ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Σπύρος Τουλιάτος

Από την ομιλία του στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ
Από την ομιλία του στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ
Σε ηλικία 67 ετών «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, Σπύρος Τουλιάτος. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ τον αποχαιρετά με οδύνη, σημειώνοντας: «Ο Σπύρος Τουλιάτος γεννήθηκε το 1950 στα Γιάννενα. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ, αλλά και εκτός από τις γραμμές του το στήριξε αποφασιστικά στην κρίση του '89 - '91. Ηταν πεισμένος για την αναγκαιότητα ύπαρξης κομμουνιστικής πρωτοπορίας, που θα συνενώνει την επιστημονική θεωρία με την πράξη.

Παθιασμένος με την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και σταθερός υπερασπιστής της υλιστικής αντίληψης της Ιστορίας, ο Σπύρος αποτέλεσε συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας και Ιστορίας της ΚΕ και μέλος του Κέντρου Μαρξιστικού Ερευνών. Ηταν επίσης συγγραφέας πολλών άρθρων του περιοδικού "Θέματα Παιδείας", ομιλητής στα Επιστημονικά Συνέδρια της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κώστα Βάρναλη και τον Ναζίμ Χικμέτ. Για πολλά χρόνια και μέχρι το θάνατό του διατέλεσε οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, με ευρεία αποδοχή και αναγνώριση από τους συναδέλφους του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Με μεγάλη λύπη τον αποχαιρετά και η Τομεακή Επιτροπή Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους του και σημειώνοντας: «Υπήρξε στενός συνεργάτης των περιοδικών Θέματα Παιδείας, Επιστημονική Σκέψη και Φιλολογική και συνέβαλε σημαντικά στην επεξεργασία θέσεων για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και τη γνώση.

Συνεπής στη μάχη των ιδεών, όπως και στους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, στον αγώνα με την προοπτική "να ανθρωπέψει ο άνθρωπος"».

Αντίστοιχα, τα συλλυπητήριά της εκφράζει η Συντακτική Επιτροπή των «Θεμάτων Παιδείας» και σημειώνει μεταξύ άλλων για τον Σπύρο Τουλιάτο: «Υπήρξε εξαρχής πολύτιμος σύντροφος του περιοδικού μας, με τα άρθρα και τις κρίσεις του ιδιαίτερα για θέματα θεωρίας, μεθοδολογίας και διδασκαλίας της Ιστορίας. Υπέρμαχος πάντα της αλήθειας, βρισκόταν σε ιδεολογική αντιπαράθεση με τους υποκειμενιστές, τους σχετικιστές και τους μεταμοντερνιστές, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν σύγχυση με τον "πλουραλισμό" τους. Αντιπάλευε τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Ιστορίας και τα καινοφανή προγράμματα σπουδών, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής διδασκαλίας στη γνώση των αρχών και των κατευθύνσεων της κοινωνικής εξέλιξης, στην αναγνώριση των νομοτελειών της ανθρώπινης ιστορίας».

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων.

Επίσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας σημειώνει ότι είχε πολλές φορές «τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με τον καλό φίλο και αγαπητό συνάδελφο Σπύρο Τουλιάτο και να τον φιλοξενήσει σε πολλές εκδηλώσεις. Το ΔΣ του Συνδέσμου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στη γυναίκα του Στέλλα Βατούγιου, το γιο του Αστέριο, την αδελφή του, όλους του τους συγγενείς και οικείους, να καταθέσει, αντί στεφανιού, συμβολικό ποσό στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης και να πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη του. Θα τον θυμόμαστε πάντα».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ
Κινητοποίηση αύριο 18 Οκτώβρη

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι σπουδαστές των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) του ΤΕΙ Αθήνας με κεντρικό ζήτημα την προωθούμενη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Εχουμε πείρα και από παλιά όπως με το σχέδιο "Αθηνά", που και τότε μας μιλάγανε για αναβάθμιση σπουδών, αλλά τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν», αναφέρουν στην απόφασή τους οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ σημειώνοντας πως «οι αλλαγές δεν γίνονται με κριτήριο να μορφωθούμε και να μάθουμε το αντικείμενό μας καλύτερα, αλλά για να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό μαζεύοντας τα ψίχουλα των πετσοκομμένων προϋπολογισμών και να ανοίξουν οι μπίζνες μέσα στα ιδρύματα.

Κυβέρνηση και διοικήσεις θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα έχουμε καθηγητές, κοιτάνε να καλύψουν τρύπες και να κάνουν τράμπες. Από τη μία, το μόνο κριτήριο που έχουν για τη συγκρότηση τμημάτων είναι τα 8 μέλη ΔΕΠ ανά τμήμα, που δεν φτάνουν ούτε για ζήτω και, από την άλλη, είναι στον "αέρα" οι έκτακτοι καθηγητές που σε αυτήν τη φάση καλύπτουν μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ δεν κάνουν κουβέντα για πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού».

Στο μεταξύ, στην ίδια κατεύθυνση, της αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις της επιτροπής που έχει συσταθεί για τη συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ ανακοίνωσε ότι από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα, μεταξύ των οποίων και τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χαιρετίζουν τους αγώνες των μαθητών των ΕΠΑΛ

Οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους την αγωνιστική δράση που ανέπτυξαν δεκάδες μαθητές των ΕΠΑΛ σε Χίο, Μυτιλήνη, Ρόδο και Σάμο, ενάντια στην κατάπτυστη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο τμημάτων και την ουσιαστική κατάργηση ειδικοτήτων.

Οπως σημειώνουν: «Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα ή σχολικό περιβάλλον. Ενώ, ακόμα χειρότερα, σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Στα χιλιάδες προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι δαπάνες για την Παιδεία που όλο και μειώνονται, ενώ τα σχολικά συγκροτήματα στην πλειοψηφία τους είναι υποβαθμισμένα και δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές, έρχεται τώρα να προστεθεί και αυτό.

Οι μαθητές και οι οικογένειές τους έδωσαν ένα πρώτο μήνυμα αντίστασης και έκαναν πράξη το σύνθημα "Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στα αυγά μας, είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας".

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες στα νησιά του Αιγαίου να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, να συνεχίσουν οργανώνοντας μαθητικά συλλαλητήρια στις 30 Οκτώβρη και να ενώσουν την φωνή τους με τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα.

Σε κοινό μέτωπο με τους καθηγητές τους και τους γονείς τους να παλέψουν για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους και για ουσιαστική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Να διεκδικήσουν να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα των ΕΠΑΛ! Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες», καταλήγουν οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Καλεί σε συλλογικές διαδικασίες και αγώνες για την Παιδεία

Να είναι ο Οκτώβρης μήνας συλλογικών διαδικασιών και αγώνων για τα ζητήματα της Παιδείας καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται σε μια σειρά προβλήματα σε σχολεία του νομού.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου: «Τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία του νομού μας παραμένουν και αφορούν αρκετές ειδικότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή. Οι μεταφορές δεν έχουν εξασφαλιστεί για όλα τα παιδιά από και προς το σχολείο τους, με αποτέλεσμα είτε να μην έχουν πάει καθόλου σχολείο (περιπτώσεις Ειδικών Σχολείων στην Ικαρία), είτε να επιβιβάζονται σε ακατάλληλα μέσα μεταφοράς (υπεράριθμοι σε ταξί, σε καρότσες αγροτικών κ.λπ.), είτε το κόστος μεταφοράς να το επωμίζονται αποκλειστικά οι γονείς. Με απόφαση του υπ. Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων υποβαθμίστηκε από 6θέσιο σε 4θέσιο, παρ' όλο που τη φετινή χρονιά τα παιδιά που φοιτούν είναι περισσότερα από πέρυσι! Στα Δημοτικά Σχολεία Παγώνδα, Κοκκαρίου, Κοντακαιίκων και Κουμεΐκων, επίσης, εφαρμόστηκε ο αποφασισμένος απ' το 2014 υποβιβασμός που είχε ανασταλεί προσωρινά και σε άλλα δύο, ολιγοθέσια, σχολεία της Σάμου (Πύργος, Κουμέικα), αφαιρέθηκε ο δάσκαλος ολοημέρου που υπήρχε. Η "παγίωση" για 25άρια τμήματα στα Δημοτικά σχολεία και 27άρια στα Γυμνάσια και Λύκεια έχει οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων και σε υποβάθμιση πολλών σχολείων».

«Η "επιστροφή στην κανονικότητα" που προανήγγειλε η κυβέρνηση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποδείχθηκε πολύ γρήγορα κούφια λόγια. Με ψίχουλα δεν γίνεται δωρεάν Παιδεία!», σημειώνει το ΕΚ Σάμου, καλώντας όλους τους γονείς να συσπειρωθούν στους Συλλόγους Γονέων και να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των παιδιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ