ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τις μετεγγραφές

Με αποφασιστικότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η Επιτροπή Αγώνα των φοιτητών που δεν πήραν τη μετεγγραφή τους, μετρώντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, καταγγέλλοντας το πινγκ - πονγκ των ευθυνών μεταξύ ιδρυμάτων και κυβέρνησης και καλώντας τους φοιτητές να πιέσουν ώστε να προχωρήσουν όλες οι μετεγγραφές.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει:

«Καταφέραμε μετά από τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις μας, στο υπουργείο Παιδείας, στους προέδρους των τμημάτων, στη Βουλή και στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, να πάρουμε τις εξής δεσμεύσεις:

Το υπουργείο Παιδείας μας είπε ότι αν οι πρόεδροι των τμημάτων των σχολών, του κάνουν έγγραφο με το πόσους μπορούν να δεχτούν παραπάνω, θα τους κάνει όλους δεκτούς.

Στη Βουλή, στη συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπαν ότι είναι διατεθειμένοι να πάρουν όλους όσους τους πουν οι πρόεδροι των τμημάτων. Και ότι είναι προσωπική επιλογή των διοικήσεων να μην προχωρήσουν οι μετεγγραφές! Μπαλάκι δηλαδή, με άλλα λόγια, πίσω στους προέδρους των σχολών μας!

Οταν πήγαμε λοιπόν στους προέδρους των σχολών μας, μας έστειλαν πίσω στην κυβέρνηση και τα ιδρύματά μας και δήλωσαν είτε αναρμόδιοι είτε "άσχετοι" με το "θέμα" μας!

Στις 19/12/2017, λοιπόν, μετά από παρέμβασή μας στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, ο πρύτανης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι είναι διατεθειμένος να δεχτεί όσους του πουν τα τμήματα!

Τέρμα η κοροϊδία! Συνεχίζουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση!

Εχουμε χορτάσει ήδη από τα λόγια και τις υποσχέσεις τους! Εχουμε την εμπειρία και ξέρουμε πως άμα δεν συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τίποτα δεν θα μας χαριστεί! Οτι τα λόγια απέχουν πολύ από την πράξη! Καλούμε όλους τους φοιτητές που ακόμα δεν έχουν πάρει τη μετεγγραφή τους, να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις στα ιδρύματά τους και στους προέδρους των τμημάτων τους! Να πιέσουμε άμεσα να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις και να ξεκινήσουν από σήμερα οι απαιτούμενες διαδικασίες για να προχωρήσουν οι μετεγγραφές!

  • Απαιτούμε από τις διοικήσεις των τμημάτων να κάνουν δεκτές όλες τις μετεγγραφές όλων των παιδιών που δεν πήραν τη μετεγγραφή τους και μετά την ένσταση! Χωρίς περιορισμούς και κριτήρια!
  • Δεν ανεχόμαστε να μας ξαναστείλουν από εκεί που ήρθαμε και να παίζουν πινγκ - πονγκ μαζί μας! Είμαστε φοιτητές που απαιτούμε να σπουδάζουμε στο αντικείμενο που μας αρέσει και όχι όπου βαστάει η τσέπη μας!
  • Απαιτούμε οι φοιτητές που πήραν τη μετεγγραφή τους, να μη χάσουν τα εξάμηνά τους, να πάρουν όλοι κανονικά συγγράμματα! Να γίνουν κανονικά δεκτοί σε σεμινάρια και εργαστήρια!».
ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με αφορμή την αθώωση των 12 διωκόμενων φοιτητών του Φυσικού

Αθωώθηκαν οριστικά οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διώκονταν από το 2011 για κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει ο σύλλογός τους. Με αφορμή την αθώωσή τους, το Τομεακό Συμβούλιο ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«H αθώωση των 12 φοιτητών του Φυσικού είναι μία αυτονόητη δικαίωση του αιτήματος των φοιτητικών συλλόγων, απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πάλης του φοιτητικού κινήματος, προσπάθεια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που προωθούν τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να το βάλουν στην άκρη, να το φέρουν στα μέτρα τους.

Για εμάς αυτοί οι 12 φοιτητές ήταν πάντα "αθώοι"!

Η προσπάθεια διοικήσεων και κυβέρνησης να περιθωριοποιηθεί και να στιγματιστεί στη συνείδηση των φοιτητών η δράση των συλλόγων έπεσε στο κενό! Η εδώ και έξι χρόνια στήριξη των φοιτητών με συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες μορφές έκρινε ένοχους τους ίδιους που προωθούν τις κατευθύνσεις εκείνες και τότε και σήμερα βάζουν εμπόδια στις σπουδές μας και τσακίζουν τη ζωή μας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά ποινική δίωξη για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση του συλλόγου που διεκδικούσε το αυτονόητο: Να μπορέσουν οι φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα της εξεταστικής του Σεπτέμβρη του 2011 που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κατάληψης που πραγματοποιούταν από τους φοιτητικούς συλλόγους στην Κρήτη, όπως και από πολλούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο που είχε κατατεθεί τότε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, είναι τεράστιες αφού συνεχίζει να υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ήταν και η αιτία των τότε κινητοποιήσεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Ειδικά σήμερα, 6 χρόνια μετά, έχει ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα η ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ μέσα από τον "ενιαίο χάρτη για την Ανώτατη Εκπαίδευση", την αξιοποίησή της προς όφελος του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες, που συνεχίζει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και άλλα πολλά και που συνοδεύεται με την ένταση της καταστολής σε όποιον σηκώνει κεφάλι.

Την ίδια ώρα που συνεχίζει να τσακίζει τις ζωές μας με το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, χτυπάει με τα ΜΑΤ τους εστιακούς φοιτητές που διεκδικούν ένα πιάτο φαγητό, στέλνει τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις των μαθητών στα υπουργεία, ποινικοποιεί όσους κινητοποιούνται ενάντια στους πλειστηριασμούς, χτυπάει τους εργάτες που διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων, χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και με το νέο συνδικαλιστικό νόμο δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να υπάρχει σιγή ιχθύος σε κάθε τόπο δουλειάς, σπουδών.

Καλούμε κάθε φοιτητή να σκεφτεί ότι η ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής από το αστικό κράτος και την κυβέρνηση σημαίνει από τη μία ότι προσπαθεί να επιβάλει την αναίμακτη επιβολή των μέτρων που απαιτούν σήμερα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την κερδοφορία τους, διότι ξέρει ότι αυτό που σήμερα μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο.

Δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα στη ζωή που μας ετοιμάζουν!

Σήμερα αποτελεί όσο ποτέ ανάγκη η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος! Χρειάζεται να ανέβει η ετοιμότητα, η μαζικότητα και η περιφρούρηση των αγώνων μας, η συμπόρευση του φοιτητικού με το ταξικό εργατικό κίνημα, να κερδίσει έδαφος η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης για σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, με δικαιώματα, ενάντια σε αυτούς που μας το στερούν, κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις.

Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε! Συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας, παλεύουμε για σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά με δικαιώματα!», καταλήγει το ΤΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ.

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Με πολλές εκπλήξεις, κέφι και χαρά, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά που διοργάνωσαν, για άλλη μια χρονιά, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, τα παιδιά πέρασαν αξέχαστες στιγμές με τη συνοδεία παιδαγωγών και ψυχαγωγών. Απασχολήθηκαν δημιουργικά στις διάφορες γωνιές που λειτούργησαν στο χώρο, όπως τα εργαστήρια κατασκευών, όπου έφτιαξαν χριστουγεννιάτικη κούκλα και σβούρα και έμαθαν την ιστορία αυτών των παιχνιδιών, μοντελισμού, όπου συναρμολόγησαν και έβαλαν σε λειτουργία διάφορες μηχανές, πειραμάτων χημείας. Επισκέφθηκαν τις γωνιές face painting, lego, σκακιού και άφησαν τη δική τους συνεισφορά στη γωνιά αλληλεγγύης.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που παρουσιάστηκε από την ομάδα «Κόκκινα Αλεξίπτωτα», ενώ τα παιδιά διασκέδασαν και με ομαδικά παιχνίδια και χόρεψαν σε ρυθμούς Ζούμπα.

Η βραδιά έκλεισε με τον αγαπημένο Αϊ - Βασίλη, που μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

MotionTeam

MotionTeam

Διευκρινίσεις για τα πτυχία αποφοίτων

«Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πτυχίων των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά», δηλώνει το υπουργείο Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα για μετατροπή των πτυχίων των αποφοίτων σε πανεπιστημιακού επιπέδου μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οπως σημειώνεται από πλευράς υπουργείου, όσοι εισαχθούν από το 2018 - 2019 στο νέο ίδρυμα, θα αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου. Σε ό,τι αφορά όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από τα δύο ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως «δεν μπορούμε πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους» και θα παραμείνουν ως έχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ