ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προς ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας πάνω σε επικίνδυνα σχέδια

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, καθώς σήμερα προγραμματίζεται τριμερής με τους ομολόγους του Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας. Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει εντατικοποιήση των κοινών ασκήσεων, ανεφοδιασμό ελληνικών αεροσκαφών από ισραηλινά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ.

Ο Ισραηλινός συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο. Ο τελευταίος δήλωσε σχετικά ότι η διμερής αμυντική συνεργασία «έχει συστηματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια - και ιδιαίτερα τα 3 τελευταία χρόνια - μέσα από προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας». Οτι υπάρχει «ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση αυτών των προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν ανταλλάξει πολύτιμες επιχειρησιακές και διδακτικές εμπειρίες και διαθέτουν ήδη ένα υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας».

Μίλησε, εξάλλου, για οικοδόμηση ενός «πυλώνα σταθερότητας, σε συνεργασία με την Κύπρο, αλλά και τις άλλες μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής», ώστε να αντιμετωπιστούν οι «εξτρεμιστές», προκειμένου να εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική ειρήνη και να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

Είπε, άλλωστε, ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας διαπίστωσαν «ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων: στη συνεργασία και στη συνεκπαίδευση, στην αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, στους τρόπους προστασίας κρίσιμων υποδομών (βλ. αγωγούς και πλατφόρμες καυσίμου) και βεβαίως στον σημαντικότατο τομέα της επαύξησης της αμυντικοτεχνικής μας συνεργασίας, που δρομολογούνται μέσα από κοινές συνεργασίες και στην αμυντική μας βιομηχανία».

Πρόσθεσε πως η «ασφάλεια» της Ανατολικής Μεσογείου «διακυβεύεται από πληθώρα κρίσεων και απειλών (...) και η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή μόνο με τη σημαντική συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Για δε τη σημερινή τριμερή, είπε ότι «αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα» και ότι έχει «ιδιαίτερη σημασία η επέκταση της συνεργασίας μας και στον ενεργειακό τομέα, με τη δημιουργία ενεργειακών οδών που θα μπορέσουν να συνδέσουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη».

Βέβαια, ο Ισραηλινός, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να επεκταθεί στα Ενεργειακά, να αναλάβει την όποια δέσμευση, δείχνοντας έτσι και το μεγάλο «παζάρι» που υπάρχει στο παρασκήνιο, όπως και τα υπόλοιπα σχέδια π.χ. για πέρασμα των αγωγών μέσω Τουρκίας. Παρέπεμψε σε μελλοντικές επαφές των πρωθυπουργών Ελλάδας, Ισραήλ και του Προέδρου της Κύπρου.

Παραπέρα, χαρακτήρισε μεγάλη απειλή το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» στο οποίο ενέταξε Ιράν, «Χεζμπολάχ» και την «Αλ Κάιντα». Ευχαρίστησε, δε, την ελληνική πλευρά για τη συμμετοχή της (με πολεμικό πλοίο) στη θαλάσσια δύναμη «Unifil», που στο όνομα της απαγόρευσης επανεξοπλισμού της «Χεζμπολάχ», εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Πυροβολισμοί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Ενοπλη επίθεση σημειώθηκε χτες στις 7.40 το βράδυ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χ. Τρικούπη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστοι άνοιξαν πυρ στοχεύοντας στην κατεύθυνση των σκοπών της «κλούβας» των ΜΑΤ που φυλάει τα γραφεία. Οι άγνωστοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πυροβόλησαν τέσσερις - πέντε φορές και διέφυγαν με όχημα. Η επίθεση έγινε από την οδό Ζωοδόχου Πηγής. Στη διασταύρωσή της με την Μεταξά βρέθηκαν τρεις κάλυκες.

Σημειώνεται πως στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή του περιστατικού βρίσκονταν περίπου 30 άτομα. Η περιοχή γύρω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αποκλείστηκε, με τις αρχές να ερευνούν τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε. Σημειώνεται πως οι αρχές εκτιμούν πως οι πυροβολισμοί προήλθαν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ενας από τους κάλυκες που έχουν συλλέξει οι αρχές βρέθηκε στη βιτρίνα καταστήματος το οποίο είναι δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για την επίθεση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, χτες βράδυ στον ΑΝΤ1, δήλωσε «σοκαρισμένη». Μίλησε για 3 πυροβολισμούς που έπεσαν, θύμισε ότι δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτό, χαρακτήρισε τα Εξάρχεια «άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης», και ζήτησε να παρθούν μέτρα.

Με δελτίο Τύπου, το Γραφείο του πρωθυπουργού καταδίκασε «την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» και ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε άμεση επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Η ένοπλη επίθεση τροφοδότησε και καβγά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για «παιχνίδια εντυπώσεων» και ότι αξιοποιούν «για μικροκομματικά οφέλη και φθηνή αντιπολίτευση μία εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια».

ΚΚΕ: Υποπτες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν

Σε σχόλιό του για το περιστατικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά με πυροβολισμούς από διερχόμενο αυτοκίνητο. Πρόκειται για ύποπτες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν».

ΝΔ
Παρέμβαση Σαμαρά και διεργασίες

Ως παρέμβαση για το πολιτικό «στίγμα» της ΝΔ αλλά και στις διεργασίες που «τρέχουν» στον ευρύτερο αυτό πολιτικό χώρο, περιγράφεται άρθρο του πρ. πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην «Καθημερινή», που υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, εξέπεμψε «μήνυμα ενότητας και αγώνα» ενάντια στον «κρατισμό» και για να προχωρήσουν οι «φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις», αλλά, ταυτόχρονα, τόνισε ότι «και οι διαχρονικές αξίες πρέπει να αποκατασταθούν!», προτάσσοντας κι άλλα θέματα στην ατζέντα του χώρου τους.

Διευκρίνισε: «Η πατρίδα δεν είναι "αναχρονισμός"! Είναι η "συλλογική μας ταυτότητα". Ναι, να είμαστε ανοικτή ευρωπαϊκή οικονομία. Ναι, να γίνουμε σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί. Ναι, να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις... Αλλά τα σύνορά μας θα τα φυλάμε! Τα εθνικά συμφέροντα θα τα προασπίζουμε. Τις συμμαχίες μας θα τις χτίζουμε προσεκτικά και θα τις σεβόμαστε. Την ασφάλειά μας θα την περιφρουρούμε. Και την Ορθοδοξία θα τη σεβόμαστε! Γιατί δεν είναι απλώς "κάποια θρησκεία", είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας...», προσθέτοντας ότι «χωρίς όλα αυτά, η συζήτηση δεν έχει αντικείμενο. Αλλά δεν έχει ούτε "υποκείμενο"! Γιατί χωρίς όλα αυτά δεν θα υπάρχουμε (...) Χωρίς όλα αυτά θα έχουμε χάσει και την ταυτότητά μας και την ψυχή μας. Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι "χώρος". Και οι Ελληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός"».

Στο μεταξύ, συνεργάτες του διέψευδαν δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι μετά την κοκορομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή, την Παρασκευή, για την «ασφάλεια», ο Αντ. Σαμαράς είπε σε δημοσιογράφους: «Σήμερα ο Τσίπρας τον μάσησε και τον έφτυσε». «Ολα καλά για το ωραίο αυτό παραμύθι. Υπάρχει όμως μια "ασήμαντη" λεπτομέρεια: Ο κ. Σαμαράς δεν παρέστη καν στη Βουλή..!», έλεγαν.

Από τη δική του πλευρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, θύμισε την απόφαση που πήρε 18 μήνες πριν να καταργήσει την ΟΝΝΕΔ «και να επιχειρήσω ένα νέο ξεκίνημα (...) απολύτως εναρμονισμένο με τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνομαι τη ΝΔ του μέλλοντος», τονίζοντας ότι για τη ΝΔ «η περαιτέρω πολιτική διείσδυση στη νεολαία αποτελεί στρατηγικό στόχο».

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Εγινε και το δεύτερο «ντιμπέιτ»

Στη σκιά της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, έγινε χτες βράδυ η δεύτερη τηλεμαχία (ξανά στην ΕΡΤ) των 9 υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της «κεντροαριστεράς», μία βδομάδα πριν από τις κάλπες.

Η Φ. Γεννηματά προέβαλε το «δικαίωμα στην ασφάλεια» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «εγκληματική αμέλεια». Ζήτησε δε την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, όπως και ο Στ. Θεοδωράκης, που μίλησε για «εγκληματικές, τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Γ. Καμίνης μίλησε για στοχευμένη ενέργεια, που γίνεται όχι σε τυχαία στιγμή, από ανθρώπους που θέλουν «πολιτική ανωμαλία». Ο Ν. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια».

Κατά τα λοιπά, ο Ν. Ανδρουλάκης, αποτυπώνοντας και τη στρατηγική ταύτιση όλων τους στα βασικά του κεφαλαίου, τόνισε ότι δεν υπάρχουν δα και τίποτε «τερατώδεις διαφορές» μεταξύ τους και ότι την επομένη της εκλογής θα βρουν κοινή περπατησιά. Και ο Γ. Καμίνης έδειξε αισιόδοξος ότι μόλις συμφωνήσουν για τα πρώτα βήματα του νέου φορέα, «όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε».

Αλλωστε, υπάρχουν στόχοι που διαπερνούν οριζόντια το αστικό πολιτικό σκηνικό, ώστε να εξασφαλιστούν οι όροι κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Π.χ., όπως είπε η Φ. Γεννηματά, χρειάζεται «εθνική γραμμή» ώστε να επιτευχθούν μειώσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα και αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάνε όλοι τους για να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Στην ίδια σφαίρα κινούνται οι προτάσεις Στ. Θεοδωράκη για πιο «φτηνό» και «αποτελεσματικό» αστικό κράτος, με μείωση «σπαταλών» και αξιοποίηση καλύτερων στελεχών.

Παραπέρα, ο Γ. Ραγκούσης έθεσε ξανά θέμα την απαίτηση να μη στηρίξουν κυβέρνηση ΝΔ. Ο Γ. Καμίνης ζήτησε σε μια συνταγματική αναθεώρηση, να προωθήσουν απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.

Τέλος, Στ. Θεοδωράκης και Φ. Γεννηματά, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξαν άλλοι υποψήφιοι, υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, μέχρι τις εκλογές οι ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού να συνεχίσουν τη χωριστή τους παρουσία στη Βουλή.

Προσυνεδριακές συσκέψεις Επιτροπών Ειρήνης

Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ενταγμένη στο πανελλαδικό πλαίσιο συσκέψεων, που κάνει η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) μπροστά στο συνέδριό της, που θα γίνει στις 2 - 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η σχεδιαζόμενη επέκταση της βάσης της Σούδας και πολλά άλλα θέματα, όπως το Μεταναστευτικό.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Ελπίδα Παντελάκη, καθώς και αντιπροσωπείες από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Τις επόμενες μέρες σε προσυνεδριακή σύσκεψη καλούν μεταξύ άλλων:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (2ας Μαΐου 8 - πλατεία Ν. Σμύρνης).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ηςΔημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Ν. Κόσμος - Παγκράτι), την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγ. Αρτέμιος», οδός Ηλιάδος 102-104 Αγ. Αρτέμιος.

Λασπομαχίες για «μεσάζοντες» σε εξοπλισμούς

Δικομματική κοκορομαχία έχει ξεσπάσει (και) για παλαιά, «μη επιχειρησιακά», πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς που συμφωνήθηκε με «διακρατική συμφωνία» να πωληθούν στη Σαουδική Αραβία. Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι καταθέτει ερώτηση στη Βουλή, επικαλούμενη η ΝΔ δημοσίευμα που αφήνει υπονοούμενα περί μεσαζόντων. Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος δήλωνε χτες πως δεν υπάρχει κανένας μεσάζοντας, ότι σημειώθηκαν «διάφορες περίεργες κινήσεις» από κάποιους που εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες, αλλά ότι η κυβέρνηση το απέτρεψε. Κατά πληροφορίες, ανώτατος αξιωματικός που χειρίστηκε τη συμφωνία μετατέθηκε, ενώ φέρεται να προωθείται και ΕΔΕ για στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ