ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ 10»
Συνεχίζεται με επιτυχία η εικαστική έκθεση

Συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα η εικαστική έκθεση «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 10», στην οποία συμμετέχουν με έργα τους, με κύριο θέμα τον πόλεμο και τη μετανάστευση, 240 καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι, χαράκτες). Η έκθεση φιλοξενείται στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι) και διοργανώνεται από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, τον Φοιτητικό Σύλλογο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τη Λαϊκή Επιτροπή Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Μιλώντας με την Μαριάννα Τσαγκάρη, μέλος της Κίνησης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, για αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση, μας τόνισε ότι «11 χρόνια πολιτιστικής παρέμβασης είναι πολλά. Και περικλείουν μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Καλλιτεχνών, εργατών, ανέργων, νεολαίας, που θέλησαν να συναντηθούν σε έναν κοινό δρόμο, σε μία δύσκολη διαδρομή.

Μια διαδρομή όπου συναντάς την οικονομική κρίση, φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά. Μια διαδρομή όπου γίνεται επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη.

Εμείς σήμερα, εδώ στο Κερατσίνι, επιλέγουμε να την κάνουμε αυτή τη διαδρομή. Κρατώντας τα δικά μας όπλα, μετατρέποντας το δρόμο σε δρόμο της σύγκρουσης, της διεκδίκησης του αγώνα.

Από το δικό του μετερίζι ο καθένας, και όλοι μαζί, σκοπό έχουμε να μετατρέψουμε το σύνθημα "οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του", μέσα από την πολιτιστική αλλά και πολιτική μας παρέμβαση, σε ακατάπαυστη μαχητικότητα, για να εκφράσουμε την αναγκαιότητα που θυμίζει πως και η Τέχνη οφείλει να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης, να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας.

Να επιστρατεύει τα δικά της αισθητικά όπλα, τη γνώση, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση να στρατευτεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του κόσμου για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

...Αφουγκραζόμαστε την όξυνση της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα μας, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς που συνεπάγεται, και με κεντρικό θέμα της έκθεσης "Πόλεμος και Προσφυγιά", δίνουμε το στίγμα μας».

Στο πρόγραμμα της έκθεσης διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, γι' αυτή τη βδομάδα προγραμματίζεται συζήτηση για τις συνέπειες στην τέχνη από την παρέμβαση του κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 19/10, στις 20.30, προβολή της γαλλολιβανέζικης ταινίας «Κάτω από τις βόμβες».

Παρασκευή 20/10, στις 21.00, η Θεατρική Ομάδα, η Χορωδία και η Ορχήστρα του ΠΑΜΕ παρουσιάζουν τον «Θεσσαλικό Κύκλο», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου.

Σάββατο 21/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων», και στις 21.00, συναυλία με τους KollektivA και Altera Vita.

Κυριακή 22/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «Η παρέμβαση του κεφαλαίου στην Τέχνη - οι συνέπειες», και στις 21.00, λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι για παιδιά.

  • Ωρες λειτουργίας (καθημερινά): 12.00 - 21.00.
  • Λεωφορεία για την έκθεση: Β18 από Μένανδρου - Ομόνοια, 820 & 848 από μετρό «Αιγάλεω», 843 από Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ).
Από την Παρασκευή «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα»

Το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη«Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», από τις 20 Οκτώβρη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 21.15.

«Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» είναι ίσως το πιο ώριμο και βαθύ έργο του «πατέρα» του Νεοελληνικού Θεάτρου.

Σ' ένα νεοκλασικό αρχοντικό που καταρρέει, ζουν ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανιψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης. Με «κράχτη» τις πραγματικές αντίκες και την ιστορία του σπιτιού, θα πουλάνε πλαστογραφημένα έπιπλα πατιναρισμένα με ψεύτικες ιστορίες που μαγεύουν πάντα τους νεόπλουτους. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και αποδίδει. Ο σκόρος όμως κατατρώει τις αντίκες... Το τραγούδι της φθοράς κυριαρχεί παντού.

Η άγνοια της Ιστορίας αποτελεί «ύβριν». Η καταιγίδα έρχεται και θα ανατρέψει τα πάντα.

Ο Καμπανέλλης, ως λογοτέχνης, είναι μάστορας των ανατροπών. Το έργο τελειώνει αριστουργηματικά, με τρόπο ιδιοφυή και αποκαλυπτικό, που οδηγεί στη συνειδητοποίηση.

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Δάμπασης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αννα Γεραλή, Ομηρος Πουλάκης.

Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη

Μουσική σύνθεση - Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζάκος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.15, Κυριακή στις 20.00.

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2103625520, 2103636144 και 2103644921.

Ηλεκτρονική Προπώληση: ticketservices.gr. Προσφορά 10 ευρώ έως τις 19/10 για όλες τις παραστάσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου

Σήμερα ολοκληρώνεται η ετήσια έκθεση ενηλίκων και παιδικών τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων στην Αγορά Αργύρη. Οι ώρες λειτουργίας είναι 9.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00.

Μέχρι στιγμής, την έκθεση έχει επισκεφτεί πλήθος κόσμου, που στηρίζει τη δημιουργική δουλειά που γίνεται στο Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Πατρέων, ανάμεσά τους ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης και η Κ. Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην έκθεση φιλοξενούνται 1.200 δημιουργίες από 400 μαθητές. Τα εκθέματα προέρχονται από τα εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευών, αγιογραφίας και κοσμήματος και όλα χαρακτηρίζονται από το φετινό θέμα της έκθεσης, που είναι «Φως και Σκιά», αποτυπώνοντας το χαρακτηριστικό ίχνος από την αντίστοιχη έρευνα που έγινε στη διάρκεια του ετήσιου κύκλου των μαθημάτων, ως προϊόν μια συνολικής και συλλογικής δουλειάς.

Η ομάδα των διδασκόντων:

Συντονιστής: Αντώνης Βάος, εικαστικός, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Εικαστικοί: Βασιλική Κάραλη, Ελλη Μπαρμπαγιάννη, Ganaelle Bressoud, Διονύσης Παντελής, Αγγελική Παπαμιχαήλ, Νίκος Πρέσας, Βίκη Στάμου, Χρύσα Στεφανίδη, Παναγιώτης Φερεντίνος.

Κεραμίστες: Μαρία Κανελλοπούλου, Τότα Κοντόγεωργα, Κική Πετροχείλου, Δώρα Μόρφη.

Βυζαντινή εικονογραφία: Πέτρος Λαμπρινάκος.

Κόσμημα: Ηλίας Βικάτος.

Ιστορία της Τέχνης: Ξένια Γιαννούλη.

«Ιππής» από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

Το Σάββατο 28 Οκτώβρη, στις 20.00, στον Πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Αγιος Σώστης - Αθήνα), η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Νέος Κόσμος - Παγκράτι) προσκαλεί στο ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Ιππής», του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η συγκεκριμένη κωμωδία πήρε το όνομά της από το χορό, που αποτελείται από πολίτες της εύπορης και συντηρητικής τάξης των Ιππέων, οι οποίοι αντιπαθούσαν τον δημαγωγό Κλέωνα, εναντίον του οποίου στρέφει την πένα του ο Αριστοφάνης. Στο έργο τα ονόματα Παφλαγόνας και Αλλαντοπώλης είναι συμβολικά και εύκολα παραβάλλονται με πρόσωπα της εποχής του, αλλά και με σύγχρονα πολιτικά πρόσωπα. Οι «Ιππής», γράφει ο Κώστας Βάρναλης, «είναι ίσως η πιο ανελέητη και η πιο ολοκληρωμένη πολιτική σάτιρα του Αριστοφάνη εναντίον των δημαγωγών του καιρού του και τόσο αληθινή που ξεπερνά τα φράγματα των καιρών». «Ο Αριστοφάνης νίκησε στον ποιητικό αγώνα», καταλήγει ο Βάρναλης, «αλλά νικήθηκε στον πολιτικό. Θριάμβεψε ο ολέθριος Κλέωνας. Ομως, το μάθημα που μας έδωσε ο ποιητής είναι αθάνατο. Μας δείχνει ποιο είναι το χρέος των εθνικών δασκάλων στις παρόμοιες ιστορικές ώρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ