ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαντούν αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής στα σχέδια κυβέρνησης, κουαρτέτου και κεφαλαίου ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων», τα ταξικά σωματεία οργανώνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων μπροστά στην αντεργατική επίθεση που φέρνει η 3η «αξιολόγηση».

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, προστίθενται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Κάλεσμα από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για την αυριανή κινητοποίηση η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι.

«Μας θέλουν υποταγμένους με σκυμμένο το κεφάλι μπροστά στα ατελείωτα ωράρια, στην απληρωσιά και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Μας αφαιρούν τη δυνατότητα πρόσβασης στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με τους μισθούς πείνας, την απλήρωτη δουλειά για τους νέους που κάνουν την πρακτική τους και τον υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους από τη μαθητεία. Ταυτόχρονα, καλλιεργούν την αποστροφή και την απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης, αξιοποιώντας τους "εργατοπατέρες" και τα "λαμόγια" που στήθηκαν από την εργοδοσία με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα... όπως άλλωστε συνεχίζει σήμερα να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ!», αναφέρει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

«Περνάμε στην αντεπίθεση μαζικοποιώντας τα σωματεία μας, δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ», είναι το κάλεσμα που απευθύνει, υπογραμμίζοντας: «Η συνδικαλιστική δράση, η απεργία και οι όποιες κατακτήσεις γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές κατοχυρώθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες μέσα στους χώρους δουλειάς. Δεν λύγισαν μπροστά στην τρομοκρατία της εργοδοσίας γιατί η ενότητα χτίστηκε πάνω στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων, στην προοπτική του αγώνα που αγκάλιαζε όλη τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους».

Καλώντας τους νέους να πάρουν μέρος στην προσπάθεια που κάνουν εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενισχύοντας με νέες δυνάμεις τον αγώνα, η Γραμματεία καταλήγει: «Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο που οφείλουμε απέναντι στο παρόν και το μέλλον μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μποναμάς 156,8 εκατ. ευρώ στους εργοδότες για τα «μπλοκάκια»

Τον μποναμά που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλη προς τους εργοδότες, που αν και απασχολούν μισθωτούς τους πληρώνουν με «μπλοκάκι», έκανε πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημοσιεύοντας τη σχετική υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης των εργοδοτών για να σταματήσουν να εμφανίζουν ψευδώς ως «αυτοαπασχολούμενο» τον μισθωτό που έχουν προσλάβει, φτάνει τα 156,8 εκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2018 - 2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα χρήματα αυτά δεν θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις εισφορές των ίδιων των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΔ που προορίζονταν για την κάλυψη της ανεργίας αυτών των κατηγοριών!

Ετσι, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταργήσει το αίσχος με τα «μπλοκάκια», νομιμοποιώντας την απάτη της εργοδοσίας να εμφανίζει μισθωτούς ως «αυτοαπασχολούμενους», στερώντας τους δικαιώματα και φορτώνοντας σε αυτούς το βάρος της Ασφάλισης, τώρα προχωρά και στην επιδότηση των εργοδοτών και μάλιστα με τα κονδύλια που έπρεπε να κατευθυνθούν σε άνεργους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εργοδοσία θα επιδοτείται μέχρι και με 350 ευρώ το μήνα (4.900 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα Δώρα) για κάθε εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, τον οποίο έως τώρα εμφάνιζε ως «αυτοαπασχολούμενο»!

Οπως σημείωνε προκλητικά το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Ιούλη, όταν είχε ανακοινώσει το εν λόγω πρόγραμμα, «δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας».

Δηλαδή, αυτό το νέο «δωράκι» υπέρ των επιχειρηματιών, από τα χρήματα μάλιστα που προορίζονται για ανέργους, η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως «προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας», επιβεβαιώνοντας πώς εννοεί την προστασία των εργαζομένων...

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι μετά τον χρόνο επιδότησης (12 μήνες), οι εργοδότες δεσμεύονται μόνο για έξι μήνες να διατηρήσουν τον εργαζόμενο ως μισθωτό, ενώ τίποτα δεν τους εμποδίζει να μετατρέψουν ξανά τη σχέση μισθωτής εργασίας σε σχέση παροχής υπηρεσιών και να ξαναρίξουν το βάρος της Ασφάλισης στους εργαζόμενους. Οπως βέβαια δεν καλύπτονται και οι χιλιάδες μισθωτοί με «μπλοκάκι» των οποίων οι εργοδότες θα προτιμήσουν για τους δικούς τους λόγους να μην μπουν στο πρόγραμμα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Αποφάσεις για νέα απεργιακή κινητοποίηση

Από τις χτεσινές Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων
Από τις χτεσινές Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων
Την κήρυξη νέας απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη», σε Γενικές Συνελεύσεις κατά τη διάρκεια στάσεων εργασίας που προκήρυξε το σωματείο τους, στη βραδινή και την πρωινή βάρδια.

Αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το σωματείο να προκηρύξει απεργία, με το αίτημα για το οποίο παλεύουν όλο το τελευταίο διάστημα: Την απορρόφηση, με όλα τα δικαιώματα και την προϋπηρεσία τους, όλων των εργαζομένων της «Ευρώπης», που είναι απλήρωτοι περισσότερο από δύο μήνες και πετιούνται στην ανεργία από την εργοδοσία, η οποία οδηγεί την επιχείρηση σε πτώχευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να προσδιορίσει την ακριβή μέρα της κινητοποίησης.

Στις συνελεύσεις αποφασίστηκε επίσης να οργανωθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που πήραν μέρος μαζικά στις συνελεύσεις περιλαμβάνονται και πολλοί εργολαβικοί εργάτες, τους οποίους προσλαμβάνει το «Αργος» με ψαλιδισμένους μισθούς και δικαιώματα. Σε μαχητικό κλίμα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν σαν μια γροθιά, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στις μειώσεις μισθών, στην εντατικοποίηση. Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην πρακτική της εργοδοσίας να χορηγεί «κουπόνια» σούπερ μάρκετ ως «παροχή», με την οποία επιχειρεί να καλλιεργήσει εφησυχασμό και να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τις κινητοποιήσεις. Πρόσθεσαν πως θα διαθέσουν μέρος από αυτά στο σωματείο για να τα αξιοποιήσει για τη στήριξη των απλήρωτων συναδέλφων τους.

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και τους εργαζόμενους να στηρίξουν και οικονομικά τον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων.

Πέθανε ο 73χρονος που απασχολούνταν στο δήμο Καλαμαριάς

Πέθανε τελικά ο 73χρονος άνδρας που απασχολούνταν στο δήμο Καλαμαριάς στο πλαίσιο προγράμματος κοινωνικής εργασίας και τη Δευτέρα 2/10 είχε καταπλακωθεί από δέντρο στην περιοχή Βότση, κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής δέντρων. Ο θάνατος του 73χρονου επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τους κινδύνους για την ζωή των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, όπου σημειώνονται αλλεπάλληλα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», ενώ σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής εργασίας ένας άνθρωπος 73 χρονών στάλθηκε να απασχοληθεί σε τέτοιες εργασίες.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 73χρονου και τονίζει ότι η διοίκηση του δήμου «δεν είχε προνοήσει ώστε να έχουν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στη συγκεκριμένη εργασία απασχολούνταν ανειδίκευτο προσωπικό με μόνο εμπειρική προϋπηρεσία και που προφανώς δεν είχε το περιθώριο να αρνηθεί να προσφέρει υπηρεσία, για ευνόητους λόγους».

Καταγγέλλει μάλιστα ότι «το περιστατικό συνέβη σε ιδιωτικό χώρο όπου είχαν μεταβεί οι εργαζόμενοι του δήμου μετά από εντολή της διοίκησης του δήμου, προσφέροντας έτσι εκδούλευση, με προφανή στόχο την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, τη στιγμή που το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου».

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση καθώς και η πλειοψηφία των διοικήσεων των δήμων, επειδή αντιμετωπίζουν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, μειώνουν τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα προστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία, ενώ λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων χρησιμοποιούνται στις διάφορες υπηρεσίες ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν μικρή ή μηδενική εμπειρία, διακινδυνεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Μήνυση με στόχο το ταξικό κίνημα

Τις παρατάξεις ΑΚΕ και ΕΚΕΙ, που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ιντρακόμ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα».

Οπως αναφέρει, οι συγκεκριμένες παρατάξεις (στηρίζουν την ΠΑΣΚΕ στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα) αποφάσισαν να την μηνύσουν (!), βάζοντας στο στόχαστρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί σε ανακοίνωσή της για θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην επιχείρηση «Intracom Defence» τον περασμένο Ιούλη, όπου ανέδειξε τις ευθύνες της εργοδοσίας, κατήγγειλε και την πλειοψηφία του σωματείου που δεν έβγαλε άχνα για το δυστύχημα, την ίδια ώρα που προωθεί την «εργασιακή ειρήνη».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «οι παρατάξεις αυτές αντί να αναλάβουν οι ίδιες τα έξοδα των δικαστικών επιλογών τους, αποφάσισαν - θεωρώντας ότι το σωματείο είναι φέουδό τους - να κάνουν τις αγωγές σαν σωματείο, να χρησιμοποιήσουν έτσι τα λεφτά του σωματείου, δηλαδή τις συνδρομές μας. (...) Χέρι - χέρι με την εργοδοσία, θέλουν να εφαρμόσουν στους χώρους μας σιγή νεκροταφείου». (...)

Η ΑΕΕ καλεί επίσης «να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη στάση η "ΓΕΝΟΒΑ" (σ.σ. παράταξη που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) η οποία απέφυγε να τοποθετηθεί όταν μας έστελναν τα εξώδικα το καλοκαίρι» και ξεκαθαρίζει: «Οι διώξεις δεν μας τρομάζουν. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ακόμα πιο αποφασισμένοι στο δρόμο της ταξικής πάλης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να πάρει θέση, να καταδικάσει την εργοδοτική πλειοψηφία στο ΔΣ των παρατάξεων ΑΚΕ και ΕΚΕΙ, να καταδικάσει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της απάντησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία, οργανώνει αύριο Πέμπτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ