ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Τα σωματεία δεν ευθύνονται για το χρέος της ΕΔΟΘ προς τον ΟΑΣΘ

Ανακοίνωση - τοποθέτηση για το θέμα που προέκυψε σχετικά με τα χρωστούμενα της Ενωσης για μηνιαίες κάρτες

Το ποσό των 120.000 ευρώ απαιτεί ο ΟΑΣΘ από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), για χρέος που έχει προκύψει από τη διαχείριση των μηνιαίων καρτών του Οργανισμού. Τα χρήματα δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΣΘ από το 2012 έως και το 2017, αν και τα μέλη των σωματείων πλήρωναν κανονικά.

Η απαίτηση του ΟΑΣΘ έγινε γνωστή στα μέλη της ΕΕ της ΕΔΟΘ στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη και μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη μεριά της ΕΔΟΘ σε κινήσεις λογαριασμών και στοιχείων του ΟΑΣΘ, το χρέος επιβεβαιώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι πήραν κάρτες από τον ΟΑΣΘ και δεν απέδωσαν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους εργαζόμενους.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ που συζήτησε το θέμα, ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση το χρέος δεν πρέπει να φορτωθεί στην ΕΔΟΘ και να πληρωθεί από τα σωματεία - μέλη της. Πρέπει αυτοί που είχαν τη διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι παρατάξεις τους».

Η ΔΑΣ στην ΕΔΟΘ καταγγέλλει τα εκφυλιστικά φαινόμενα και καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτούς που τα προκαλούν, να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις παρατάξεις του, να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τα χρήματα για τις κάρτες του ΟΑΣΘ δεν έχουν καμία σχέση με το ταμείο της ΕΔΟΘ. Δεν εμπίπτουν δηλαδή στους οικονομικούς απολογισμούς και στον έλεγχο που γίνεται. Ως εκ τούτου, αυτοί που τα διαχειρίζονταν, δεν ελέγχθηκαν ποτέ από εκλεγμένα όργανα της ΕΔΟΘ. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε, είναι ότι τα σωματεία παρέδιδαν χρήματα από τα μέλη τους και έπαιρναν τις κάρτες από την ΕΔΟΘ. Καμία καταγγελία δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ότι κάποιοι δεν πήραν κάρτες.

Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβρη κανένα θέμα σε σχέση με τις κάρτες του ΟΑΣΘ δεν συζητήθηκε στην ΕΕ ή το ΓΣ της ΕΔΟΘ ούτε υπήρξε κάποια ενημέρωση για το πρόβλημα από το προεδρείο της ΕΔΟΘ ή τον ΟΑΣΘ. Τη διαχείριση των καρτών όλα αυτά τα χρόνια την είχαν συγκεκριμένα πρόσωπα του προεδρείου της ΕΔΟΘ (στο οποίο κανένα μέλος της παράταξής μας δεν συμμετείχε). Προεδρείο συγκροτούνταν από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και τους δορυφόρους τους. Τα πρόσωπα που είχαν τη διαχείριση των καρτών, φαίνονται σε διάφορα έγγραφα και καταθέσεις χρημάτων στο λογαριασμό του ΟΑΣΘ.

Οι συνάδελφοι της "Ενωτικής Αγωνιστικής Εκ-κίνησης" μπορεί τώρα σωστά να καταγγέλλουν, δεν πρέπει να ξεχνούν όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο προεδρείο της ΕΔΟΘ, μαζί με τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Κατείχαν τη θέση του γραμματέα και ήταν έτοιμοι να ξανασυγκροτήσουν προεδρείο με αυτούς που τώρα καταγγέλλουν - την ΠΑΣΚΕ - αλλά τους πρόλαβε το "σκάνδαλο", όπως γράφουν. Αξιοποιούν μάλιστα την αφορμή για να ευθυγραμμιστούν με την κυβέρνηση στην "επιχείρηση καθαρά χέρια" και στη δήθεν "εξυγίανση" του ΟΑΣΘ. Το τι πραγματικά συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση στον ΟΑΣΘ, το βιώνει ο λαός της πόλης καθημερινά.

Το χρέος λοιπόν δημιουργήθηκε γιατί κάποιος ή κάποιοι πήραν κάρτες από τον ΟΑΣΘ και δεν απέδωσαν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους συναδέλφους. Πέρα από τις νομικές ή και ποινικές προεκτάσεις που έχει το θέμα, είναι και πολιτικό. Οταν σε διάφορα σωματεία και ομοσπονδίες, όπως η ΕΔΟΘ, όλες οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς και μακριά από τους εργαζόμενους, όταν οι συναλλαγές και ο καβγάς μεταξύ των παρατάξεων της πλειοψηφίας είναι πώς θα μοιραστούν οι καρέκλες και δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και για τα προβλήματα που τους αφορούν, όταν συνδικαλιστικά όργανα χρησιμοποιούνται ως μέσο για το ατομικό βόλεμα και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, επόμενο είναι να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Η σαπίλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλο της το μεγαλείο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποιήσεις χτες σε Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη

Από τη διαμαρτυρία των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Παράλληλα κατήγγειλαν τις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018 και προανήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα τους με συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 15 Δεκέμβρη.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης παρέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους στον διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ. Αντίστοιχη κινητοποίηση, στον ΕΟΠΠΥ, πραγματοποίησαν και οι συνταξιούχοι της Αλεξανδρούπολης.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την άμεση και σύντομη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Κρατικά νοσοκομεία με πλήρη χρηματοδότηση που να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και την έρευνα. Στο φάρμακο, κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων από τις κρατικές μονάδες Υγείας και τα κρατικά φαρμακεία. Κατάργηση των παρακρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κ.ά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Πλούσια δράση και συγκέντρωση την Κυριακή από τη ΣΕΑΑΝ

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο») και σε πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αιτήματα αιχμής που προβάλλουν είναι: Οχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειες των ΑμεΑ. Δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ. Να ανοίξει ξανά το Ιδρυμα Σκαραμαγκά. Οχι στην αποασυλοποίηση - απάτη. Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων στα προ των περικοπών επίπεδα.

Μέχρι την Κυριακή, η ΣΕΑΑΝ προχωρά σε μια σειρά δράσεων. Σήμερα στις 12 μ. οργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, Αγίου Κωνσταντίνου 8 και Σωκράτους) για τη σφαγή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας. Αύριο, στις 9 το πρωί, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές, καλεί σε διαμαρτυρία στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ της Αττικής, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τους γονείς για τις θεραπείες των παιδιών τους, αλλά και για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

Προχτές, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Φάρο Τυφλών από την ΕΣΚ Τυφλών, τη ΣΕΑΑΝ και τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης των υπηρεσιών προς τους τυφλούς, που υπηρετεί η διοίκηση του Φάρου, η οποία, για άλλη μια φορά, φρόντισε να απουσιάζει, σε αντίθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν από νωρίς εκεί. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης τυφλής από τη βιβλιοθήκη και κατήγγειλαν το γεγονός ότι η διοίκηση του Φάρου Τυφλών ζητάει από τους φοιτητές να πληρώνουν για την εκτύπωση των βιβλίων τους.

Κρίσιμες εξετάσεις στερούνται οι οροθετικοί

Οι επικίνδυνες συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας αποτυπώθηκαν και κατά τη διάρκεια του 29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Εϊτζ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα οροθετικά άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους. Οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Θετική Φωνή», το πρόβλημα είναι οξύτατο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και σε όλη την Ελλάδα για τη γονοτυπική αντοχή. Ετσι οι άνθρωποι που ζουν με Εϊτζ δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους κι αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί. Η αβεβαιότητα επιτείνεται, καθώς πολλά άτομα καλούνται να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο με γενόσημο φάρμακο ή πρέπει να αλλάξουν θεραπευτικό σχήμα, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στην εξέταση που θα επιβεβαιώσει την ανταπόκριση στο καινούριο σκεύασμα. Επίσης, οι γιατροί δεν μπορούν να ελέγξουν με το συγκεκριμένο δείκτη τη σωστή τήρηση της αγωγής από τον ασθενή.

Παράλληλα, η ετήσια αύξηση του συνολικού αριθμού των οροθετικών ατόμων λόγω της χρόνιας φύσης της νόσου συνοδεύεται τα τελευταία χρόνια από μείωση των δαπανών και υποστελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων. Ο φόρτος εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού τους είναι πλέον τόσο αυξημένος, σε βαθμό που πολλές Μονάδες να αδυνατούν να αναλάβουν νέα περιστατικά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να ανταποκριθούν στο έργο τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Δικαίωση για εργαζόμενους στο δήμο Βόλου

Μετά από χρόνια αγώνων δικαιώνονται - και το επόμενο διάστημα θα υπάρχει η σταδιακή χρηματική αποζημίωσή τους - 600 περίπου εργαζόμενοι του δήμου Βόλου, που στερήθηκαν το γάλα και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας τις χρονιές 2012-14 από την τότε δημοτική αρχή. Πρόκειται για εργαζόμενους στην Καθαριότητα, το Πράσινο, στην Τεχνική Υπηρεσία, στο Κοιμητήριο, στον Ηλεκτροφωτισμό, στο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ (Φιλαρμονική - Κολυμβητήριο), ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ κ.λπ., μόνιμους, αορίστου χρόνου, αλλά και συμβασιούχους.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας τονίζει: «Αυτή η δικαίωση δεν ήρθε με ευχολόγια και παρακαλετά, ούτε βέβαια μας χαρίστηκε. Ηρθε με επίμονο, πολύχρονο αγώνα, με πάλη των συναδέλφων μέσα από συλλαλητήρια, πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πιέσεις στην κάθε δημοτική αρχή, στις κυβερνήσεις χτες και σήμερα, στην Επιθεώρηση Εργασίας, ως πάγια διεκδίκηση των ταξικών σωματείων και της ΔΑΣ Μαγνησίας, που ήταν και είναι μπροστάρηδες σε αυτόν και σε κάθε αγώνα». Καταγγέλλει επίσης τη στάση που κράτησαν απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων όλες οι δημοτικές αρχές και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στο σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ