναξιάς

Για... μοναξιά στην προσπάθεια προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας, παραπονέθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού ECONOMIST και ζήτησε στήριξη και «θετική συμπόρευση» στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων «απ' όλους τους παράγοντες της ελληνικής κοινωνίας». Αποτελεί και αυτό μια ομολογία, ένα ακόμα επιβεβαιωτικό στοιχείο της κρίσης, της αντιπαλότητας και των «κενών αέρα» που παρουσιάζει σήμερα η κυβερνητική μηχανή, σε ό,τι αφορά την προώθηση των αντιλαϊκών της επιδιώξεων. Οτι οι σχέσεις με τα άλλα κέντρα εξουσίας που στήριξαν μέχρι σήμερα την κυβέρνηση Σημίτη, δε διανύουν και την καλύτερη τους περίοδο. Οπως συγκεκριμένα δήλωσε, «... αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι η κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά και ο πρωθυπουργός πολλές φορές αισθανόμαστε μοναξιά στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη. Αντιμετωπίζουμε αρνητισμό, κακοπιστία, άγνοια, από διάφορες εστίες και ΜΜΕ σε κάποιο βαθμό και από την αντιπολίτευση σε κάποιο άλλο βαθμό, αλλά και από τμήματα της ηγεσίας του επιχειρηματικού κόσμου».

Στην προσπάθειά του πάντως να δικαιολογήσει το πνεύμα διαφάνειας των λογαριασμών του κρατικού προϋπολογισμού, αναγκάστηκε να ομολογήσει την απόκρυψη δαπανών που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οπως δήλωσε, «... άλλες όμως, εξίσου δημόσιες δαπάνες γίνονται με απευθείας εγγραφή στο δημόσιο χρέος και αυτό αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες». Μόνο που η απευθείας εγγραφή στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει στους βουλευτές, στους φορείς της κοινωνίας, στους απλούς ανθρώπους, να γνωρίζουν πόσα ξοδεύονται κάθε χρόνο για εξοπλιστικά προγράμματα. Ομολογείται δηλαδή ότι τα 330 δισ. δρχ. που έχουν εγγραφεί φέτος σαν τοκοχρεολύσια δανείων για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν και τα είναι πραγματικά ποσά.

Στην ομιλία του ο Γ. Παπαντωνίου επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, εναντίον εκείνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασκούν κριτική σε διάφορες πλευρές της οικονομικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» και για «άσκηση κριτικής που παραμένει προσκολλημένη σε τριτοκοσμικά πρότυπα!». Με την οξύτητα του λόγου του και με τις συκοφαντικές επιθέσεις, ο υπουργός απλώς επιβεβαίωσε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά. Και όλες αυτές οι βαρύτατες εκφράσεις ειπώθηκαν από ένα άνθρωπο, ο οποίος έχει στήσει ολόκληρο μηχανισμό προσωπικής προβολής μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ, ενώ έχει ο ίδιος και το επιτελείο του κατηγοριοποιήσει τους δημοσιογράφους σε αρεστούς και μη αρεστούς...

Συνεχίζεται η «κόντρα» δικαστών και εισαγγελέων

Συνεχίστηκε και χτες η «κόντρα» των εισαγγελέων με τους δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλου.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός τάχτηκε υπέρ της επιλογής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους αντεισαγγελείς του ίδιου δικαστηρίου. Ειδικότερα, ο Π. Δημόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι πλέον καιρός να επιλέγονται από την ιστάμενη και όχι από την καθήμενη Δικαιοσύνη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου» και, όπως ανέφερε ο ίδιος, την άποψη αυτή έχει διατυπώσει και εγγράφως.

Στο μεταξύ, χτες σε έκτακτη γενική συνέλευσή της η Ενωση Εισαγγελέων με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος επαναδιατύπωσε τις θέσεις της ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκλέγεται από τους αντεισαγγελείς, καθώς επίσης να συμμετέχουν στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και οι αντεισαγγελείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ