ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Διεύρυνση συνεργασίας σε τομείς προτεραιότητας για τα μονοπώλια

Eurokinissi

Την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, επ' ωφελεία των επιχειρηματικών τους ομίλων και στους τομείς που αυτοί ιεραρχούν, συμφώνησαν οι Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Α. Φ. αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 5ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία. Η επόμενη συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Για «πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας» μίλησε ο Ν. Αναστασιάδης με «απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Στα θέματα της Ενέργειας, «έναν από τους βασικότερους πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού», όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει - και πρέπει να λειτουργήσει - ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή απάτη ότι τα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων που συγκρούονται βάζοντας «φωτιά» σε όλη την περιοχή, αποτελούν τάχα παράγοντα «σταθερότητας» για τους λαούς. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι «θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως, πέραν της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου ανέφερε πως συζητήθηκε διεξοδικά το «φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών», στην κατεύθυνση ενίσχυσης των κατασταλτικών μέτρων, αφού κατά τον Πρόεδρο της Κύπρου, απαιτείται «η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης» καθώς «το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες της περιοχής, αλλά εκτείνεται και απειλεί τη συνοχή της». Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας για «την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων».

Επιπλέον, συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και των επικοινωνιών. Ανακοινώθηκε μάλιστα η έναρξη της λειτουργίας του Συνεταιρικού Δικτύου Καινοτομίας, απώτερος στόχος του οποίου είναι «η προώθηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανάπτυξης, προς όφελος της οικονομίας των τριών χωρών».

Ορισμένα ακόμα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου ήταν ο τουρισμός, με την «υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή», και το περιβάλλον, με απόφαση για πραγματοποίηση «στη Λευκωσία επιχειρηματικού φόρουμ με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων», άλλο έναν τομέα που βλέπουν ως «χρυσωρυχείο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ο Ν. Αναστασιάδης, απηχώντας το πνεύμα της Συνόδου, αρκέστηκε σε ευχολόγια για σταθερότητα στον Λίβανο, για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, για εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε πως η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις οδήγησε την προσπάθεια στο Κρανς Μοντάνα σε αποτυχία. Ενώ για τις σχέσεις Αιγύπτου - ΕΕ επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους, μέσα από την ταχεία εφαρμογή των προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αιγύπτου.

Τα συμφέροντα στην Ενέργεια τους ...ενώνουν

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι κολιγιές τέτοιου τύπου, που υποκινούνται από τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, είναι δυνατόν να συμβάλουν στην άμβλυνση των εντάσεων που προκαλούν τα ίδια αυτά συμφέροντα, στον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων του εμπορίου ή της μεταφοράς Ενέργειας.

Μίλησε για «σημαντικές προοπτικές, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, της Ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας», ενώ ειδική αναφορά έκανε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, που, όπως είπε, «θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τουρισμό» και στα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα για τον τομέα της Ενέργειας δήλωσε - θέτοντας και το επίδικο της τριμερούς - ότι «είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία των τριών χωρών, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, αλλά και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις χώρες μας. Με μια έννοια, θα έλεγα ότι η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική. Και το στρατηγικής σημασίας έργο, το EuroAfrica Interconnector, είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με αυτήν της Ευρώπης, μέσω της Κρήτης και της Κύπρου. Και υπό αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι δίνουμε πολύ σημαντικές προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα καταστεί με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας, για παράδειγμα, η ηλιακή ενέργεια...».

Κατόπιν όλων αυτών, που «έλκουν» σαν μαγνήτης και κάθε λογής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο «σεβασμό του διεθνούς δικαίου», περισσότερο σαν έναν ελάχιστο κοινό τόπο ώστε να προωθούνται απρόσκοπτα οι μπίζνες του κεφαλαίου. Μίλησε για βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, για δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, για την ανάγκη καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», για την ανάγκη η ΕΕ να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις π.χ. στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στην Υεμένη, να διασφαλίσει δηλαδή με κάθε μέσο τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Να σημειωθεί πως αύριο, Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για επαφές με επιχειρηματίες.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου μίλησε για «πολλά υποσχόμενους τομείς, όπως είναι η Ενέργεια, η επεξεργασία των αποβλήτων» για διεύρυνση της συνεργασίας και επεσήμανε τις προσπάθειες των τριών κρατών για «την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, από τα οποία υποφέρει αυτή η περιοχή». Προτάσσοντας το θέμα της «τρομοκρατίας», ζήτησε την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων «για την αντιμετώπισή της», όπως και για την αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης».

Επιχειρηματικό Φόρουμ Αιγύπτου - Κύπρου

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί τη Δευτέρα επιχειρηματικό Φόρουμ που οργάνωσαν στη Λευκωσία η αιγυπτιακή πρεσβεία και το Κυπριακό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με τη συμμετοχή του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου ομόλογου του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, ο Σίσι χαρακτήρισε «ιδιαίτερη» τη σχέση των δύο χωρών, ενώ ενδιαφέρον είχαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, όπως αυτά που (σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο») ανέφερε ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τάρεκ Καμπίλ, ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Κύπρο αυξήθηκαν φέτος κατά 88% (μεταξύ άλλων σε πλαστικά προϊόντα, ψάρια, ανταλλακτικά πλοίων, κεραμικά κ.τ.λ.), ενώ οι κυπριακές εξαγωγές προς την Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 147%, φτάνοντας τα 20 εκατ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των επίσημων επαφών που είχαν Σίσι - Αναστασιάδης προχτές, «φούντωσαν» δημοσιογραφικές πληροφορίες για επίσπευση των συνομιλιών σχετικά με την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει στην Αίγυπτο φυσικό αέριο από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».

Επίσης, οι δυο πλευρές αποφάσισαν να σταθεροποιηθούν οι συναντήσεις των Προέδρων των δύο χωρών σε εξαμηνιαία βάση.

Μάλιστα, μέσα στο Δεκέμβρη θα βρεθούν στην Κύπρο τόσο ο υπουργός Αμυνας όσο και ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, με στόχο να «κλείσουν» εκκρεμότητες της διμερούς συνεργασίας πριν από το τέλος του χρόνου.


«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Νέα ενότητα για τους ένστολους από το επόμενο φύλλο

Από την επόμενη Κυριακή 26 Νοέμβρη και κάθε 15ήμερο, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει μια νέα ενότητα, αυτή για τους ένστολους.

  • Με ανταποκρίσεις - γνώμες - σχόλια για τη ζωή στα στρατόπεδα, τα δικαιώματα και τη ζωή των στρατευμένων.
  • Με πλούσια θεματολογία για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Με ειδήσεις, σχόλια και άρθρα.

Φιλοδοξία μας είναι οι σελίδες αυτές να γίνουν η φωνή όσων αγωνίζονται για να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, για να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα που έχουν στρατευμένοι, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί, λιμενικοί, δικαιώματα που δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων κι έχουν κι αυτά κατακτηθεί με αγώνα.

Να δυναμώσει η φωνή όσων αγωνίζονται ενάντια στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις επεμβάσεις, στους πολέμους «για τ' αφέντη το φαΐ».

Η φωνή όσων αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντά τους είναι με το μέρος του λαού, των οικογενειών τους, και όχι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετούν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Που αρνούνται να σταθούν απέναντι στο λαό, στους γονείς και τα αδέρφια τους, που αγωνίζονται για να ζήσουν καλύτερα.

Ολων εκείνων στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας οι οποίοι δεν ανέχονται τη φασιστική προπαγάνδα και τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, των νοσταλγών της χούντας και των κάθε λογής δικτατόρων, των πατριδοκάπηλων που στηρίζουν το σύστημα.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση στις δίκαιες αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη επίθεση των Πολιτικών Ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων ενάντια στις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις που του οφείλει το γερμανικό κράτος από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων.

Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις, με τροπολογίες που κατέθεσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, διαγράφουν από το αρχικό κείμενο της ετήσιας έκθεσης δράσης της για το 2016 ακόμη και τη μνεία της Αναφοράς που είχε καταθέσει από τις 15/10/2014 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για τις οφειλόμενες από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις ήταν που στις 8/9/2016 ψήφισαν στην Επιτροπή Αναφορών να κλείσει η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χωρίς καμία διερεύνηση, με τη σαθρή και προσχηματική δικαιολογία ότι δήθεν δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ.

Θυμίζει ακόμη τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με την άρνησή της τότε να απαντήσει σε σχετική επιστολή της Επιτροπής Αναφορών υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συνέπραξε στο «κλείσιμό» της, όπως άλλωστε έκαναν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ, στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σιωπή τους.

«Για μια ακόμα φορά το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ, που αποδεδειγμένα στρέφονται κατά των λαϊκών συμφερόντων, κινήθηκαν κατά των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού μας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για την προβολή των λαϊκών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων του λαού μας σε κάθε τομέα, και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ισχυροποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους», υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ