ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Με εφαλτήριο την αντιλαϊκή πολιτική προσβλέπουν στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων

«Θα έλεγα ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο πρώιμη», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, αναφορικά με το ζήτημα της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» από το τρέχον μνημόνιο και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «έχουμε ακόμα μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση και σε αυτό επικεντρωνόμαστε τώρα και μόνο αργότερα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ποιες είναι οι λεπτομέρειες για την έξοδο από το πρόγραμμα». Την ίδια ώρα, και ενώ στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», εστιάζει στη «σημασία της προετοιμασίας του προϋπολογισμού για το 2018, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα», ταυτόχρονα βέβαια με τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις και τα 95 «προαπαιτούμενα», που περιλαμβάνονται στον κύκλο της 3ης «αξιολόγησης».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο σκέλος της φορολογίας, τονίζει ότι «συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη σύνθεση των μέτρων, το ύψος των φορολογικών αυξήσεων, το ύψος των δαπανών και ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων». Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που βέβαια θα εμπλουτιστεί και με νέα μέτρα από το 2018, με περαιτέρω κλιμάκωση στη διετία 2019 - 2020, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στον «Alpha», αναφορικά με τα «προς επιλογή» μείγματα αντιλαϊκής πολιτικής, υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε πώς συντάσσονται τα μνημόνια και με ποιους όρους προσέρχονται οι δύο πλευρές»...

Σφίγγει η θηλιά των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Το ζήτημα της παρεχόμενης νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια συζητήθηκε χτες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, και κυβερνητικών παραγόντων του οικονομικού επιτελείου.

Την ίδια ώρα και ενώ η όποια παρεχόμενη δικαστική προστασία έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης, καθώς ακόμη και αυτή έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2017. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των ημερών, σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την «τύχη» του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη» από την 1η Γενάρη 2018, παράλληλα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προβλέπεται η πλήρης «απελευθέρωση» της «δευτερογενούς αγοράς» «προβληματικών» δανείων, σε μια εξέλιξη που δίνει στις τράπεζες το «ελεύθερο» να μεταβιβάζουν σε διάφορα funds και άλλα «κοράκια» το σύνολο των στεγαστικών δανείων του χαρτοφυλακίου τους.

Για τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι ζητάνε νέα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, που βέβαια θα έρθουν να «πατήσουν» πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική.

Χαρακτηριστικές σε αυτό το επίπεδο είναι και παρακάτω - χτεσινές - παρεμβάσεις:

-- Η «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» αξιώνει «άμεσα να θεσπιστεί εθνικός στόχος για την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας» και δηλώνει έτοιμη «να συμβάλει και να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς παράγοντες, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το νέο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής».

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβεβαιώνει το στόχο για αύξηση της συμβολής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι, παίρνοντας θέσεις στην «κούρσα» ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων βιομηχάνων, τονίζουν: «Το γεγονός ότι η Ευρώπη υιοθετεί, για πρώτη φορά, μία ολιστική προσέγγιση για τα θέματα της βιομηχανικής πολιτικής, σηματοδοτεί μία μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, αλλά ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα», ενώ στο «διά ταύτα» επισημαίνουν ότι «όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η βιομηχανία και κυρίως η μεταποίηση μπορούν και πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία πλούτου, απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας για τον τόπο»...

--Το «Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο» εστιάζει στο ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών, ως μέσου τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Οπως αναφέρεται σε μελέτη της «Grant Thornton» που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, «στο ξενοδοχειακό προϊόν στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων ανταγωνιστριών χωρών στον τομέα του Τουρισμού». Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η «υπερφορολόγηση» των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77% για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους. Στην πράξη, όπως λένε, «υποχρεώνει τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, γεγονός που αδυνατίζει πλήρως τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο»(...).

Παράλληλα, βέβαια, επισημαίνουν ότι «οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων γίνονται εκ νέου θετικές από το 2015 και οι πλέον αποδοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αυτές των 3 και 4 αστέρων».

--Ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων» στέκεται στο «θετικό πρόσημο» του Α' φετινού εξαμήνου, στη διάρκεια του οποίου οι εξαγωγείς «κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ενώ αξιοσημείωτες επιδόσεις σημείωσαν σε περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Β. Αμερική και η Μέση Ανατολή (...) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής για τη χώρα».

Οπως επισημαίνουν «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στη μεταποίηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, μέσα από κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων και εκσυγχρονισμό ήδη υφισταμένων επενδύσεων».

--Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, «χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΘ να είναι οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα των στενών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών και της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μέσα από υποστηρικτικές παρεμβάσεις αλλά και επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές εταιρείες στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Διελκυστίνδα στους τραπεζικούς ομίλους

Την ίδια ώρα, «καλά κρατούν» η διελκυστίνδα και οι ενδοεπιχειρηματικοί ανταγωνισμοί στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Βέβαια, στην κεντρική εικόνα προβάλλει το ενδεχόμενο για νέες κεφαλαιακές ανάγκες και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ενώ αντιπαλότητες έχουν εμφανιστεί και στο εσωτερικό των τραπεζών.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η Τράπεζα της Ελλάδας διενεργεί έρευνα για παραβάσεις στον όμιλο της Πειραιώς. Κατά ορισμένες πληροφορίες, αυτές αφορούν σε υποθέσεις της περιόδου 2014 - 2016 σχετικά με διαγραφές δανείων καθώς και για το αν τηρήθηκαν οι διατάξεις για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνει ότι «το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές» καθώς και ότι «πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους».


Ο «Ριζοσπάστης» στους ρυθμούς των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ

Στο ρυθμό των εκδηλώσεων με τις οποίες κορυφώνεται το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από αύριο Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, κινείται ο «Ριζοσπάστης».

  • Γι' αυτόν το λόγο, αναπροσαρμόζουμε από σήμερα και τις επόμενες μέρες την ύλη της εφημερίδας, ώστε με ζωντανό και πληρέστερο τρόπο να προβάλουμε τον πλούτο των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τις τελευταίες ώρες της προετοιμασίας, τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις και τα αφιερώματα. Τη βδομάδα αυτή, δεν θα δημοσιευθούν τα 4σέλιδα «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», «Κομματική ζωή και Δράση» και «Διεθνή και Οικονομία».
  • Ξεχωριστό θα είναι, όμως, και το φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», με ρεπορτάζ από τις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ και πλούσιο υλικό για τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που τιμώνται στις φετινές εκδηλώσεις, κάτω από το σύνθημα: «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ