ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων

Φοροεπιδρομή, περισσότερη ευελιξία στην εργασία και συνέχιση των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες περιμένουν το λαό μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν στη Χάγη την περασμένη βδομάδα

AP 2017

Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν στη Χάγη την περασμένη βδομάδα
Ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία, εφτά μήνες μετά τις εκλογές (15 Μάρτη). Τα κόμματα που κατέληξαν σε συμφωνία είναι το νεοφιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Μαρκ Ρούτε, που θα είναι η τρίτη συνεχόμενη θητεία του ως πρωθυπουργού, οι «Δημοκράτες 66» (D66), η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) και η Χριστιανική Ενωση (CU) και το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 23 Οκτώβρη. Ο συνασπισμός αυτός θα έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μιας έδρας, δηλαδή τις 76 από τις 150 έδρες.

Και από το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνεται πως η «ανακούφιση» και οι πανηγυρισμοί της Ευρώπης αμέσως μετά τις εκλογές για την ήττα του λαϊκίστικου, ευρωσκεπτικιστικού, αντιμεταναστευτικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, δεν αφορούσαν το λαό της χώρας. Οπως και οι πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων, που εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα συμφέροντα του ολλανδικού κεφαλαίου, είχαν ως βάση και δεδομένη την επίθεση στις λαϊκές ανάγκες και «διαπραγματεύονταν» τα μέτρα που θα υιοθετηθούν την επόμενη νομοθετική περίοδο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Εδώ και μήνες, άλλωστε, δημοσιεύματα και αναλύσεις προετοίμαζαν το έδαφος, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία ακόμη κι αν βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, χρειάζεται συνεχόμενες και «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η «μπάλα» παίρνει και γειτονικούς λαούς. Ενδεικτικά, η βελγική εφημερίδα «De Tijd» «ζήλεψε» τις πρώτες εξαγγελίες της νέας ολλανδικής κυβέρνησης, συνοψίζοντας: Τα δημόσια οικονομικά της Ολλανδίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτά του Βελγίου, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, «δρέποντας τους καρπούς» από την επίμονη και συνεπή εφαρμογή μίας πολιτικής σκληρής λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε αντιδιαστολή με τη βελγική κυβέρνηση, «που δίσταζε να λάβει επώδυνα μέτρα και τώρα πληρώνει το τίμημα»...

Ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις, ξεζουμίζονται τα λαϊκά νοικοκυριά

Με τις φορολογικές περικοπές ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν πολύ λιγότερα τα επόμενα χρόνια, ενώ τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν με την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο βασικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων μειώνεται από 25% σε 21%. Ο χαμηλός συντελεστής φόρου για τα πρώτα 200.000 ευρώ κέρδους μειώνεται από 20% σε 16%. Κατάργηση του φόρου 15% που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις επί των μερισμάτων των μετόχων, με στόχο να γίνει η χώρα πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές. Μειώνεται η φορολόγηση του πλούτου και των αποταμιεύσεων (για αποταμιεύσεις άνω των 30.000 ευρώ). Από τη μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων περισσότερο ωφελούνται τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πληρώνουν περίπου τα ίδια.

Τη μείωση αυτή για τους επιχειρηματίες θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, καθώς αυξάνεται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (ισχύει για τρόφιμα, νερό, βιβλία και όλα τα αγροτικά προϊόντα) από 6% στο 9%. Τα λαϊκά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον κατά 20 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογίζονται υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, πισίνες, κατασκευή παπουτσιών, που επίσης θα ακριβύνουν. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 21%.

«Πράσινη» επιδρομή

Πίσω από την «κομψή» κυβερνητική διατύπωση ότι «οι φόροι για την Ενέργεια θα γίνουν πιο πράσινοι», κρύβεται μια ακόμη φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, που θα «φουσκώσει» τους λογαριασμούς Ενέργειας πάνω από 200 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της ένωσης ιδιοκτητών κατοικιών. Ταυτόχρονα με την αύξηση του φόρου για την Ενέργεια (150 ευρώ), η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τη φορολογική έκπτωση που δικαιούνταν τα νοικοκυριά, επιβαρύνοντάς τα με 60 ευρώ το χρόνο.

«Ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς Ενέργειας, ιδιαίτερα το φυσικό αέριο. Θα εξαρτώνται από το πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας», προειδοποιεί μια ένωση καταναλωτών σε μια αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα όπως η Ολλανδία και ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα διαθέσει γύρω στα 4 δισ. ευρώ (σε επενδύσεις και επιχειρήσεις) για τη λεγόμενη «μετάβαση στην καθαρότερη Ενέργεια».

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης, θα κλείσει τουλάχιστον μια εργοστασιακή μονάδα άνθρακα τα επόμενα 4 χρόνια και οι υπόλοιπες έως το 2030. Από την άλλη, θα δημιουργηθούν περισσότερα αιολικά πάρκα. Επίσης στο εξής τα καινούργια σπίτια δεν θα είναι συνδεδεμένα με φυσικό αέριο.

«Δωράκια» στους εργοδότες και περικοπές στους πρόσφυγες

«Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τη σταθερή εργασία λιγότερο σταθερή και την ευέλικτη λιγότερο ευέλικτη»: Το κυβερνητικό πρόγραμμα σκιαγραφεί ουσιαστικά τη μελλοντική εργασία, που πρέπει να είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ακόμη κι αν μπουν ορισμένοι «κανόνες».

Στην Ολλανδία σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι υποαπασχολούνται (4,1 εκατ. από τα 9 εκατ. συνολικά), ενώ η μερική απασχόληση στις γυναίκες αγγίζει το 80%. Επίσης, 600.000 εργαζόμενοι κάνουν δυο δουλειές προκειμένου «να τα φέρουν βόλτα».

Θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στο όνομα του να υπάρξουν περιθώρια για αύξηση των μισθών. Επίσης διευκολύνονται οι απολύσεις, αν και ο εργαζόμενος θα δικαιούται αναλογικά κάποια αποζημίωση από την πρώτη μέρα δουλειάς.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εξειδικευμένη εργασία που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, οι νέοι χωρίς κατάρτιση ή επαγγελματικά προσόντα θα πρέπει να παραμένουν στην εκπαίδευση έως τα 21 χρόνια. Επίσης, οι νέοι που έχουν κάνει εθελοντική εργασία θα έχουν περισσότερα μόρια στις θέσεις που προκηρύσσονται για το Δημόσιο.

Η αντιμεταναστευτική - αντιπροσφυγική ατζέντα και ρητορική είχε υιοθετηθεί απ' όλα τα κόμματα πριν τις εκλογές, που ουσιαστικά βλέπουν στους «εισερχόμενους στη χώρα» εργατικά χέρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η νέα κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην «εργασιακή ένταξη και ενσωμάτωση» και θα κόψει παροχές και δικαιώματα για τους πρόσφυγες, για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες. Π.χ. μειώνεται η άδεια παραμονής των προσφύγων στα τρία χρόνια (από πέντε) και θα μπορεί να επεκταθεί δυο χρόνια αν έχουν μόνιμη κατοικία. Επίσης, οι πρόσφυγες με άδεια παραμονής τα δυο πρώτα χρόνια δεν θα δικαιούνται πλέον παροχές κοινωνικής Πρόνοιας, ούτε βοήθημα για να πληρώσουν το νοίκι τους και την υγειονομική τους ασφάλιση.

Εκρηκτικά προβλήματα σε Υγεία και Παιδεία

Στο μεταξύ, τη μέρα που ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης, η Ενωση Νοσηλευτών Ολλανδίας (V&VN) προειδοποιούσε για την έλλειψη υγειονομικών που οδηγεί σε εργασιακό στρες και κινδύνους για τους ασθενείς.

Οι νοσηλευτές αναφέρουν ότι «κάποιες φορές ένα άτομο πρέπει να φροντίσει 80 ασθενείς», ενώ πολλοί είναι αυτοί που δουλεύουν επιπλέον βάρδιες για να «βγει» το πρόγραμμα. Πέρα από την επιβάρυνση της προσωπικής ζωής και υγείας τους, οι νοσηλευτές προειδοποιούν και για την ασφάλεια των ασθενών. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσηλευτών, θα πρέπει να προσληφθούν 125.000 νοσηλευτές έως το 2025.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα απήργησαν οι δάσκαλοι των περίπου 7.000 δημοτικών σχολείων της χώρας και δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Χάγη. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους και προσλήψεις ώστε να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας και οι τάξεις να έχουν λιγότερα παιδιά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για οικονομική ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ, όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (AOB, CNV, PO-raad) σημειώνουν πως απαιτούνται επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για μισθούς και 500 εκατ. ευρώ για προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, δηλαδή συνολικά 1,4 δισ. ευρώ.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ