ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις σήμερα σε πολλές πόλεις

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το ραντεβού των Συλλόγων στην Αθήνα

Στους δρόμους διαδηλώνουν σήμερα φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πολλές ακόμα πόλεις, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες παρεμβάσεις, ζητώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών τους, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, δουλειά με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.

Στην Αθήνα, ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Σλαβικών Σπουδών, Ιατρικής, Οικονομικού και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας και Πληροφορικής Χαροκοπείου, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι παραπάνω καλούν «να δώσουμε όλοι μαζί οργανωμένη, μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που: Πετσοκόβει τους προϋπολογισμούς σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για να δώσει δισεκατομμύρια στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Δίνει άσυλο στους επιχειρηματίες και τους εργολάβους στις σχολές μας και μετατρέπει εμάς σε πελάτες. Πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειές μας για να δώσει ζεστό χρήμα στους "εταίρους" ΕΕ - ΔΝΤ. Διαιωνίζει και ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει αύριο για να κερδίζουν οι "επενδυτές" και οι επιχειρηματίες», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα των Συλλόγων.

Σε συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωλογικού, Δασολογίας, ΠΤΔΕ (Δασκάλων), Νομικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ.

Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου διοργανώνεται συλλαλητήριο από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Φυσικού, Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΔΠΠΦΠ Αγρινίου, Χημικού, Οικονομικού, Φαρμακευτικής, Θεατρικών Σπουδών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Εστίας Πανεπιστημίου και τους Συλλόγους Σπουδαστών ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας.

Σε δεκάδες πόλεις

Κινητοποιήσεις διοργανώνονται επίσης σήμερα: Στην Κοζάνη στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία, στην Καβάλα στις 12 το μεσημέρι στη διοίκηση του ΤΕΙ, στην Ξάνθη στο χώρο του Πανεπιστημίου στις 11 π.μ., στην Κομοτηνή στη 1 μ.μ. κινητοποίηση και συναυλία έξω από τη φοιτητική λέσχη, στην Αλεξανδρούπολη στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Ιατρικής, στην Ορεστιάδα στις 6 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη γραμματεία των σχολών Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Λάρισα στις 12 μ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Βόλο στις 12 μ. κινητοποίηση στο Θόλο, στο Ηράκλειο στις 12 μ. στα Λιοντάρια, στα Χανιά στις 12 μ. στον ΕΛΚΕ, στο Ρέθυμνο στις 12 μ. στην Πρυτανεία, στη Σάμο στις 11 π.μ. στην πλατεία στο Καρλόβασι, στη Μυτιλήνη στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης, στη Ρόδο στις 11 π.μ. στο κτίριο διοίκησης.

Εκδήλωση για τους νέους στη Μαθητεία και την Κατάρτιση

Εκδήλωση - συζήτηση θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας και Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ με θέμα «Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στόχος να μάθουν από κοντά οι σπουδαστές για τι παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μέσα από περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους Μαθητείας και Κατάρτισης, στα Δημόσια ΙΕΚ και τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Μέσα από τις περιοδείες και εξορμήσεις, τα μέλη της ΚΝΕ άκουσαν τους προβληματισμούς των σπουδαστών για τις σπουδές, για τη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα οξυμένα προβλήματα που συναντάνε οι σπουδαστές με το άνοιγμα κιόλας των σχολών, που επιδεινώνουν περισσότερο τις σπουδές και τη ζωή τους. Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε υποδομές και εξοπλισμούς, αναλώσιμα, βιβλία που είναι απαραίτητα ώστε οι σπουδαστές να μάθουν πραγματικά την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, το επάγγελμά τους. `Η, αντίστοιχα, το οξυμένο πρόβλημα με τη μετακίνηση των σπουδαστών, καθώς δεν τους δίνεται πάσο για την πρόσβασή τους στα ΜΜΜ. Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις πρακτικές ασκήσεις των σπουδαστών κ.ά.

Απέναντι σ' αυτά οι σπουδαστές μιλώντας με στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντάλλαξαν γνώμες για το ποιος ευθύνεται, αν τελικά είναι μονόδρομος αυτό που ζούνε ή αν υπάρχει άλλη λύση. Συζήτησαν την πρόταση του ΚΚΕ, για το πώς θα δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η συζήτηση και η πάλη των σπουδαστών για τα δικαιώματά τους, για τις σύγχρονες ανάγκες τους, φυσικά θα συνεχιστεί και σ' αυτό θα αξιοποιηθεί και αυτή η εκδήλωση.

Δραστηριότητες Λαϊκών Φροντιστηρίων

Από την επίσκεψη στην αρχαία ζώνη της Μεσημβρίας
Από την επίσκεψη στην αρχαία ζώνη της Μεσημβρίας
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ζώνης στην περιοχή της Μεσημβρίας πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλεξανδρούπολης. Ηταν μια εκδρομή στον τόπο και στο χρόνο, που συνδύασε τη γνώση με πικ-νικ δίπλα στη θάλασσα και διασκέδαση.

Η περιήγηση στο χώρο συνοδεύτηκε από προβληματισμό και συζήτηση για τις αιτίες που οδήγησαν στη δημιουργία της πόλεως στην αρχαιότητα, σε συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και γιατί αυτή εγκαταλείφθηκε. Γενικότερα, έγινε προσπάθεια να γίνει αντιληπτό ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται, ότι υπάρχει αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων που επιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη και ότι πρέπει να θέτουμε ερωτήματα για όλα τα πράγματα, προκειμένου να βλέπουμε τις βαθύτερες αιτίες και να μη μένουμε μόνο στα ορατά αποτελέσματα.

Σημαντικά ήταν τα ερωτήματα των μαθητών για την καθημερινότητα και την τεχνολογία της εποχής εκείνης (7ος - 3ος αι. π.Χ.), αλλά και η διαπίστωση της διαφοράς προσέγγισης από τα σχολικά βιβλία. Ζητήματα που προβλημάτισαν και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είπαν ότι πρέπει να προσεγγιστεί η διδασκαλεία της Ιστορίας στα σχολεία με διαφορετικό τρόπο.

Το Λαϊκό Φροντιστήριο οργανώνει πολύμορφες δραστηριότητες στην προσπάθεια να δοθούν διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά, που σκοπό έχουν να ενισχυθούν η αγάπη για τη γνώση και η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Στη Λαμία

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη του παίρνουν επίσης πρωτοβουλία για ίδρυση Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης για μαθητές Γυμνασίου, ως απάντηση στον ταξικό χαρακτήρα του αποκλεισμού των παιδιών της λαϊκής οικογένειας από την εκπαίδευση. «Σκοπός του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης είναι να υψώσουμε το δικό μας τείχος ταξικής - λαϊκής αλληλεγγύης στην επίθεση εργοδοσίας - κυβερνήσεων και των συνοδοιπόρων τους! Να ενωθούν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και να παλέψουν ενάντια στους ταξικούς φραγμούς που επιβάλλονται στη νέα γενιά», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, που καλεί επίσης όσους εκπαιδευτικούς μπορούν να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, να δηλώσουν συμμετοχή.

Η πρώτη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών γίνεται σήμερα Τρίτη, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο (Πλατεία Διάκου). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697 7257 211 (Οικονόμου Γιώργος), 697 1984 739 (Κουραβάνα Δήμητρα), 698 6108 669 ( Αλεξόπουλος Αλέξης).

Καταγγέλλουν τις απολύσεις αναπληρωτών με αναπηρία

Ως δείγμα αναλγησίας καταγγέλλουν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων τις απολύσεις δύο αναπληρωτριών εκπαιδευτικών που ενώ ανήκουν σε ειδική κατηγορία με σοβαρό πρόβλημα υγείας, απολύθηκαν λόγω... δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, αναπληρώτρια που υπηρετούσε σε σχολείο της Β' Πειραιά απολύθηκε επειδή δεν έχει προσκομίσει το πιστοποιητικό από ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ έχει καταθέσει σχετική αίτηση για εξέταση και έκδοσή του από τις 25 Απρίλη. Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως η αναπληρώτρια εξήγησε πως δεν ευθύνεται η ίδια για την καθυστέρηση, καθώς και ότι η ασθένειά της δεν είναι ιάσιμη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το τελευταίο πιστοποιητικό. Τα παραπάνω κατήγγειλε η ΕΛΜΕ Πειραιά, που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 10 Νοέμβρη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε και αναπληρώτρια φιλόλογος που υπηρετεί στα Οινόφυτα. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», η εκπαιδευτικός, που ανήκει επίσης σε ειδική κατηγορία, απολύθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προσκομίσει ανανεωμένο πιστοποιητικό από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κατά την πρόσληψή της. Οπως σημειώνει η ΑΣΕ, το νέο πιστοποιητικό εκδόθηκε τελικά λίγες μέρες μετά την απόλυσή της. Η ΑΣΕ Βοιωτίας απευθύνεται στους Συλλόγους Καθηγητών να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας την Πέμπτη 9 Νοέμβρη.

«Πρόκειται για ενέργεια ανάλγητη, απάνθρωπη, βάρβαρη!», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το ποτήρι ξεχείλισε! Συνάδελφοι με βαριά νοσήματα (π.χ. καρκινοπαθείς) αναγκάζονται να μπουν στην τάξη ακόμα και την περίοδο που κάνουν χημειοθεραπεία, γιατί δικαιούνται μόνο 15 μέρες άδεια, μωρομάνες με παιδί 2 - 3 μηνών καλούνται να βρεθούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χωρίς καμία στήριξη, συνάδελφοι παραιτούνται από τουριστικές περιοχές γιατί δεν έχουν κάνα διχίλιαρο στην τράπεζα για να πληρώσουν τα υπέρογκα νοίκια των πρώτων μηνών, χιλιάδες απολύθηκαν την τελευταία χρονιά και πλέον δεν δικαιούνται καν Ταμείο Ανεργίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ