ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στο επίκεντρο Brexit και σχέσεις με την Τουρκία

Copyright 2017 The Associated

Το Brexit αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία (κατόπιν πρότασης της Γερμανίας), τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και την κατάσταση γύρω απ' τα ζητήματα της μετανάστευσης, της άμυνας - εξωτερικών υποθέσεων, της ψηφιοποίησης, συζητά από χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), με τη συμμετοχή και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες, απ' τις οποίες αναμένεται ενίσχυση των δράσεων στους παραπάνω τομείς και προς ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, όπου διακηρυγμένος στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εγκρίνει επίσης τα συμπεράσματα για την ψηφιακή Ευρώπη, στη βάση των συζητήσεων στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο στο Ταλίν της Εσθονίας.

Τον τόνο των εργασιών έδωσε πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη χτες στη Σύνοδο και δηλώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το κράτος δικαίου, κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση» και πρέπει να «αποτιμηθούν αρνητικά». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τυχόν ποινές δεν θα συνδέονται με τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί να δώσει η ΕΕ - έχοντας εκταμιεύσει έως τώρα τα μισά - στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της. Σύμφωνα με τα σενάρια, σε βάρος της Τουρκίας μπορεί να παρθούν μέτρα όπως η μείωση της ενταξιακής βοήθειας 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που της αναλογεί έως το 2020 ή η διοχέτευση των χρημάτων σε ΜΚΟ.

Απ' την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, επανέλαβε τις θέσεις του για ΕΕ με κοινή άμυνα και επιτάχυνση του σχετικού ταμείου, για εμπορικές συμφωνίες «που προστατεύουν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της» - βασικά τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση των όρων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) με φόντο τις κόντρες μονοπωλίων. Χτες το πρωί, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέι έστειλε ανοικτή επιστολή σε δεκάδες χιλιάδες από τους περίπου 3.600.000 πολίτες χωρών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνοντάς τους πως εγγυάται τα δικαιώματα παραμονής, εργασίας, υγείας και ασφάλισης.

Ωστόσο, η ανοικτή επιστολή της δεν φάνηκε να έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς πολλοί από τους ομολόγους της στις άλλες χώρες της ΕΕ δεν φαίνονταν πρόθυμοι να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Λονδίνου για την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Στο παζάρι των Βρυξελλών βρέθηκε χτες και ο αρχηγός των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζ. Κόρμπιν, καλώντας την Μέι και τους άλλους ηγέτες της ΕΕ «να κάνουν βήματα μαζί» ώστε να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη των σοσιαλδημοκρατών «για το μέλλον του Σοσιαλισμού», υποστήριξε ότι Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν «πολύ επικίνδυνο για την απασχόληση στη Βρετανία», «καταστροφικό για τη βιομηχανία» και, στο ...όνομα του «διεθνισμού», είπε ότι «θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά ταυτόχρονα χτίζουμε μία στενή σχέση συνεργασίας με τους φίλους στην ΕΕ στη βάση των κοινών συμφερόντων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση στη «σκακιέρα» των αναδιαρθρώσεων στην Ευρωζώνη

Στα «γεμάτα» ξεκινούν την επόμενη βδομάδα οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που επανέρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, στο «κάδρο» των γενικότερων διεργασιών προβάλλουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη, όπως είναι η κυοφορούμενη αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως «θεσμού» αξιόπιστης διαχείρισης και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς βέβαια και η ενδοαστική διαπάλη γύρω από τις εκκρεμότητες της «τραπεζικής ένωσης», ζήτημα που με τη σειρά του «ακουμπάει» και τις υποθέσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης, καταλυτικός παράγοντας θεωρείται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και βέβαια η τοποθέτηση του επόμενου υπουργού των Οικονομικών της, που σε κάθε περίπτωση θα «παίξει» καθοριστικό ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες. Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, διατυπώνονται πλέον «αβεβαιότητες» και γύρω από την εξειδίκευση των ρυθμίσεων σχετικά με την όποια «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και για το χρόνο που αυτές θα προσδιοριστούν, ζητήματα για τα οποία τον «πρώτο λόγο» θα έχει η πλευρά του ΕSM, με γνώμονα βέβαια την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών συμφωνιών.

Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, η αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και των ιδιωτικών χρεογράφων από τους διεθνείς «οίκους» πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει ακόμη μπόλικο δρόμο να διατρέξει, έτσι ώστε αυτά να γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως ασφαλής εγγύηση για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες τράπεζες και μέσω αυτών στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους. Σε αυτό το πλέγμα, αν και δεν ομολογείται δημόσια, το «αποκούμπι» που αναζητείται από το εγχώριο κεφάλαιο για την περίοδο μετά το 2018, έχει να κάνει με τα παζάρια για την υπαγωγή του ελληνικού κράτους στις ειδικές πιστωτικές γραμμές στήριξης του ESM και, μάλιστα, όπως αυτές θα επαναπροσδιοριστούν στη συνέχεια, στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του Οργανισμού σε «νομισματικό ταμείο» της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, σε έκθεση της JP Morgan, ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η «μη καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα». Για παράδειγμα, θα υπάρξουν στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικός έλεγχος από τους δανειστές στις δημοσιονομικές κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» «φιλοξενεί» τις απόψεις του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας», στο πλαίσιο της ενδοαστικής συζήτησης σχετικά με τη λεγόμενη «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» και της περιφοράς των προγραμμάτων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων, που «διαφημίζει» η κυβέρνηση στις περιφέρειες της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο εν λόγω βιομηχανικός σύνδεσμος προτείνει σειρά παρεμβάσεων ενίσχυσης, όπως η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Θεσσαλία, αναβάθμιση του ρόλου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και της δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμένα Βόλου και τη διασύνδεσή του με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι Αλμυρού. Πρόκειται, δηλαδή, για παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη διοχέτευση κρατικού χρήματος, ενώ επαναδιατυπώνεται και το «αίτημα» για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας.

ΥΠΕΞ
Αντίδραση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση, προχτές, των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση κατοικιών μελών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, λίγες μέρες μετά την ψήφιση νόμου στην αλβανική Βουλή για τις μειονότητες που διαβιούν στην Αλβανία, αλλά και εν μέσω νέων αποκαλύψεων στη γείτονα για διασυνδέσεις της κυβέρνησης με το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, ο οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα.

Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας».

Καταλήγει ότι η προχτεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών «επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι».

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Εκδήλωση για την Ενέργεια

Την Κυριακή 29 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ενέργεια στον καπιταλισμό εμπόρευμα, στο σοσιαλισμό κοινωνικό αγαθό». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο του «Γρύλου».

Τον Δεκέμβρη το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ανακοινώνει ότι το 18ο Συνέδριό της θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκέμβρη, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου.

Η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε με την Περιφερειακή Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της Αττικής στις 19 Οκτώβρη. Στο επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες προσυνεδριακές Περιφερειακές Συσκέψεις ανά τη χώρα και θα ακολουθήσουν οι κατά τόπους προσυνεδριακές συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ