ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ακυρωθεί άμεσα η πώληση πολεμοφοδίων από την κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία

Τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για τον πόλεμο στην Υεμένη κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για την κατάσταση στην Υεμένη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαιτώντας να καταργηθεί η πώληση πολεμοφοδίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Σαουδική Αραβία.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οσο κι αν επιχειρείται να αποσιωπηθεί, ο πόλεμος στην Υεμένη ούτε ξένος ούτε άσχετος είναι με την ΕΕ, τις κυβερνήσεις της, το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται.

Η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και ο ανταγωνισμός με το Ιράν συνδέονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ κι άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου, που όμως μεταξύ άλλων διαθέτει στρατηγικά ναυτιλιακά περάσματα και περνά ο μεγαλύτερος όγκος εμπορευμάτων.

Τα δάκρυά σας για τους αμάχους, τα μικρά παιδιά, την εξάπλωση της χολέρας, τα εκατομμύρια υποσιτιζόμενων είναι υποκριτικά.

Η πώληση πολεμοφοδίων από την ελληνική κυβέρνηση για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης σε ένα κράτος που δολοφονεί, όπως η Σαουδική Αραβία, επί της ουσίας είναι παράδειγμα στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα αυτή και πρέπει να ακυρωθεί, σ' αυτό επιμένει το ΚΚΕ».

Να σημειώσουμε πως το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες ψήφισμα με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, διατυπώνει αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία, με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπερψήφισε το ψήφισμα.

Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Στο μεταξύ, ένας ακόμα υποκριτικός καβγάς στήθηκε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αυτήν τη φορά με αφορμή τη στάση τους στη χτεσινή ψηφοφορία, με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνησή τους προωθούσε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία να τάσσονται υπέρ της τροπολογίας και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψηφίζουν κατά.

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το τελευταίο ήταν μόλις τον Σεπτέμβρη, το οποίο εξάλλου δεν είναι δεσμευτικό εφόσον δεν συνοδευτεί από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εξωραϊσμός του οργανωμένου μηχανισμού καταστολής της ΕΕ

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συζητήθηκε χτες η πρόταση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 όσον αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα» και πιο απλά της Συνθήκης Σένγκεν. Η πρόταση προβλέπει την παράταση του ελέγχου των συνόρων «υπό έκτακτες καταστάσεις», έως και δυο χρόνια, ενώ υπήρξαν και προτάσεις που έκαναν λόγο για παράταση τριών ετών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υπεραμυνόμενος του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε, για να δείξει επιπρόσθετα τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μέσα στην ΕΕ στο φόντο των φυγόκεντρων τάσεων, ότι η αντίληψη που εκφράζεται σε επίπεδο «χωρών του Βορρά» με επικεφαλής τη Γερμανία για την παράταση των προσωρινών μέτρων ελέγχου των εσωτερικών συνόρων λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και των προσφυγικών ροών, «πάει να σπάσει το κεκτημένο της Σένγκεν, δηλαδή την ελευθερία κίνησης ατόμων και εμπορευμάτων που ξέραμε μέχρι τώρα» και τις αρχές «της επικουρικότητας» και «αναλογικότητας» της συνθήκης της Λισαβόνας. «Η προσωρινή επαναφορά, είπε, πρέπει να έχει την έννοια του μέτρου της έσχατης ανάγκης και όχι μονιμοποίηση κανόνων».

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα προέτρεψαν την κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά απέναντι σε μια τέτοια προοπτική επέκτασης των ελέγχων στα σύνορα.

Η μόνη «ελευθερία» που αναγνωρίζει είναι της δράσης του κεφαλαίου

Το κλίμα συναίνεσης χάλασε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία επισήμανε καταρχήν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις τροποποιήσεις που προτείνονται και το τι ισχύει σήμερα είναι ουσιαστικά μικρές, αλλά δείχνουν τις αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις φυγόκεντρες τάσεις. «Το ΚΚΕ, τόνισε, αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή, τεκμηριωμένα, τον πραγματικό χαρακτήρα της Συνθήκης Σένγκεν, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των δύο από τις τέσσερις, λεγόμενες, ελευθερίες της ΕΕ, τις ελευθερίες διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων. Πρόκειται για ελευθερίες δράσης του κεφαλαίου και τίποτε άλλο».

«Η Σένγκεν δεν καταργεί - συνέχισε - τους ελέγχους, αντίθετα τους επεκτείνει», με τα «έξυπνα σύνορα» που προωθεί όπου προετοιμάζονται «διαρκείς ηλεκτρονικοί και βιομετρικοί έλεγχοι στοιχείων, που συνοδεύονται από ένα τεράστιο πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ», για τα οποία η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα δεν είπαν κουβέντα. «Πρόκειται - ξεκαθάρισε - για οργανωμένο μηχανισμό καταστολής της ΕΕ», που «δεν πρέπει να αποδέχονται οι λαοί στο όνομα του ενός ή του άλλου κινδύνου» που το ίδιο το σύστημα διαμορφώνει.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ακόμη ότι «η αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική πάει αγκαλιά με την καταστολή και αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση πρωτοφανής, προκλητική επίθεση σε πολλά μέτωπα διαμαρτυριών», καταγγέλλοντας την επίθεση στους απεργούς στα Γιάννενα, το χτύπημα των ΜΑΤ σε φοιτητές και εργαζόμενους των εστιών, στους διαμαρτυρόμενους για τους πλειστηριασμούς, τις διώξεις των συνδικαλιστικών σε ΛΑΡΚΟ και ΙΓΜΕ.

Κατέληξε λέγοντας: «Δικαιούται η κυβέρνηση το μέρισμα του αυταρχισμού της στην αντιλαϊκή πολιτική χτυπώντας και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν μείνει στους εργαζόμενους, όμως απάντηση θα πάρετε στις 14 Δεκέμβρη και τα ταξικά συνδικάτα προετοιμάζονται γι' αυτό».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών

Τιμώντας τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Πατρέων, με έργα Σοβιετικών συνθετών, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα δύο κορυφαίων Σοβιετικών δημιουργών, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, και ειδικότερα:

Προκόφιεφ - «Scherzo»

Σοστακόβιτς - «Lullaby & Pantomime» (από τη μουσική για τον «Αμλετ»)

Προκόφιεφ - «9 Visions fugitives»

Σοστακόβιτς - «Συμφωνία Δωματίου» («Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8»)

Οι μουσικοί της Ορχήστρας:

Γ. Μαυρίδης, Μ. Σαφάροβα, Β. Ιβάνωφ, Γ. Τόκαρεβ, Α. Σελαλμαζίδη, Ν. Μαυρίδης (βιολιά), Ρ. Σμαγκούλοφ (βιόλα), Γ. Μπεσσόνοφ, Ν. Κομισσάροφ (βιολοντσέλα), Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο).

«Τρέχει» η ιδιωτικοποίηση 10 μεγάλων λιμανιών

Σε 6 μήνες ξεκινάνε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας. Πρόκειται για τα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας, για τα οποία η κυβέρνηση έχει προκρίνει ως πιο συμφέρον «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης για τους επιχειρηματικούς ομίλους τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οπως ανέφερε χτες ο Χρήστος Λαμπρίδης, γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, μιλώντας στο 6ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ, «μέσα στο επόμενο εξάμηνο, φιλοδοξούμε να έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων, ώστε να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες».

«Οι επενδυτές, όπως ανέφερε, θα αναλάβουν τη διαχείριση των λιμανιών, την υλοποίηση υποχρεωτικών επενδύσεων με σαφή επιχειρηματικά κριτήρια και στόχο και θα είναι σε θέση να ασκήσουν την κατάλληλη πολιτική marketing, ώστε να προσελκύσουν νέους χρήστες για την παρεχόμενη υπηρεσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ