ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Εγγυάται» τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης...

...«ξεπλένει» την καπιταλιστική ανάπτυξη, που στο κυνήγι του κέρδους προκαλεί εγκλήματα όπως τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου

Eurokinissi

Να απεκδυθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης τις ευθύνες για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σαλαμίνα, που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ανάπτυξης του κεφαλαίου, επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας με την παρέμβασή του χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παραπλανώντας το λαό με καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για την υποτιθέμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για «απορρύπανση» του συστήματος διακίνησης και ελέγχου της μεταφοράς καυσίμων στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για περαιτέρω διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το ατύχημα, για την κινητοποίηση δυνάμεων για τον καθαρισμό της περιοχής και πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη ουσία με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε, είναι οι αναγκαίες τομές που χρειάζεται να πάρουμε και να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας (...) δυστυχώς απορρύπανση χρειάζεται και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου της μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα».

Ολα αυτά δύο μόλις μέρες μετά τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, όπου αποφασίστηκε επί της ουσίας η διάλυση του κλάδου της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας, του μοναδικού δηλαδή κρατικού μηχανισμού ελέγχου των πλοίων, δυνατότητα που εκχωρεί εξολοκλήρου στους επιχειρηματικούς ομίλους των νηογνωμόνων.

Εμείς μπορούμε καλύτερα!

Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' την τεράστια καταστροφή, ο πρωθυπουργός συνέχισε την παρέμβασή του αναμασώντας τις κυβερνητικές «επιτυχίες» ως προς τις αντιλαϊκές επιδόσεις τους, εφησυχάζοντας το λαό με αυταπάτες για τα «καλύτερα» που έρχονται και δίνοντας το σύνθημα στους υπουργούς του για γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

«Απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση από πλευράς μας. Και αυτό, διότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου (...) που, όμως, δεν θα προκύψει, δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο. Αλλά ως αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας πως «η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο. Είναι μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, στην ανασυγκρότηση της παραγωγής, στην ανάκτηση της εργασίας και στη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους».

Ο εμπαιγμός περί θεμελίωσης ισχυρού κοινωνικού κράτους, την ώρα που η κυβέρνηση με την πολιτική της «πελεκάει» τα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού, συμπληρώθηκε από υποσχέσεις για ψίχουλα στους αδύναμους αν τα έσοδα πάνε καλά έως το τέλος του έτους και ψέματα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018, παρότι αυτά έχουν ήδη νομοθετηθεί, χώρια όσα θα προκύψουν στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε στο εγχώριο κεφάλαιο ότι ήταν η κυβέρνησή του αυτή που έφερε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την κερδοφορία τους, που αύξησε τα έσοδα, ξεζουμίζοντας το λαό, ότι οι δείκτες ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι εξαγωγές, καταγράφουν δυναμική άνοδο, ότι οι oίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ότι η χώρα επέστρεψε στις αγορές χρήματος, ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο, με υψηλό δεκαετιών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 κ.ά. «Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα και καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα περνά σταδιακά σε μια νέα εποχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κρύβοντας ότι όλα αυτά στοιχειοθετούν το πέρασμα σε ανάκαμψη για το κεφάλαιο, όχι όμως για το λαό που συνεχίζει να στενάζει.

Απευθυνόμενος, εξάλλου, καθαρά στην εγχώρια αστική τάξη, συμπλήρωσε στα παραπάνω: «Εργαζόμαστε, λοιπόν, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum, που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Θέλω, όμως, να επισημάνω κάτι: Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικά αυτό το momentum».

Ο τρόπος, όπως εξήγησε, για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, δηλαδή της ανάκαμψης του κεφαλαίου, περνάει και μέσα απ' την αποφασιστικότητα ώστε «να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό, η τρίτη αξιολόγηση». Ετσι, έδωσε γραμμή στους υπουργούς του «μέχρι τον Νοέμβριο να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης».

«Κάρφωσε» μάλιστα τη ΝΔ ότι η ίδια δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού όταν ήταν κυβέρνηση, υπέγραψε «θηριώδη» πρωτογενή πλεονάσματα, που σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ... δεν υλοποίησε! «Εμείς πετύχαμε, με σκληρή διαπραγμάτευση, χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους (...) Και βεβαίως, το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι πετύχαμε εφικτούς στόχους, αλλά ότι τους υλοποιούμε κιόλας. Διότι οι προηγούμενοι δεσμεύονταν σε υψηλούς στόχους, αλλά δεν υλοποιούσαν (...) καταφέραμε να έχουμε την εικόνα στην Ευρώπη, σήμερα, μιας κυβέρνησης, που διαπραγματεύεται μεν σκληρά προς όφελος του ελληνικού λαού, όταν όμως δεσμεύεται υλοποιεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτές τις δεσμεύσεις...» ανέφερε, υπερασπιζόμενος τις αντιλαϊκές ικανότητες της κυβέρνησής του.

Επιβεβαιώνοντας ότι στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο», ο Αλ. Τσίπρας έπιασε την πάσα απ' τη ΝΔ και αφού της πρόσαψε «ένα σχέδιο, που διανθίζεται με μια βαθιά αντικοινωνική και βαθιά ελιτίστικη ρητορική, όπως το μνημειώδες, ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση», συμπλήρωσε πως «εμείς παλεύουμε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, με όσες δυνάμεις έχουμε, ενάντια στις ανισότητες, για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Αντιθέτως, οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Είπε και αυτός το «ποίημα» για το κεφάλαιο

Από κάθε είδους μηνύματα προς το κεφάλαιο, ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από τον Αλ. Τσίπρα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής προς διεύρυνση των κερδών του, χαρακτηρίστηκε η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπως κορυφώθηκε με την ομιλία του, Σάββατο βράδυ, και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, Κυριακή μεσημέρι.

Στην πρεμούρα του, μάλιστα, να δώσει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να αναπαράγει βαθιά αντιδραστικές, απάνθρωπες και επικίνδυνες απόψεις, όπως ότι οι κοινωνικές ανισότητες πηγάζουν απ' την ανθρώπινη φύση: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, πασχίζοντας να εμφανίσει κάποιου είδους διαφοροποίηση στην πολιτική που ο ίδιος και το κόμμα του θέλουν να εφαρμόσουν, από την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προέβαλε για άλλη μια φορά μια κατά τι διαφορετική δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων, λέγοντας π.χ. ότι θα πείσει «τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η ΝΔ μπορεί να επιφέρει μια «καθαρή έξοδο στις αγορές» και ότι «όσο πιο γρήγορα έλθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές αίτημα, που θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την «ανικανότητά» του και τα «λάθη του κόστισε στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία μέτρα 100 δισ. ευρώ και 2 μνημόνια», το ένα εκ των οποίων, βέβαια, «ξέχασε» να πει ότι το ψήφισε και η ΝΔ.

Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «επιχειρηματικότητα», έδωσε έμφαση στην «προσέλκυση νέων επενδύσεων». Είπε ότι «απόλυτη προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του θα είναι «η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές». Εταξε, δε, και «κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζόμενους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις». Εξήρε, επίσης, τη σημασία της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και τη διασφάλιση «φορολογικής σταθερότητας» και βέβαια δεσμεύτηκε στη συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης από εκεί που η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται, κάνοντας λόγο για το ότι «ως προς τις Συλλογικές Συμβάσεις είμαστε ξεκάθαροι. Οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Αν οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία μιας επιχείρησης συμφωνήσουν, κανένας συνδικαλιστής δεν χρειάζεται να ευλογήσει τη συμφωνία. Και βέβαια, για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η θετική ψήφος του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών. Βάζουμε έτσι τέρμα τόσο στους εργατοπατέρες, όσο και στην κομματική χειραγώγηση των συνδικάτων».

Τέλος, έταξε και αυτός κάποια ψίχουλα για τους εξαθλιωμένους που θα αφήνει η αντιλαϊκή πολιτική, «μια δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική, με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για αλλαγή στο άρθρο 16 του Συντάγματος και θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολο και περισσότερο επιβεβαιώνεται η ανάγκη ο λαός να απορρίψει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο και την αντιπαράθεση με τη ΝΔ:

«Η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα, με το αναμάσημα των "επιτυχιών" της κυβέρνησής του στην προώθηση του αντιλαϊκού έργου, είχε ως στόχο αφενός τον αντιπερισπασμό για την τεράστια καταστροφή στον Σαρωνικό, που φέρει τη σφραγίδα κυβέρνησης κι εφοπλιστών, αφετέρου να δώσει το σύνθημα για τη γρήγορη προώθηση και των νέων μέτρων της τρίτης "αξιολόγησης".

Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο γιατί είναι ανάγκη ο λαός ν' απορρίψει τόσο την κυβέρνηση, που με την πολιτική της οξύνει την επίθεση στα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα, πουλώντας δήθεν ευαισθησία, όσο και τη ΝΔ που, προκειμένου να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιλαϊκότητα και διαπιστευτήρια προς το κεφάλαιο, φτάνει στο σημείο να λέει ότι οι κοινωνικές ανισότητες πηγάζουν απ' την ανθρώπινη φύση, αναπαράγοντας ακόμη και αντιδραστικές απόψεις βγαλμένες απ' τα εγχειρίδια του Μένγκελε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ