ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης γραμματοσήμων και ντοκουμέντων

Στις 6 μ.μ., στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά

Σήμερα ανοίγει τις πύλες της η μεγάλη έκθεση ντοκουμέντων και γραμματοσήμων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος 29, στο παλιό Ταχυδρομείο). Η έκθεση έχει τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων».

Στα εγκαίνια που θα γίνουν σήμερα, στις 6 μ.μ., θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Οκτώβρη 2017, με ωράριο λειτουργίας για όλες τις μέρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.41.22890, τις ώρες 11.00 - 14.00, στην ΚΟ Πειραιά.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο χώρο της έκθεσης

Στο χώρο της έκθεσης, θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», με το εξής πρόγραμμα:

-- Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση

Η έκθεση με πλήθος ντοκουμέντων και γραμματοσήμων παρουσιάζει τη διαδρομή της ΕΣΣΔ και μαζί με αυτή βασικά συμπεράσματα της συλλογικής μελέτης του ΚΚΕ για τις αιτίες των ανατροπών, της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Τα πρώτα σοβιετικά γραμματόσημα τυπώθηκαν το 1918, στην πρώτη επέτειο της προλεταριακής επανάστασης. Τα σοβιετικά ταχυδρομεία έδωσαν τις δικές τους μάχες για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ως ένα δίκτυο επικοινωνίας στην υποστήριξη λειτουργίας της οικονομίας με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, την καταγραφή και τον έλεγχο. Το 1925 είχαν καταφέρει να καλύπτουν το 68% του πληθυσμού με κατ' οίκον παράδοση. Αντίθετα, προεπαναστατικά η διανομή επιστολών κατ' οίκον ήταν κάτι άγνωστο για το λαό και προνόμιο των λίγων. Η νεαρή Σοβιετική Ρωσία έκανε έμβλημά της τα σύμβολα της δουλειάς, το σφυρί και το δρεπάνι. Ετσι και στα πρώτα γραμματόσημα πρωταγωνιστεί ο εργαζόμενος άνθρωπος - οι μορφές του εργάτη, του αγρότη, της εργαζόμενης γυναίκας, καθώς και ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, υπερασπιστής των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Στα γραμματόσημα αποτυπώθηκαν κεντρικά θέματα της πολιτικής του σοβιετικού κράτους, επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καθώς και Σοβιετικών που διακρίθηκαν για τις ηρωικές τους πράξεις και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στην υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης.

Αύριο η μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα δοθεί η συναυλία που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ με έργα Σοβιετικών συνθετών, για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα τριών κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών, του Αράμ Χατσατουριάν, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, και έχει ως εξής:

A' Μέρος:

Αράμ Χατσατουριάν - Βαλς από το έργο «Μεταμφίεση» (Masquerade Valse).

Σεργκέι Προκόφιεφ - Επιλογή μερών από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: 1. Μοντέγοι και Καπουλέτοι, 2. Ο χορός των κοριτσιών με τα κρίνα και 3. Ο Ρωμαίος στον τάφο της Ιουλιέτας.

Αράμ Χατσατουριάν - «Χορός των σπαθιών».

Β' Μέρος:

Ντμίτρι Σοστακόβιτς - Συμφωνία Νο 12, «Το Ετος 1917».

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ

Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο ρ/σ «Real»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ρ/σ «Real» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, αύριο Τετάρτη και ώρα 11.00 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ