ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φυλακίσεις και εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς αυτονομιστές

Το ειδικό δικαστήριο που έχει δημιουργηθεί από την ισπανική Δικαιοσύνη είναι το νέο πεδίο της ενδοαστικής σύγκρουσης στη χώρα ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την καταργηθείσα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο. Χτες, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την προσωρινή κράτηση των 7 από τους 14 συμβούλους (υπουργούς) της κυβέρνησης (ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας), που πήγαν στη Μαδρίτη και κατηγορούνται για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος». Για τον σύμβουλο αρμόδιο για θέματα επιχειρήσεων, Σάντι Βίλα, που είχε παραιτηθεί πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στο τοπικό Κοινοβούλιο από τις αυτονομιστικές δυνάμεις, στις 27 Οκτώβρη, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

Επίσης, η Εισαγγελία ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουιτζντεμόντ και των 4 συμβούλων που δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και παραμένουν στο Βέλγιο μαζί του. Επίσης, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος, Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοέμβρη προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους.

Ο δικηγόρος του Πουιτζντεμόντ στο Βέλγιο δήλωσε ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουιτζντεμόντ παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει Βέλγος δικαστής, ο οποίος μπορεί να εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης σε διάστημα 60 ημερών.

Στη Βαρκελώνη χτες αυτονομιστικές δυνάμεις, όπως η Καταλανική Εθνική Συνέλευση, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την καταργηθείσα καταλανική κυβέρνηση (που παύτηκε με βάση το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος), κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις. Το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, του Πουιτζντεμόντ, η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (από εκεί προέρχεται ο Ζουνκέρας), που συγκροτούσαν μαζί την κυβερνητική συμμαχία «Μαζί για το Ναι» και το δήθεν αντικαπιταλιστικό κόμμα «Λαϊκή Ενότητα».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τη μια, στηρίζει την εφαρμογή του άρθρου 155, αλλά θεωρεί ότι τα μέτρα με τις διώξεις είναι «υπερβολικά δυσανάλογα», ενώ το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Ποδέμος κάνει λόγο για «μαύρη μέρα» και καλεί σε πολιτική διευθέτηση. Επί της ουσίας η ενδοαστική διαμάχη, μια διαμάχη συμφερόντων που μεταφέρεται στα δικαστήρια και στις κάλπες των πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκέμβρη, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, που βρίσκονται στον αντίποδα, στην οργάνωση της πάλης για τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

ΡΩΣΙΑ
Απορρίπτει την έκθεση για τα χημικά στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Ρωσία θεωρεί «υπερβολική» και «ερασιτεχνική» την έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), που επιρρίπτει ευθύνες στο συριακό στρατό για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στην πόλη Χαν Σεϊχούν τον περασμένο Απρίλη, με αποτέλεσμα το βομβαρδισμό συριακού αεροδρομίου με εντολή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος για ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, τόνισε ότι η έκθεση και ο «φάκελος για τα χημικά όπλα» χρησιμοποιούνται ως μοχλός άσκησης πιέσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Δεν απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο «όλοι να ξεχάσουν τον "φάκελο για τα χημικά όπλα" και όλα να επιστρέψουν στην κανονική τεχνική προσέγγιση».

Αντιδρούν στη σύνοδο του Σότσι...

Παράλληλα, χτες, στέλεχος της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σ. Αραβία, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για την επικείμενη σύγκληση συνόδου Σύρων αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στις 18 Νοέμβρη, για τη συγκρότηση ενός «Κογκρέσου Συριακού Εθνικού Διαλόγου» και κάλεσε τον ΟΗΕ να ξαναπάρει το «τιμόνι» στις διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Νέα ισραηλινή επιδρομή

Αργά προχτές βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αποθήκης όπλων στη βιομηχανική ζώνη Χισγιά, στο νότιο τμήμα της πόλης Χομς, επιχειρώντας να αποτρέψουν ανεφοδιασμό Λιβανέζων μαχητών της οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η συριακή δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε στην επίθεση, προσθέτοντας ότι ο συριακός στρατός «ανταπέδωσε» τα πυρά, εκτοξεύοντας τουλάχιστον έναν πύραυλο εδάφους - αέρος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 28 είχαν φτάσει μέχρι χτες οι νεκροί από το εργατικό δυστύχημα που έγινε προχτές, στη βόρεια πολιτεία Ουτάρ Πραντές της Ινδίας, μετά από έκρηξη σε μονάδα του ομίλου «National Thermal Power Corporation» (NTPC), που συνολικά απασχολεί 870 άτομα. Πολλοί από τους πάνω από 100 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα σε όλο τους το κορμί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο 41χρονος Συντηρητικός βουλευτής Γκάβιν Ουίλιαμσον διορίστηκε χτες στη θέση του νέου υπουργού Αμυνας της Βρετανίας, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μάικλ Φάλον, με αφορμή καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος μίας δημοσιογράφου το 2002.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Δύο άνδρες και μια γυναίκα σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από σφαίρες μέσα σε υποκατάστημα της αλυσίδας λιανικής «Walmart» στο Θόρντον της πολιτείας Κολοράντο στις δυτικές ΗΠΑ. Η αστυνομία συνέλαβε τον 47χρονο Σκοτ Οστρεμ ως βασικό ύποπτο για την επίθεση.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Διαδηλώσεις για την 100ή μαύρη επέτειο της Διακήρυξης Μπάλφουρ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, στη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη βρετανική Διακήρυξη Μπάλφουρ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης. Για τους Παλαιστίνιους η Διακήρυξη ήταν η αρχή της «καταστροφής», δηλαδή της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους, το 1948, που σημαδεύτηκε από τις σφαγές δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων, τον ξεριζωμό 750.000 ανθρώπων. Πριν έναν αιώνα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Αρθουρ Μπάλφουρ, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανίας, Λόρδο Ρότσιλντ, υποσχόμενος τη δημιουργία «εβραϊκής πατρίδας» στην Παλαιστίνη, με αντάλλαγμα η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ να ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδηλώσεις έγιναν στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και τη Γάζα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επέμβαση του αιθιοπικού στρατού

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Χιλιάδες Αιθίοπες στρατιώτες ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Σομαλού Προέδρου αμερικανικής καταγωγής Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ, εισήλθαν χτες στο έδαφος της Σομαλίας με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

Αφορμή για την αιθιοπική στρατιωτική επέμβαση, που είναι η δεύτερη μετά από την τριετή στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε ο αιθιοπικός στρατός το 2006 με ενθάρρυνση των ΗΠΑ, έδωσε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στις 14 Οκτώβρη στο Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο 400 αμάχων.

Πριν από μερικές βδομάδες, ο Σομαλός Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε χώρες της περιοχής με ισχυρό στρατό όπως η Αιθιοπία και η Κένυα, ζητώντας περισσότερη στρατιωτική «βοήθεια», παρά το γεγονός ότι χώρες της περιοχής και άλλες της αφρικανικής ηπείρου συμμετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, AFRISOM. Επιπλέον, η εξέλιξη σημειώνεται παρά την αύξηση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων στη Σομαλία.

ΗΠΑ
Η επόμενη μέρα της νέας επίθεσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δεκάδες κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, ανθρωποκτονίες, χρήση βίας, καταστροφή οχημάτων και υποστήριξη ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης απήγγειλαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές σε βάρος του 29χρονου Ουζμπέκου Σαϊφούλο Σαΐποφ, για την επίθεση με φορτηγάκι που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας σε κατάμεστο από κόσμο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο στο κέντρο του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη, που σκότωσε 8 ανθρώπους και τραυμάτισε αλλαους 11.

Ο κατηγορούμενος ισλαμιστής άκουσε τις κατηγορίες καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, και κυνικά δήλωσε «ικανοποιημένος» για την επίθεση. Σε κατάθεση που είχε δώσει νωρίτερα στους πράκτορες του FBI, διευκρίνισε πως ενοικίασε το φορτηγάκι στις 22 Οκτώβρη «για να εκπαιδευτεί» και ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους. Αργότερα χτες οδηγήθηκε σε φυλακή της Ν. Υόρκης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε τον εγκλεισμό του στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο και πρότεινε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αξιωματούχοι του FBI ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν ερωτήσεις και σε ένα φίλο του κατηγορούμενου, τον Ουζμπέκο Μουχαμαντζόιρ Καντίροφ, σε σχέση με την επίθεση.

Στο μεταξύ, ο Σαμ Κλόβις, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του, απέσυρε την υποψηφιότητά του για μια από τις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου Γεωργίας. Το όνομα του Κλόβις είχε συνδεθεί με αυτό του Γιώργου Παπαδόπουλου, άλλου πρώην συμβούλου του Προέδρου Τραμπ για διεθνή θέματα Ενέργειας, που εμπλέκεται στην έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρ. Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ