ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εν αναμονή νέων επεισοδίων στην κόντρα τμημάτων του κεφαλαίου

Ανοιχτός σε διαπραγμάτευση ο Καταλανός πρόεδρος

Η καταλανική σημαία και ταυτότητα χρησιμοποιούνται από τους αστούς για να κουκουλώσουν τις ταξικές αντιθέσεις

Copyright 2017 The Associated

Η καταλανική σημαία και ταυτότητα χρησιμοποιούνται από τους αστούς για να κουκουλώσουν τις ταξικές αντιθέσεις
Τα κυρίαρχα τμήματα της αστικής τάξης της Ισπανίας, αλλά και της Καταλονίας, κλιμακώνουν τη σύγκρουσή τους με επίκεντρο την απόσχιση της αυτόνομης επαρχίας, μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την περασμένη Κυριακή, που σημαδεύτηκε από τη βάρβαρη καταστολή των μηχανισμών του ισπανικού κράτους, με πάνω από 830 τραυματίες συμμετέχοντες στη διαδικασία, όλων των ηλικιών.

Από τη μία, η ισπανική κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μαριάνο Ραχόι ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται το Σύνταγμα και το ενιαίο κράτος, και από την άλλη η καταλανική κυβέρνηση ότι με το 90% να ψηφίζει για ανεξάρτητη Καταλονία, απειλεί έως τη Δευτέρα να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία.

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και ο Ισπανός βασιλιάς, Φίλιππος, που κατήγγειλε την καταλανική κυβέρνηση ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (...) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας. Και πρόσθεσε σε αυστηρό ύφος ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη». Ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει το δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Χθες το βράδυ πάντως ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του άσκησε κριτική στον βασιλιά γιατί δεν εξέπεμψε ένα «μήνυμα για διάλογο και συνενόηση και απογοήτευσε πολλούς στην Καταλονία» ενώ λέγοντας ότι «θα εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» αλλά είναι ανοιχτός και στην διαπραγμάτευση μέσω μιας διαμεσολάβησης από τρίτο μέρος.

Την Τρίτη στην Καταλονία, με πρωτοβουλία των αυτονομιστικών κομμάτων («δεξιών» και «αριστερών») που έχουν την τοπική κυβέρνηση με τον επικεφαλής τον Πουιτζντεμόντ, προκηρύχθηκε γενική απεργία με αίτημα τη «δημοκρατία και την αξιοπρέπεια», στην οποία καλούσαν από κοινού συνδικαλιστικές ηγεσίες και εργοδοτικές ενώσεις. Κυρίως στη δημόσια διοίκηση και το εμπόριο, η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ μεγάλες βιομηχανίες λειτούργησαν κανονικά. Είναι κι αυτό άλλη μια απόδειξη ότι στην αστική τάξη της Καταλονίας υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε καπιταλιστές, καθώς κάποιοι δεν θέλουν την απόσχιση, ωστόσο αυτό που διεκδικούν από κοινού είναι αναβάθμιση της θέσης τους, με περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα από το κεντρικό κράτος. Ταυτόχρονα προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η Καταλονία σε περίπτωση ανεξαρτησίας θα βρεθεί εκτός ΕΕ και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις για επανεισδοχή της. Η επίκληση του λεγόμενου εθνοτικού ζητήματος γίνεται το προκάλυμμα ώστε να εγκλωβίζονται στις επιδιώξεις των εκμεταλλευτών τους, να μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες. Ενώ δηλαδή ο βασικός τους αντίπαλος είναι η καπιταλιστική εξουσία να προτάσσεται η «καταπίεση από την Ισπανία» και να «βγαίνει λάδι» η καταλανική αστική τάξη, πολύ δε περισσότερο να καλλιεργείται η «εθνική ενότητα» και η ταξική συνεργασία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλα τα αστικά κόμματα της Ισπανίας, που κριτικάροντας την αυταρχική πολιτική του Ραχόι καλούν σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών, εκφράζοντας αγωνία για τη συνοχή του ισπανικού αστικού κράτους. Η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλιστές, «Ποδέμος» και «Ενωμένη Αριστερά» (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), κάλεσαν τον Ραχόι να δεχτεί να βρεθεί ένας κοινός διαμεσολαβητής με την καταλανική κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας και να αποφευχθεί η εφαρμογή του άρθρου 115 του Συντάγματος, που μπορεί να καταργήσει πλήρως το καθεστώς αυτονομίας για την Καταλονία και άλλες περιοχές. Ο Ραχόι προς το παρόν απορρίπτει κατηγορηματικά τη συζήτηση «με αυτούς που θέλουν να διαλύσουν το κράτος».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν έχει αποκλείσει τη σύλληψη του Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ενώ διατάχθηκε ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας των «Μossos de Escuarda», Χοσεπ Λουίς Τραπέρο, να καταθέσει στην υπόθεση που έχει ανοίξει για τη στάση της από τις 20 Σεπτέμβρη και την άρνηση εκτέλεσης των εντολών του κράτους.

Επίσης στις οικονομικές επιπτώσεις της ενδοαστικής σύγκρουσης που συνεχίζεται είναι η πτώση κατά 2,85% του γενικού δείκτη του Χρηματηστηρίου της Ισπανίας και οι φόβοι ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί.

Εκκλήσεις διαλόγου και από το Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητήθηκε χτες η κατάσταση στην Καταλονία, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, να δηλώνει ότι έχει φτάσει η ώρα του διαλόγου, με «σεβασμό στο Σύνταγμα» της Ισπανίας. Στην ομιλία του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ του «κράτους δικαίου» και διατύπωσε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης. «Το καθήκον του σεβασμού και της υπεράσπισης του κράτους δικαίου ορισμένες φορές ενδεχομένως απαιτεί την αναλογική χρήση βίας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην καταστολή, για να σπεύσει να σημειώσει ότι ήταν «εικόνες που μας προκάλεσαν μεγάλη θλίψη».

Οι Πράσινοι ζήτησαν παραίτηση του Ραχόι και άνοιγμα διαπραγματεύσεων, ενώ μαζί με την Ομάδα της Αριστεράς (των σοσιαλδημοκρατικών και δήθεν αριστερών κομμάτων) κατηγόρησαν για παθητικότητα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επέμειναν στην ανάγκη του διαλόγου. Στην ίδια ρότα κινήθηκαν και οι Σοσιαλιστές, όπως και η λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία», κίνηση όπου συμμετέχουν ευρωβουλευτές από τις Ομάδες των Σοσιαλιστών, της «Αριστεράς» (συγκεκριμένα ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ) και των Πρασίνων. Η ανησυχία αστικών επιτελείων (νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών) με αφορμή την Καταλονία σχετίζεται με φόβους φαινομένου «ντόμινο», αφού πολλές περιοχές στην ΕΕ θέτουν ζητήματα απόσχισης από τα υπάρχοντα κράτη (βλ. Χώρα την Βάσκων, Σκωτία, Φλάνδρα στο Βέλγιο κ.λπ.)

Στην αντικαπιταλιστική πάλη η διέξοδος για τους εργαζόμενους

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία, είναι η μόνη δύναμη που καλεί την εργατική τάξη να χαράξει τον δικό της αυτοτελή δρόμο, μακριά από εθνικισμούς. Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα για τις εξελίξεις: «Μόνο με την ήττα του καπιταλιστικού κράτους οι λαοί της Ισπανίας θα ανοίξουν δρόμο που θα επιτρέπει ελεύθερη δημοκρατική απόφαση του μέλλοντός τους. Μονομερής απόφαση ανεξαρτησίας δεν έχει κανένα πραγματικό αποτέλεσμα σε ένα κράτος όπου η εξουσία των μονοπωλίων παραμένει άθικτη, κατά συνέπεια και η ικανότητά του να ασκεί βία».

Και συνεχίζει: «Σε πρώτο πλάνο να θέσουμε τις ταξικές διεκδικήσεις και θα δούμε γρήγορα πώς διαλύεται η ψευδεπίγραφη "εθνική ενότητα" μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, που ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, κάτω από οποιαδήποτε εθνική σημαία. Καλούμε στην πιο πλατιά ενότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των λαών της Ισπανίας, στην υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων, πάνω από κάθε εθνικό διχασμό. Ομοίως, καλούμε τους εργαζόμενους των λαών της Ισπανίας να ξεσηκωθούν ενάντια στην καταστολή που βιώνουν τα ταξικά μας αδέλφια και πλατιά λαϊκά στρώματα στην Καταλονία.

Η εργατική τάξη να απορρίψει τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης, την άνοδο της αντίδρασης και κάθε εκδήλωση μίσους.Η καταστολή που σήμερα συμβαίνει στην Καταλονία, τη βιώνουμε σε κάθε απεργία και κινητοποίηση, και αν σήμερα νομιμοποιείται με διάφορες αφορμές στην Καταλονία, αύριο θα ενταθεί σε όλη τη χώρα, καθιστώντας πιο δύσκολη την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Δεν συμμεριζόμαστε την πρόταση μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας από μέρους της κυβέρνησης της Καταλονίας. Η εργατική τάξη της Καταλονίας δεν έχει να κερδίσει τίποτα με την ανεξαρτησία, παρά μόνο περισσότερο διχασμό και καταστολή. Καλούμε σε πάλη ενάντια στην καταλανική δεξιά, με την οποία δεν έχουμε κανένα κοινό στόχο. Είναι η ίδια δεξιά που χτες μας κατέστειλε άγρια, εκείνη που σήμερα προσπαθεί να μας χρησιμοποιήσει και που αύριο, σε ένα υποθετικό καταλανικό καπιταλιστικό κράτος, δεν θα διστάσει να μας ξανακαταστείλει άγρια και να εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης με κάθε μέσο».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη χτίζεται με λαϊκές θυσίες δίχως τέλος

Τη θεματολογία της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 19 και 20 Οκτώβρη, συζήτησε χτες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα εστιαστεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, στο Μεταναστευτικό, στην κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, στην πολιτική άμυνας και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Θα προβεί σε απολογισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ρευμάτων σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς, ενώ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά πρόσθετα μέτρα. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει την επίτευξη προόδου όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμα για το πώς μπορεί η ΕΕ να αξιοποιήσει τις «ευκαιρίες» και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης, βάσει των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την ψηφιακή σύνοδο κορυφής στις 29 Σεπτέμβρη. Οι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης την πορεία υλοποίησης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Ακόμη, συζήτηση θα γίνει και σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την Τουρκία. Τέλος, θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά τη γνωστοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε τα παρακάτω:

«Ανταγωνισμοί και συμβιβασμοί κρατών και μονοπωλίων, κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και επεμβάσεων της ΕΕ παντού με θύματα και πρόσφυγες για τα κέρδη τους, σημαδεύουν κάθε Σύνοδο Κορυφής.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, αλλά και τη Γαλλία του "αναμορφωτή" Μακρόν, θυμίζοντας ότι η ΕΕ αλλάζει μόνο προς το χειρότερο.

Στις εκλογές της πλούσιας Γερμανίας, όπου επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ: Η καπιταλιστική ανάπτυξη χτίζεται με λαϊκές θυσίες, δίχως τέλος.

Στην Καταλονία, με τη βάρβαρη καταστολή, όπου οι εθνικισμοί των δυο πλευρών πυροδοτούνται από σύγκρουση μερίδων του κεφαλαίου. Η ανησυχία της ΕΕ για τη συνοχή των κρατών είναι αλά καρτ. Η ίδια την αμφισβητεί αλλού, υποδαυλίζοντας επικίνδυνες αλλαγές συνόρων (βλ. Βαλκάνια, Μ. Ανατολή).

Ομως, η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφρασμένη είτε με εθνικισμούς είτε με ακροδεξιά μορφώματα, όπως το AfD στη Γερμανία, εγκλωβίζεται σε συμφέροντα άλλων μερίδων του κεφαλαίου, εξίσου αντιλαϊκών.

Για να γίνει αποτελεσματική, πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά του θηρίου: Στην εξουσία του κεφαλαίου και την ανατροπή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ