ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
«Στον αέρα» τα δεδουλευμένα εκατοντάδων εργαζομένων

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων», τονίζει η ΟΕΝΓΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Μετά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, ήρθε η ώρα του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.) να βιώσει τον εμπαιγμό της πολιτικής που θρέφει την εργασιακή ομηρία με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μια πολιτική που υπηρετεί πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, το επικουρικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με αποφάσεις Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των μισθών των εργαζομένων, γιατί δεν θεωρούνται σύννομες οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάει π.χ. στο Ασκληπιείο Βούλας για 13 επικουρικούς γιατρούς, στα νοσοκομεία της Κρήτης για 50 επικουρικούς, ενώ παρόμοιες αποφάσεις πηγαίνουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Σε πρώτη φάση, αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100 και ακόμα 450 λοιπό επικουρικό προσωπικό, σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης.

Ο ίδιος, βέβαια, με μια διαδικτυακή απάντηση - εμπαιγμό των εργαζομένων («είναι απορίας άξιον πώς αυτοί οι Επίτροποι θυμήθηκαν τώρα το 24μηνο»), επιχείρησε να συγκαλύψει την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο διατηρεί, αλλά και γενικεύει διαρκώς τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μέσα στα νοσοκομεία.

Δηλώσεις, εξάλλου, του τύπου «έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να λυθεί το πρόβλημα» με το Ελεγκτικό, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αναπαράγουν τον εμπαιγμό που βίωσαν πριν λίγους μήνες χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ...

Για το σημαντικό αυτό πρόβλημα είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στα τέλη Οκτώβρη, με αφορμή απόφαση Επιτρόπου που δεν θεώρησε εντάλματα πληρωμής για δεδουλευμένες εφημερίες (σήμερα δεν θεωρούν εντάλματα όχι μόνο για τις εφημερίες αλλά και για τακτική μισθοδοσία), σημείωνε: «Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση. Αφού επικαλείται το Σύνταγμα και το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων κάθε είδους, Οδηγίες της ΕΕ, νόμους, προεδρικά διατάγματα, καταλήγει ότι είναι αντισυνταγματική η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πάνω από 24 μήνες. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους η οργάνωση του αγώνα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.

Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, με αιτήματα που αφορούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οργάνωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης σωματεία και εργαζόμενοι από άλλα νοσοκομεία του νησιού, όπως το «Βενιζέλειο» και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη καταβολή της μισθοδοσίας εργαζομένων από το επικουρικό προσωπικό, οι συμβάσεις των οποίων ξεπερνούν σε διάρκεια τους 24 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠαΓΝΗ αντιμέτωποι με την απληρωσιά βρίσκονται ήδη 21 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ πρόκειται να επιστρέψουν στην ανεργία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, την ευθύνη για την απληρωσιά και την απειλή της ανεργίας φέρει η κυβέρνηση, που συνεχίζει την πολιτική της προώθησης των απαράδεκτων ελαστικών σχέσεων εργασίας. Επισήμανε ότι στο ΠαΓΝΗ ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας φτάνει τους 300, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 850 εργαζόμενους. Πρόκειται για προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό), που καλύπτουν ζωτικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου.

Από την πλευρά της ΥΠΕ, ο υποδιοικητής της προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντεργατική πολιτική με τα γνωστά στους εργαζόμενους επιχειρήματα περί «αναγκαστικών επιλογών» εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης...

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως αν δεν πληρωθούν θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

  • Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να απαγορεύσει τη δωρεάν σίτιση στην τραπεζαρία του στους φοιτητές Ιατρικής που εκπαιδεύονται στο νοσοκομείο. «Δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα, αφού είναι γνωστό ότι οι φοιτητές της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής, του ΟΑΕΔ κ.τ.λ. καλύπτουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό με πρόσχημα την εκπαίδευσή τους, ενώ την ίδια ώρα δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να μπορούν να έχουν ένα πιάτο φαγητό», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τη Διοίκηση να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση και διεκδικεί σίτιση για όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές στο νοσοκομείο.
Ο

«WIND»: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Wind», με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία, την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, καθώς και προβάλλοντας μια σειρά διεκδικήσεων για τους όρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), καθώς και εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών από το δήμο Αθήνας. «Παλεύουμε για την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που τσακίζουν το σύνολο της ζωής μας, για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης στη "Wind", αλλά και κλαδικής, που θα ανακτά ό,τι χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, συμβάσεις που καλύπτουν αυτά που έχουμε σήμερα πραγματικά ανάγκη οι εργαζόμενοι», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Κινητοποίηση στα διόδια της Αττικής Οδού, στην έξοδο 18 (ρεύμα προς Ελευσίνα), τη Δευτέρα 20/11, αποφάσισε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και ορίζει το ραντεβού στην πύλη του πρακτορείου «Ευρώπη», στις 3 μ.μ. «Η απόφαση αυτή», σημειώνει, «είναι ενταγμένη στην προσπάθεια να γίνουμε εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης και να σπάσουμε το πέπλο σιωπής που έχουν επιβάλει οι εκδότες, που είναι παράλληλα και ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της περιοχής. Για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της "Ευρώπης" στο δρόμο. Για να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα, από την "Αργος" ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας ΣΣΕ τώρα. Ενάντια στην αντικατάσταση της εργασίας μας από εργολάβους. Για την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Π. Βενέτα».

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μειώσεις μισθών και εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των εργολαβικών καθαριστριών

Μειώσεις μισθών, απολύσεις και κλίμα τρομοκρατίας αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Θριάσιου Νοσοκομείου, οι οποίες δουλεύουν μέσω της εργολαβικής εταιρείας «Ανοδική».

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, η εταιρεία επέβαλε μείωση στους μισθούς από 20 έως 80 ευρώ, δηλώνει στις εργαζόμενες πως δεν πρόκειται να πληρωθούν το επίδομα άδειας που δικαιούνται, ενώ προχώρησε και σε απόλυση μιας εργαζόμενης η οποία βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. Παράλληλα, η εταιρεία απασχολεί λιγότερες καθαρίστριες από όσες προβλέπει η σύμβασή της με το νοσοκομείο.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής προχώρησαν σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου για όλα τα παραπάνω ζητήματα, στις αρχές Νοέμβρη, απαιτώντας να αναπληρωθούν οι περικοπές στους μισθούς και να ανακληθεί η απόλυση, να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να πληρωθεί κανονικά το επίδομα άδειας και να τηρείται η σύμβαση για τον αριθμό των καθαριστριών που εργάζονται στο νοσοκομείο.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι «παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί "εκδίωξης των εργολάβων", τόσο στο Θριάσιο όσο και σε πολλές άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων», ενώ και στις περιπτώσεις που έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις για πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «ο υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρόκειται για μεταβατική περίοδο και θα ακολουθήσει η ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες από τα νοσοκομεία, να προσληφθούν οι εργολαβικοί και όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (εργολαβικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την Υγεία

Δεκαήμερο κινητοποιήσεων για την Υγεία διοργανώνουν σε όλη τη χώρα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και καλούν τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη ζωή. Για τις 23 Νοέμβρη ορίστηκε παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας).

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 21/11, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Ελλης 37) και στη συνέχεια πικετοφορία στο κέντρο του Αιγάλεω για την προετοιμασία του παναττικού συλλαλητηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ