ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΤΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ»

Από το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» - Απόστολος Μουσούρης
Από το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» - Απόστολος Μουσούρης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ΤΟ Βορείων Συνοικιών του ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας διοργανώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα «Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Οκτώβρη, στο ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 127, Αλσος Φιλαδέλφειας), στις 18.30. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Συζητώντας με συντελεστές της εκδήλωσης τόνισαν στον «Ριζοσπάστη» ότι «στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Επανάσταση που εγκαινίασε την ιστορική εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό και των πολύμορφων εκδηλώσεων που κάνει το Κόμμα μας, ξεχωρίσαμε και θέλαμε να αναδείξουμε και μια διαφορετική πλευρά, αυτή την τεράστια επίδραση που άσκησε η ΕΣΣΔ ακόμα και στο χώρο της μουσικής...».

«Ετσι, επιλέξαμε να ντύσουμε την εκδήλωσή μας, την ομιλία με ένα μουσικό αφιέρωμα. Είναι προφανές ότι ο δρόμος του Oκτώβρη γίνεται ο κοινός δρόμος, πηγή έμπνευσης για τους καταπιεζόμενους λαούς όλου του κόσμου. Kάτω από την επίδραση των ιδεών του Oκτώβρη, φουντώνουν τα επαναστατικά κινήματα των άλλων χωρών. Η λάμψη της νέας ζωής φωτίζει τους αγώνες των εργατών των καπιταλιστικών χωρών. Ο απόηχος ήταν τόσο μεγάλος που η Επανάσταση και η οικοδόμηση του πρώτου εργατικού κράτους, επιδρά και σε ζητήματα τέχνης και πολιτισμού».

Συζητώντας πώς δούλεψαν συγκεκριμένα μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ για την εκδήλωση, μας αναφέρουν ότι: «Από το καλοκαίρι μελετούσαμε τις μουσικές των αντάρτικων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και κυρίως από ποια ρώσικα τραγούδια έχουν δανειστεί διάφορα μουσικά μοτίβα και θέματα. Η μουσική των αντάρτικων τραγουδιών χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Πρωτότυπες δημιουργίες συνθετών, δάνεια από διεθνή εμβατήρια ή δάνεια από δημοτικά τραγούδια. Τα τραγούδια που επενδύθηκαν με τη μουσική διεθνών εμβατηρίων είχαν κατά κύριο λόγο μελωδίες ρώσικων επαναστατικών τραγουδιών. Με αυτόν τον τρόπο εκφραζόταν ο σεβασμός και ο θαυμασμός του λαού μας προς τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις της.

Κι έτσι καταλήξαμε να παρουσιάσουμε επαναστατικά ελληνικά τραγούδια που έχουν δανειστεί τις πιο πολλές φορές τη μουσική, αλλά ορισμένες φορές και τους στίχους από τα ρώσικα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την Κατιούσα και τον Υμνο του ΕΑΜ, ή τη Βαρσαβιάνκα και το "Ανεμοι Θύελλες". Την ιστορία αυτών των τραγουδιών θα παρουσιάσουμε, με αφηγήσεις, προβολή πρωτότυπων βίντεο, αλλά και με τραγούδι από το νεοσύστατο συγκρότημα του Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Καθημερινές και πολύμορφες οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Κάθε μέρα διοργανώνονται συσκέψεις, ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και άλλες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ιτέας προβάλλει στο Κυριακοπούλειο την ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Μ. Ντονσκόι, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ν. Οστρόφσκι.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στη Θήβα, στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου, η ΚΟ Θήβας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο». Θα προβληθεί σύντομο ντοκιμαντέρ και θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι Κλαδικές ΚΟ της ΤΟ Δράμας διοργανώνουν, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Κοτζαμπάσης, μέλος της ΤΕ Δράμας.

-- Στις 7 μ.μ., στο ΘΕΠΑΝ Κορδελιού, θα γίνει παρουσίαση της τέταρτης μπροσούρας της σειράς «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη «Σοσιαλιστική Επανάσταση», με ομιλήτρια την Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Συκεών Κ. Μακεδονίας παρουσιάζει στο ζαχαροπλαστείο «Μασκωτίτσα» (Αν. Παπανδρέου 100 Νεάπολη - στάση Βαλσαμή), την έκδοση «Οκτώβρης 1917 - Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη».

-- Στις 6 μ.μ., στην Κω, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι κατακτήσεις της γυναίκας στο σοσιαλισμό».

-- Στις 8 μ.μ., εκδήλωση θα γίνει στον Εύδηλο Ικαρίας, στην αίθουσα του Κατσούλειου.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη:

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Συμβολή του σοσιαλισμού στην παιδαγωγική σκέψη», με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας.

-- Στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Η προσφορά της σοσιαλιστικής κοινωνίας στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας», με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 12 μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκύζη (Νορντάου 7) η ΚΟΒ Γκύζη καλεί σε σύσκεψη με θέμα τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση στην πρώην κοινοτική αίθουσα του Καλοχωρίου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πιερίας καλεί σε εκδήλωση στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Στο χώρο θα λειτουργήσει από τις 5.30 μ.μ. έκθεση φωτογραφίας από την Εκπαίδευση Ποντίων προσφύγων στην ΕΣΣΔ (Σοχούμ, Γαγρά, Κρασνοντάρ κ.λπ.), ενώ θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους Ελληνες που σπούδασαν στις σοσιαλιστικές χώρες.

-- Στις 6.30 μ.μ., στα Μέγαρα Αττικής, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (οδός Σχοινά) η ΚΟ Μεγάρων καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό».

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ., η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50 - στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δ' του ΔΠΘ, η ΚΟ Ορεστιάδας προβάλλει το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη:

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καλούν στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταπητουργείου, σε εκδήλωση τιμής για τα θύματα του ηρωικού μπλόκου του Βύρωνα το 1944. Θα προηγηθεί στις 6 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

-- Η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο κέντρο Καλυβιώτης στο Σταυρό, προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου (Εργατικού Κέντρου), εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λάρισας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομη ομιλία για το ιστορικό της Απελευθέρωσης και τη συμβολή του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ