ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ενέργεια, οικονομία και επεμβάσεις στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης Ροχανί - Πούτιν - Αλίεφ

Από τη χτεσινή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Ιράν, Χ. Ροχανί
Από τη χτεσινή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Ιράν, Χ. Ροχανί
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επίκεντρο σημαντικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο ηγετών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ιράν - Ρωσία - Αζερμπαϊτζάν στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου,των μεταφορών,της Ενέργειας, των υποδομών, των διατραπεζικών συναλλαγών αλλά και της συνεργασίας για την επίλυση σημαντικών περιφερειακών συγκρούσεων, έγινε χτες η πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, με αφορμή τις επισκέψεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αζέρου ηγέτη Ιλχάμ Αλίεφ.

Στην πολύωρη συνάντηση των Προέδρων του Ιράν Χασάν Ροχανί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίεφ, συζητήθηκαν εκτενώς διάφορα σχέδια τριμερούς συνεργασίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι το σχέδιο για την κατασκευή νέου σιδηροδρομικού δικτύου στο διάδρομο μεταφορών «Νότου - Βορρά», μήκους 172 χλμ., που θα συνδέει το Ραχτ του Ιράν με την Αστάρα του Αζερμπαϊτζάν, η εκμετάλλευση και αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα (από την οποία βρέχονται και οι τρεις χώρες) και νέα οδικά δίκτυα. Επί τάπητος τέθηκαν ακόμα οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πλήξουν ή να πετύχουν την επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Συζητήθηκαν επίσης και οι διπλωματικές ζυμώσεις και απόπειρες για τον τερματισμό σημαντικών περιφερειακών συγκρούσεων, όπως οι πόλεμοι σε Συρία και Υεμένη.

Η συνάντηση των τριών ηγετών στην Τεχεράνη είναι συνέχεια της πρώτης τριμερούς συνάντησης που πραγματοποίησαν πέρυσι τον Αύγουστο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Πριν την τριμερή συνάντηση, ο Ροχανί και ο Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεϊ είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνάντηση Ροχανί - Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες είχε προγραμματιστεί να εστιάσουν την προσοχή τους στον πόλεμο στη Συρία και στην κατάσταση που δημιουργείται μετά την απειλή των ΗΠΑ ότι θα αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ενα 24ωρο πριν την άφιξη Πούτιν στην Τεχεράνη, είχε μεταβεί στην ιρανική πρωτεύουσα ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, που είναι επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας. Ο Γκερασίμοφ συνάντησε τον Ιρανό ομόλογό του, στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγέρι, και συζήτησαν «για τη Συρία (...) και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η τελευταία επίσκεψη Πούτιν στην Τεχεράνη είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη του 2015, στη διάρκεια της οποίας οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών συμφώνησαν σε μία κοινή στρατηγική στον πόλεμο στη Συρία, από την οποία επωφελήθηκε σημαντικά η Μόσχα, καθώς κατάφερε (και με τη στρατιωτική στήριξη του Ιράν) να αυξήσει το γεωπολιτικό της γόητρο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ώστε να προωθήσει πιο εύκολα τα συμφέροντα ρωσικών μονοπωλίων.

Σε διαδοχική συνάντηση που είχε ο Ιρανός Πρόεδρος με τον Αζέρο ομόλογό του, τόνισε ότι Ιράν και Αζερμπαϊτζάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους νομίσματα για τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ή ακόμη και με μια τρίτη χώρα. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «ηγούνται στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τη διατήρηση της «σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», και ότι οι περιφερειακές διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο «διεθνών κανόνων και κανονισμών», γιατί η συνέχιση αντιπαραθέσεων «θα βλάψει τους λαούς και τις χώρες στην περιοχή».

Ο Αζέρος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε το Ιράν για τη φιλόξενη τριμερή συνάντηση στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τους ομολόγους του και η ανταλλαγή απόψεων συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. «Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ιράν - Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν στις μεταφορές και ο διάδρομος Βορρά - Νότου θα βοηθήσουν στην διεύρυνσή της», κατέληξε ο Αλίεφ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Το ψήφισμα για την άρση του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ κατέθεσε για άλλη μια φορά χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η κουβανική κυβέρνηση. Και πάλι, 191 χώρες από τις συνολικά 193 στήριξαν το ψήφισμα, που καταθέτει εδώ και 26 χρόνια η Κούβα - μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν, επιστρέφοντας στην πάγια θέση τους που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι πέρσι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής τακτικής προσέγγισης με την Κούβα που κορυφώθηκε το 2014, η οποία φυσικά δεν άλλαζε τη βασική στόχευση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, να τελειώσει με τις σημαντικές κατακτήσεις που έδωσε στο λαό της Κούβας ο σοσιαλισμός.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια αναφέρθηκε στον 55χρονο αποκλεισμό, σημειώνοντας ότι η ζημιά που έχει προκληθεί όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα ξεπερνάει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, σε μια σειρά τομείς, από την Ερευνα και τεχνολογία έως την ιατρική και την Εκπαίδευση, αφού δεν μπορεί να αγοράσει προϊόντα που χρειάζεται από τις ΗΠΑ.

Ο πολύμορφος αυτός αποκλεισμός ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962 επί κυβέρνησης Κένεντι και κλιμακώνεται μέσα από διάφορους λεγόμενους εξωεδαφικούς νόμους, όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που προβλέπουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν η Κούβα αγοράσει ένα προϊόν από άλλη χώρα, εφόσον αυτό περιέχει πάνω από 6% μέρη (ανταλλακτικά) που προέρχονται από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά. Πρόκειται δηλαδή για μια εγκληματική πολιτική, που μπορεί να στοιχίσει ζωές, π.χ. όταν πρόκειται για ένα ιατρικό μηχάνημα ή ένα εξειδικευμένο φάρμακο ή για κάποιο σύγχρονο εξοπλισμό και λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Εντείνεται η προσπάθεια διείσδυσης των μονοπωλίων της ΕΕ

Από χτες επίσης τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κούβας, που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται πιο κοντά στην Κούβα και σε όλους τους Κουβανούς πολίτες, καθώς η χώρα διανύει περίοδο οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού».

Η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια σχετικά με τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία και το διάλογο τομεακής πολιτικής, καθώς και με την εμπορική συνεργασία. Οπως αναφέρεται, οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οι σχετικές δραστηριότητες θα διεξάγονται με όλους τους φορείς στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα, των τοπικών αρχών, του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και τους φορείς τους.

Η εν λόγω συμφωνία αντικατέστησε την αντιδραστική «Κοινή θέση» του 1996, που είχε καθιερωθεί τότε με το πρόσχημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επί της ουσίας αποτελεί τη νέα τακτική των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό με τα αμερικανικά και άλλα, ώστε να διεισδύσουν στη χώρα, θέτοντας στο στόχαστρο τις κατακτήσεις της Επανάστασης, με ό,τι κινδύνους ενέχει αυτό για τον κουβανικό λαό. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα επικύρωσης της συμφωνίας. Καλεί σε επαγρύπνηση και τεκμηριωμένα αναλύει τις εξελίξεις, κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο έκφρασης της διεθνιστικής του αλληλεγγύης, που εδώ και χρόνια αταλάντευτα εκφράζει στον κουβανικό λαό και την Επανάστασή του, ενάντια στην εντεινόμενη παρέμβαση των καπιταλιστών, των ενώσεών τους και των αστικών κυβερνήσεων.

Στην Κίνα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Για την 22η τακτική συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Υψηλό βαθμό συνεργασίας συνεχίζουν να επιδιώκουν τα κινεζικά και τα ρωσικά μονοπώλια, σε πολλούς τομείς, όπως ανέδειξε και η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της 22ης τακτικής συνάντησης των πρωθυπουργών Κίνας - Ρωσίας.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, είπε ότι δεν είναι τυχαίο πως είναι ο Μεντβέντεφ αυτός που πρώτος επισκέπτεται την Κίνα μετά το 19ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας και ότι αυτό «δείχνει την εγγύτητα και το επίπεδο των δεσμών». Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Μόσχα, μέσα και από νέους μηχανισμούς διμερούς συντονισμού. Ακόμα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ξεκαθάρισε ότι η Κίνα θα βαθύνει περαιτέρω τις «μεταρρυθμίσεις» και το «άνοιγμα» της αγοράς της και ότι θα μοιραστεί «αναπτυξιακές ευκαιρίες με άλλες χώρες ανά τον κόσμο».

Από τη μεριά του, ο Μεντβέντεφ τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις «κοιτάζουν μακριά στο μέλλον». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ITAR TASS», εξέφρασε την ελπίδα ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια (το χρόνο), κάτι που, «κατά τη γνώμη μου, δεν είναι το ανώτατο όριο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε πάνω από 30% το τελευταίο 8μηνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, οι δύο πλευρές θα ιεραρχήσουν ψηλά τη συνεργασία τους σε νέες επενδύσεις στη ρωσική Απω Ανατολή, για την ανάπτυξη της οποίας εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον πολλές κινεζικές εταιρείες. Οπως δήλωσε ο Λι, «εμείς είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε περισσότερα ενεργειακά προϊόντα από εκείνη την περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ