ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Το τελευταίο 15ήμερο νέοι φαντάροι βρέθηκαν μπροστά σε δυσκολίες και σε απειλές. Στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά, διαμαρτυρήθηκαν στις αναφορές τους, συζήτησαν και διεκδίκησαν με τους συναδέλφους τους λύσεις στα προβλήματά τους, έδειξαν αλληλεγγύη μεταξύ τους, αποκάλυψαν και απομόνωσαν φασιστικές φωνές, δημοσιοποίησαν τις απόψεις τους.

  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ) στο Ναύπλιο φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν με αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης. Αναλυτικότερα: Στο 2ο Λόχο για την έλλειψη θέρμανσης. Στο 3ο Λόχο δεν άναβαν τον καυστήρα όσο χρειαζόταν για να ζεσταθεί το νερό στα μπάνια. Σε όλο το Κέντρο υπήρχε έλλειψη σε καθαριστικά. Το πρωινό ήταν ελάχιστο. Αυτό εκμεταλλευόταν προμηθευτής του στρατού για να πουλάει τυρόπιτες και μάλιστα μέσα στο εστιατόριο την ώρα του πρωινού! Μετά από επίμονη διαμαρτυρία των φαντάρων, αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, εκτός του πρωινού.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα φαντάροι της 3ης Πυροβολαρχίας διαμαρτυρήθηκαν για τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής και ειδικά για την παροχή νερού και τις τουαλέτες.
  • Στο ίδιο στρατόπεδο υπολοχαγός της 4ης Πυροβολαρχίας «κατάσχεσε» τον «Ριζοσπάστη» από φαντάρο όταν ο τελευταίος επέστρεφε από την έξοδό του. Η δικαιολογία ήταν ότι οι εφημερίδες απαγορεύονται. Ο φαντάρος δεν «ψάρωσε». Διεκδίκησε το δικαίωμά του αναφερόμενος στον λοχαγό του. Για το συγκεκριμένο γεγονός διαμαρτυρήθηκαν κι άλλοι φαντάροι στις αναφορές των δικών τους πυροβολαρχιών. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των φαντάρων κάποιοι μόνιμοι, προκλητικά και ανιστόρητα, επιχείρησαν να συγκρίνουν τον «Ριζοσπάστη» με την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η ανυποχώρητη στάση για να κατοχυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα των φαντάρων να διαβάζουν τον «Ριζοσπάστη».
  • Στην 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124η ΠΒΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, σμηνίτες διαμαρτυρήθηκαν για τη μη κάλυψη των οδοιπορικών τους στην άδεια ορκωμοσίας. Ζήτησαν με αναφορές την πλήρη κάλυψη των εισιτηρίων από την Πολεμική Αεροπορία για τη μετάβασή τους στα σπίτια τους.
  • Στην ίδια μονάδα (124η ΠΒΕ) υποσμηναγοί βάζουν διάφορα εμπόδια, «γραφειοκρατικά» κυρίως, σε άλλους σμηνίτες που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στην αναφορά για το ρόλο του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και τα σχέδια για εγκατάσταση πυρηνικών στην αεροπορική βάση του Αραξου. Η «φίμωση» δεν πέρασε, αφού οι σμηνίτες συζητάνε μεταξύ τους γι' αυτές τις εξελίξεις και καταδικάζουν τις επικίνδυνες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στον Τραμπ.
  • Παράλληλα, σμηνίτες αντέδρασαν με άρνηση εκτέλεσης σε γνωστά φασιστικά και εθνικιστικά συνθήματα που μόνιμοι και συγκεκριμένοι νεοσύλλεκτοι «τραγουδούσαν» σε ώρα εκπαίδευσης. Βγήκαν στην αναφορά. Τα εν λόγω συνθήματα κόπηκαν. Η ίδια η διοίκηση αναγκάστηκε να τα απαγορεύσει. Το ίδιο πέτυχαν και οι φαντάροι στο 1ο Τάγμα Πεζικού στην Κύπρο, με τις διαμαρτυρίες και τις δημοσιεύσεις τους τις τελευταίες δυο βδομάδες.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο φαντάροι της ΣΤ' ΕΣΣΟ διαμαρτυρήθηκαν και δημοσίευσαν για τα καψόνια τα οποία υφίσταντο, αλλά και τα ανατριχιαστικά φασιστικά συνθήματα που τους ανάγκαζαν να φωνάζουν οι εκπαιδευτές τους. Ο «Ριζοσπάστης» το αποκάλυψε στο σαββατιάτικο φύλλο της 25ης Νοέμβρη.
  • Στο 644ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού (644ΜΚ/ΤΠ) στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα σχέδια για την αμερικανική βάση και την παρουσία ΝΑΤΟικών στην πόλη. Μετά τις αντιδράσεις, η διοίκηση ανέθεσε τη φύλαξη και υποστήριξη των ΝΑΤΟικών μόνο σε μόνιμους. Η διοίκηση με την ανοχή της κυβέρνησης επιστρατεύει διάφορες μεθόδους για να απαλλαγεί από τις «ενοχλητικές» διαμαρτυρίες. Ακυρώνουν αναφορές, αποσπούν όσους διαμαρτύρονται, τους «καλοπιάνουν κατά μόνας», δεν έχουν όμως καταφέρει να κάμψουν τις αντιδράσεις. Ούτε πρόκειται να τα καταφέρουν.
  • Με επιστολή τους στον «Ριζοσπάστη», φαντάροι από την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (33ΜΚ/ΤΠ) στο Πολύκαστρο Κιλκίς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή, που «μυρίζουν μπαρούτι», με τα σχέδια των δολοφόνων του ΝΑΤΟ να βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και για νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη. Δηλώνουν ότι οι φαντάροι και οι στρατιωτικοί δεν έχουν καμιά δουλειά έξω από τα σύνορα για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαιτούν να κλείσουν τώρα οι βάσεις που σπέρνουν το θάνατο.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν για την παγωνιά στους εσωτερικούς χώρους. Αφού συζήτησαν μεταξύ τους, βγήκαν στην αναφορά για να αυξηθούν οι ώρες που ανάβουν τα καλοριφέρ. Οι δικαιολογίες της διοίκησης για την οικονομία στο πετρέλαιο αποτελούν πρόκληση, την ώρα που οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ είναι τεράστιες.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού, μόνιμος κελευστής απαιτούσε από τους ναύτες να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα. Η άρνηση των προπαιδευόμενων ναυτών τού έκοψε τη φόρα.
  • Στο στρατόπεδο Χατζηπεντή, στο Κουφόβουνο Εβρου, φαντάρος κατήγγειλε στον «Ριζοσπάστη» τη χυδαία αντικομμουνιστική προπαγάνδα ορισμένων στελεχών που αξιοποίησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου και το βαθμό τους για να κάνουν μάθημα παραχάραξης της Ιστορίας. Στο φασιστικό τους δηλητήριο απάντησαν φαντάροι: «Δεν χωράτε στα στρατόπεδα, όπως και πουθενά αλλού!».
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) Αυλώνα φαντάροι κατήγγειλαν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που έκανε εξόρμηση ενημέρωσης απ' έξω τη μέρα της εξόδου τους, ότι ξοδεύουν 6 ευρώ για να μεταβούν στα σπίτια τους και να επιστρέψουν. Ο στρατός πρέπει να εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο την κάλυψη των εισιτηρίων για τους φαντάρους.
  • Στο ίδιο στρατόπεδο (ΚΕΤΘ), Επιτροπή Νεοσύλλεκτων δημοσίευσε καταγγελία για τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούγονταν από αξιωματικούς με την ανοχή της διοίκησης. Στις αναφορές τους ανέδειξαν κι άλλα ζητήματα, όπως τις ελλείψεις σε εμβόλια, σε θέρμανση, στις μερίδες του φαγητού.
  • Από στρατόπεδο της Αττικής, φαντάρος της Ε' ΕΣΣΟ δημοσίευσε καταγγελία για τον αυταρχισμό και τον εθνικισμό που επιδεικνύουν συγκεκριμένα στελέχη στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) στο Χαϊδάρι και στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στου Γουδή.
Φαντάροι στηρίζουν οικονομικά το ΚΚΕ

Συγκινητική είναι η συμμετοχή φαντάρων στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος από το υστέρημά τους. Η σημασία της διακίνησης του κουπονιού μέσα στα στρατόπεδα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς και τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Αυτές τις μέρες φαντάροι δημοσίευσαν με επιστολές τους τον έρανο που πραγματοποιούν στις μονάδες που υπηρετούν. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν από την Κύπρο 60 ευρώ, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο 55 ευρώ, από την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από το Πολύκαστρο Κιλκίς 20 ευρώ και από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα 90 ευρώ.

Από την Κύπρο, φαντάροι έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα για τη νέα στήλη του «Ριζοσπάστη».

Περιμένουμε τις δικές σας σκέψεις, ειδήσεις, καταγγελίες και σχόλια στην ηλεκτρονική διεύθυνση enstoloi@rizospastis.gr και στο τηλέφωνο 210-2592513.

Ορθώστε ανάστημα!

Στις δύο τελευταίες σειρές νεοσυλλέκτων πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα φασιστικών και εθνικιστικών συνθημάτων. Σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, φαντάροι και μόνιμοι, προσπαθούν να στάξουν το ρατσιστικό και ναζιστικό τους δηλητήριο. Με τη συμφωνία ανωτέρων, βάζουν τους νεοσύλλεκτους να φωνάζουν συνθήματα φασιστικά κατά την κίνηση και την εκπαίδευση. Τέτοιες καταγγελίες φτάνουν ιδιαίτερα από τα Κέντρα Εκπαίδευσης της 2017 ΣΤ' ΕΣΣΟ. Από την 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, από το Κέντρο Εκπαίδευσης «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα. Κρούσματα πληθαίνουν και σε μονάδες της Κύπρου, του Εβρου, της Αττικής και αλλού. Κάποια από τα εμετικά συνθήματά τους αναφέρονται σε χήρες, ορφανά που θα προκαλέσουν σε Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία και τα περί της Αγιάς Σοφιάς.

Εχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για όλα αυτά. Οι φαντάροι να υπηρετήσουν τη θητεία τους και όχι να τους γίνεται πλύση εγκεφάλου ή να γίνουν όργανα του κάθε αντιδραστικού. Ούτε να γίνουν κρέας για τα κανόνια τους. Η εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και οι αντιλαϊκοί νόμοι πάνε χέρι - χέρι με τα κατασταλτικά μέτρα και την πριμοδότηση του ναζισμού.

Σε όποια στρατόπεδα εκδηλώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα, ορθώστε ανάστημα, διαμαρτυρηθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ