ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Συνιστά» μπαράζ αναδιαρθρώσεων με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»

«Το σύστημα ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας έχει νοικοκυρευθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, ενώ παράλληλα, θέτοντας το πλέγμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου, επικεντρώνει στη λειτουργία των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», έτσι ώστε «να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος» σε παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη δέσμη προτάσεων αναφορικά με την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», που θα συζητηθεί μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων την «παροχή στήριξης στα κράτη - μέλη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο βάζει στην αντιλαϊκή ατζέντα και τα παρακάτω :

  • «Αυτό που απαιτείται ακόμη να γίνει είναι να συμπιεσθούν περαιτέρω τα ελλείμματα, κυρίως στα νοσοκομεία». Μάλιστα η προτεινόμενη «λύση» αφορά την κάλυψη των ελλειμμάτων και απευθείας από τις «τσέπες» των νοσηλευομένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, συμπληρωματικά βέβαια με τις εισφορές που έχουν χρυσοπληρώσει προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως λέει ο ΣΕΒ, «τα νοσοκομεία μπορούσαν να αυξήσουν τα ίδια έσοδά τους προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και «χρεώνοντας την πελατεία που προσφεύγει σήμερα στα ιδιωτικά νοσοκομεία». Διευκρινίζοντας παραπέρα, τονίζουν: «Κάτι τέτοιο βεβαίως απαιτεί την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και διαχείρισης στον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία».

  • Ταυτόχρονα, και ενώ ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από το «κούρεμα με την ψιλή» πάνω στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι εγχώριοι βιομήχανοι λένε: «Οσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, τα τεράστια ελλείμματα δεν επιτρέπουν τη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς χρηματοδοτούν τρέχουσες συντάξεις».

Για το συγκεκριμένο, το «ζητούμενο» για τον ΣΕΒ είναι η επίτευξη ρυθμών ανάκαμψης έτσι ώστε να αυξηθεί η μάζα των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου αυτές να «αξιοποιηθούν» (π.χ. από τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) και μάλιστα με «κόκκινη γραμμή» να μην αυξηθεί το ύψος των συντάξεων, οι οποίες βέβαια, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί, θα δεχτούν και νέα κατακρεούργηση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «τυχόν αύξηση των εισφορών λόγω ταχύτερης ανάπτυξης θα πρέπει να αξιοποιηθεί όχι σε καταβολή υψηλότερων συντάξεων, αλλά σε δημιουργία αποθέματος συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική λειτουργία του συστήματος και να ενισχυθεί η σύνδεση των συντάξεων με τις καταβαλλόμενες εισφορές». Οπως λένε, «έτσι, μπορεί να ξεκινήσει και η αξιοποίηση των αποθεματικών μέσω επενδύσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία».

  • Στο ίδιο φόντο, δρομολογούν αυξημένα ανταποδοτικά χαράτσια για τους δημότες μέσω της τοπικής διοίκησης: «Με τη λήξη των μνημονίων, ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό του λειτουργικού προτύπου πάνω στο οποίο εδράζεται η τοπική αυτοδιοίκηση» και, όπως επισημαίνουν, στόχος είναι «η αυτονόμησή της, κατά το δυνατόν, από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ανεύρεση εσόδων από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην τοπική κοινωνία».

Επιπλέον, επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για είσπραξη των φόρων περιουσίας (π.χ. ΕΝΦΙΑ) από την τοπική διοίκηση, σε συνδυασμό με την «ανάληψη υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, σε κάποιο βαθμό, για την εκπαίδευση και την Υγεία σε τοπικό επίπεδο».

  • Σε ό,τι αφορά τις πρώην ΔΕΚΟ, διαπιστώνουν ότι «όσες μεταφερθούν στο Υπερταμείο, αργά ή γρήγορα θα εξυγιανθούν και θα αξιοποιηθούν», ενώ για τις υπόλοιπες ότι «θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μοντέλο διαχειριστικής εξυγίανσης και αποκομματικοποίησης των διοικήσεών τους, στο βαθμό που δεν γίνεται πλέον ανεκτή η αδράνεια κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, όταν περικόπτονται συντάξεις και απομειώνεται η αξία των δημοσίων αγαθών».

Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των ΔΕΚΟ ταξινομούνται κρατικές εταιρείες, όπως οι «Αττικό Μετρό», ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΣΤΑΣΥ, «Εγνατία Οδός», ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΡΤ κ.ά.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να «δέσουν» με διασφάλιση του αναγκαίου λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου» για το εγχώριο κεφάλαιο, είτε με την υπεραπόδοση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, είτε και από την πλευρά των «διαρθρωτικών παρεμβάσεων», στις οποίες και εστιάζει ο ΣΕΒ. Αυτά με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στη διοχέτευση περισσότερων κεφαλαίων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών για νέες κερδοφόρες επενδύσεις, σε νέες φοροελαφρύνσεις, κίνητρα και ενισχύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γιορτή Βιβλίου με εκθέσεις και εκδηλώσεις

Συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με εκθέσεις στα γραφεία των ΚΟ αλλά και εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Για τους επισκέπτες των εκθέσεων έχουν διαμορφωθεί πακέτα προσφορών, ώστε να προμηθευτούν τα αγαπημένα τους βιβλία, αλλά και για να αγοράσουν ένα καλό δώρο για συγγενείς και φίλους ενόψει των γιορτών.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα των εκθέσεων έχει ως εξής: Εκθέσεις θα λειτουργήσουν στην έδρα της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια, στα γραφεία της οδού Κολωνού και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Τις επόμενες μέρες, αυτός ο προγραμματισμός θα εμπλουτιστεί και από άλλες Οργανώσεις της Αττικής. Μέχρι τώρα έχει ως εξής:

  • Βερανζέρου και Κοτοπούλη 1, Αθήνα: Μέχρι την Παρασκευή 22/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30. Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Κολωνού 3, Αθήνα: Από το Σάββατο 16/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12 και από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια): Μέχρι την Παρασκευή 22/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30. Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Καλλιθέα (Θησέως 141): 16 και 17 Δεκέμβρη, 10.00 - 13.30 και 18.00 - 20.30 και Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Δεκέμβρη 18.00 - 21.00.
  • Γέρακας (Λεωφόρος Μαραθώνος 96): 22, 23, 26 έως και 30 Δεκέμβρη και 2 έως και 4 Γενάρη 2018, 17.30 - 20.30. Το Σάββατο 30/12, στις 17.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί παιδική γιορτή.
  • Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 112): 22 και 23 Δεκέμβρη, 11.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Λαύριο (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου): 29 και 30 Δεκέμβρη, 18.30 - 20.30.
Ζητούν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που «έσωσαν»!

Στην Κοζάνη έλεγε ότι δίνει μάχη για τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και λίγες μέρες μετά, στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε την άμεση απαγόρευση του λιγνίτη! Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ο λόγος, που για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παίζει «τα ρέστα της» στην εξαπάτηση και στην ωμή κοροϊδία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Στην αρχή είδαμε τους τοπικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, το πρωί να ψηφίζουν τη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση και το βράδυ να «διαδηλώνουν» υποτίθεται ενάντια στην ψήφο τους...

Ομως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το πήγε ακόμα παραπέρα: Στις αρχές Δεκέμβρη, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κοζάνη, υποστήριξε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές «είναι καλύτερη» από το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» (της προηγούμενης κυβέρνησης) και πως τώρα η κυβέρνηση «δίνει μάχη» για να «κερδίσει» την παράταση λειτουργίας των παλιών λιγνιτικών μονάδων...

Και λίγες μέρες μετά, σε συζήτηση για την «Καθαρή Ενέργεια» σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητά τη διακοπή κάθε στήριξης στη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή Ενέργειας, δηλαδή και του λιγνίτη! Συγκεκριμένα, στην τροπολογία ζητείται να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στις «τοπικές κοινότητες που παράγουν καθαρή ενέργεια, για την ανακαίνιση των κτιρίων και των κατοικιών, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης (...)» και θεωρεί ότι «η άμεση και έμμεση στήριξη για τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να διακοπεί»!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που σε ό,τι αφορά την Ενέργεια μεταφράζεται σε υλοποίηση της πολιτικής «απελευθέρωσης» του κλάδου, πάει χέρι - χέρι με την ένταση της εξαπάτησης, της προσπάθειας να προκαλέσει σύγχυση, να εφησυχάσει τους εργαζόμενους για να κάμψει τις αντιδράσεις τους. Παρά το μελάνι της σουπιάς που πετούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση δουλεύει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή, με στόχο να ανοίξει νέα πεδία κυκλοφορίας στο κεφάλαιο, στόχος που μεταξύ άλλων σημαίνει και δραστική μείωση του λιγνίτη, κλείσιμο 7 μονάδων λιγνιτικού δυναμικού μέχρι το 2027. Εξελίξεις που σημαίνουν διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό, τουλάχιστον 1.600 εργαζόμενοι στο δρόμο και περαιτέρω σάρωμα εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να μην εγκλωβιστούν στα «εναλλακτικά» σχέδια του κεφαλαίου και στη λογική του «μικρότερου κακού» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και τους οδηγεί από το κακό στο χειρότερο.


Φ.

Και νέα πρόταση για παραπομπή

Με πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών, Ανδ. Καραφλός, ζητεί εκ νέου (είχε κάνει και την πρώτη πρόταση) την παραπομπή 6 μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013 - 2014 που κρίθηκε «μη επωφελής». Να θυμίσουμε πως η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονο επεισόδιο στο Γιούρογκρουπ του περασμένου Μάη, όταν τέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ως προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της δόσης η ποινική απεμπλοκή των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων είναι και 3 Ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή τους ή μη έχει το Συμβούλιο Εφετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ