ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην πάλη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών

Εκδήλωση της ΚΝΕ για τους νέους στη Μαθητεία και Κατάρτιση

Η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές των ΙΕΚ, ΕΠΑΣ και άλλων χώρων κατάρτισης, οι αιτίες για τα προβλήματα και η πραγματική διέξοδος βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας - Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση είχε θέμα «Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας» και εντάσσεται στο πλαίσιο μια πλατιάς πολιτικής δραστηριότητας με περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε χώρους κατάρτισης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος κατέδειξε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλους αστικούς φορείς εξαπατά τους σπουδαστές, μιλώντας για «αναβάθμιση» της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και εξήγησε πώς αυτό μεταφράζεται στις σπουδές, στις ζωές, στις ανάγκες των σπουδαστών. Ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για την πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης και αναφέρθηκε στο συλλογικό αγώνα που πρέπει να δώσουν οι σπουδαστές για τη ζωή τους, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, έχοντας ξεκάθαρο ποιοι είναι οι αντίπαλοι αλλά και ποιοι οι σύμμαχοι με τους οποίους θα πορευτούν για να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

«Ως ΚΚΕ και ΚΝΕ γνωρίζουμε ότι οι σπουδαστές έχουν απαιτήσεις, αξίες, ιδανικά, για το παρόν και το μέλλον της ζωής τους! Οπως παλεύετε καθημερινά για να τα βγάλετε πέρα στο μεροκάματο και τη ζωή, έτσι, με την ίδια δύναμη πρέπει να παλεύετε ο ένας πλάι στον άλλο για τις σύγχρονες ανάγκες σας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Λάππας, τονίζοντας επίσης: «Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει το ρεύμα ενάντια στις χαμηλές απαιτήσεις, το μέτωπο ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ και των ΙΕΚ έρμαιο ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, που τους θέλουν υποταγμένους στα ναρκωτικά, σε παλιά και νέα υποκατάστατα και ψεύτικους παραδείσους. Είναι παράγοντες συμβιβασμού της νεολαίας, απομάκρυνσής της από την ταξική πάλη (...) Είναι ανάγκη σήμερα να ισχυροποιηθεί το ριζοσπαστικό ρεύμα μέσα στους χώρους όπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νεολαία. Να ξεπεραστούν οι αρνητικοί συσχετισμοί μέσα στο κίνημα, που ούτε στατικοί ούτε αιώνιοι είναι. Να αλλάξει η διαλυτική εκφυλιστική κατάσταση μέσα στο κίνημα.

Με αιτήματα και στόχους πάλης που μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες νεανικές και λαϊκές ανάγκες και γι' αυτό εκ των πραγμάτων έρχονται σε ρήξη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την κατάσταση με τους τοξικοεξαρτημένους στο πανεπιστήμιο

Με αφορμή το υπαρκτό και σύνθετο πρόβλημα που ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο ίδρυμα εξαιτίας της πολυπληθούς, συνεχώς αυξανόμενης και ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων στους χώρους του, εξέδωσε ανακοίνωση η Τομεακή Οργάνωση ΟΠΑ της ΚΝΕ, με την οποία καλεί τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες φύλαξης του ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς εργολάβους και security.
  • Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο δήμος, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να πάρουν μέτρα για την αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως και την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών που διεξάγεται ανενόχλητο.
  • Η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ ΟΠΑ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και εδώ δεν χωράνε υποκρισίες, μισόλογα, ευχολόγια και συγκάλυψη ευθυνών.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού με την πολιτική τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, όχι μόνο γύρω από την ΑΣΟΕΕ και τις άλλες περιοχές της Αθήνας, αλλά συνολικά. Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, επιλέγουν να το "κουκουλώνουν" μετακινώντας τους εξαρτημένους πότε στη μια και πότε στην άλλη περιοχή της Αθήνας.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι "φυσικό φαινόμενο". Συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη, έχει - αν όχι τη στήριξη και διαπλοκή - την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς. Στο Πεδίον του Αρεως οι έμποροι ναρκωτικών κυκλοφορούν ανενόχλητοι κάτω από τα "στραβά" μάτια της αστυνομίας.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης, επανένταξης και τα στεγνά προγράμματα για τους τοξικοεξαρτημένους, κόβει τη χρηματοδότησή τους, τις αφήνει χωρίς υποδομές και προσωπικό, καλλιεργεί την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση.

Μαζί με την κυβέρνηση ευθύνη έχουν η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές, που από κοινού έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση του πάρκου του Πεδίου του Αρεως, διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης και εμπορίου ναρκωτικών. Η συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη του πάρκου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής φωτισμός κ.λπ. έστρωσαν το δρόμο στους εμπόρους ναρκωτικών.

Η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ δεν μπορεί να κρύψει και τις δικές τις μεγάλες ευθύνες, αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο για να εμποδίσει την είσοδο των τοξικοεξαρτημένων ατόμων από το Πεδίον του Αρεως στο πανεπιστήμιο. Δεν διεκδικεί καν τη στελέχωση του ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, ορισμένες δυνάμεις εκ του πονηρού ανοίγουν τη συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου. Η αλήθεια είναι ότι με τις υπάρχουσες διατάξεις για το άσυλο, μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα».

Τραγικές ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη

Ενα εκπαιδευτικός για τρία παιδιά σε τρία διαφορετικά σχολεία!

Τα τεράστια κενά που παραμένουν στην Παράλληλη Στήριξη και τα μπαλώματα που επιχειρεί η κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης».

Οπως σημειώνει στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ οι εγκρίσεις του ΚΕΔΔΥ είναι 71 (64 για δημοτικά και 7 για νηπιαγωγεία), τελικά έγιναν προσλήψεις 15 εκπαιδευτικών για δημοτικά και 2 για νηπιαγωγεία, που καλύπτουν μόλις 31 μαθητές δημοτικών και 6 νηπιαγωγείων, αφήνοντας ακάλυπτα 33 παιδιά δημοτικών και 5 νηπιαγωγείων. «Αν λάβουμε υπόψη τις εκπτώσεις και τις αλχημείες στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα κενά για την Παράλληλη Στήριξη, με στόχο τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού εκπαιδευτικών, καταλαβαίνουμε ότι τα κενά είναι πολύ περισσότερα», σημειώνει ο Σύλλογος και καταγγέλλει το φαινόμενο «να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης για 2, 3 ή και 4 μαθητές και μάλιστα σε 2 ή και 3 σχολεία! Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής προχώρησε στην τοποθέτηση εκπαιδευτικού για 3 παιδιά σε 3 διαφορετικά σχολεία, 3 διαφορετικών περιοχών (Ν/Γ Σκάλας Ωρωπού για 2 μέρες τη βδομάδα - Ν/Γ Συκαμινού για 1 μέρα τη βδομάδα και Ν/Γ Ωρωπού για 2 μέρες τη βδομάδα! ...Και τις υπόλοιπες μέρες πώς τα καταφέρνουν τα παιδιά;», ρωτάει ο Σύλλογος, που απαιτεί:

  • Κάλυψη όλων των αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη με ένα δάσκαλο/α ανά παιδί και όχι να μετατρέπεται η συγκεκριμένη εκπαιδευτική ανάγκη σε περιοδική συνάντηση του εκπαιδευτικού με 2, 3, 4 ή 5 παιδιά.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής Παράλληλης Στήριξης. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
  • Μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε όλες τις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης και της παράλληλης στήριξης.

Και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίζουν τη διάθεση των περισσευούμενων διδακτικών ωρών στην ενισχυτική διδασκαλία.

Διαμαρτυρία αύριο για τις απολύσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία

Με παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στη 1.30 το μεσημέρι, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την επαναπρόσληψη των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, που παρότι ανήκουν σε ειδική κατηγορία με σοβαρό νόσημα, απολύθηκαν λόγω καθυστέρησης των δικαιολογητικών τους. Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχουν η ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναπληρώτριες απολύθηκαν με το αιτιολογικό πως δεν έχουν προσκομίσει το ανανεωμένο πιστοποιητικό από ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η μία μάλιστα από τις εκπαιδευτικούς, που εργαζόταν σε σχολείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, είχε καταθέσει αίτηση για εξέταση και έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού από τις 25 Απρίλη και απολύθηκε παρότι εξήγησε ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την καθυστέρηση έκδοσής του, ενώ αντίστοιχη είναι και η περίπτωση εκπαιδευτικού από τη Βοιωτία.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για να γυρίσουν άμεσα οι εκπαιδευτικοί στην τάξη, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων προχωρά σε συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών μέσω της ιστοσελίδας www.anaplirwtes.gr, καταγγέλλοντας την «ανάλγητη, απάνθρωπη, βάρβαρη», όπως τη χαρακτηρίζει, στάση της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ