ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Θυσίες χωρίς τέλος για το λαό, για να εξασφαλιστεί και άλλο ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο

Ψηφίστηκε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τα κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα ζητούμενα του κεφαλαίου, προδιαγράφοντας νέες άγριες θυσίες για το λαό. Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 11 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκέμβρη τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, αν και παραδέχτηκε ότι είναι «ένας δύσκολος προϋπολογισμός» γιατί «ενσωματώνει προφανώς μέτρα που είχαν ήδη νομοθετηθεί το Μάιο του 2016 και αντίστοιχα το Μάιο του 2017», πρόταξε το γνωστό προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης, ότι «το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής» και ότι «από το 2019 και μετά, θα δημιουργηθεί κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών».

Ποιοι θα είναι οι ευνοημένοι αυτής της μείωσης το διευκρίνισε χτες η Κ. Παπανάτσιου, κάνοντας λόγο για «μειώσεις φορολογικών συντελεστών, επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι ήδη έχουν φανεί τα «καλά» σημάδια, αφού «αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν μας φτάνουν αυτοί οι ρυθμοί, θέλουμε υψηλότερους για να ανακτήσουμε το χρόνο που χάσαμε», «θέλουμε επενδύσεις, δίνουμε κίνητρα γι' αυτές». Μάλιστα, απαντώντας και στις αιτιάσεις της ΝΔ περί «υπερφορολόγησης», περηφανεύτηκε ότι «μπορέσαμε, στο πλαίσιο των μέτρων που περιλαμβάνει η πρόσφατη συμφωνία, να προβλέψουμε και μείωση του φόρου των επιχειρηματικών κερδών από το 29% στο 26%».

Από τη ΝΔ ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο «για εικονική πραγματικότητα», ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» κ.λπ. Παρόμοιες ήταν οι επισημάνσεις και των άλλων αστικών κομμάτων.

Νέα βάσανα στο λαό για την καπιταλιστική κερδοφορία

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται οι στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό «προϋποθέτουν νέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, δηλαδή φτηνότερη εργατική δύναμη, με λιγότερα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Αυτοί οι στόχοι απαιτούν περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία που ετοιμάζετε, απαιτούν ο εργάσιμος χρόνος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και μια σειρά άλλα μέτρα που μειώνουν το άμεσο και το έμμεσο κόστος για το κεφάλαιο».

Πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού «αποδεικνύεται ότι οι θυσίες και τα βάσανα δεν έχουν τελειωμό για τα λαϊκά νοικοκυριά και όλα αυτά για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων κατά 900 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κ.ο.κ. Μέτρα που, σημείωσε, θα μετατραπούν σε «ζεστό χρήμα στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», που είναι αυξημένο κατά 3 δισ. περίπου, ενώ «τα ποσά που θα δοθούν απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους φτάνουν το 3,65% του ΑΕΠ».

Από αυτήν τη σκοπιά, τόνισε ότι όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι «αγωνίζεται για να αλλάξει τους αρνητικούς συσχετισμούς», η ίδια «είναι μέρος των αρνητικών συσχετισμών», οι οποίοι άλλωστε «δεν θα αλλάζουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, αλλά απ' αυτούς τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσα από την πάλη για την απόκρουση της σημερινής αντιλαϊκής επίθεσης για τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, μέσα από τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συμφωνία για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα βγουν στο «σφυρί»

Οριστική συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ φαίνεται πως επήλθε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη με το κλιμάκιο του κουαρτέτου, ενώ οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το «άνοιγμα» της αγοράς φυσικού αερίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο επόμενο ραντεβού, που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση της μονάδας «Μελίτη Ι» και άδεια για κατασκευή μιας ακόμη μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας, όπως επίσης και τις δύο πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσης να κλείσει και το ζήτημα για την επέκταση λειτουργίας των δύο παλιών μονάδων της επιχείρησης Αμυνταίου και Καρδιάς, αλλά και οι αλλαγές στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου «ΝΟΜΕ». Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του «market test», κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πώληση των μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιούνη 2018.

Σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου, η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει «καραμπόλες» μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα, καθώς η σχετική πληροφόρηση αναφέρει ότι η «Shell» πιθανότατα αποχωρεί από την εγχώρια αγορά (με το αζημίωτο, εννοείται), η ιταλική ENI θα ενισχύσει το μερίδιό της και η ΔΕΠΑ θα περιορίσει, προς το παρόν, τη δραστηριότητά της στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε με φορείς της Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε λόγο περί «ισχυρών εγγυήσεων» που θα υπάρξουν «και για τις θέσεις απασχόλησης, καθώς και επιπρόσθετα οφέλη που μπορούμε να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες», σε μια γνωστή όσο και χρεοκοπημένη προσπάθεια να πείσει ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» που «τρέχει» η κυβέρνησή του μπορεί τάχα να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, όταν η ίδια η πείρα των εργαζομένων δείχνει ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην γενίκευση της εποχικότητας, της «ευελιξίας», του αίσχους των εργολαβικών, στη μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων που σαρώνουν και σήμερα στη ΔΕΗ ΑΕ, στη μείωση των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, όπως και συνολικά στην ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
Αναπαρήγαγε ατόφιους τους εκβιασμούς για έναρξη των πλειστηριασμών

Πρόταση για αποχή από τους πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών κατέθεσαν κομμουνιστές συμβολαιογράφοι

Με υποσχέσεις για «προστασία» από τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και εκβιαστικά διλήμματα από πλευράς κυβέρνησης προς το ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων και άλλων συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, τις οποίες με τη σειρά του μετέφερε αυτούσιες στη Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων, πάρθηκε η απόφαση για αναστολή της αποχής και επανέναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Μπροστά στη Γενική Συνέλευση ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία πρότασσε τις δεσμεύσεις που απέσπασε στις επαφές της με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, πρώτα και κύρια τον Στ. Κοντονή, για την προστασία «της σωματικής ακεραιότητας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας», ενώ αναπαρήγαγε ατόφια την «αγωνία» επιχειρηματικών ομίλων και «θεσμών» για το «κομβικό» για την αναζωογόνηση της καπιταλιστικής οικονομίας ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων δανείων», όπως και τους σχετικούς εκβιασμούς που συνοδεύουν την έναρξη των πλειστηριασμών για σπίτια και των λαϊκών οικογενειών.

Ενδεικτικές είναι αναφορές όπως ότι «προς επιβεβαίωση της κρισιμότητας της κατάστασης ο υπουργός Οικονομικών (...) επεσήμανε ότι οι πλειστηριασμοί για τη μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο έως το Μάρτιο, ειδάλλως θα υπάρξει θέμα stress tests και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», η αναπαραγωγή αντίστοιχων τοποθετήσεων του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, του ΔΝΤ, οι επισημάνσεις ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι πλειστηριασμοί στην ώρα τους, όπως και η 3η «αξιολόγηση» «θα δοθεί άλλη λύση από άλλον έτοιμο ενδιαφερόμενο με τα επακόλουθα που φαντάζεστε για τον κλάδο, την οικονομία και εντέλει την ίδια την ελληνική κοινωνία...», αλλά και τα «ερωτήματα» προς τους συμβολαιογράφους για το αν «θέλουμε να γίνουμε μέρος ενός προβλήματος, που δύσκολα θα ξεχάσουν οι νεότερες γενιές καθώς θα έχει υποθηκευτεί το απώτερο μέλλον τους (...) ή θα γίνουμε μέρος της λύσης ως εγγυητές της νομιμότητας, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και κατά συνέπεια και της ίδιας της κοινωνίας;».

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα την πρεμούρα για επανέναρξη των πλειστηριασμών στην ίδια τη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του Συλλόγου υποστήριξε ότι τον παίρνουν τηλέφωνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πιέζοντας για αναστολή της αποχής.

Πρόταση για αποχή από τους πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών

Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση κατατέθηκε και πρόταση από κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές αυτοαπασχολούμενους συμβολαιογράφους, που συγκέντρωσε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αφού τελικά ο πρόεδρος δέχτηκε να τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με τις άλλες.

Σε αυτήν, αφού σημειώνεται ότι οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής είναι κοινές για όλους, καλούνται οι συμβολαιογράφοι να μην υποταχθούν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των «θεσμών» και των τραπεζών και να μη γίνουν συνένοχοι στη βάρβαρη πολιτική.

Θέτουν, απ' την πλευρά τους, άλλο δίλημμα: «Θα δεχτούμε ως επιστήμονες να συμμετέχουμε σε μία διαδικασία που έχει ως στόχο να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και λαϊκά νοικοκυριά ή θα συμπαραταχθούμε μαζί τους ζητώντας την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας;».

Και διεκδικούν: Να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, χωρίς περιορισμούς, την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ.

Πρότειναν δε αποχή από πλειστηριασμούς που αφορούν πρώτη κατοικία και έχουν τιμή πρώτης προσφοράς μέχρι 300.000 ευρώ, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση και προστασία της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση. Μέχρι τότε να χορηγούνται από το ΔΣ άδειες για τη διενέργεια πλειστηριασμών, που αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας και πλειστηριασμών που επισπεύδονται για ικανοποίηση εργατικών απαιτήσεων.

ΛΗΜΝΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ και τη φοροληστεία

Στη σημερινή κινητοποίηση και συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά από το δημαρχείο, ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, συμμετέχουν και καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οπως υπογραμμίζουν, «ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος που αντιστάθμιζε το αυξημένο μεταφορικό κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση των κατοίκων των νησιών λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Παραμένει, γι' αυτόν το λόγο, εργατική κατάκτηση και δικαίωμα και όχι δήθεν αντιστάθμισμα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Οι λογικές ότι "πατώντας" στη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών θα πάρουμε και εμείς κάποια ψίχουλα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Οι λογικές που βλέπουν ξέχωρα το θέμα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ από τη γενική φοροληστεία, από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, δεν πρέπει να βρίσκουν απήχηση και αποδοχή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν αγρότη, από καμία λαϊκή οικογένεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ