ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία και έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Γιγαντοοθόνη στη Νότια Κορέα δείχνει την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος

Copyright 2017 The Associated

Γιγαντοοθόνη στη Νότια Κορέα δείχνει την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησε προχτές το βράδυ η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρώτες τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κ.τ.λ., που θέλουν να ενισχύσουν τη θέση τους σε Ασία - Ειρηνικό, σε αντιπαράθεση με άλλα κέντρα όπως η Κίνα, η Ρωσία. Γίνεται υποκριτικά αναφορά για «πρόκληση στη διεθνή νομιμότητα», την ίδια στιγμή που το 90% των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων, δηλαδή κάπου 15.000 πυρηνικών κεφαλών, έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Επίσης, πυρηνικά κατέχουν η Γαλλία, η Βρετανία, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Ισραήλ.

Σύμφωνα πάντως με τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας, μετά τη νέα εκτόξευση του πυραύλου, νέου τύπου «ICBM Hwasong-15», ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι «τελικά πετύχαμε το μεγάλο ιστορικό στόχο της μετατροπής (μας) σε πυρηνική δύναμη». Κεντρικά άρθρα περιέγραφαν τη χώρα ως «υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», συμπληρώνοντας ότι αναπτύσσει στρατηγικά όπλα για να προστατευτεί από τους «πυρηνικούς εκβιασμούς και την πυρηνική απειλή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών».

Σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, «το σύστημα τύπου ICBM Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με μια βαριά κεφαλή, ικανή να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου». Κατά την εκτόξευση, ο πύραυλος έφτασε σε ύψος τα 4.475 χλμ., ενώ μέσα σε 53 λεπτά διένυσε μια απόσταση 950 χλμ. και μετά έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Πάντως, σύμφωνα και με το «Ρόιτερς», επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν είναι σαφές τι φορτίο θα μπορούσε ο συγκεκριμένος πύραυλος να φέρει (αν δηλαδή μπορεί να φορτωθεί με πυρηνική κεφαλή). Ωστόσο, με βάση τα χαρακτηριστικά του, υπολογίζεται ότι το βεληνεκές του θα μπορούσε να φτάσει τα 13.000 χλμ., δηλαδή να καλύψει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ.

Μετά την εκτόξευση, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για θέμα που «θα το αντιμετωπίσουμε», με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον να επιμένει ότι «οι διπλωματικές επιλογές» παραμένουν «προς το παρόν στο τραπέζι».

Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναμενόταν να συνεδριάσει χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Η Ουάσιγκτον εμφανιζόταν έτοιμη να προτείνει νέες κυρώσεις, μεταξύ άλλων απαγόρευση της «κυκλοφορίας στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα». Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, σε τηλεφωνική του επαφή με τον Τραμπ, υπογράμμισε «τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει... για τον κόσμο ολόκληρο». Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε έκανε λόγο για «βίαιη ενέργεια», που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Ακόμα, Τόκιο - Ουάσιγκτον εστίασαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η «αποτρεπτική ικανότητα» έναντι της Βόρειας Κορέας, αλλά και στο ότι «η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Βέβαια, οι επισημάνσεις περί «παγκόσμιων απειλών» από πλευρές όπως την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της αποτελούν ρεσιτάλ υποκρισίας, όταν μόνο το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι γεμάτο μέγιστες απειλές για ολόκληρο τον πλανήτη και όταν πρωτοστατούν σε νέα ξέφρενη «κούρσα εξοπλισμών» και στρατιωτικών ασκήσεων και σε Ασία - Ειρηνικό.

Εντονα αντέδρασε και το ΝΑΤΟ, μιλώντας για υπονόμευση της «περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας», ενώ και η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για «σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα».

Επικοινωνία Τραμπ - Σι

Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και - σύμφωνα με το «Σινχουά» - σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί σημαντικά το ρόλο της Κίνας για την διευθέτηση του ζητήματος και επιθυμεί την ενίσχυση του διμερούς συντονισμού στην αναζήτηση λύσεων. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει τις προκλήσεις της και να επιστρέψει στο μονοπάτι της αποπυρηνικοποίησης», ενώ ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι «επιπρόσθετες σημαντικές κυρώσεις θα επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα σήμερα (σ.σ. χτες)».

Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ ζήτησε «επιτακτικά η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο». Ενώ στη Μόσχα, το ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη νέα «πρόκληση» και κάλεσε όλα τα μέρη «να διατηρήσουν την ηρεμία τους».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ευθυγραμμισμένο με την ίδια λογική της «καταδίκης της παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας» είναι και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ώρα που συμβάλλει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δίνει νέες διευκολύνσεις στις βάσεις των ΗΠΑ, διαβουλεύεται για πυρηνικά στην βάση του Αραξου, εντελώς υποκριτικά σημειώνει: «Εκφράζουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη διασπορά πυρηνικών όπλων και την αποτροπή της παράνομης μεταφοράς πολεμικής τεχνογνωσίας και υλικών».


ΚΙΝΑ
Ετοιμάζει νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος που ετοιμάζει η Κίνα, σύμφωνα με τον Γιανγκ Τσενγκτζούν, στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Οπως υποστήριξε, μέχρι σήμερα όλες οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, εξηγώντας ότι πρόκειται για τον «στρατηγικό» πύραυλο «DF-41», που ανήκει στην «τέταρτη γενιά» της αντίστοιχης επιστημονικής τεχνολογίας. Είναι αξιόπιστος, κινητός και μεγάλης ακρίβειας, συμπλήρωσε. Κινεζικά ΜΜΕ εμφάνιζαν τον «DF-41» ικανό να ανταγωνιστεί τον αμερικανικό «LGM-30 Minuteman» αλλά και τον ρωσικό «RT-2PM2». Το βεληνεκές του φτάνει τα 12.000 χιλιόμετρα και μπορεί να μεταφέρει από 6 μέχρι 10 πολλαπλές κεφαλές. «Ο πύραυλος μπορεί να πλήξει κάθε γωνιά της Γης, επιτρέποντας στην Κίνα να αντιμετωπίσει ένα πυρηνικό χτύπημα στη χώρα», σχολίασε ο Γιανγκ.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προκειμένου να βρεθεί κυβερνητική λύση για τη Γερμανία, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έθεσε χτες το «πλαίσιο» των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως θέλει να στρέψει τις συζητήσεις σε μια «φιλική προς την ανάπτυξη πορεία». Σήμερα το βράδυ θα γίνει κοινή συνάντηση της Α. Μέρκελ (CDU), του Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (SPD) με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και επενδύσεων φιλικών προς την ανάπτυξη. Αυτός θα είναι ο οδηγός μου και στις συνομιλίες με το SPD», είπε η Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της στο συνέδριο των Γερμανών εργοδοτών, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών που απαιτούν κάθε κρατική δαπάνη να στοχεύει στην ενίσχυσή τους, με κρατικές επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, κίνητρα για καινοτομία και έρευνα, φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων κ.ά. Επιπλέον, είπε ότι «πρέπει το μη μισθολογικό κόστος να διατηρηθεί κάτω από το 40%». Τέλος, σε μια έμμεση πρόταση για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, υπογράμμισε πως «η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται σταθερότητα».

Στο ίδιο συνέδριο, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τους σοσιαλδημοκράτες πως δεν υπάρχει περιθώριο για «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», δηλαδή ούτε συζήτηση ακόμη και γι' αυτά τα «ψίχουλα» που υποτίθεται ότι ζητά το SPD με στόχο να περιοριστούν οι «υπερβολές» και οι «αυθαιρεσίες» στην αγορά εργασίας. Εξάλλου, οι εργοδότες ζητούν επίμονα απεριόριστη ευελιξία, «απλούστευση» του εργατικού δικαίου, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Θυμίζουμε πως το SPD, ενώ εμφανίζεται πρόθυμο για διερευνητικές συνομιλίες με CDU/CSU και να συμβάλει προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στόχος των συνομιλιών θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός ή στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σχετικά με τη συγκρότηση ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού - του τρίτου από το 2005 - «είναι μία επιλογή, αλλά μόνο μία. Δε σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος του SPD και δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς. Ο ίδιος σημείωσε πως «οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν πρέπει να είναι μια μόνιμη κατάσταση. Οταν δεν υφίσταται πλέον ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ