ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 64-72
«Ερυθρόλευκο» εξπρές

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα, το ...τρένο του Ολυμπιακού πέρασε νικηφόρα και από τη Βαλένθια, την οποία νίκησε με 72-64 για τη 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ηταν η τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τους «ερυθρόλευκους» και δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας, μετά το πέρασμα από το Μιλάνο. Ετσι, με συνολικό απολογισμό 8-2, ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, στην οποία ενδέχεται να βρεθεί μόνος του σήμερα, εφόσον χάσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Για άλλη μια φορά χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος παρά τις αντίθετες προβλέψεις τελικά δεν έδωσε το «παρών» στο παιχνίδι, αλλά και χωρίς τους τραυματίες Μάντζαρη και Αγραβάνη, ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να πτοείται από τα προβλήματα με τις απουσίες. Αντίθετα εμφανίστηκε πανέτοιμος και «διαβασμένος» στο παιχνίδι, επιβάλλοντας το ρυθμό του απέναντι στους γηπεδούχους. Με πρωταγωνιστή τον Πρίντεζη, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας στους πόντους, και με τις πολύτιμες επιθετικές βοήθειες των Παπανικολάου και Στρέλνιεκς, οι φιλοξενούμενοι εξαρχής απέκτησαν διαφορά στο σκορ, την οποία διατήρησαν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα σε ασφαλή επίπεδα (13-20, 30-35, 45-54, 52-63). Η πολύ καλή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού δεν άφησε περιθώρια ανατροπής στους γηπεδούχους, τους οποίους έσωσαν από συντριβή με τις ενέργειές τους ο Πλάις και ο πρώην «ερυθρόλευκος» Γκριν.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Τόμας 2, Φαν Ρόσομ 7 (1), Ρούντεζ, Βίβες 3 (1), Μαρτίνεθ 3 (1), Σαν Εμετέριο 1, Πλάις 14, Σάστρε 2, Γκριν 26, Ντούρνεκαμπ 4, Χλίλασον 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜακΛιν 4, Τολιόπουλος 5, Παπαπέτρου 4 (1) , Στρέλνικς 12 (2), Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 13 (1), Ρόμπερτς 7, Γουίλτζερ 2, Τόμπσον 7 (1).

  • Αλλα χτεσινά αποτελέσματα: Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ζαλγκίρις Κάουνας 81-74, Εφές - Αρμάνι 73-68, Κίμκι - Μπάμπεργκ 82-73, Μπασκόνια - Φενέρ 69-83.
ΠΑΟ - ΜΑΛΑΓΑ
Να κρατηθεί στα ψηλά

Μετά τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός παίρνει απόψε τη σκυτάλη στις ελληνο-ισπανικές κόντρες της 10ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, με τους «πράσινους» να φιλοξενούν στο ΟΑΚΑ τη Μάλαγα (21.00 - Novasports 1). Προερχόμενος από ένα νικηφόρο σερί 4 αγώνων, που του έδωσε το δικαίωμα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο ξεκίνημα και να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση (με απολογισμό 6-3), για την ελληνική ομάδα η συνέχιση των επιτυχιών είναι αυτοσκοπός σήμερα. Κι αυτό γιατί η νικηφόρα συνέχεια ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να τους φέρει στην κορυφή, ενώ επίσης θα διατηρήσει ψηλά την ψυχολογία της ομάδας. Παράλληλα υπάρχει και το δέλεαρ της διατήρησης του εντός έδρας αήττητου (μετράει 4 νίκες), το οποίο ως γνωστό είναι από τα ζητήματα που παίζουν σημαντικό ρόλο για τους στόχους μιας ομάδας στη διοργάνωση.

Αν και το «τριφύλλι» είναι το φαβορί της αναμέτρησης απέναντι στη Μάλαγα, που μετράει ήδη 6 ήττες, ο τεχνικός της ομάδας Τσάβι Πασκουάλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Για τον έμπειρο Καταλανό κόουτς, γνώστη του ισπανικού μπάσκετ, η Μάλαγα παρά τη μέχρι τώρα εικόνα της παραμένει μία από τις πιο δύσκολες ομάδες της διοργάνωσης. Οπως τόνισε, πρόκειται για ένα σύνολο που παίζει με ενέργεια στην άμυνα, έχει καλό επιθετικό transition και δίνει έμφαση στα επιθετικά ριμπάουντ. Για τον Πασκουάλ, αυτά είναι τα τρία σημεία που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός απόψε. Οπως είπε, οι παίκτες του θα πρέπει να βγάλουν τα δικά τους στοιχεία στο παιχνίδι και να έχουν τη συγκέντρωση που απαιτείται προκειμένου να φτάσουν στη νίκη. Μιλώντας για το μέχρι τώρα αήττητο της έδρας, ανέφερε πως ό,τι επιτεύχθηκε μέχρι τώρα ανήκει στο παρελθόν και η ομάδα θα πρέπει κάθε φορά να κοιτάζει το κάθε ματς διαφορετικά. Τέλος, για το γεγονός ότι λόγω των εθνικών ομάδων δεν υπήρξαν υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα και η ομάδα ξαναπαίζει παιχνίδι μετά από μια βδομάδα, ανέφερε πως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία και η ομάδα θα πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμη να κυνηγήσει τη νίκη. Αγωνιστικά προβλήματα στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν, αφού και ο Γκιστ μπήκε μεσοβδόμαδα στις προπονήσεις, μετά την ειδική άδεια που είχε λόγω της γέννησης του δεύτερου παιδιού του.

  • Αλλα σημερινά παιχνίδια: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπαρτσελόνα (19.00 - Novasports 2), Ρεάλ Μαδρίτης - Ερυθρός Αστέρας (22.00 - Novasports 3).
ΕΠΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Πίστη Σκίμπε για πρόκριση στο Euro 2020

Την πίστη του ότι η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα δώσει το «παρών» στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020 εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Μίκαελ Σκίμπε, στην επίσημη παρουσίασή του από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με αφορμή την ανανέωση της συνεργασίας τους για άλλα δύο χρόνια. Παρότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2018, μετά τον αποκλεισμό στα μπαράζ από την Κροατία, τόσο στην ΕΠΟ όσο και στις τάξεις των παικτών ήταν διάχυτη η προτίμηση για παραμονή του Σκίμπε στον πάγκο. Από την πλευρά του ο Γερμανός τεχνικός αποκάλυψε πως είχε κι άλλες προτάσεις αυτά τα δύο χρόνια που είναι στον ελληνικό πάγκο, ωστόσο προτίμησε και ο ίδιος να συνεχίσει στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την ανανέωση της συνεργασίας με την ελληνική Ομοσπονδία. Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των κλήσεων των παικτών, επισημαίνοντας ότι το ιδανικό είναι οι διεθνείς να αγωνίζονται στις ομάδες τους, προκειμένου η Εθνική να διαθέτει επιλογές υψηλού επιπέδου. Πάνω σε αυτό, μάλιστα, επισήμανε και ότι οι ισχυρές ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος διαθέτουν περισσότερους ξένους από Ελληνες. Ο Γερμανός προπονητής μίλησε και για μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως τα σχέδια για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής, κάνοντας λόγο για σπουδαίο στόχο, ενώ έδειξε ικανοποιημένος από τη δημιουργία της νέας διοργάνωσης της UEFA, το Νations Cup, που καταργεί πλέον τα φιλικά, καθώς, όπως είπε, θα ενισχύσει τον συναγωνισμό.

Από πλευράς ΕΠΟ, ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε για την εκτίμηση που υπήρχε στους κόλπους της Ομοσπονδίας για το μέχρι τώρα έργο του Σκίμπε στην Εθνική, κάτι που όπως είπε οδήγησε στην απόφαση για ανανέωση της συνεργασίας. Το «παρών» έδωσε και ο αγωνιστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Ζήσης Βρύζας, που μίλησε ειδικά για τα πλάνα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Τα τελευταία «εισιτήρια» σε Παναιτωλικό και Λεβαδειακό

Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, Παναιτωλικός και Λεβαδειακός σφράγισαν χτες τα δύο τελευταία «εισιτήρια» για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, στους δύο από τους τέσσερις αγώνες με τους οποίους ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων.

Για τον 6ο όμιλο, ο Παναιτωλικός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου στην Κρήτη και επικράτησε του Εργοτέλη με το ευρύ 5-0 (9' Μάρκος Πάουλο, 65' Ρόσα, 66', 89' Κλέσιο, 74' Μάζουρεκ).

Στο 2ο όμιλο, αντίθετα, η πρόκριση για τον Λεβαδειακό ήρθε με αρκετό άγχος. Η ομάδα της Βοιωτίας βρέθηκε πίσω στο σκορ στον εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο τον Απόλλωνα Πόντου (55' Σαμαράς), ισοφάρισε στο 70' με εύστοχο χτύπημα του Μπελγκαζουανί και κινδύνευε με ήττα - αποκλεισμό μέχρι και τρία λεπτά πριν τη λήξη, όταν με γκολ του Νιάς «καθάρισε» την πρόκριση, ολοκληρώνοντας την ανατροπή για το τελικό 1-2.

Οι άλλοι δύο χτεσινοί αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων ήταν χωρίς ενδιαφέρον για την πρόκριση, αφού είχε ήδη κριθεί ποιες ομάδες θα προχωρούσαν στην επόμενη φάση.

Στην Καλλιθέα η ΑΕΚ, ήδη πρώτη στον 3ο όμιλο και με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή της, νίκησε την τοπική ομάδα με 3-2, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον 18χρονο Γιούση, που πέτυχε δύο γκολ (30', 77'). Το άλλο τέρμα των νικητών πέτυχε ο Τζανετόπουλος (8'). Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Παπαγγελής (32') και Ταλέντο (38' πέναλτι).

Μίνι έκπληξη είχαμε στο Αίγιο, με τον Παναιγιάλειο να επικρατεί του Πανιωνίου με 1-0 (55' Κόκκορης). Το μόνο κόστος για τους «κυανέρυθρους» ήταν η απώλεια της πρώτης θέσης στον 7ο όμιλο, η οποία κατέληξε στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Τη «μερίδα του λέοντος» στη φάση των «16» κατέχουν οι ομάδες της Super League, αφού 14 θα δώσουν το «παρών», έναντι μόλις 2 της Football League. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και πλέον τα παιχνίδια μέχρι τον τελικό θα είναι νοκ άουτ. Στην κλήρωση οι 8 πρώτες ομάδες των ομίλων θα αποτελέσουν το πρώτο γκρουπ και θα κληρωθούν με αντίπαλο από το 2ο γκρουπ, το οποίο απαρτίζουν οι δεύτερες των ομίλων.

Αναλυτικά οι «16»: 1ο γκρουπ: ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Ξάνθη, Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα. 2ο γκρουπ: Πλατανιάς, Λεβαδειακός, Λαμία, Τρίκαλα, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, ΑΕΛ, Πανιώνιος.

ΠΟΛΟ
Ανοίγει η αυλαία στον Πειραιά

Με την ενδιαφέρουσα κόντρα Εθνικού - Υδραϊκού στον Πειραιά (16.00 - ΕΡΤ2) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 7ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών, το κυρίως πρόγραμμα της οποίας θα διεξαχθεί αύριο. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από τη δεύτερη ήττα τους στο πρωτάθλημα την προηγούμενη αγωνιστική από τη Γλυφάδα, και θέλουν την επιστροφή στις νίκες προκειμένου να μη χάσουν την επαφή με την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Από την άλλη ο φιλοξενούμενος Υδραϊκός, παρά το κακό ξεκίνημα (3 ήττες σε 3 αγώνες), ανέκαμψε στη συνέχεια, έχοντας τρεις νίκες σε ισάριθμες υποχρεώσεις, που τον έφεραν μια ανάσα από την πρώτη πεντάδα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ξεκίνημα με ΧΑΝΘ - Αερωπός

Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται σήμερα η πρεμιέρα της 9ης αγωνιστικής στην Premier ανδρών, με την ΧΑΝΘ να υποδέχεται τον Αερωπό Εδεσσας (17.15 - ΕΡΤ2) σε έναν αγώνα πολύ σημαντικό για τις δύο ομάδες, που βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας. Το κυρίως μέρος της υπόλοιπης αγωνιστικής διεξάγεται αύριο.

  • Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας, η Εθνική ομάδα ανδρών θα δώσει φιλικά παιχνίδια με την αντίστοιχη της Ιταλίας, το διάστημα 28 - 29 Δεκέμβρη 2017 στο γήπεδο χάντμπολ του ΟΑΚΑ. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ελληνικού συγκροτήματος ενόψει της συνέχειας των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2019 (3η αγωνιστική των ομίλων), η οποία θα δοθεί με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, στις 4 Γενάρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ