ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Σημαντική προσφορά στα παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Για περίπου δύο μήνες, περισσότερα από 1.000 παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών φιλοξενήθηκαν δωρεάν στην ημερήσια παιδική κατασκήνωση που διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία ο δήμος Πάτρας. Ηταν ξεκάθαρο ότι αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση έδωσε μια πραγματικά μεγάλη ανάσα στις φτωχές εργατικές οικογένειες και τα παιδιά τους μέσα στο καλοκαίρι. Το πόσο σημαντική ήταν η διοργάνωση της ημερήσιας παιδικής κατασκήνωσης φάνηκε από όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση απολογισμού που έγινε πριν από μερικές μέρες στην πλαζ στην Αγυιά, αλλά και από τη συμμετοχή του κόσμου και των φορέων σε αυτή την εκδήλωση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανακοινώθηκε πως ο θεσμός πλέον αυτός, όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά θα μεγαλώσει από το προσεχές κιόλας καλοκαίρι, με την αξιοποίηση και νέων χώρων και τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών!

Η δωρεάν παιδική κατασκήνωση λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του δήμου και του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Ακόμα, την προσπάθεια στήριξαν με εθελοντική προσφορά 25 πολίτες της Πάτρας. Σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, τη μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.


Τα παιδιά φιλοξενούνται στο χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ, που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ξεπουλήθηκε, όπως επιθυμούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξιοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με τη διαμόρφωσή της σε έναν όμορφο χώρο, για να την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός της Πάτρας. Σε αυτό το χώρο λειτουργεί τα τρία τελευταία χρόνια η παιδική κατασκήνωση. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 500 παιδιά και τη δεύτερη 750. Τη φετινή χρονιά φιλοξενήθηκαν στο χώρο της πλαζ περίπου 1.000 παιδιά. Το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τέσσερις περιόδους, διάρκειας δεκαπέντε ημερών η καθεμιά, από τις 19 Ιούνη έως τις 11 Αυγούστου. Η κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Φιλοξενούσε καθημερινά 250 περίπου παιδιά ηλικίας από 8 έως 14 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20 - 22 παιδιών η καθεμιά, που τη στελέχωναν δύο ομαδάρχες - συνοδοί.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις περιόδους, ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά στις διακοπές τους, σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Περισσότεροι χώροι, περισσότερα παιδιά


Το καλό νέο όμως ήρθε από τον ίδιο τον δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ο οποίος στην εκδήλωση - απολογισμό έκανε γνωστά τα εξής:

«Από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει και η δημοτική κατασκήνωση στα Ροΐτικα. Ολα αυτά γίνονται με μεγάλη προσπάθεια. Γνωρίζετε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν και όσον αφορά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, αφού η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και όσον αφορά τα οικονομικά, αφού και εδώ η κυβέρνηση έχει περικόψει κι άλλο τα κονδύλια προς τους δήμους. Εμείς θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών και γίνονται υπερπροσπαθειες και από τους εργαζόμενους και από τον Κοινωνικό Οργανισμό, που έχει την ευθύνη λειτουργίας της κατασκήνωσης, και από πάρα πολλούς φορείς και πολίτες, που κατανοούν την ανάγκη να έχουν τα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει».

Και αυτή η είδηση «αγκαλιάστηκε» ήδη από τις λαϊκές οικογένειες και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό, δεδομένου ότι φέτος οι αιτήσεις που έγιναν ήταν περίπου 1.700 και μοιραία κάποια παιδιά δεν μπόρεσαν να πάνε στις κατασκηνώσεις. Ομως, του χρόνου θα γίνει προσπάθεια να πάνε όλα τα παιδιά.

Ολο το πρόγραμμα, το οποίο ήταν δωρεάν, περιλάμβανε μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, πλήρη σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως: Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο, τοξοβολία, badminton, ξυλορακέτες, tae kwondo, πινγκ - πονγκ, σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, περιβαλλοντική εκπαίδευση - ανακύκλωση, μπάνιο στη θάλασσα και υδατοσφαίριση.

Τα παιδιά πήραν σημαντικές γνώσεις

Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα ορισμένα πράγματα σχετικά με τις δραστηριότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία:

-- Το Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης της Εξάρτησης παρουσιάστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών Πάτρας, από τη Δήμητρα Μαντζάνα, ψυχολόγο του ΕΣΥΝ, και περιλάμβανε διδασκαλία βασικών κανόνων συνεργασίας μέσα από παιχνίδια, ανάπτυξη της δυναμικής της ομάδας μέσα από την αλληλεπίδραση και το μοίρασμα των εμπειριών, βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

-- Η Πυροσβεστική σε κάθε περίοδο παρουσίασε πρόγραμμα για την πυροπροστασία. Με απλά λόγια μίλησαν στα παιδιά, την προστασία των δασών και τους περιέγραψαν το αντικείμενο της εργασίας τους και τον εξοπλισμό τους. Η ΕΜΑΚ παρουσίασε στα παιδιά το δύσκολο έργο της και τους σύστησε τον συνεργάτη τους τον Μαξ, τον εκπαιδευμένο σκύλο.

-- Υπήρχε πρόγραμμα στοματικής υγιεινής από την Αθηνά Νταφογιάννη και τη Σοφία Παναγιωτίδου.

-- Σε κάθε περίοδο πραγματοποιήθηκε από προπονητές του ΣΕΓΑΣ (Αποστολόπουλο Απόστολο και Ορφανόπουλο Δημήτρη) το πρόγραμμα «Athletics kids», που περιλάμβανε παιχνίδια στίβου.

-- Το πινγκ - πονγκ έγινε με ευθύνη της Μαρίας Χατζηφώτη, εθελόντριας. Η πρωταθλήτρια ΑμεΑ στο πινγκ- πονγκ, Φωτεινή Μπούσιου, επισκέφτηκε αρκετές φορές το χώρο της κατασκήνωσης, έπαιξε με τα παιδιά και έδωσε μαθήματα ζωής. Η Τοπική Επιτροπή Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης παραχώρησε τα τραπέζια.

-- Το μπάνιο στη θάλασσα και τα θαλάσσια αθλήματα έγιναν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ναυαγοσώστη. Ο Ναυτικός Ομιλος Πάτρας παραχώρησε υλικά που βοήθησαν να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες στη θάλασσα.

-- Η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών, με αντικείμενο τα αδέσποτα σκυλάκια και τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων.

-- Ο Σκακιστικός Ομιλος Πάτρας παραχώρησε τις σκακιέρες και τη κατασκήνωση επισκέφτηκε η 17χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου (τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι), η οποία έπαιξε σκάκι με τα παιδιά και συνομίλησε μαζί τους.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου της κατασκήνωσης των γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το Καραμανδάνειο και το ΠΕΔΥ, του Ερυθρού Σταυρού, όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.

Βέβαια, δεν ήταν όλα ρόδινα. Εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, και είναι οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Κι αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες όπως οι προηγούμενες. Η δημοτική αρχή Πάτρας ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν θα πάψει να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και να στηρίζει το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ