ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φυσική εξέλιξη ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ...

Είναι γνωστός ο ρόλος που αναλαμβάνει η σοσιαλδημοκρατία, να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά όταν η αστική τάξη διαπιστώνει ότι τα παραδοσιακά αστικά κόμματα θα συναντήσουν δυσκολίες στην υλοποίηση των ζητουμένων της. Τότε έρχεται η ώρα της αναβαπτισμένης «αριστερής» - «σοσιαλιστικής» δύναμης, που έχει δεσμούς και ικανότητα να διεισδύει σε εργατικά - λαϊκά στρώματα, είτε λόγω ευκολίας στη χρήση διαφόρων συνθημάτων, π.χ. «σοσιαλισμός», «κοινωνική δικαιοσύνη» κ.λπ., είτε λόγω καταγωγής και πρότερου «έντιμου» βίου (έως και κομμουνιστικού) ορισμένων στελεχών της.

Αυτό ακριβώς ζει ο λαός μας σήμερα, με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από μικρό οπορτουνιστικό κόμμα σε βασικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, που διεκδίκησε και πήρε τη διακυβέρνηση. Αυτό άλλωστε διαπιστώνει και ο εργατόκοσμος όταν λέει, απλά και λαϊκά, ότι αν επιχειρούσε να πάρει η ΝΔ τα μέτρα που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες...

Ομως, όπως φαίνεται, είναι νωρίς ακόμα για να προβλεφθεί το τέρμα του κατήφορου που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της πορείας σοσιαλδημοκρατικοποίησης, αυτές τις μέρες πέφτει μία ακόμα μάσκα του. Το αντιΚΚΕ ξεσάλωμα στελεχών του, όπως και της εφημερίδας του έρχεται σχεδόν νομοτελειακά, όπως συνέβη πολλάκις με αντίστοιχα κόμματα στο παρελθόν. Ετσι «κατακτά» ένα ακόμα παράσημο που του έλειπε τα τελευταία χρόνια ως κυβερνητικό κόμμα. Βεβαίως, οι πιο «ψυλλιασμένοι» δεν αιφνιδιάζονται, αφού πάντα αυτή η δύναμη αποτελούσε φορέα που διαστρέβλωνε τις θέσεις του ΚΚΕ, που δεν έκρυβε την ενόχλησή του για την ασυμβίβαστη γραμμή του Κόμματος, για το γεγονός ότι δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα.

Το μαστίγιο στο οποίο εξασκείται με τα συχνά, σχεδόν καθημερινά πλέον φαινόμενα αυταρχισμού, με καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων συμπληρώνεται με τον οχετό ψέματος και συκοφαντίας για τη δράση του ΚΚΕ. Σαν κερασάκι μάλιστα ήρθε η παρεμπόδιση από τις δυνάμεις καταστολής ακόμα και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να μπει στη Βουλή μετά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη. Οι κατηγορίες που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο Κόμμα περιλαμβάνουν όλα σχεδόν τα κλασικά «επιχειρήματα»: Του «υποκινητή» των κινητοποιήσεων εργατικών σωματείων, του υποστηρικτή σχεδίων «εκτροπής» και διατάραξης της ομαλότητας, μέχρι και του ότι υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της ΝΔ!

Ο δρόμος που επιλέγει δεν είναι πρωτόγνωρος. Μάλιστα, όσα συγγενή του, ιδεολογικά - πολιτικά, κόμματα επέλεξαν τον ίδιο δρόμο, γρήγορα αποδείχθηκε ότι βάδισαν παράλληλα, τουλάχιστον σε επίπεδο προπαγάνδας, με ακροδεξιές ή φασιστικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, η συκοφαντική επίθεση ενάντια στο Κόμμα ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Ενώ ο υπόδικος αρχηγός της αξιοποίησε την πάσα από τον Ν. Βούτση για να αποποιηθεί το ναζιστικό του προφίλ και να περάσει στα ψιλά ο αντικομμουνισμός του.

Γίνεται κατανοητό ότι όσο περισσότερο ξεθωριάζουν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τόσο περισσότερο θα εξασκείται στο ψεύδος και στην προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ ώστε να συγκρατήσει δυνάμεις που δικαιολογημένα δυσαρεστούνται από την πολιτική του.

Και όσο περισσότερο αυτή η πολιτική του θα γεννά αντιδράσεις και θα μεγαλώνει η δυσκολία του να πείσει ότι τα βάρβαρα μέτρα είναι «μονόδρομος», τόσο περισσότερο θα ακούμε κουταμάρες όπως ότι «το ΚΚΕ προτιμάει κυβέρνηση ΝΔ»... Πρόκειται για ξαναζεσταμένα επιχειρήματα, πιστή αντιγραφή όσων έλεγε και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση το 2009, λίγα χρόνια πριν συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει όλα τα μνημόνια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΜΑΡ, ψήφισε ένα ακόμα μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η ίδια η ΝΔ δηλώνει ανυπόμονη να ψηφίσει μαζί του το χτύπημα στο πιο ιερό δικαίωμα της εργατικής τάξης, αυτό της απεργίας. Τα παραπάνω εξηγούν τα αντιΚΚΕ «ελατήρια» του ΣΥΡΙΖΑ, του αντικομμουνιστικού δρόμου που επιλέγει. Κι επειδή αυτός είναι ο πραγματικά «ολισθηρός» δρόμος, κάτι που αποδείχθηκε ιστορικά, μάλλον έχουμε ακόμα πολλά να δούμε από την κυβέρνηση...

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα, από εργαζόμενους που είναι στην πάλη, αλλά και από εκείνους που μπορεί κάτω από το βάρος της απογοήτευσης να μη συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες, όμως έχουν ανησυχίες, αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι. Ο αντικομμουνισμός και τα ψεύδη ενάντια στο ΚΚΕ πάντα πήγαιναν χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Γι' αυτό πρέπει οι συκοφαντίες να απαντηθούν αποφασιστικά μέσα και από την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.


Δ. Π.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου

Με εκθέσεις σε γραφεία του ΚΚΕ και με παράλληλες εκδηλώσεις συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου των Οργανώσεων Αττικής του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στους χώρους των εκθέσεων φιλοξενούνται δεκάδες τίτλοι της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ έχουν διαμορφωθεί και ειδικά θεματικά πακέτα προσφορών με πολλά βιβλία.

Το πρόγραμμα των εκθέσεων έχει ως εξής:

  • Βερανζέρου και Κοτοπούλη 1, Αθήνα: Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Κολωνού 3, Αθήνα: Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια): Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Γέρακας (Λεωφόρος Μαραθώνος 96): 23/12 και 26 έως 30/12 και 2 - 4/1/2018, 17.30 - 20.30.
  • Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 112): 23/12, 11.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Λαύριο (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου): 29 - 30/12, 18.30 - 20.30.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου θα εμπλουτίζονται και προς το παρόν είναι οι εξής:

Την Τετάρτη 27 Δεκέμβρη, στις 18.00, στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ, παρουσιάζεται η έκδοση «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων».

Το Σάββατο 30 Δεκέμβρη, στις 17.30, στον Γέρακα (λεωφόρος Μαραθώνος 96), θα πραγματοποιηθεί παιδική γιορτή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά

Από τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Από τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά οργανώνονται αυτές τις μέρες από εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, Συλλόγους της ΟΓΕ και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα. Μέσα από αυτές, τα παιδιά ψυχαγωγούνται δημιουργικά, αποκτούν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια παιδική θεατρική παράσταση, να ασχοληθούν με κατασκευές και άλλα παιχνίδια. Παράλληλα, με το περιεχόμενό τους, οι εκδηλώσεις δίνουν αφορμή για συζήτηση με επίκεντρο την αλληλεγγύη, αποτελούν οι ίδιες μια έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, τους απλήρωτους, αλλά και τους εργαζόμενους που πασχίζουν να επιβιώσουν με μισθούς - ψίχουλα.

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 19/12, στο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και συμμετείχαν οι χορωδίες των παιδιών του 20ού και 38ου Δημοτικού Σχολείου. Την εκδήλωση άνοιξε η Κική Καρυώτη, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «...φέτος σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση μαζί με τα παιδιά και να μιλήσουμε για τη μετανάστευση και την προσφυγιά και για την ακρίβεια να μιλήσουν τα ίδια τα παιδιά». Οπως υπογράμμισε, «το ουσιαστικό που μπορούμε να προσφέρουμε, τόσο στα παιδιά των προσφύγων όσο και στα δικά μας, είναι η δράση μας, και μάλιστα η καθημερινή, συλλογική, ακαταπόνητη και ανυποχώρητη δράση, αν θέλουμε να ανατρέψουμε το σύστημα που γεννά τις κρίσεις, τους πολέμους και την προσφυγιά». «Εκείνο που χρειαζόμαστε» πρόσθεσε είναι «να μπορέσουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αισιοδοξία, όχι με ευχολόγια αλλά με καθημερινή δράση». Στη συνέχεια ακολούθησε ανάγνωση κειμένου βασισμένου στο διήγημα «Εκθεση Ιδεών» της Εύης Κοντόρα από τη συλλογή διηγημάτων «Γεια σου, φίλε» της «Σύγχρονης Εποχής» και τραγούδια από τις παιδικές χορωδίες.

Στην Πιερία, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» οργάνωσε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική και τη χειροτεχνία, ενώ η Ομάδα Πολιτισμού της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης επιμελήθηκε τη θεατρική παράσταση «Φρικαντέλα». Τέλος, όπως κάθε χρόνο, ο Αη Βασίλης μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Στην Καβάλα, χριστουγεννιάτικη γιορτή οργάνωσε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τα παιδιά διασκέδασαν με τραγούδια, παιχνίδια και παραμύθια, έφτιαξαν κατασκευές και το δικό τους ημερολόγιο, ενώ οι γονείς είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ανάπαυλα από τη δύσκολη καθημερινότητα και να κουβεντιάσουν.

Οι εκδηλώσεις αυτήν τη βδομάδα

Τις μέρες αυτές εκδηλώσεις οργανώνουν:

-- Το Σάββατο 23/12 το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του, στην έδρα του (Γιοσέφ Ελιγιά 7), από τις 16.00, με πολύ παιχνίδι, εργαστήρια, φαγητό, μουσική και χορό. Θα συμμετάσχουν η κλόουν ΤΙΤΑ - ΜΙΤΑ και η θεατρική ομάδα Ραφταναίων.

-- Το Σάββατο 23/12 το Συνδικάτο Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και το Σωματείο εργαζομένων «ΒΕΜΕΚΕΠ», στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Η γιορτή περιλαμβάνει: Θεατρικό δρώμενο «Οι μάγισσες που μισούσαν τα Κάλαντα» από τη θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών. Κάλαντα και γιορτινά τραγούδια από τη χορωδία του 3ου Γυμνασίου Βόλου. Παραδοσιακούς χορούς από το παιδικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας «Μνήμες προσφύγων». Θα υπάρχουν γιορτινός μπουφές και συμβολικά δώρα για τα παιδιά.

-- Την Πέμπτη 28/12 ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πάτρας, στις 6 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26), με παραμύθια, μουσική, κατασκευές.

-- Το Σάββατο 30/12 το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Δανουκαρα 7), με τη συντροφιά του μάγου Πρωτέα και κατασκευές με χαρτιά, μπαλόνια και χρυσόσκονες.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών

Στο πλαίσιο των 100χρονων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με Ελληνες απόφοιτους σχολών των σοσιαλιστικών χωρών. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Γενάρη 2018, στις 6 μ.μ., στη Μουσική Σκηνή «Κρεμλίνο», στον Πειραιά (Καραΐσκου 119 - πλατεία Κοραή).

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με απόφοιτους σχολών από τις σοσιαλιστικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ