ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Τι δεν είπε

Υποδεχόμενος τον μικρό Αμίρ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είπε μπροστά στις κάμερες: «Αμίρ, θέλω να σου κάνω ένα δώρο επειδή κάποιοι έκαναν λάθος και σου στέρησαν την τιμή να κρατήσεις την ελληνική σημαία (...) Να την κρατάς πάντοτε ψηλά και να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα, όλα τα παιδιά απολαμβάνουν παιδεία και ασφάλεια, εγγυημένη από την αγάπη και την αλληλεγγύη του λαού μας». Για να είναι στα «φράγκα του» ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να πει στον μικρό Αμίρ ολόκληρη την ιστορία. Να του πει ότι λίγες μέρες πριν, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που διαλύουν πατρίδες και ξεριζώνουν ανθρώπους, όπως την οικογένεια του Αμίρ. Να του πει ότι οι ιδεολογικοί εκφραστές αυτών που πέταξαν τις πέτρες στο σπίτι του, εμφανίζονται με ...θεσμική άνεση στο πλευρό υπουργών της κυβέρνησης, μια στα ακριτικά νησιά και μια στις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Και προπάντων, να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αυτή η ...φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση απέρριψε ήδη δυο φορές το αίτημα της οικογένειας του Αμίρ για επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ...

Παράδεισος

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις λεγόμενες «εξωχώριες» εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους, τους οποίους αξιοποιούν για να φοροαποφεύγουν επιχειρηματικοί κολοσσοί και μεγαλοκαπιταλιστές, ξανάρχισε το «γαϊτανάκι» που ζήσαμε κι άλλες φορές στο παρελθόν, με τέτοιες αφορμές: Αναλύσεις με ολίγο από αστυνομικό ρεπορτάζ και σκάνδαλο, «μαύρο δάκρυ» για την «ψαλίδα» της ανισότητας που μεγαλώνει, ερωτήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη στην Κομισιόν, για το τι μέτρα θα πάρει ώστε να μη χάνονται φορολογικά έσοδα. Οι πιο «προσεκτικοί», βέβαια, ξεστομίζουν ότι η υπόθεση δεν αφορά τόσο το νομικό κομμάτι, αφού τα περισσότερα απ' όσα αποκαλύφτηκαν αξιοποιούν τους αστικούς νόμους, αλλά το «ηθικό» τάχα μέρος. Πάνω εκεί οικοδομούν το παραμύθι ότι υπάρχει ένας «δικαιότερος» καπιταλισμός, όπου οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις νομοθετούν για το «κοινό καλό» και όπου τα τεράστια κέρδη από την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης «αναδιανέμονται» τάχα με δικαιοσύνη και διαφάνεια... στους εκμεταλλευόμενους. Ο «παράδεισος» δηλαδή της απάτης για όλους τους επίδοξους «γιατρούς» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Παρασκήνιο...

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το πλούσιο παρασκήνιο στην αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για το όνομα. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ορόσημο για τη διευθέτηση του ζητήματος είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιούλη 2018 στις Βρυξέλλες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία. Για να δραματοποιήσει τις εξελίξεις και να προσδώσει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στις διαβουλεύσεις για το όνομα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε τις προάλλες σε συνέντευξη ότι το θέμα πρέπει να λυθεί «το πρώτο εξάμηνο του 2018 (...) Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν λυθεί, χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες γραφειοκρατικής διαδικασίας στον ΟΗΕ. Αρα θα πάει μέχρι το τέλος του 2018, το 2019 ξεκινάει με εκλογές για Πρόεδρο στη γείτονα χώρα και μετά, το καλοκαίρι του 2019, θα έχουμε εμείς εκλογές».

... και διευθετήσεις

Στα παραπάνω, προστίθεται το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρούν ότι «το Σκοπιανό, μαζί με την προώθηση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και την επίλυση της εκκρεμότητας με το Σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, είναι ζητήματα που πρέπει "να τρέξουν" εντός του προσεχούς εξαμήνου». Τα επιχειρηματικά σχέδια και τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή δεν μπορούν να περιμένουν. Μέσα στο καμίνι των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, αυτά κινούν τα νήματα για τη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» στα Βαλκάνια και όχι τα συμφέροντα των λαών. Μόνο που αυτές οι διευθετήσεις δεν θα κατευνάσουν, αντίθετα θα οξύνουν μακροπρόθεσμα τις αντιθέσεις, παρασέρνοντας στη δίνη τους και την Ελλάδα, που διεκδικεί αναβαθμισμένους ρόλους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1867 Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1913 Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.

1917 Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά (βλέπε αναλυτικά τα γεγονότα αυτής της ημέρας στο σημερινό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη»). Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους «της Γης των κολασμένων» για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Ο Κόκκινος Οκτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Ηταν το δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των λαϊκών μαζών, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, που με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιβεβαίωνε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή. Αυτήν που από τις αρχές του 20ού αιώνα φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα που μπορεί να κινεί τις κοινωνικές εξελίξεις προς την πρόοδο, γι' αυτό και χρειάζεται αντικατάσταση, περιμένοντας το νεκροθάφτη του.

1921 Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

1922 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (7/11 - 3/12/1922), το τελευταίο που λαμβάνει χώρα με την καθοδήγηση του Β. Ι. Λένιν.

1926 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 31,63%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων (ΚΚΕ) συγκεντρώνει 41.982 ψήφους (4,38%).

1929 Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια εργατικά κέντρα της Ελλάδας, με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Εχουν προηγηθεί δεκάδες «προληπτικές» συλλήψεις, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περιπολούν στους δρόμους. Παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία, ωστόσο, στην Αθήνα γίνονται 2 συγκεντρώσεις, στο εργοστάσιο φωταερίου και τη λαχαναγορά. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των συγκεντρωμένων και συλλαμβάνει τον ομιλητή, τον οποίο όμως απελευθερώνουν οι εργάτες. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και άλλες εργατουπόλεις της Ελλάδας. Δεκάδες εργάτες σέρνονται τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Ελασσόνα, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και αλλού για παράβαση του «Ιδιωνύμου».

1932 Ο Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1943 Γεννιέται η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Αντερσον).

1967 Απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας αναρτάται μεγάλο κόκκινο πανό με το σύνθημα «Ζήτω τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης». Τα όργανα της χούντας προχωρούν σε 30 συλλήψεις, κυρίως νεολαίων.

1980 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ Μακ Κουίν.

1992 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ