ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Διεκδικούν πραγματική, ουσιαστική αναβάθμιση

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των σπουδαστών
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των σπουδαστών
Με κεντρικό αίτημα την πλήρη και πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους, σπουδαστές των ΤΕΙ διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος σπουδαστές των σχολών ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΤΡΟΔ του ΤΕΙ Αθήνας και σπουδαστές από το ΤΕΙ Πειραιά, προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες μπροστά στην προώθηση, από το υπουργείο, του σχεδίου για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Δήλωσαν πως η ίδια η πραγματικότητα που ζουν, οι συνθήκες μέσα στις οποίες σπουδάζουν, επιβεβαιώνουν πως η δημιουργία του νέου ιδρύματος από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα τα πολλαπλασιάσει. Σημείωσαν πως η πραγματική αναβάθμιση σημαίνει να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια, σε σύγχρονα, εξοπλισμένα εργαστήρια, πρακτική άσκηση με δικαιώματα στο αντικείμενό τους, χωρίς κατηγοριοποιήσεις. Οι σπουδαστές κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο για «συγχωνεύσεις - εκτρώματα» που επιχειρούνται και διεκδικούν άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας με νέες εστίες, σίτιση - στέγαση - μετακίνηση δωρεάν, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές, πρόσβαση στο επάγγελμα με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.

Αντιπροσωπεία των σπουδαστών συναντήθηκε αρχικά με συμβούλους του υπουργείου, θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα και καθώς δεν έπαιρναν απαντήσεις, επιδίωξαν και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Οπως ενημέρωσαν οι σπουδαστές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου τούς κάλεσε να περιμένουν το τελικό σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ότι οι αλλαγές θα γίνουν με βάση τα κριτήρια του υπουργείου και ότι μπορεί να γίνουν κάποιες δεκάδες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Οι σπουδαστές τόνισαν πως κριτήριο για αλλαγές πρέπει να είναι η πραγματική ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και ότι θα δυναμώσει ο αγώνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Να εξασφαλιστεί σίτιση σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα σχολικά γεύματα

Να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για τη σίτιση των μαθητών και να ανακληθεί η εγκύκλιος για την εφαρμογή του προγράμματος «σχολικά γεύματα» ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, στη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τις τεχνικές γνώσεις για να διενεργούν τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο που προβλέπεται σε αυτήν, σε ώρες μάλιστα που μπορεί να έχουν υποχρεώσεις μέσα στις τάξεις. «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα, οργάνωση και υπευθυνότητα που απαιτούνται», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους γονείς επιθυμούν, να δηλώσουν ότι τα παιδιά τους θα μπορούν να παίρνουν το διανεμόμενο γεύμα στο σπίτι.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της εγκυκλίου, και σε ό,τι αφορά τα όσα καλούνται να αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί είπε ότι «δεν είναι ουδέτεροι παρατηρητές». Πρόσθεσε πως «κάτω από ιδανικές συνθήκες αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είναι από ένα προσωπικό τραπεζοκόμων σε σχολεία, τα οποία θα είχαν τις αντίστοιχες υλικοτεχνικές υποδομές κ.λπ. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα δημοσιονομικά να διορίσουμε έναν τέτοιο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, χώροι και το αντίστοιχο κατάλληλο προσωπικό στα σχολεία, ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους και να μην τρώει το παιδί πάνω στο ίδιο θρανίο που γράφει την ορθογραφία του και λύνει τις ασκήσεις του. «Είναι αναγκαίες συνθήκες αν θέλουμε πραγματικά να λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα, και βεβαίως να λειτουργήσει για όλα τα σχολεία της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων. Οπως είπε, ο λόγος τώρα είναι στους συλλόγους γονέων, στους συλλόγους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο έντονα τα δικαιώματα των παιδιών και συναδέλφων τους.

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας»

Η μπροσούρα της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ
Η μπροσούρα της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά, Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας» και θα εξετάσει τη συμμετοχή της νεολαίας στην επανάσταση, τη συμμετοχή των νέων στην εξουσία, τις κατακτήσεις στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, τα μέλη της ΤΟ Περιστερίου έσκυψαν πάνω στο θέμα, μελέτησαν και αξιοποίησαν μια σειρά από άρθρα Σοβιετικών. Καρπός αυτής της μελετητικής δουλειάς είναι μια μπροσούρα με άρθρα του Λένιν και όχι μόνο, αποσπάσματα ομιλιών και αποσπάσματα από σοβιετικές μπροσούρες. Κάποια, μάλιστα, από τα κείμενα της έκδοσης προέρχονται από βιβλία που δεν κυκλοφορούν πια στα Ελληνικά. Η μπροσούρα θα διατίθεται στο χώρο της εκδήλωσης και θα διακινείται στη συνέχεια από την ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ.

Για τα προβλήματα των διαπολιτισμικών σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες εκπαιδευτικοί διαπολιτισμικών σχολείων και αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως στα σχολεία αυτά συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός προσφυγόπουλων, εκτός από παιδιά μεταναστών και οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική ένταξή τους στο σχολείο. Ζητούν εξειδικευμένο σχεδιασμό με τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία, άμεση προσαρμογή του προγράμματος σπουδών και έκδοση των κατάλληλων βιβλίων, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αύξηση της χρηματοδότησης για προσλήψεις, στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατά τη συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου δεν έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις και παρότι τα παραπάνω ζητήματα έχουν τεθεί κατ' επανάληψη, αντιμετωπίστηκαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου σαν να ακούγονταν πρώτη φορά. Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ορίστηκε νέα την επόμενη βδομάδα.

ΣΕΑΑΝ
Καταγγελία για παρεμπόδιση συνδικαλιστών σε ειδικά σχολεία

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει τη στάση μερίδας διευθυντών των ειδικών σχολείων που εμποδίζουν την επικοινωνία της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, με γονείς, εργαζόμενους και μαθητές. Η ΣΕΑΑΝ αναφέρεται στην «ιδιαίτερα προκλητική στάση των διευθυντών του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Παραπληγικών στην Ηλιούπολη, που για μια ακόμη φορά εμπόδισαν αντιπροσωπεία της ΕΣΚ Παρατετραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου, και στελεχών της ΣΕΑΑΝ που επισκέφθηκαν πριν λίγες μέρες το σχολείο, προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για τα νέα χαράτσια που έρχονται για τους ανάπηρους και τις εκδηλώσεις που προετοιμάζονται μπροστά στις 3/12, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ. Εφτασαν στο σημείο να διατάξουν συνοδούς και οδηγούς στις πόρτες του σχολείου, εμποδίζοντας την είσοδο στους συνδικαλιστές».

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αλληλεγγύη στα αιτήματα των εστιακών φοιτητών και καταδίκη της επίθεσης των ΜΑΤ

Αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και καταδίκη της απρόκλητης επίθεσης, την περασμένη Τετάρτη, από τις δυνάμεις καταστολής στους εστιακούς φοιτητές που διαδήλωναν στο υπουργείο Παιδείας για το δικαίωμά τους στη σίτιση, εκφράζει με επιστολή της προς το ΜΑΣ η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Με την επιστολή της, η Γραμματεία της «Προοδευτικής» εκφράζει προς την ΕΓ του ΜΑΣ την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή της «στον αγώνα που δίνετε στην Ελλάδα στο πλευρό των εστιακών φοιτητών, των εργαζομένων των Εστιών και των φοιτητών που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους.

Οι διεκδικήσεις σας, όπως η επαναλειτουργία της σίτισης στις Εστίες, η επίλυση άλλων σοβαρών ζητημάτων διαβίωσης στις Εστίες, η επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων των Εστιών και φυσικά το αίτημα να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες λαϊκών στρωμάτων, είναι πέρα για πέρα δίκαιες για υπεράσπιση των φοιτητών και των εργαζομένων από τις αντιλαϊκές πολιτικές που τους επιβάλλονται.

Παράλληλα, θα θέλαμε να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ την Τετάρτη 29/11 έξω από το υπουργείο Παιδείας, στους φοιτητές και εργαζόμενους που έδωσαν το "παρών" τους στη μαζική κινητοποίηση για τα πιο πάνω ζητήματα», σημειώνει η «Προοδευτική», που καταδικάζει γενικότερα τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Παιδείας χειρίστηκε το ζήτημα, και επαναλαμβάνει τη συμπαράστασή της στο ΜΑΣ, στις «μάχες για υπεράσπιση του δικαιώματος της νεολαίας για δημόσια και πραγματικά δωρεάν Τριτοβάθμια Παιδεία, που βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθούνται στην Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ