ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συμφωνία για ασφάλεια, εκπαίδευση, ψηφιοποίηση και Εργασιακά

Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες για Ενέργεια και πρόσφυγες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία σε τέσσερις θεματικούς τομείς - εσωτερική ασφάλεια, εκπαίδευση/Ερευνα, ψηφιοποίηση, εργασία/συντάξεις/Υγεία - κατέληξαν τη Δευτέρα οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), οι φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι, που διαπραγματεύονται εδώ και δυο βδομάδες για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Χτες συζητήθηκαν τα θέματα της αγροτικής οικονομίας, των μεταφορών και το στεγαστικό, ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα μπουν ξανά στο «τραπέζι» η πολιτική για το κλίμα και τους πρόσφυγες, μετά τις αδιέξοδες συνομιλίες της περασμένης βδομάδας. «Αυτή η βδομάδα θα είναι αποφασιστική για το αν μπορεί να υπάρξει ένας κυβερνητικός συνασπισμός ή όχι», δήλωσε ο Ολιβερ Κρίσερ, στέλεχος των Πρασίνων που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στα θέματα Ενέργειας και Κλίματος.

Αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια, συμφώνησαν στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων για αστυνομικούς και υπαλλήλους ασφαλείας και ένταση της παρακολούθησης μέσω καμερών. Στην εκπαίδευση προτίθενται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στο 10% του ΑΕΠ έως το 2025, ενώ οι δαπάνες για την Ερευνα και ανάπτυξη θα ανέλθουν την ίδια χρονική περίοδο στο 3,5% του ΑΕΠ. Το τελευταίο αποτελεί και απαίτηση των Γερμανών βιομηχάνων, που βλέπουν στην Ερευνα και καινοτομία μια μεγάλη ευκαιρία για ραγδαία αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των γερμανικών επιχειρήσεων.

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της παραγωγής είναι επίσης ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο για τη γερμανική ανταγωνιστικότητα και συζήτησαν τους τρόπους για μια εθνική ευρυζωνική επέκταση έως το 2025. Ενδεικτικά η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωνε λίγο πριν τις εκλογές σχετικά με την ψηφιοποίηση: «Βρισκόμαστε στο χείλος ενός νέου σταδίου ανάπτυξης. Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η Γερμανία να είναι πετυχημένη και σε 10 ή 15 χρόνια. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή». Επίσης, το FDP ζητά τη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Στο θέμα εργασία/συντάξεις/Υγεία ανακοινώθηκαν ακόμη λιγότερες λεπτομέρειες, εκτός του ότι ο «κατώτατος μισθός» παραμένει αλλά θα εξεταστούν ορισμένες εξαιρέσεις. Πάντως, νέα επίθεση στο συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται «επιβεβλημένη».

Για τα παραπάνω θέματα θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες και οι μέχρι τώρα αποφάσεις δεν θεωρούνται τελεσίδικες. Επίσης, οι Πράσινοι θα αποφασίσουν στο συνέδριό τους στις 25 Νοέμβρη αν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, στις οποίες μέχρι τώρα συμμετέχουν «ανεπίσημα», δηλαδή χωρίς την έγκριση της κομματικής βάσης.

Τέλος, σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post», ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφέρθηκε στη «μεγάλη σύμπνοια μεταξύ των κομμάτων» για στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. «Πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για τις Ενοπλες Δυνάμεις», είπε. «Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε με την ενίσχυση της Europol στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και με νέες αμυντικές δομές», πρόσθεσε.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κινητοποιήσεις σε αγροτικές περιοχές

Βασικό αίτημα η τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο

Την έντονη αντίδρασή τους για την προκλητική μη τήρηση από την πλευρά της κυβέρνησης της Κολομβίας της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (την αντάρτικη οργάνωση που στη συνέχεια το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα), εκφράζουν μια σειρά από λαϊκές οργανώσεις της χώρας, που συσπειρώνονται στο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα «Πατριωτική Πορεία». Καταγγέλλουν την έλλειψη εγγυήσεων ασφάλειας για πρώην αντάρτες, στελέχη λαϊκών και πολιτικών οργανώσεων, που έχει οδηγήσει στη δολοφονία μέσα στο 2017, 127 λαϊκών ηγετών και ηγετών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και 30 πρώην ανταρτών από τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, που δρουν ανενόχλητα.

Οι οργανώσεις αυτές, που περιλαμβάνουν κυρίως αγωνιστικές συσπειρώσεις αγροτών, εργατών γης και ψαράδων, έχουν ξεκινήσει από τις 23 του Οκτώβρη κινητοποιήσεις που ονομάζουν εθνική απεργία διαρκείας, απαιτώντας την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, απαιτούν: Την επανέναρξη του εθνικού διαλόγου για την αγροτική οικονομία (που περιλαμβάνεται ως βασικό κεφάλαιο στην ειρηνευτική συμφωνία), την πλήρη και συνολική εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, τήρηση προηγούμενων δεσμεύσεων από τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, την εξασφάλιση εγγυήσεων για τη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής δράσης. Καταγγέλλουν επίσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τους σχεδιασμούς για διώξεις από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής του κράτους κατά όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και καλούν σε έκφραση αλληλεγγύης. Τη μη τήρηση της συμφωνίας και τις δολοφονίες αγωνιστών καταγγέλλουν ακόμα το νέο κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), όπως και το ΚΚ Κολομβίας και η «Πατριωτική Ενωση», που εμφανίζεται ως συνεχιστής της αντίστοιχης οργάνωσης της δεκαετίας του '80, που γνώρισε τη γενοκτονία στελεχών και μελών της από τους παραστρατιωτικούς, με πάνω από 5.000 νεκρούς.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Ροντρίγκο Λοντόνιο

Πάντως, χτες το κόμμα FARC ανακοίνωσε ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το Μάη του 2018 θα «κατέβει» με υποψήφιό του τον ηγέτη του Ροντρίγκο Λοντόνιο Ετσεβέρι (με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο) και τα ηγετικά στελέχη του στις λίστες για τη Βουλή και τη Γερουσία σε αρκετές επαρχίες, ενώ σε άλλες θα στηρίξει υποψηφίους που στηρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία, στο πλαίσιο ανάδειξης μιας «κυβέρνησης της μετάβασης». Προβάλλει την ανάγκη «να υπάρξει αναπροσανατολισμός στο οικονομικό μοντέλο, που θα επιτρέπει την ανάκτηση της παραγωγική ικανότητας, της αξιοπρεπούς εργασίας και της φροντίδας για τις πολύ βασικές ανάγκες του λαού σε Παιδεία, Υγεία, στέγη, Κοινωνική Ασφάλιση, πολιτισμό, υποδομές, εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στη χώρα».

Χτες έγινε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το στρατό της χώρας για αεροπορικές επιχειρήσεις κατά ομάδων ανταρτών των FARC που διαφώνησαν με την ειρηνευτική συμφωνία και δεν παρέδωσαν τον οπλισμό τους, με την προϋπόθεση ότι «θα γίνονται σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές». Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε από το Κίτο του Ισημερινού, όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της Κολομβίας με το μικρότερο αντάρτικο κίνημα ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), ότι επετεύχθη διμερής προσωρινή κατάπαυση πυρός.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που έγινε χτες, σε εργοστάσιο παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια Ινδία. Το δυστύχημα έγινε στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όταν εξερράγη αγωγός που μετέφερε πρώτες ύλες σε λέβητα, που φέρεται μάλιστα να ήταν καινούργιος.

ΤΟΚΙΟ.-- Τη δολοφονία συνολικά εννιά ατόμων μέσα σε ένα δίμηνο ομολόγησε ο 27χρονος που συνελήφθη έξω από το Τόκιο, μετά τον εντοπισμό μελών ανθρώπινων σωμάτων σε φορητά ψυγεία, στο σπίτι του. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός φέρεται να ήρθε σε επαφή μέσα από ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης» με άτομα που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Εντολή για την έναρξη διαδικασίας απευθείας επιβολής ετήσιου προϋπολογισμού για τη Βόρεια Ιρλανδία έδωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση, μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις αστικών κομμάτων να προχωρήσουν σε σχηματισμό της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζέιμς Μπροκενσάιρ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων θα συνεχιστούν και ότι αν σχηματιστεί κυβέρνηση, μπορεί να της δοθεί εκ νέου ο έλεγχος της διαδικασίας του προϋπολογισμού.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τυνήσιος φανατικός ισλαμιστής τραυμάτισε χτες το πρωί δύο αστυνομικούς, αφού τους μαχαίρωσε, κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Τύνιδα. Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Η «Χαμάς» παρέδωσε τον έλεγχο μεθοριακών περασμάτων της Γάζας

ΡΑΜΑΛΑ.--

Μέλη της «Χαμάς» διέλυσαν χτες τα λυόμενα φυλάκια ελέγχου, που είχαν στήσει την τελευταία 10ετία και στα τρία μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας: Σε εκείνο της Ράφα (στα σύνορα με την Αίγυπτο) καθώς και σε Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ (στα σύνορα με το Ισραήλ) παραδίδοντάς τα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο με μεσολάβηση της κυβέρνησης του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

«Δεν υπάρχει κίτρινο ή πράσινο. Ολος ο Παλαιστινιακός λαός (είναι ενωμένος) κάτω από την παλαιστινιακή σημαία», δήλωσε στη διάρκεια τελετής που έγινε στο φυλάκιο της Ράφα ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικισμού, Μουφντ αλ-Χασάινεχ, αναφερόμενος στα χρώματα των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων (το κίτρινο της «Φατάχ» και το πράσινο της ισλαμικής «Χαμάς»).

Σε ανακοίνωσή του, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εκφράζοντας την ελπίδα πως θα διευκολύνει «την άρση των αποκλεισμών, απαντώντας ταυτόχρονα στις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ, και θα επιτρέψει να αποδεσμευτεί η αυξημένη διεθνής υποστήριξη για την ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία της Γάζας».

Η υπογραφή της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία είχε επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση για τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, καθώς είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες ώρες ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μέρα και σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι κυριότερες παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένεται να συναντηθούν στο Κάιρο στις 21 Νοέμβρη προκειμένου να συζητήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ωστόσο πως θα απορρίψει κάθε κυβέρνηση ενότητας που θα περιλαμβάνει τη «Χαμάς», όσο η τελευταία δεν αφοπλίζεται και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Περικοπές στις παροχές ανεργίας σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΣΛΟ.--

Περικοπές στις παροχές προς τους ανέργους σχεδιάζει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στη Νορβηγία, που αποτελείται από το Συντηρητικό Κόμμα (Hoyre) της πρωθυπουργού, Ερνα Σόλμπεργκ, και το εθνικιστικό - ρατσιστικό Κόμμα Προόδου (FrP). Οι περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό θα καταργήσουν το επίδομα ανεργίας για 3.500 δικαιούχους και επιπλέον θα μειωθεί το ποσό του επιδόματος για 1 στους 4 δικαιούχους (19.000 άνεργοι). Μάλιστα, οι μειωμένες παροχές παρουσιάζονται σαν ...βοήθεια και κίνητρο ώστε οι άνεργοι να εντάσσονται γρηγορότερα στην αγορά εργασίας.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να επιστρέφουν γρηγορότερα στην εργασία, ότι περισσότεροι άνθρωποι θα δουλεύουν περισσότερο και λιγότεροι θα εξαρτώνται από τις προνοιακές παροχές (Nav). Αν θέλουμε να επιβιώσει το σύστημα προνοιακών παροχών, περισσότεροι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο», σημειώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αννικεν Χάουγκλι.

Η τάση σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες είναι η μείωση των παροχών και των υπηρεσιών Πρόνοιας, ακόμη και σε χώρες όπως η Νορβηγία, με σημαντικό φυσικό πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.), με το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο παγκοσμίως ύψους 1 τρισ. δολαρίων, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ