ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τεχνικό Πρόγραμμα κόντρα στις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού βρίσκεται και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018, ενώ την ίδια ώρα μέσα από τον απολογισμό - ισολογισμό του δήμου για το 2016 αναδείχθηκε το άγριο χαράτσωμα του λαού και η απόφαση της διοίκησης να συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν απολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης που επιβεβαιώνεται μέσα από μια σειρά παραδείγματα και κάλεσαν το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τόσο την κεντρική όσο και την τοπική!

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε ότι:

Από το Τεχνικό Πρόγραμμα, το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι εργατικές οικογένειες, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, καλούνται και φέτος να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, μελέτες και πάλι μελέτες και... επαναπρογραμματισμούς ήδη εξαγγελθέντων έργων. Δεν περιλαμβάνονται έργα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, όπως: Εργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, υποδομές εκπαίδευσης, άθλησης και πολιτισμού, έργα πρασίνου και αναψυχής κ.λπ. Ενώ ηχεί σαν ειρωνεία το ποσό των 24.000 ευρώ για το 2018 για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το ...2020.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της διοίκησης, επιβεβαιώθηκε ότι αντί να διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση, αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις της στην αναζήτηση «εναλλακτικών» πηγών χρηματοδότησης, δηλ. δάνεια, ευρωπαϊκά προγράμματα, ή δωρεές, ρίχνοντας όλο το βάρος στο «χαράτσωμα» των πολιτών, στη μετακύλιση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών (σχολείων, παιδικών σταθμών, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου) στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από τα 22 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα 11,7 εκατ. (53%) είναι έσοδα από τους δημότες και τα 4,5 εκατ. (20,5%) είναι από δάνεια του δήμου, τα οποία πάλι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή, τα 16,2 εκατ. (74%) προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών μέσω των διαφόρων δημοτικών χαρατσιών. Από αυτά, τα 15 εκατ. περίπου αφορούν νέα έργα, δηλαδή προορίζονται για τις τσέπες των ποικιλώνυμων εργολάβων που έχουν περικυκλώσει το δήμο Θεσσαλονίκης και έχουν αναλάβει ουσιαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου απαξιώνονται, αφού αποψιλώνονται σταδιακά από προσωπικό, στερούνται τεχνικά μέσα και υλικά, ακόμα και από αυτά τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας που ακόμα τα περιμένουν.

Οσο για την έμφαση που δίνει δήθεν η διοίκηση Μπουτάρη στη σχολική στέγη, αυτή εξαντλείται σε ορισμένες μελέτες που θα ολοκληρωθούν το 2019 για κάποια σχολικά κτίρια που ...θα γίνουν στο μέλλον. Το μόνο πραγματικό έργο της διοίκησης Μπουτάρη μέχρι σήμερα είναι το κλείσιμο σχολείων στη λογική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Ενδεικτικά, το 106ο Δημοτικό Σχολείο, που εδώ και χρόνια παραμένει ημιτελής η νέα του πτέρυγα, λόγω διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να το αποπερατώσει με το δάνειο της ΕΤΕΠ, που θα αποπληρώσουν βέβαια οι βαριά φορολογούμενοι, από το κράτος, δημότες.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση, για νέα μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για τρικ. Αφού τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού παραμένουν σταθερά στο ίδιο ύψος, γύρω στα 50 εκατ., γιατί η διοίκηση Μπουτάρη συγχώνευσε τις προηγούμενες 4 ζώνες δημοτικών τελών σε 2, μεταφέροντας στην ακριβότερη ζώνη τα 9/10 των κατοικιών της πόλης, ακριβαίνοντας στην ουσία τα δημοτικά τέλη για ένα μεγάλο μέρος των δημοτών.

Την ίδια ώρα, αρνείται πεισματικά να μειώσει δραστικά τα δημοτικά τέλη, όπως προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», και να απαλλάξει από αυτά τους ανέργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα ΑμεΑ, παρά το ότι έχει φέτος 15 εκατ. υπόλοιπο από την προηγούμενη χρονιά.

Τέλος, η διοίκηση Μπουτάρη αποφάσισε να γενικεύσει σε όλη την πόλη την επί πληρωμή στάθμευση και αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία την εφαρμογή του επιχειρηματικού εισπρακτικού σχεδίου, η οποία και υπολογίζει να εισπράξει για το 2018 το ποσό των 4,2 εκατ. από τις τσέπες των δημοτών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ζητά να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα περιστατικά διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ σε σπίτια λαϊκών νοικοκυριών στη Θεσσαλία, αλλά και σ' ολόκληρη τη χώρα, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Θεσσαλίας αξιώνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μην κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα σε καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια, καθώς επίσης να μειωθούν κατά 30% τα τιμολόγια των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και κατά 50% των ανέργων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Τα ακριβά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνέπεια της πολιτικής "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές και θα μπορούσε να είχε διασφαλιστεί πολύ φθηνή Ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα και τους επαγγελματίες, όμως βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας που πλήττει πάρα πολλά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, να μην μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας για εργατική εξουσία και οικονομία, για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας».

Σύλληψη 58χρονου για τη δολοφονία της εφοριακού

Ενας 58χρονος πιάστηκε χτες από την Αστυνομία ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, που διαπράχθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο άνδρας, ελληνικής καταγωγής, που είναι σεσημασμένος τοξικομανής, φέρεται να έχει ομολογήσει, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κίνητρό του για την άγρια δολοφονία ήταν η ληστεία. Ο δράστης κατάφερε 14 μαχαιριές στο θύμα του, όταν εκείνη πήγε στο μνήμα φίλου της, ενώ της πήρε την τσάντα με όλα τα προσωπικά αντικείμενά της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δολοφόνος, το πρόσωπο του οποίου έχει καταγραφεί από κάμερες που βρίσκονται απέναντι από το κοιμητήριο, πήγε στη συνέχεια στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου εντοπίστηκε το στίγμα του κινητού τηλεφώνου της 32χρονης, και το πούλησε σε κλεπταποδόχο.

Κρούσμα ιού κοξάκι στον Τύρναβο

Κρούσμα ιού κοξάκι παρουσιάστηκε σε βρεφονηπιακό σταθμό στον Τύρναβο. Με απόφαση του δήμου Τυρνάβου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός θα παραμείνει κλειστός μέχρι σήμερα, Τετάρτη 8 Νοέμβρη, για να πραγματοποιηθεί μικροβιοκτονία στο χώρο.

ΣτΕ
Νόμιμη η αύξηση του ΕΦΑ για offshore

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το ΣτΕ ότι είναι η αύξηση από το 3% στο 15% του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) για τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες. Το Β' Τμήμα του ΣτΕ με την απόφασή του απέρριψε τις αιτήσεις offshore εταιρείας και έκρινε μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη αύξηση του ΕΦΑ δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές. Ο ειδικός φόρος (θεσπίστηκε το 2002 διότι θεωρήθηκε ότι οι offshore φοροαποφεύγουν) το 2010 αυξήθηκε από 3% σε 10% και τότε εξωχώρια εταιρεία, η οποία είχε συσταθεί το 2005 με έδρα στη Μονρόβια της Λιβερίας, προσέφυγε στο ΣτΕ.

«Επεσε θύμα του μίσους που έσπειρε η Χρυσή Αυγή»

Αυτό δηλώνει η μητέρα του 22χρονου που δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο πριν τέσσερα χρόνια

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης εξαπολύει για άλλη μια φορά η Ουρανία Σμαράγδα Καπελώνη, μητέρα του 22χρονου Μάνου Καπελώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν τέσσερα χρόνια έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Οι γονείς του 22χρονου περιμένουν την εκδίκαση αγωγής που έχουν καταθέσει από το Σεπτέμβρη του 2016, ώστε να πάψουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής να χρησιμοποιούν την εικόνα του γιου της. Σε δήλωσή της, η μητέρα του επισημαίνει ότι ο γιος της «έπεσε θύμα του μίσους που έσπειρε η Χρυσή Αυγή».

Μέσω της εφημερίδας «Real News» η μητέρα του, Ουρανία Σμαράγδα Καπελώνη, αναφέρει πως ο γιος της «έχασε τη ζωή του λόγω της επαφής του με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, αυτό είναι δεδομένο. Αγνός και καλοπροαίρετος νέος, φιλαλήθης και εύπιστος, γεμάτος όνειρα και ανθρωπιστικά ιδεώδη, έπεσε θύμα του πολιτικού μίσους και της μισαλλοδοξίας που έσπειραν αυτοί, στους οποίος πρόσβλεψε ως εξυγιαντές της κοινωνίας» και κατηγορεί τη ναζιστική οργάνωση για ευτελή προπαγάνδα. Και συνεχίζει: «Πώς να βρει γαλήνη το πνεύμα μας, όταν στη μνήμη του γιου μας γίνεται προσκλητήριο μίσους και διχασμού;».

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Δικαιοσύνης στην έκδοση της απόφασης επί της αγωγής που έχει καταθέσει εναντίον της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας Καπελώνη, Γιάννης Βλάχος, ο οποίος αναμένεται άμεσα να καταθέσει και δεύτερη αγωγή εναντίον της Χρυσής Αυγής για την έκθεση του Μάνου Καπελώνη σε κίνδυνο.

Σεισμός στη Ρόδο

«Ταρακουνήθηκαν» οι κάτοικοι της Ρόδου, καθώς στις 4.40 χτες τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 56 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ