ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ζορμπάς, Αρχιπέλαγος, Κρητικό Κοντσέρτο

Μισό και πλέον αιώνα μετά τη συγγραφή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά την Μαίρη Λίντα για το «Αρχιπέλαγος» και δίνει νέα μορφή στο χαμένο «Κρητικό Κοντσέρτο» με τη σύμπραξη της Τατιάνας Παπαγεωργίου. Μεγάλη ήταν η συγκίνηση κατά τη διάρκεια των προβών μέρους του προγράμματος που θα ακουστεί στη μεγαλειώδη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκέμβρη στο «Παλλάς» προς τιμήν του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, με τη σύμπραξη της θρυλικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μπαλέτων της Οπερας του Κιέβου.

Στη μοναδική αυτή βραδιά θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα «Παιδικά Τραγούδια» του 1937, το «Κρητικό Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, ο αγαπημένος κύκλος τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Αντίστοιχη βραδιά είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στην Οδησσό.

«Είναι πολύ συγκινητικό να συναντιόμαστε 50 και πλέον χρόνια μετά για να ξαναπαρουσιάσουμε τον κύκλο τραγουδιών "Αρχιπέλαγος"», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην Μαίρη Λίντα, κατά τη διάρκεια της πρόβας τους για τη συναυλία. Να σημειώσουμε ότι το «Αρχιπέλαγος» γράφτηκε από τον συνθέτη το 1959, με πρώτη ερμηνεύτρια την Μαίρη Λίντα και ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Γκάτσου, του ίδιου του συνθέτη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Θεοδωράκη και του Πάνου Κοκκινόπουλου.

Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με την πιανίστρια και ακαδημαϊκό μουσικολόγο Τατιάνα Παπαγεωργίου επεξεργάστηκαν το «Κρητικό Κοντσέρτο» σε νέα, αναγεννημένη μορφή. Πρόκειται για έργο που ο συνθέτης έγραψε το 1951, όταν βρισκόταν στα Χανιά, το οποίο στη συνέχεια χάθηκε και η Τατιάνα Παπαγεωργίου έφερε στο φως μετά από διδακτορική έρευνα που έκανε σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

«Η Κρήτη ήταν λυτρωτικός τόπος τότε για μένα» σημείωσε ο συνθέτης, ο οποίος επέλεξε να πάει στα Χανιά μετά την αποφυλάκισή του από τη Μακρόνησο και όσα δεινά έζησε εκεί. «Επίσης αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για το έργο του. Εκείνο το διάστημα έγραψε πολλά έργα για συμφωνικές ορχήστρες και κλασικά σχήματα που είχαν οδηγό έμπνευσής τους την Κρήτη», επεσήμανε η Τατιάνα Παπαγεωργίου. Ανάμεσά τους ήταν και το «Κρητικό Κοντσέρτο», σε ρυθμό συρτό χανιώτικο, το οποίο έπαιξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Χανίων. «Υπάρχει μάλιστα και σχετική φωτογραφία - ντοκουμέντο με την ορχήστρα, την οποία μας έδειξε ο συνθέτης κατά τη διάρκεια της πρόβας». Από τότε το «Κρητικό Κοντσέρτο» παίζεται πρώτη φορά, 66 χρόνια μετά, σε νέα μορφή και με νέα ενορχήστρωση της Τατιάνας Παπαγεωργίου.

Ο μνημειώδης «Ζορμπάς», που θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, επίσης εμπνευσμένος από την Κρήτη, αντιπροσωπεύει την οικουμενικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς είναι ένα αναγνωρίσιμο έργο, που χαίρει θαυμασμού και εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο. Σολίστ στο μπουζούκι στον «Ζορμπά» ο μέγας δεξιοτέχνης της νέας γενιάς Θανάσης Βασιλάς, συνεργάτης χρόνια της Μαίρης Λίντα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Η συναυλία, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12), πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, στον οποίο θα δοθούν τα έσοδα. Ωρα έναρξης 8 μ.μ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Τριήμερο αφιέρωμα στον σοβιετικό κινηματογράφο

Τριήμερο αφιέρωμα για τον σοβιετικό κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως και το Σάββατο 9 Δεκέμβρη στο «Πάνθεον», συνεχίζοντας τη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Θα προβληθούν εξέχουσες δημιουργίες που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και σημάδεψαν την ιστορία και την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ την πρώτη μέρα, την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στις 20.00, ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας «New Star», με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται το αφιέρωμα, θα κάνει εισηγητική ομιλία για τις ταινίες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

Πέμπτη 7/12

18.00: Προβολή της ταινίας «Οκτώβρης» του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

20.00: Χαιρετισμός από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων. Θα ακολουθήσει η εισηγητική ομιλία για τις ταινίες από τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη.

22.00: Προβολή της ταινίας «Απεργία», του Σ. Αϊζενστάιν.

Παρασκευή 8/12

18.00: Θα προβληθούν οι ταινίες «Ενθουσιασμός - Η Συμφωνία του Ντονμπάς» του Τζίγκα Βερτόφ, και «Η Δεσποινίς και ο Αλήτης» των Ευγένι Σλαβίνσκι και Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

20.00: Θα προβληθούν οι ταινίες «Ο Ανθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» και «Kino Pravda no. 21» του Τζίγκα Βερτόφ.

Σάββατο 9/12

18.00: «Παιδαγωγικό Ποίημα» των Μ. Μαγιέβσκαγια και Α. Μασλιουκόβι.

20:00: «Ευτυχία» του Αλεξάντρ Μεντβέντκιν και «Ο Λένιν ζει» του Μιχαήλ Ρομ.

Η συναυλία του ΚΚΕ με έργα Σοβιετικών συνθετών στην κρατική τηλεόραση

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 12.00, θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 η συναυλία συμφωνικής μουσικής που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 Οκτώβρη. Η συγκεκριμένη συναυλία ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος ως πηγής έμπνευσης, γνώσης και συμπερασμάτων, χρήσιμων στο σύγχρονο αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσίασε έργα των Σοβιετικών συνθετών Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Σεργκέι Προκόφιεφ και Αράμ Χατσατουριάν. Την Ορχήστρα διηύθυνε ο διεθνούς φήμης μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν τα κομμάτια: «Βαλς» από το έργο «Μεταμφίεση» (Masquerade Valse) και «Χορός των σπαθιών» του Α. Χατσατουριάν, επιλογή μερών από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1. «Μοντέγοι και Καπουλέτοι», 2. «Ο χορός των κοριτσιών με τα κρίνα» και 3. «Ο Ρωμαίος στον τάφο της Ιουλιέτας») του Σ. Προκόφιεφ και η 12η Συμφωνία - «Το Ετος 1917» του Ντ. Σοστακόβιτς.

Μια παράσταση για τον Ν. Σουκατζίδη σήμερα στην «Αλκυονίδα»

Η Ομάδα Πείρα(γ)μα παρουσιάζει σήμερα και κάθε Πέμπτη στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42 - 46), στις 21.00, την παράσταση «Ο Κύκλος των "μάταιων" πράξεων». Ενα έργο για τη ζωή και το θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 1η Μάη του 1944.

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου. Σκιαγραφεί τη ζωή του, την ένταξή του στο ΚΚΕ και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και τη σύλληψή του το 1936 με το «Ιδιώνυμο». Τον ακολουθεί στην εξορία του στον Αη Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας, Τρικάλων και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του, μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους κομμουνιστές, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, μετά και την τελική του πράξη αυταπάρνησης να μην εξαιρεθεί από την εκτέλεση, αρνούμενος να μπει κάποιος άλλος σύντροφός του στη θέση του. Παράλληλα, μέσα από το πρόσωπο της αρραβωνιαστικιάς του, της Χαράς, που εκπροσωπεί τις γυναίκες, τις μανάδες, τις αδερφές των εκτελεσμένων, παρακολουθούμε τη μεταφορά και εκτέλεση των διακοσίων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την ταφή τους στην Κοκκινιά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας των νεκρών από τους συγγενείς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ