ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Στις 16 Δεκέμβρη 1988 «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας αδελφός και θείος ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ.

Από τα νεανικά του χρόνια πίστεψε στον κομμουνισμό και έλαβε μέρος στην Αντίσταση παλεύοντας για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Για τη δράση αυτή «ανταμείφθηκε» από το αστικό κράτος με εξορίες και βασανιστήρια που δεν τον έκαναν να αλλάξει πεποιθήσεις.

Αργότερα, φιλόλογος πια, προσπάθησε να μεταδώσει στους μαθητές του, που κάποιοι από αυτούς ακόμη τον θυμούνται με αγάπη, όχι μόνο γνώσεις αλλά και την αγάπη και τον σεβασμό για τον άνθρωπο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνα - Κολωνού, 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός σε όλη του τη ζωή.

Ο αδελφός του Νίκος Παλούμπης

Η ανιψιά του Ιωάννα Παλούμπη

***

Ο σύντροφος Πέτρος Αθανασιάδης, από το Μικροχώρι Δράμας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ, προσφέρει στο ΚΚΕ 500 δολάρια Καναδά, ως πέμπτη δόση, μέσω της ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) του ΚΚΕ, στη μνήμη του αλησμόνητου συντρόφου ΙΩΣΗΦ Β. ΣΤΑΛΙΝ. Για την ενίσχυση της προσπάθειας της ΚΟ ΑΜΘ του ΚΚΕ να αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία στην Καβάλα, όπου θα στεγαστεί η έδρα της περιοχής.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμπλήρωση 6 ετών από το θάνατό του, προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Δεκέμβρη 2017 κλείνουν 19 χρόνια που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας η συντρόφισσα στη ζωή και τον αγώνα ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ.

Στη μνήμη της και για την Οικονομική Εξόρμηση προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γέρακα.

Ο σύζυγός της

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΘΩΜΑ ΚΑΡΡΑ, από τη Μηλέα Ελασσόνας, που πέρασαν τρία χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Ιωαννίνων.

Η σύζυγος, Αγόρω Καρρά

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονέων μου ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ και ΙΟΥΛΙΑΣ ΖΩΤΟΥ προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, 40 ευρώ.

Ζώτος Κώστας

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΜΑΛΛΑΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ, ο γιος του Μαλλάτος Αναστάσιος προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ροδοτοπίου Ιωαννίνων.

***

ΦΩΤΟ 7

Στη μνήμη των αγαπημένων μας συντρόφων ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ, ΝΩΝΤΑ ΚΟΥΜΕΝΤΕΑ, ΙΟΡΔΑΝΗ ΜΟΥΜΤΖΗ και ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών, αντίστοιχα.

Ρούλα και Βάλια

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΘΑ, από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, των γονέων μου, της θείας ΠΟΤΑΣ, των αδελφιών μου, του φίλου και συντρόφου του Βασίλη μου, ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΥΣΣΟΥ (ΡΟΥΣΟΓΙΑΝΝΟΥ), καθηγητή Μαθηματικών από τις Αραχαμίτες Αρκαδίας, των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, και όλων των πρωτοπόρων μαχητών, γνωστών και αγνώστων, που κυνηγώντας ιδανικά και κοιτάζοντας μακριά και ψηλά πέθαναν σε δίκαιο αγώνα, εκτελέστηκαν, δολοφονήθηκαν, μαρτύρησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και εξορίες, ξεψύχησαν, υπόφεραν για το μεγαλείο της ζωής του ανθρώπου, για ελευθερία, δικαιοσύνη και κοινωνική πρόοδο, που ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, δεν πρόδωσαν, δεν είπαν ψέματα, δεν προσκύνησαν τύραννο και καταχτητή, προσφέρουμε 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

ΧΑΡΙΤΟΥΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΧΑΡΙΤΟΥΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Η συντρόφισσά του Μαρία Αναστασάκου - Μανθά

Τα παιδιά του Νίκος και Παναγιώτα

***

ΦΩΤΟ 3

Πέρασαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η μητέρα μας ΖΩΗ ΚΕΣΚΙΝΗ (φωτ.), 2,5 χρόνια από το θάνατο του πατέρα και παππού μας ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΕΣΚΙΝΗ (φωτ.), κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ από το χωριό Χιονάδες Εβρου, και 30 χρόνια από το θάνατο του αδερφού και θείου μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΕΣΚΙΝΗ (φωτ.), που «έφυγε» σε ηλικία 47 χρόνων, μετά από μακρόχρονη ταλαιπωρία της υγείας του, ως συνέπεια βαριού τραύματος που του επέφερε στο κεφάλι το 1947 αγροφύλακας με όπλο, σε ηλικία 7 χρόνων, για να τον τιμωρήσει, επειδή τα πρόβατα που φύλαγε μπήκαν δήθεν σε ξένο κήπο.

Οι θείοι μας, αδέρφια του πατέρα μας, ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ και ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ, που μετά τον πατέρα που βγήκε στο βουνό το 1945, κατατάχτηκαν και αυτοί το 1946/47 στον ΔΣΕ και πολέμησαν ηρωικά για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μνήμη των συγγενών μας και όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους σε μάχες ή «έφυγαν» από τη ζωή μετά από πλούσια δράση στο κίνημα, προσφέρουμε στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λειψίας, 150 ευρώ.

Θανάσης και Σταματία Καραγιάννη

Τα εγγόνια και ανίψια Γιάννης, Σούλα και Αρης με τις οικογένειές τους

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 30 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ. Από μικρή γνώρισε τη φτώχεια και το μόχθο της δουλειάς. Ως πρώτο από τα επτά παιδιά αγροτικής οικογένειας ήταν το δεξί χέρι των γονιών της. Μέσα στο χωριό ξεχώριζαν η ειλικρίνειά της, η καλή καρδιά και ο καθαρός νους της. Εμαθε την τέχνη της πλεκτικής και εργάστηκε σε αυτό το επάγγελμα έως το γάμο της. Διάλεξε σύντροφο της ζωής τον κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Το νέο ζευγάρι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Μαζί έδωσαν τη μάχη της ζωής και του ταξικού αγώνα. Το 2000 κλόνισε ο θάνατος του αγαπημένου της συντρόφου την υγεία της και ενώ το σώμα αδυνατούσε η ψυχή της άντεξε μέχρι το τέλος κι έλεγε στα παιδιά της: «Ολοι μαζί με το Κόμμα - εκεί ανήκουμε».

ΖΩΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑ
ΖΩΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑ
Στις 6 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, από τους Ανάργυρους της Φλώρινας. Γεννήθηκε το 1923. Πάλεψε από μικρός τη φτώχεια και την ορφάνια. Πρώτος μαθητής, άφησε τα θρανία και βγήκε στο βουνό για να αγωνιστεί για τη λευτεριά της πατρίδας. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΚΝΕ στην περιοχή Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. Ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δραστηριότητα ως στέλεχος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με το ψευδώνυμο Μήτσος. Εγινε μέλος στο ΚΚΕ. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ με την αγαπημένη του αδερφή Μαρία Αναστασιάδου (Χάρη). Το 1949 τραυματίζεται και πιάνεται αιχμάλωτος. Πέρασε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και αναγκάστηκε να ξενιτευτεί ως μετανάστης. Στη Γερμανία συνέχισε τη δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας του Ρούσελσχάιμ. Στο 1ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ.

Ηταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας Αντιδικτατορικής Επιτροπής στην πόλη όπου ζούσε. Συμμετείχε ακούραστα στους αγώνες του ντόπιου μαζικού και μεταναστευτικού κινήματος και ήταν ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ειρήνης. Διακρινόταν για το καθαρό μυαλό, την τολμηρή σκέψη και το σαφή λόγο, πιστός πάντα στην πολιτική του ΚΚΕ, έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στη μνήμη τους τα παιδιά τους προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 500 ευρώ μέσω της ΚΟ Γερμανίας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 10 Οκτώβρη «έφυγε» από τη ζωή η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ. Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ευαγγελία Καμάρα

***

Στη μνήμη της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΟΣΜΑ ο σύζυγός της, Βασίλης, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Χίου.

ΖΩΤΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
ΖΩΤΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
***

Στη μνήμη του αγωνιστή ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ ΖΟΡΖΟΒΙΛΗ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 19/11/2017, η Ναυσικά Γεραμάνη και η Ντίνα Μασούρα προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα, καλός πατέρας και παππούς. Θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας. Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Συκεών Θεσσαλονίκης.

Η οικογένειά του: Η σύζυγός του Ευαγγελία, οι κόρες του Ευμορφία και Δέσποινα, ο γαμπρός του Δημήτρης και ο εγγονός του Κίμων

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 13 Ιούνη του 2013 «έφυγε» για το μακρινό ταξίδι ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Ο γιος του ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥΔΗΣ «έφυγε» για το μακρινό ταξίδι στα 52 του χρόνια, στις 4 Δεκέμβρη 2004.

Ο αδερφός μας ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ δολοφονήθηκε στα 24 του χρόνια από παρακρατικούς στο χωριό Αναρράχη Πτολεμαΐδας στις 2 Μάρτη 1947.

Στη μνήμη τους η οικογένεια Χαριτούδη προσφέρει 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Πτολεμαΐδας για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΜΑΛΛΑΤΟΣ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΜΑΛΛΑΤΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ
ΧΑΡΙΤΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΧΑΡΙΤΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΣΤΡΑΤΟ ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ
ΣΤΡΑΤΟ ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ
ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ
ΖΩΗ ΚΕΣΚΙΝΗ
ΖΩΗ ΚΕΣΚΙΝΗ
ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΡΑΣ
ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΡΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Συλλυπητήρια

Παναγιώτης Τζαβάρας
Παναγιώτης Τζαβάρας
Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη «έφυγε» από τη ζωή ο Παναγιώτης (Τάκης) Τζαβάρας, πατέρας του συντρόφου μας στον «Ριζοσπάστη» Φώτη Τζαβάρα. Η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στον ίδιο και στην οικογένειά του. Η κηδεία του Παναγιώτη Τζαβάρα θα γίνει τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Σχιστού.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 17/12/2017 και ώρα 10.30 π.μ. στο Κοιμητήριο του Βύρωνα, τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΤΑ.

Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Στη μνήμη του Κ. Χ. προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ