ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 70 πόλεις σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Περνάμε στην αντεπίθεση», πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλία

Με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, με τη δυναμική παρουσία μαθητών και φοιτητών και με τα τρακτέρ των αγροτών να δίνουν τον τόνο, πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, η κεντρική πλατεία «στολίστηκε» με τα πανό δεκάδων εργατικών σωματείων στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Δυναμική ήταν η συμμετοχή των μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ, που έφτασαν με πορεία και συνθήματα στο χώρο της συγκέντρωσης, ενώ οι αγρότες παρέταξαν συμβολικά μερικά τρακτέρ. Στην κεντρική ομιλία, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην πράξη σε καμία κυβέρνηση, ούτε στην εργοδοσία να βάλουν στο "γύψο" το δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική οργάνωση και στη διεκδίκηση». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Παράσταση διαμαρτυρίας μετά την απόπειρα καταστολής της απεργίας στην «SELECTA HELLAS»
Παράσταση διαμαρτυρίας μετά την απόπειρα καταστολής της απεργίας στην «SELECTA HELLAS»
Στην Καρδίτσα, «την παράσταση έκλεψαν» οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι έφτασαν με δεκάδες τρακτέρ στην κεντρική πλατεία, όπου συναντήθηκαν αγωνιστικά με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Εκ μέρους των ταξικών εργατικών σωματείων μίλησε ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον κοινό μαζικό αγώνα, στη μόνη διέξοδο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Στην ομιλία του, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, τόνισε ότι η απεργιακή συγκέντρωση «δίνει το έναυσμα για νέους πανελλαδικούς αγώνες, με ενιαία αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων», ενώ κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και να συμμετάσχουν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιείται την Κυριακή στη Λάρισα. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Δυναμική η παρουσία βιομηχανικών εργατών, ιδιαίτερα από τον κλάδο του Μετάλλου, όπως και της νεολαίας, από μαθητές ΕΠΑΛ και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στα Τρίκαλα, στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, με τη συμβολική παρουσία αγροτικών μηχανημάτων. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, όπου οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη και κρέμασαν πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Εργατικό Κέντρο των εργατών, όχι των εργοδοτών». Στο ψήφισμα που διαβάστηκε, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος «οι συνδικαλιστές της διορισμένης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (...) ήταν απλώς εξαφανισμένοι. Για τη σημερινή απεργία δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση, δεν διοργάνωσαν καν συγκέντρωση. Με τις δικαστικές περιπέτειες που έχουν μπλέξει, το Εργατικό Κέντρο στην ουσία δεν λειτουργεί, η υπάλληλός του είναι απλήρωτη μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει βγει σε επίσχεση εργασίας». Το πρωί δόθηκε σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας έξω από το συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη», η διοίκηση του οποίου χρωστάει μισθούς τριών μηνών στους εργαζόμενους. Μετά την παρέμβαση του ταξικού εργατικού κινήματος, η διοίκηση δεσμεύτηκε για την καταβολή ενάμιση μισθού και του δώρου Χριστουγέννων μέσα σε τρεις μέρες.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Ελασσόνα.

Στον Πειραιά

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση στον Πειραιά. Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, σπουδαστές, μαθητές και γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών συγκρότησαν μία μεγάλη απεργιακή διαδήλωση.

Η μάχη για την απεργία ξεκίνησε αξημέρωτα, μπροστά στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα εμπορικά καταστήματα, στα γιαπιά. Με μαζικές ομάδες στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την απεργία τους, για να κατακλύσουν στη συνέχεια την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου είχε δοθεί το αγωνιστικό ραντεβού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Χαιρέτισαν ο Γιώργος Δρέττας, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και χημικής βιομηχανίας, και ο Αγγελος Γαλανόπουλος από το ναυτεργατικό σωματείο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Στο πλευρό των απεργών ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά ξεδιπλώθηκε η πορεία γύρω από το λιμάνι και το εμπορικό κέντρο. Μπροστά ήταν το μαζικό μπλοκ των εργατών της Ζώνης και αμέσως μετά αυτό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ. Ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν οι εργάτες των εργοστασίων «Lever» και «ΕΛΑΪΣ» οι οποίοι βρίσκονται σε πολυήμερες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν και τα μπλοκ των μαθητών, των σπουδαστών και των Επιτροπών Αγώνα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στην Αττική, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στο Λαύριο από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και τα σωματεία της δύναμής του, καθώς και στην Ελευσίνα.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη

Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Καβάλα, δόθηκε σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας στα θερμοκήπια της «SELECTA HELLAS», καθώς το επιχειρησιακό Σωματείο βρέθηκε αντιμέτωπο με την απεργοσπασία που έστησε η εργοδοσία με τη στήριξη της αστυνομίας. Από τα χαράματα, το επιχειρησιακό Σωματείο έστησε απεργιακή φρουρά στην είσοδο της επιχείρησης, μαζί με εκπροσώπους σωματείων που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη «SELECTA» για υπογραφή ΣΣΕ. Η εργοδοσία, με μπράβους, εκβιασμούς, άσκηση βίας και με τη συμβολή της αστυνομίας, έσπασε τον απεργιακό κλοιό. Αμεσα, οι απεργοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Χρυσούπολης, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στο χώρο της επιχείρησης και έστησαν νέο απεργιακό κλοιό για την επόμενη βάρδια. Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους απεργούς. Αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας. Τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση «SELECTA HELLAS», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, με ανακοίνωσή τους, αναδεικνύουν την ευθύνη της κυβέρνησης που «όταν αδυνατεί να περάσει με νόμο τον περιορισμό της απεργίας, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διαφυλάξει τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών». Καταγγέλλουν επίσης τη στάση του ΣΕΠΕ, που για ακόμη μία φορά, παρά τις καταγγελίες του Σωματείου, αρνήθηκε να πάει στην επιχείρηση να κάνει έλεγχο. Κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά τους όλοι οι διωκόμενοι εργαζόμενοι της «SELECTA», για υπογραφή άμεσα ΣΣΕ.

Στο Κιλκίς, στήθηκε απεργιακή φρουρά στην είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς. Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από το «Market In». Ακολούθησε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Στις Σέρρες, από νωρίς έγινε παρέμβαση στα «Public». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Στη Φλώρινα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια έστησε απεργιακή φρουρά στην πύλη του ΑΗΣ Μελίτης, που έχει βγει προς πώληση. Στην Κοζάνη, οι ταξικές δυνάμεις έστησαν απεργιακή φρουρά και στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Οι απεργοί από τους παραπάνω χώρους συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Δράμα, Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Γρεβενά και Καστοριά.

Στην Κρήτη και τα άλλα νησιά

Την αντεργατική πολιτική που αποθρασύνει την εργοδοσία, όπως στην περίπτωση της επιχείρησης «Σαβοϊδάκης» που προχώρησε στην απόλυση συνδικαλίστριας, κατήγγειλε η μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Παράλληλα, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον πολύμηνο αγώνα των εργατών της «Ανακύκλωσης» για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Με τη συμμετοχή και αγροτοκτηνοτρόφων έγινε η απεργιακή κινητοποίηση στα Χανιά.

Στη Μυτιλήνη, η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου από νωρίς το πρωί το Εργατικό Κέντρο είχε προχωρήσει σε κατάληψη.

Συγκέντρωση και πορεία στο λιμάνι και την αγορά της Μύρινας έγινε στη Λήμνο. Στη Σάμο, η πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα.

Στη Λευκάδα, η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου κατέληξε στο Διοικητήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου. Εκεί οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά τη σημαία του ΣΕΒ και της ΕΕ, ενώ έγραψαν με κόκκινη μπογιά το σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία». Η απεργία περιφρουρήθηκε από το πρωί στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΤΕ, όπου εκβιάζονταν πρακτικάριοι να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, με το «επιχείρημα» ότι «δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν»...

Σε άλλες πόλεις

Απεργούς από δεκάδες χώρους δουλειάς, μεταξύ των οποίων και μεγάλα εργοστάσια του κλάδου των Τροφίμων - Ποτών, μέτρησε η συγκέντρωση στη Χαλκίδα. Το εργοστάσιο της «Coca-Cola» στο Σχηματάρι νέκρωσε, όπως και η «Αλλατίνη», όπου οι γυναίκες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο εργοστάσιο, πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της κινητοποίησης. Στη συγκέντρωση παράλληλα στηλιτεύτηκε η υπονόμευση της απεργίας από τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, γεγονός που εκφράστηκε ακόμα και με τη μετατροπή της 24ωρης απεργίας σε 3ωρη στάση εργασίας στην επιχείρηση «ΣΥΝΚΟ». Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Αλιβέρι.

Αγωνιστικό «παρών» έδωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα. Από το πρωί, το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης σε πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης, οι οικοδόμοι στα γιαπιά και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας στα γραφεία όσο και στα συνεργεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Στο Αργος, δυναμικό «παρών» έδωσαν στην απεργιακή συγκέντρωση φτωχοί αγρότες, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμα πόλεις, μεταξύ των οποίων σε Αγρίνιο, Αρτα, Πρέβεζα, Λιβαδειά, Σπάρτη, Κόρινθο, Πύργο κ.ά.


Διεθνείς πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μαζί με τα δεκάδες μηνύματα που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στο ΠΑΜΕ από συνδικαλιστικές οργανώσεις πολλών χωρών, συνδικάτα ανέλαβαν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους αγώνες της εργατικής τάξης και το ΠΑΜΕ.

Στη Γαλλία, το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, στο πλαίσιο συνάντησης συνδικάτων της Μεσογείου που διοργάνωσε μαζί με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), οργάνωσε την Πέμπτη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και την απεργία της 14ης Δεκέμβρη στην Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Εργατικού Κέντρου, στο κέντρο της Μασσαλίας, σημειώθηκε ότι η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της Γαλλίας, που έχουν κλιμακώσει την καταστολή και τις διώξεις αγωνιστών εργαζομένων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Νίκος Θεοδωράκης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Η συγκέντρωση έκλεισε με τους ήχους της «Διεθνούς».

Την αλληλεγγύη τους στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ εξέφρασαν επίσης ανήμερα της κινητοποίησης συνδικάτα της Νότιας Αφρικής.

Στη Γενική Συνέλευση της National Education, Health & Allied Workers' Union (NEHAWU - Εκπαίδευση, Υγεία, Δημόσιο), την Πέμπτη, μέρα της πανεργατικής απεργίας, τα μέλη του Συνδικάτου πραγματοποίησαν μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, κρατώντας πικέτες με τα αιτήματα για τους Ελληνες εργαζόμενους, όπως «Η NEHAWU στέκεται αλληλέγγυα με το ΠΑΜΕ», «Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον συλληφθέντων εργατών», «Στηρίζουμε το δικαίωμα των εργαζομένων της Ελλάδας στην απεργία» κ.ά. Δήλωση στήριξης των ταξικών συνδικάτων και του αγώνα τους έκανε επίσης ο Michael Makwayiba, πρόεδρος της NEHAWU και της ΠΣΟ.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Παράλληλα, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ελληνικές πρεσβείες στη Σερβία και την Ιταλία, καταγγέλλοντας την κυβερνητική τροπολογία ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Sloga και η συνδικαλιστική οργάνωση USB, αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ