ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τα μέτρα για το κεφάλαιο, με ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις στο λαό

«Κανένας κίνδυνος για τη λαϊκή κατοικία», «κανένα νέο μέτρο» και ...φοροελαφρύνσεις ενόψει είναι το στίγμα του νέου κυβερνητικού παραμυθιού, με το οποίο επιχειρείται να αμβλυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που η τρίτη «αξιολόγηση» κλείνει φέρνοντας νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, ενώ παλιότερα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή απ' τον επόμενο χρόνο.

Οι αντιδράσεις κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών και η πορεία της «αξιολόγησης» φέρεται να βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου χτες, μετά το πέρας του οποίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις αλλά και αναπαράγοντας τον εκβιασμό προς τα λαϊκά στρώματα, δήλωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί «η βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία», αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα ψέματα ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο» και τη βρώμικη προπαγάνδα ότι όσοι διαμαρτύρονται «ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, (...) λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών»!

Νωρίτερα, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», με θράσος ενδεικτικό της «βρώμικης δουλειάς» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, έλεγε ότι το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» «υπονοεί τη λαϊκή κατοικία. Δεν εννοεί τις βίλες της Κηφισιάς. Με αυτήν την έννοια, δεν νιώθω απομακρυσμένος από το συγκεκριμένο σύνθημα»!

Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε πως η τρίτη «αξιολόγηση» «θα κλείσει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα», προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια η λήψη μέτρων θα είναι «συνάρτηση των επιδόσεων της οικονομίας», των «αντοχών» δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει κείμενο τεχνικής συμφωνίας μέχρι και το Γιούρογκρουπ της 4ης Δεκέμβρη, ενώ «σε κάθε περίπτωση, τον Ιανουάριο, εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης».

Ενισχύοντας το κλίμα κάλπικων προσδοκιών, πρόσθεσε πως μετά την έξοδο απ' το πρόγραμμα «θα υπάρξουν συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για να προσδιοριστεί το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018» και πως τότε «θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από ό,τι υπάρχουν σήμερα...», «κλείνοντας τα μάτια» στην «κανονικότητα» των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο Δ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, που βέβαια δεν είναι δεσμευτικό, για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα το σεβαστεί, ενώ λίγο νωρίτερα είχε παραδεχτεί πως «η Σαουδική Αραβία φαίνεται, και εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί, να μην ενδιαφέρεται πλέον για τη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία παραμένει παγωμένη».

Στη Λισαβόνα σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου και θα συμμετάσχει ως παρατηρητής σε μία ακόμη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη. Ο Αλ. Τσίπρας, στη διήμερη παραμονή του στη Λισαβόνα, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Καταγγελιών και σκανδαλολογίας συνέχεια

Συνεχίζεται η κοκορομαχία κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων γύρω από πτυχές της αγοραπωλησίας οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που όλοι τους αποσιωπούν το κύριο, τον εξοπλισμό ενός κράτους - δολοφόνου.

Χτες, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μ. Βορίδης, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Ν. Παναγιωτόπουλος, παραχώρησαν «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου για το θέμα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «εργώδη και αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης» και αμφισβητώντας την αξιοπιστία των εγγράφων που κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στη Βουλή σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατά πόσον ο μεσάζοντας Παπαδόπουλος ήταν νόμιμος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Είπαν, ακόμη, ότι «ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές, ήταν μετά βεβαιότητας ενδιάμεσος μεσάζων και έχει παραβιαστεί ο νόμος» 3978/2011 που αποκλείει μεσάζοντες από διακρατικές συμφωνίες, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Αμυνας έχει παραβεί τα καθήκοντά του.

Στο θέμα παρενέβη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που με ανακοίνωση στο ίδιο πλαίσιο κατηγορεί την κυβέρνηση για «συγκάλυψη παράνομων ενεργειών» του υπουργού Αμυνας. Στη ΔΗΜΣΥ φτάνουν, εξάλλου, στο σημείο να καταγγείλουν «την παρανομία και την ανηθικότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την πλευρά του υπουργού», την ώρα που υπερψήφισαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την πώληση του υλικού στη Σ. Αραβία. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν ότι «η έρευνα εμπλοκής του μοιραίου δίδυμου "Καμμένου - Τσίπρα" σε μια αμαρτωλή υπόθεση θα συνεχιστεί. Και θα ολοκληρωθεί».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για το «μέλλον» του κεφαλαίου

Σε εκδήλωση ινστιτούτου στις Βρυξέλλες μίλησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, προβάλλοντας ορισμένες από τις φιλοδοξίες και τους ρόλους που αναζητά η ντόπια αστική τάξη, ώστε η Ελλάδα «να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το πώς θα πάμε την ΕΕ μπροστά». Ο πρόεδρος της ΝΔ είδε «εύφορα πεδία» στην παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της περιλάλητης Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι αναμένει «η Ελλάδα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», καθώς, «είμαστε η χώρα που ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες». Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους στάθηκε στη λεγόμενη ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά «τους Ελληνες επιχειρηματίες και θα επιτρέψει στη χώρα να μετατραπεί σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων». Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και να γίνει «εργοστάσιο» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τιμούν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής στην επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Γρηγόρης Τουγλίδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο δρομολογούν πούλμαν, εκτός των άλλων, και τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση την ίδια μέρα από:

Αγ. Ανάργυρους - Καματερό, 7 π.μ. από τη στάση «Μανάρα» και 7.15 π.μ. από το παλιό δημαρχείο (τηλ. 6946466838).

Πειραιά, 7 π.μ., από το Δημοτικό Θέατρο (6936.449.652 - 210.4124.696).

Κοκκινιά, 8 π.μ., από το γραφείο του παραρτήματος (Κύπρου και Ηλιουπόλεως, 2104925757).

Κορυδαλλό, 8 π.μ., από το Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, 2104958472 - 6943834343).

Ζωγράφου, 7 π.μ. από πλατεία Γαρδένιας και 7 π.μ. από Ούλοφ Πάλμε και Ταξίλου (φοιτητική εστία) (2107786965).

Καισαριανή, 7 π.μ., από την πλατεία Π. Μακρή (6936.626.273 - 6944.862.556).

Βύρωνα, 6.45 π.μ., από την πλατεία Εθν. Αντίστασης (Ταπητουργείο, 6944.750.329).

Ηλιούπολη, 7 π.μ., από Ελ. Βενιζέλου 146 (210.9923.590).

Ν. Ιωνία, 7 π.μ., από ΟΤΕ.

Καλογρέζα, από Βυζαντίου στο πέτρινο σχολείο (6974.330.497).

Ν. Σμύρνη, 7 π.μ., από το «Πόλις Παρκ» (οδός Αγ. Φωτεινής, 210.9335.451 - 6945.104.217).

Καλλιθέα, 7 π.μ., από την πλατεία Δαβάκη (6938.517.499).

Μπραχάμι, 7 π.μ., από το νέο τέρμα (6982359043).

Γαλάτσι, 7 π.μ., από το παλιό τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου, 6934.115.756).

Χαλάνδρι, 7 π.μ., από την κεντρική πλατεία, Αγ. Νικόλας - στάση τέρμα τρόλεϊ (2106849427 - 6955455790).

Περιστέρι, 7 π.μ., από το δημαρχείο (απέναντι από την Ευαγγελίστρια, στα γραφεία του παραρτήματος - 210.5752.124).

Ελευσίνα, 7 π.μ., από το πάρκινγκ του δήμου (6946.870.369).

Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων και Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό δημαρχείο στην Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.8222.952 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως).

Από άλλες πόλεις

Το παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στις 6.30 π.μ.

Το παράρτημα Λάρισας δρομολογεί πούλμαν από την πλατεία Εβραίων στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611, από 8.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Εκδήλωση προς τιμήν των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνει το «Σπίτι του Αγωνιστή», τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο χώρο του ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, παρουσίαση σχετικού βίντεο και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού του Αγωνιστή» καλεί τους συντρόφους και τους συναγωνιστές να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία

Λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ, οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων στον αυτοκινητόδρομο. Οι νέοι σταθμοί - «προίκα» στους υποψήφιους επενδυτές εγκαθίστανται σε Παμβώτιδα, όπου θα λειτουργεί μετωπικός σταθμός με χρέωση 1,2 ευρώ, στους Ευζώνους με χρέωση 1,80 ευρώ, στη Μέστη 1,70 ευρώ και 2,10 ευρώ στην Ιεροπηγή.

Σήμερα, λειτουργούν επί της Εγνατίας Οδού επτά μετωπικοί σταθμοί διοδίων (Τύριας, Μαλακάσι, Πολύμυλος, Μάλγαρα, Ανάληψη, Μουσθένη και Ιασμος), και ένας ακόμη μετωπικός σταθμός διοδίων στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας.

Μαζί με την επιβολή των νέων σταθμών διοδίων στη σχετική ΚΥΑ προβλέπονται και ορισμένες μειώσεις σε υπάρχοντες σταθμούς και απαλλαγή καταβολής διοδίων σε ανέργους και σε μόνιμους κατοίκους των νομών όπου έχουν εγκατασταθεί σταθμοί.

Στις 7 - 8 Δεκέμβρη η επίσκεψη Ερντογάν

Στις 7 - 8 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.

«Ο Πρόεδρός μας είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια. Θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ