ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ασύμβατο με την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών το καπιταλιστικό κέρδος

Eurokinissi

Στη συζήτηση για «την ασφάλεια των πλοίων» και τις προτεινόμενες αλλαγές στις σχετικές Οδηγίες, που συζητιούνται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας:

«Οι αλλαγές που προτείνονται, όπως και οι ισχύουσες Οδηγίες, κινούνται στη γραμμή ενίσχυσης της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, αναθέτουν τους ελέγχους ασφάλειας πλοίων, επιβατηγών και εμπορικών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - νηογνώμονες, συνδεδεμένες με τους εφοπλιστές κι άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Αυτές "πουλάνε" διάτρητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, σε υπέργηρα και υποσυντήρητα "σαπάκια" του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών.

Με τον τρόπο αυτό, ΕΕ και κυβερνήσεις συγκαλύπτουν τα εφοπλιστικά εγκλήματα που κοστίζουν ζωές και προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως αυτή πρόσφατα στην Ελλάδα στον Σαρωνικό, με το ναυάγιο του γεμάτου μαζούτ δεξαμενόπλοιου. Απαιτείται εδώ και τώρα αποζημίωση όλων των πληγέντων.

Οι λαοί μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα: Το καπιταλιστικό κέρδος και το σύστημα που το υπηρετεί, είναι ασύμβατα με την ασφάλεια της ζωής επιβατών και πληρωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες, φτηνές, ποιοτικές μεταφορές».

«Συνδιαμορφώνει» με τους επιχειρηματίες το πλαίσιο... ελέγχου τους

Χαρακτηριστικές, πάντως, για το «πνεύμα» της ευρωενωσιακής στρατηγικής που προωθεί περαιτέρω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βάζοντας «τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα», είναι οι διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ανώνυμων εταιρειών των νηογνωμόνων, που είχε χτες και προχτές ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής. Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών που προετοιμάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και προβλέπουν οι εταιρείες αυτές να αναλαμβάνουν πλήρως τον έλεγχο και την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας στα πλοία, απαξιώνοντας τη μοναδική κρατική υπηρεσία, δηλαδή τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του ΥΝΑ.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΝΑ, ο υπουργός ενημέρωσε τους νηογνώμονες «για το νέο καθεστώς λειτουργίας που προωθεί» το υπουργείο και προβλέπει, όπως αναφέρεται, αλλαγή στο «θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας» των εταιρειών αυτών, «υιοθετώντας νέες προδιαγραφές, βάση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας». «Στόχος των ρυθμίσεων - συνεχίζει το δελτίο Τύπου - είναι η πλήρης τροποποίηση του σημερινού νομικού καθεστώτος, με βάση το οποίο τους ελέγχους αξιοπλοΐας στα πλοία» μέχρι τώρα μπορούσαν «να εκτελούν οι υπηρεσίες του υπουργείου, τα Λιμεναρχεία, αλλά και οι νηογνώμονες». Κατόπιν τούτων, το υπουργείο διαπιστώνει πως... «οι εκπρόσωποι των νηογνωμόνων ανέφεραν ότι οι αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναφέρθηκαν σε παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων διατάξεων».

Υπενθυμίζουμε ότι οι νηογνώμονες είναι ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται από τη διαχείριση πλοίων μέχρι και την έκδοση πιστοποιητικών, τα οποία πουλάνε με τη σέσουλα. Αλλωστε, είναι πασίγνωστα τα πολύνεκρα ναυάγια πλοίων που δεν πληρούσαν ούτε στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπλοΐας, ωστόσο έφεραν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από νηογνώμονες.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ»
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χαμήλωσε από τα 17 στα 15 έτη την ηλικία από την οποία ένα άτομο μπορεί να ζητά την αλλαγή του φύλου που αναγράφεται στα δημόσια έγγραφά του. Στις περιπτώσεις των 15χρονων και 16χρονων πρόσθεσε, ωστόσο, την προϋπόθεση να υπάρχει «γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού"».

Τη θέση του ΚΚΕ επανέλαβε ο Γιάννης Δελής, απαντώντας στην προσπάθεια διαστρέβλωσης που ξετυλίχτηκε και στις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής, με «πρώτα βιολιά» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της αλλαγής του φύλου στα νομικά έγγραφα ατόμων που βιώνουν έντονη σύγκρουση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του φύλου τους και στο φύλο που νιώθουν ότι ανήκουν, για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους. Παράλληλα, επισήμανε πως η νομική αναγνώριση αυτού του ατομικού δικαιώματος χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια, χωρίς την προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, σημείωσε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν προσεγγίζει στο ελάχιστο τις κοινωνικές προϋποθέσεις για να στηριχθεί το ατομικό δικαίωμα, αντίθετα αρνείται την αναγκαιότητά τους. Μάλιστα, επισήμανε την αντίφαση στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης που εισάγει την προϋπόθεση της γνωμοδότησης από ιατρικό συμβούλιο δημόσιου νοσοκομείου για τις περιπτώσεις ανήλικων 15 και 16 ετών αλλά αρνείται τη χρησιμότητα μιας ανάλογης πρόβλεψης για άτομα, π.χ. 18, 19 και 20 ετών.

Οσο κακή είναι η απολυτοποίηση των βιολογικών κριτηρίων, άλλο τόσο κακή είναι και η πλήρης άρνησή τους, υπογράμμισε ο Γ. Δελής, δίνοντας μια απάντηση στις τοποθετήσεις που κατηγόρησαν το ΚΚΕ για «βιολογισμό». «Η επιστημονική προσέγγιση του θέματος γίνεται μόνο όταν συνδυάζονται και δεν διαχωρίζονται τα βιολογικά με τα κοινωνικά κριτήρια για το φυλετικό προσδιορισμό. Αυτό, ακριβώς, είναι που αρνείται το νομοσχέδιό σας. Μα και αυτό ακριβώς αποτελεί και τη βάση για τη θέση του ΚΚΕ», ξεκαθάρισε. Σχολίασε ακόμα πως οι θεωρίες του λεγόμενου «κοινωνικού φύλου», που παρουσιάζουν το φύλο αποκλειστικά και μόνο ως ένα «καλούπι» που προσδίδει η κοινωνία στο άτομο, συνιστούν ανορθολογισμό και ιδεαλισμό που «δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως προοδευτισμός».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε η κατάθεση του δημοσιογράφου

Συνεχίστηκε στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, για δεύτερη μέρα, η κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, που βασίζεται στην πολύχρονη έρευνά του για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ενδεικτικό της ενόχλησης των χρυσαυγιτών από την κατάθεσή του ήταν η συνεχής οχλαγωγία των υπερασπιστών τους, με διάφορους σχολιασμούς σε καθετί που κατέθετε...

Ο μάρτυρας επισήμανε και χτες τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του αρχηγού στο εθνικοσοσιαλιστικό πρότυπο, λέγοντας πως στο αυθεντικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής «αντικατάσταση του αρχηγού προβλέπεται μόνο με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου που διορίζει ο αρχηγός».

Για τον τρόπο δράσης είπε: «Το 2008 ο Κασιδιάρης είχε αναφέρει ρητά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης στο πρότυπο του αρχαίου νόμου της "κρυπτείας", σύμφωνα με τον οποίο οι Σπαρτιάτες το βράδυ, στο σκοτάδι, δολοφονούσαν τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως. Στην πραγματικότητα, περιέγραφε τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο θαυμασμό του Κασιδιάρη για το ναζισμό λέγοντας: «Ο Κασιδιάρης με άρθρο του εξηγεί τι καλός ήταν ο Χίτλερ με υμνητικές αναφορές την ημέρα των γενεθλίων του». Κατέθεσε ακόμα: «Στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Διόνυσο κάθε παραμονή των γενεθλίων του Χίτλερ συγκεντρώνονταν από το 1990 κι έκαναν ολονυχτίες. Πριν ένα χρόνο προσκάλεσαν Γερμανούς ναζί για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τα Ιμια και έκαναν εκδήλωση τιμής στο νεκροταφείο...».

Ο μάρτυρας επισήμανε, για ακόμη μια φορά, με διάφορα παραδείγματα το διπλό λόγο που χρησιμοποιεί πάντοτε η Χρυσή Αυγή, όπως με την απάρνηση στελεχών της όταν πιάνονται «στα πράσα» (βλέπε Ρουπακιά), με την ανασκευή δηλώσεών τους, την άρνηση του αυθεντικού καταστατικού τους του 1987, με την εμφάνισή τους προς τα έξω ως Ελλήνων εθνικιστών ενώ είναι ναζιστές υμνητές του Χίτλερ, την υπόδηση ως καλών χριστιανών ενώ είναι παγανιστές κ.λπ. «Ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του κάνουν πίσω και αναδιπλώνονται. Το κάνουν πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέφερε: «Ηταν μια πολιτική δολοφονία και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Μιχαλολιάκος. Στη συνέντευξή του που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, συνέδεσε τη δολοφονία του Φύσσα με δύο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες, του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα».

Χαρακτηριστικά ήταν και όσα είπε για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής: «Υπήρχε ειδική μεταχείριση από μερίδα εφοπλιστών - πλουσίων. Τα πρώτα συνέδριά της γίνονταν στο υπερπολυτελές "Κάραβελ" που ανήκε στον Θεοδωρικόπουλο, θιασώτη της χούντας. Της επίθεσης στο ΠΑΜΕ προηγήθηκε επίσκεψη των Λαγού - Παναγιώταρου στο Πέραμα και η ίδρυση σωματείου υπέρ των εργοδοτών. Τα ιδρυτικά στελέχη του σωματείου προσελήφθησαν στη Ζώνη. Υπήρξε και ανοιχτή υποστήριξη εφοπλιστικών συμφερόντων μέσα στη Βουλή».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζει με τη διερεύνηση της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στον τρίτο κύκλο, αυτόν που αφορά την υπόθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μπήκε από χτες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997 - 2014.

Αυτό που καλείται να εξετάσει η Επιτροπή στην προκειμένη περίπτωση είναι τα υπέρογκα ποσά που έχουν καταβληθεί για διαφημιστική δαπάνη, εικονικά τιμολόγια, συμβάσεις αγοράς όπως και μίσθωσης ακινήτων, διορισμούς κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε ότι και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στο «Ερρίκος Ντυνάν», τα ζητήματα που αναδεικνύονται προέρχονται από την «ιδιωτικοοικονομική λειτουργία φορέων, του συγκεκριμένου φορέα αλλά και άλλων φορέων υπηρεσιών Υγείας και την εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα», στο πλαίσιο «μιας συγκεκριμένης πολιτικής, με αντιλαϊκούς νόμους, που παραμένουν βέβαια σε ισχύ μέχρι και σήμερα και με την παρούσα κυβέρνηση».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων «το ΚΕΕΛΠΝΟ αξιοποιείται ως κρατικό δουλεμπορικό γραφείο. Προσλαμβάνει προσωπικό για τις μονάδες Υγείας με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας, ορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι, με χαμηλές αμοιβές και με περιορισμένα δικαιώματα, επιδόματα, άδειες κ.λπ., συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, ως θεσμικό όργανο της πολιτείας, στο τσάκισμα του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».

Επισήμανε: «Δεν αμφισβητούμε τη δυνατότητα ή τη λειτουργία ενός τέτοιου κεντρικού οργάνου, το οποίο θα έχει την εποπτεία και θα ασκεί έναν έλεγχο στη βάση του κράτους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Υγείας, της πρόληψης, της προαγωγής υγείας κ.λπ. Ομως, δείτε τι υποδομές υπάρχουν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δείτε και στα νοσοκομεία τα τεράστια προβλήματα».

Σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά το έργο της Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση ζητημάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ αφού το μόνο που έχει στα χέρια της είναι μία δικογραφία, ενώ όλα τα αρχεία του ιδρύματος είναι υπό δικαστικό, εισαγγελικό έλεγχο χωρίς να έχει δυνατότητα πρόσβασης η Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ