ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Για κράτηση Χαρίρι στη Σ. Αραβία μιλά ο Προέδρος Αούν

ΒΥΡΗΤΟΣ.--

Συνέχεια στην ευρύτερη γεωστρατηγική αντιπαράθεση έδωσε χτες ο Μαρωνίτης Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, σχετικά με τη συνεχιζόμενη απουσία από τις 4 Νοέμβρη του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του ...τηλεοπτικά, από την Σαουδική Αραβία όπου και εξακολουθεί να παραμένει, χώρα της οποίας την υπηκοότητα κατέχει και όπου η οικογένειά του έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Αούν μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως «τίποτα δεν δικαιολογεί ότι ο κ. Χαρίρι δεν επιστρέφει έπειτα από 12 μέρες. Τον θεωρούμε επομένως αιχμάλωτο ή κρατούμενο μαζί με την οικογένειά του, κάτι που αντιτίθεται στη Σύμβαση της Βιέννης, και την πράξη της Σαουδικής Αραβίας επιθετική ενέργεια κατά του Λιβάνου». Επίσης, σε μήνυμα στο «Τουίτερ» στο διαδίκτυο σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να λάβουμε μια απόφαση που αφορά παραίτηση η οποία ανακοινώθηκε από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «η κράτηση του Χαρίρι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Λίβανος δεν μπορεί να περιμένει πολύ καιρό για την επιστροφή του, καθώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί».

Ο ίδιος ο Χαρίρι διέψευσε τα λεγόμενα του Αούν και διαμήνυσε μέσω «Τουίτερ» ότι θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του και ότι είναι καλά. Θυμίζουμε ότι για την αιτιολόγηση της παραίτησής του ο Χαρίρι είχε ισχυριστεί πως κινδυνεύει από τη σιιτική οργάνωση της «Χεζμπολάχ», που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου, και το Ιράν που τη στηρίζει. Το ζήτημα αυτό της «απειλής από το Ιράν» αξιοποιούν η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, που επιδιώκουν να περιορίσουν την ιρανική επιρροή στην περιοχή, με τις πλάτες και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πάντως, ο σύμβουλος του Αούν, Ζαν Αζίζ, δήλωσε στο δίκτυο «Αλ Μαϊντίν» ότι ο Χαρίρι αντέδρασε σε σχέδιο αποσταθεροποίησης του Λιβάνου που εκπορευόταν από τις ΗΠΑ και γι' αυτό βρίσκεται κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία.

Παρέμβαση στην περιοχή κάνει και η ΕΕ, που εμφανίζεται υπέρμαχη της ακεραιότητας του Λιβάνου, ενώ και η Γαλλία, δύναμη με ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή, δραστηριοποιείται έντονα. Μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν θα μετέβαινε το βράδυ στη χώρα και θα είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και τον Χαρίρι.

ΣΥΡΙΑ
Πυρετώδεις «ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα

Με κρίσιμα ζητούμενα το ρόλο του κουρδικού παράγοντα και των συμμάχων του

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΜΟΣΧΑ.- ΑΓΚΥΡΑ.-

Με ορμή συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τις ισορροπίες σε Συρία, Ιράκ και όλη την περιοχή, ενόψει της διαφαινόμενης «αντιμετώπισης» του «Ισλαμικού Κράτους». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο συμπρόεδρος του κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης), Σαχόζ Χασάν, ότι «χωρίς την επίτευξη πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση και με τη συνέχιση της τουρκικής και ιρανικής επέμβασης στη Συρία, αλλά και με τη συνεχιζόμενη παρουσία ομάδων της "Αλ Κάιντα" στη χώρα, η συνέχιση της επιχείρησης του (σ.σ. διεθνούς, υπό τις ΗΠΑ) συνασπισμού είναι καλύτερη».

Στο μεταξύ, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) επέκρινε την Ουάσιγκτον, επειδή συνέδεσε την παρουσία του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία με την πρόοδο των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» στη Γενεύη. Η Δαμασκός μίλησε για «πρόσχημα» συνέχισης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η παρουσία το μόνο που κάνει είναι ότι παρατείνει και κάνει πιο περίπλοκη την κρίση».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι η αποχώρηση των τζιχαντιστών από τη Ράκα έγινε μετά από συμφωνία ανάμεσα στο «Ισλαμικό Κράτος» και τις κουρδικές οργανώσεις PYD και YPG. Η Αγκυρα μιλά για «αποκαλυπτική εξέλιξη», επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος των PYD και YPG δεν είναι να αντιπαλέψουν το "ΙΚ" αλλά να δημιουργήσουν παράνομα τετελεσμένα ώστε να καταλάβουν εδάφη και να αλλάξουν τη δημογραφική τους σύνθεση».

Να σημειωθεί ότι στις αρχές της βδομάδας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Ερικ Πάχον, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, μίλησε για «τοπική λύση σε ένα τοπικό πρόβλημα», αναφερόμενος σε συμφωνία ανάμεσα στο «IK» και PYD/YPG για αποχώρηση εκατοντάδων τζιχαντιστών από τη Ράκα μαζί με τον οπλισμό τους και τις οικογένειές τους. Ο Πάχον συνέδεσε τη συμφωνία με «προστασία αμάχων» και - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - είπε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να μη συμφωνεί πάντα με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν σύμμαχοί της, αλλά σέβεται το δικαίωμά τους να λύνουν δικά τους προβλήματα.

Τέλος, παρά το φιάσκο με τις φωτογραφίες που διένειμε ο ρωσικός στρατός, η Μόσχα επέμεινε και χτες να μιλά για γεγονότα που πρέπει να παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα και τεκμηριώνουν τη συνεργασία του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ και του «Ισλαμικού Κράτους».

Επαφές Ερντογάν σε Κουβέιτ και Κατάρ

Από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον εμίρη του Κουβέιτ
Από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον εμίρη του Κουβέιτ
ΝΤΟΧΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Επίσημη συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ αλ Θάνι είχε χτες στην Ντόχα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δεύτερο τετ α τετ τους μέσα σε μόλις ένα δίμηνο. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δυο πλευρές υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για τη διμερή συνεργασία στον τουρισμό, την τεχνολογία, την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τη συνεργασία για «φιλικά λιμάνια», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών που μαίνονται σε όλο τον Αραβικό Κόλπο, όπως έδειξε μες στο καλοκαίρι η «διπλωματική κρίση» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ και τώρα οι εξελίξεις με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Ερντογάν ξεκίνησε από τη Δευτέρα περιοδεία στην περιοχή και επισκέφτηκε αρχικά το Κουβέιτ. Οπως είχε εξηγήσει και ο εκπρόσωπός του Ιμπραχήμ Καλίν, βασική προτεραιότητα στις επαφές του θα είναι «η κρίση στον Κόλπο».

Ειδικότερα στο Κουβέιτ (που διεκδικεί κατά καιρούς ρόλο «μεσολαβητή» ανάμεσα σε Σ. Αραβία και τις άλλες πλευρές), ο Τούρκος ηγέτης συζήτησε και «τρόπους βελτίωσης της (διμερούς) συνεργασίας σε όλα τα μέτωπα». Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο KUNA, παράλληλα με τη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Κουβέιτ, συνάντηση είχαν και οι επιτελάρχες των δύο χωρών, με θέμα τη μελλοντική στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν επισκέφτηκε και τα έργα κατασκευής νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ που έχει αναλάβει τουρκική εταιρεία.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αυξημένα μέτρα από τον ισραηλινό στρατό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αναπτύσσουν τις τελευταίες μέρες τμήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος» στη συνοικία Νταν του Τελ Αβίβ και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών του κεντρικού τμήματος της χώρας, με πρόσχημα την αποτροπή πιθανών αντιποίνων από την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ», έπειτα από το βομβαρδισμό μυστικής σήραγγας που είχε φτιάξει η οργάνωση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Ο βομβαρδισμός των Ισραηλινών έγινε στις 30 του περασμένου Οκτώβρη και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του τούνελ και το θάνατο πέντε νεαρών Παλαιστινίων, μελών της οργάνωσης.

Αξίζει, πάντως, να παρατηρήσει κανείς πως η τελευταία φορά που είχαν τοποθετηθεί αντιπυραυλικές συστοιχίες στο κεντρικό Ισραήλ ήταν στη διάρκεια της ισραηλινής φονικής πολυήμερης επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί έντονη παρασκηνιακή και άλλη κινητικότητα με φόντο τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επανέναρξη μίας «ειρηνευτικής διαδικασίας» για το Παλαιστινιακό, έχοντας ορίσει ως βασικό συνομιλητή όχι τόσο τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, αλλά τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον νεαρότερο γιο του, υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο Μαχμούτ Αμπάς μάλιστα πριν μία βδομάδα κλήθηκε στο Ριάντ για συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν, δίχως να γίνει, επισήμως, γνωστό κάτι συγκεκριμένο. Εντούτοις, προ ημερών το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι «Channel 10» μετέδωσε πως οι Σαουδάραβες απαίτησαν από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ή να δεχτεί την αμερικανική πρόταση για την «ειρηνευτική διαπραγμάτευση» ή να... παραιτηθεί! Την πληροφορία αυτή διέψευσε χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος Φατάχ, του Προέδρου Αμπάς, Οσάμα Καβάσμεχ, λέγοντας πως η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αμπάς με τον βασιλιά Σαλμάν «πήγε καλά».

ΕΕΔΔΑ
Καταγγέλλει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βενεζουέλας

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βενεζουέλας. Σε αυτήν σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «καταδικάζει απερίφραστα τη νέα αυτή απόφαση της ΕΕ ενάντια στη Βενεζουέλα, που επεμβαίνει ανοιχτά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά της χώρας. Καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, που, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, στην πραγματικότητα στηρίζει τα σχέδια και την επιθετική πολιτική της ΕΕ ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας και σε όλους τους λαούς, αφού στην ίδια συνεδρίαση που αποφασίστηκαν οι κυρώσεις, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε και χαιρέτισε τη συμφωνία στενότερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας που υπέγραψαν οι 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ.

Η ΕΕΔΔΑ καλεί τον ελληνικό λαό να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και να βοηθήσει μαζί με τους άλλους λαούς να μην περάσουν τα σχέδια των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας».

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αντιμέτωποι με την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας αλλά και με την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης των λαϊκών στρωμάτων σε φυσικές καταστροφές θα είναι για πολύ καιρό οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι που έχει αφήσει πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ που έγινε στο Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 530 νεκρούς. Επίσης, ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ανέβηκε στους 70.000. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, πάνω από 12.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πάνω από 15.000 είναι αυτά στα οποία έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές, ενώ η αξιολόγηση της κατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε 7 αστικά κέντρα αλλά και 2.000 χωριά. Οι τραυματίες έφτασαν τους 8.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ