ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνιστικός αγώνας αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Μαχητική συγκέντρωση της ΚΝΕ την Παρασκευή στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Μαζικό και μαχητικό «παρών» έδωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στα Προπύλαια τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στην Αττική, απαιτώντας να σταματήσει τώρα το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και καταδικάζοντας την απόφαση Τραμπ να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα» του Ισραήλ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης σημειώνοντας: «Σήμερα για την ΚΝΕ είναι μια μέρα αγώνα, αγώνα διεθνιστικού για το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Παλαιστίνης, να ζει στη δική του πατρίδα, να είναι νοικοκύρης στον τόπο του και να διαχειρίζεται την τύχη του, χωρίς εκμεταλλευτές και δυνάστες. Αγώνα ενάντια στην πολύχρονη κατοχή και την εγκληματική στάση του ισραηλινού κράτους κατά του Παλαιστινιακού λαού, που έχει στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους, χιλιάδες εκτοπισμένους και φυλακισμένους, πολλά δολοφονημένα μικρά παιδιά».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, που παρεμβαίνουν μεγάλα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα», επισήμανε ακόμα ο ομιλητής, προσθέτοντας πως η απόφαση των ΗΠΑ «στόχο έχει να προωθήσει τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, σε μια περίοδο που αναδιαμορφώνεται ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής» και επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, εμπλέκει τις χώρες μας ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, η ΚΝΕ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις μαζικές οργανώσεις των νέων στη χώρα μας, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τα 5μελή και τα 15μελή των μαθητών, τους συλλόγους κατάρτισης, να κάνουν πλατιά γνωστές τις επικίνδυνες εξελίξεις, να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στην ενέργεια των ΗΠΑ, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, που εκ μέρους του λαού και του κράτους της Παλαιστίνης ευχαρίστησε για την έμπρακτη αλληλεγγύη, λέγοντας πως η συγκέντρωση «εκφράζει τη συνείδηση ελεύθερων ανθρώπων». Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να πάρει θέση για την αναγνώριση του κράτους αυτού. Επίσης, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών στη χώρα μας, χαιρέτισε ο πρόεδρός της Ραχίμ Σίχα.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου συμμετείχαν και Παλαιστίνιοι που κρατούσαν τις σημαίες της χώρας τους, ενώ όταν η πορεία πέρασε από τα γραφεία της ΕΕ, οι διαδηλωτές την κατήγγειλαν για την ενεργή συμμετοχή της στο έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης, φωνάζοντας το σύνθημα «Πείνα, κατοχή, σφαγές λαών αυτές είναι οι αξίες των ιμπεριαλιστών».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος, και Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με τον πρέσβη της Παλαιστίνης συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Από την συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μ. Τουμπάσι
Από την συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μ. Τουμπάσι
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποδέχτηκε την Παρασκευή 8/12, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. Μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στηρίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού για την αναγνώριση του ανεξάρτητου, κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, με σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε αμέσως να σταματήσει κάθε οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την κυβέρνηση του Ισραήλ, αυτού του κράτους - δολοφόνου του Παλαιστινιακού λαού, των λαών της περιοχής και βεβαίως να σταματήσει κάθε συνεργασία και συμμετοχή στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μ. Τουμπάσι, σημείωσε στη δήλωσή του: «Στη συνάντησή μας υπήρχε ταύτιση απόψεων, όπως είχαμε πάντα, σε σχέση με την αναγνώριση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού να έχει ελεύθερο ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Επίσης, υπήρξε μία ταύτιση σε σχέση με τον κίνδυνο της εξέλιξης της ανήθικης, επικίνδυνης και απάνθρωπης στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά την Ιερουσαλήμ που αποτελεί και θα αποτελεί ένα μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Και αυτή η εξέλιξη με τη στάση των ΗΠΑ θα σύρει την περιοχή προς το άγνωστο, προς νέους κύκλους βίας που δεν επιθυμούμε, γιατί εμείς θέλουμε μία λύση με ειρήνη, τη λύση των δύο κρατών. Και επίσης σε αυτήν τη συνάντηση τονίσαμε τον κίνδυνο των συνεπειών αυτής της απόφασης που ενθαρρύνει τη συνέχιση και τη διαιώνιση της κατοχής του Ισραήλ επί των παλαιστινιακών εδαφών. Και νομίζουμε από κοινού ότι η αντιμετώπιση της θέσης των ΗΠΑ γίνεται με την άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 ως απάντηση από τα κράτη που δεν έχουν ακόμα προβεί στην πλήρη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους».

Μαζικές διαδηλώσεις σε Δ. Οχθη και Γάζα

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την καταστολή των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων - Επιδρομή μαχητικών στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Μέρα οργής» για την επιλογή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ήταν η Παρασκευή 8/12 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ και όλων των μεγάλων πόλεων στην υπόλοιπη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την προσευχή της Παρασκευής, αντιμετωπίζοντας την καταστολή των κατοχικών δυνάμεων. Εως το απόγευμα της Παρασκευής αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον δύο Παλαιστινίων στη Χαν Γιουνίς της Γάζας και ο τραυματισμός πολλών δεκάδων διαδηλωτών.

Οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ενάντια σε μια εξέλιξη που ανοίγει και άλλο την όρεξη των ισραηλινών αρχών για σκλήρυνση της εγκληματικής κατοχής της Παλαιστινιακής γης. Δεν είναι τυχαίο πως πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ, στις 6/12, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκάλυψε νέα σχέδια για τη δημιουργία επιπλέον 14.000 κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην κλεμμένη γη των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαδηλώσεις καταδίκης της αμερικανικής απόφασης έγιναν και στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αντικατοπτρίστηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ισραήλ αγνόησαν τις έντονες αντιδράσεις από άλλες χώρες.

Το βράδυ της Παρασκευής, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τη ρίψη μιας ρουκέτας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αναγνωρίσει άμεσα η κυβέρνηση το Παλαιστινιακό κράτος

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, όπου καταδικάζει τη νέα πρόκληση των ΗΠΑ και απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής να αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Σε αυτή σημειώνει:

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δείχνει τη δραστήρια συμμετοχή τους στο έγκλημα που διαπράττεται από το Ισραήλ και τους συμμάχους, σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ΕΕ, που εμβαθύνει διαρκώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ ταυτίζει τον θύτη με το θύμα και αναγορεύει σε τρομοκρατία τη δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αφενός μεν η συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης και αφετέρου η βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με δολοφονίες, φυλακίσεις κ.λπ.

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν ρίχνει απλώς "λάδι στη φωτιά" επιδιώκοντας να κάψει τη λύση της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά συνδέεται με τους γενικότερους σχεδιασμούς τους στην περιοχή για αλλαγή συνόρων με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες, όχι μόνο γιατί αθωώνει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και αναπτύσσει σε βάθος τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εμπλέκοντας τη χώρα μας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα και με την αντίστοιχη απόφαση της Βουλής από το Δεκέμβρη του 2015.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ζητώντας την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα;
  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015, καθώς και
  • Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κοινές στρατιωτικο-πολιτικές δραστηριότητες με το Ισραήλ;».

Αντίστοιχη παρέμβαση στην Ευρωβουλή και Ερώτηση στην ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, έκαναν επίσης οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με την οποία καταγγέλλουν την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ, όπως και τη στάση της ΕΕ, που ενισχύει την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Παλαιστινιακού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ