ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σε συγκέντρωση ενάντια στην επικίνδυνη για το λαό συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, μέρα που ολοκληρώνεται το 18ο Συνέδριό της, στις 5 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και εντείνει την επικίνδυνη για το λαό πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Βήμα βήμα αποκαλύπτονται τα όσα συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, νέα βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, τεράστια ποσά για "αναβάθμιση" των "F-16". Αμερικανικά στρατιωτικά κλιμάκια εξετάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, για νέες βάσεις.

Ολη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Ο ελληνικός λαός εκτίθεται σε θανάσιμους κινδύνους. Ολα τα αστικά κόμματα ομοφωνούν, γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πολιτική που τσακίζει το λαό, η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (...) Τα περί "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και Ελλάδας "κόμβου Ενέργειας και μεταφορών" είναι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου.

Ολα αυτά πρέπει να συναντήσουν τη μαζική λαϊκή καταδίκη και εναντίωση.

(...) Να σηκώσουμε λαϊκό αγωνιστικό φράγμα, να αποκαλύψουμε τα σχέδιά τους, τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που συντάσσονται στην "εθνική στρατηγική", που είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

  • ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα - Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο του».
Πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), που έγινε μπροστά στο 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Στη Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συντρόφων τους που έφυγαν από τη ζωή στην τριετία που πέρασε και ειδικότερα τον Μιχάλη Σπυριδάκη και τον Κώστα Μαυρίδη. Αλλά και στη μνήμη του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Γιώργη Τσαρουχά, που μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές βρέθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά ποτέ δεν λύγισαν μπροστά στα βασανιστήρια και στο θάνατο. Υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους με πίστη και αξιοπρέπεια τα λαμπρά ιδανικά τους.

Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, με πρώτη τη συγκέντρωση καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τις διώξεις κατά του ΚΚ Πολωνίας

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από την πρεσβεία της Πολωνίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από την πρεσβεία της Πολωνίας
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, πραγματοποίησε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα ενάντια στις διώξεις κατά των στελεχών και μελών του ΚΚ Πολωνίας. Στη συνάντηση που έγινε κατατέθηκε το ακόλουθο διάβημά του:

«Προς την κυβέρνηση της Πολωνίας

την πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα

Κύριοι,

Τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη επαναλαμβάνεται η δίκη σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας και των στελεχών του που διαρκεί πάνω από 2 χρόνια, με την κατηγορία της "προπαγάνδας της κομμουνιστικής ιδεολογίας" στην εφημερίδα "Brzask" και στην ιστοσελίδα του ΚΚ Πολωνίας με απειλές για φυλάκιση 2 ετών.

Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταγγέλλει αυτά τα αντικομμουνιστικά μέτρα και διώξεις, τις κάθε είδους απαγορεύσεις σε βάρος των κομμουνιστών, όπως δίκες σε βάρος τους, απαγορεύσεις των κομμουνιστικών συμβόλων και της διάδοσης των κομμουνιστικών ιδεών. Αυτή η απαράδεκτη δίωξη σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται γιατί έχει τη στήριξη της αντιδραστικής ΕΕ ή γιατί ανάλογες προωθούνται και σε άλλες χώρες της.

Οι απαγορεύσεις, τα μέτρα περιστολής της δράσης των κομμουνιστών πάνε χέρι χέρι με το σύνολο των αντεργατικών μέτρων και την επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Αποτελούν μέρος της γνωστής προπαγάνδας περί "ολοκληρωτικών καθεστώτων" που μεθοδεύει την προκλητική και ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του φασισμού, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, με τον κομμουνισμό.

Την ίδια ώρα, συνιστά μέγιστη πρόκληση η απόδοση τιμών στους συνεργάτες των ναζί και τους πολιτικούς απογόνους τους.

Η Ιστορία που έγραψαν οι ίδιοι οι λαοί δεν θα ξαναγραφτεί.

Το ΚΚΕ:

-- Καταδικάζει τις συγκεκριμένες αντεργατικές, αντιλαϊκές κι αντιδημοκρατικές ενέργειες των αρχών της κυβέρνησης της Πολωνίας.

-- Ζητά την άμεση ανάκληση όλων των διώξεων σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας, των μελών και στελεχών του.

-- Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα της Πολωνίας!

-- Ο αντικομμουνισμός και η καταστολή του εργατικού κινήματος, η κατάπνιξη της ιστορικής αλήθειας που με το αίμα τους έγραψαν οι λαοί δεν θα περάσουν! Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».

Ολοκληρώνεται μεθαύριο ο διαγωνισμός πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου

Μεθαύριο Πέμπτη ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων του Κόμματος. Ο ανοιχτός διαγωνισμός θυμίζουμε ότι αφορά πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο στις κατηγορίες νουβέλας, διηγήματος, ποίησης, θεάτρου, παιδικού διηγήματος, που θα εκφράζει (μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και τις διεργασίες στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα) την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Τα έργα υποβάλλονται μέσω ταχυδρομείου, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο, που αναγράφονται στο επάνω δεξιό μέρος του κειμένου, καθώς και σε μορφή cd ή σε flash card. Τα πέντε αντίτυπα, το cd ή flash card και ο μικρός φάκελος στέλνονται με απλή επιστολή (όχι συστημένη) στη διεύθυνση: Λεωφ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία, ΤΚ 14231.

Στο επάνω αριστερό μέρος του φακέλου αποστολής αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του δημιουργού και για την καταληκτική ημερομηνία αποστολής (30 Νοέμβρη) θα λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου.

Τιμούν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής στην επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο δρομολογούν πούλμαν, εκτός των άλλων, και τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση την ίδια μέρα από:

Πειραιά, 7 π.μ., από το Δημοτικό Θέατρο (6936.449.652 - 210.4124.696).

Κοκκινιά, 8 π.μ., από το γραφείο του παραρτήματος (Κύπρου και Ηλιουπόλεως, 2104925757).

Κορυδαλλός, 8 π.μ., από το πνευματικό κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, 2104958472 - 6943834343).

Ζωγράφου, 7 π.μ. από πλατεία Γαρδένιας και 7 π.μ. από Ούλοφ Πάλμε και Ταξίλου (φοιτητική εστία) (2107786965).

Καισαριανή, 7 π.μ., από την πλατεία Π. Μακρή (6936.626.273 - 6944.862.556).

Βύρωνα, 6.45 π.μ., από την πλατεία Εθν. Αντίστασης (Ταπητουργείο, 6944.750.329).

Ηλιούπολη, 7 π.μ., από Ελ. Βενιζέλου 146 (210.9923.590).

Ν. Ιωνία, 7 π.μ., από την πλατεία Αναπήρων, Καλογρέζα και ΟΤΕ Ν. Ιωνίας (6974.330.497).

Ν. Σμύρνη, 7 π.μ., από το «Πόλις Παρκ» (οδός Αγ. Φωτεινής, 210.9335.451 - 6945.104.217).

Καλλιθέα, 7 π.μ., από την πλατεία Δαβάκη (6938.517.499).

Μπραχάμι, 7 π.μ., από το Νέο Τέρμα (6982359043).

Γαλάτσι, 7 π.μ., από το παλιό τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου, 6934.115.756).

Χαλάνδρι, 7 π.μ., από την κεντρική πλατεία (Αγ. Νικόλας - στάση τέρμα τρόλεϊ (2106849427 - 6955455790).

Περιστέρι, 7 π.μ., από το δημαρχείο (απέναντι από την Ευαγγελίστρια, στα γραφεία του παραρτήματος - 210.5752.124).

Ελευσίνα, 7 π.μ., από το πάρκινγκ του δήμου (6946.870.369).

Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων και Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό δημαρχείο στην Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.8222.952 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως).

  • Το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παίρνει μέρος στη συγκέντρωση για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Η αναχώρηση λεωφορείου από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611, από 8.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στα Δικαστήρια, μέρα που ορίστηκε η δίκη (ερήμην) των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών που έστειλαν το βράδυ, στις 17 Νοέμβρη, έναν ανυποψίαστο χανιώτη στο Νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που με την πολιτική στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών εκθέτει ακόμα περισσότερο τον λαό μας στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι «η μαζική συμμετοχή είναι η καλύτερη απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να πέσουν στα μαλακά οι ΝΑΤΟϊκοί τραμπούκοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ