ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Τσακώνονται για το ποιος υπηρετεί πιο «υπεύθυνα» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, τον περασμένο Ιούνη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, τον περασμένο Ιούνη
Με επίκεντρο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εκδηλώθηκε και χτες η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ, με προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να συσκοτιστεί το κοινό πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών εντός του οποίου επιδιώκεται η επίλυση του ζητήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha» Καβάλας, δήλωσε πως «εντός του 2018, με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ», και άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει «εσωτερικές διαδικασίες» και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και κατά τις δεύτερες εκλογές, με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση», δήλωσε, συναίνεση προφανώς πάνω στην κοινή βάση που μοιράζονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου, όπως αυτή υλοποιείται και μέσω της προώθησης των σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κάλεσε τη ΝΔ να τοποθετηθεί «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης». «Να μας πει ποια είναι η δική της θέση (...) να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την ακίδα στο μάτι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι», σχολίασε.

«Καθετί το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», διευκρίνισε ακόμα, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στο μεταξύ, με άτυπο σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε χτες στην Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι «επιβεβαίωσε την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα (...) Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, όπου οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις τού χτες μάς κληροδότησαν».

Συνδέει εκλογές με Σκοπιανό

Νωρίτερα, μιλώντας στον ρ/σ «Real», η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. (...) Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. (...) Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων».

Ζήτημα «δεδηλωμένης» και εκλογών είχε επαναφέρει με αφορμή το Σκοπιανό και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», είπε: «Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μια ενιαία θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ (...) Δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια γνώμη και οι ΑΝΕΛ να έχουν μια διαφορετική γνώμη. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μια ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση. Η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ενιαία πρόταση. Πρόταση που θα βασίζεται στην πλειοψηφία».

Για το ίδιο θέμα, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «H ονομασία της ΠΓΔΜ είναι μείζον ζήτημα και όχι κάποια επιμέρους επιλογή. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της: Ισχύει η γραμμή που έχει διαμορφωθεί περί σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις (erga omnes) ή ισχύουν αυτά που λέει ο ακροδεξιός εταίρος του κ. Τσίπρα; Αναμένουμε τη θέση της κυβέρνησης κι όχι μόνο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μικροκομματικά παιχνίδια, που τόσο αρέσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν χωρούν».

ΠΓΔΜ
Αποχώρηση της «Ενωσης Αλβανών» από την κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αποχώρησε χτες από την κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, το μικρό αλβανικό κόμμα «Συμμαχία Αλβανών» του Ζίγιαντιν Σέλα, που είχε εκλέξει τρεις βουλευτές στις τελευταίες εκλογές.

Η εξέλιξη οδήγησε σε υποβολή παραίτησης από 3 υφυπουργούς και αναμένονται να παραιτηθούν και 8 διευθυντές κρατικών οργανισμών που προέρχονταν από τη «Συμμαχία Αλβανών». Ο αρχηγός της «Συμμαχίας Αλβανών», Ζίγιαντιν Σέλα, χρησιμοποίησε ως αφορμή την παραβίαση της συμφωνίας (μοιρασιά θέσεων) για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ αποφασίζοντας να περάσει στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε να εκπλήσσεται, δηλώνοντας πως ανέμενε την εξέλιξη μετά την άρνηση του Ζ. Σέλα να δεχτεί τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με χαρτοφυλάκιο τις Μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση είχε συγκροτηθεί με συμφωνία της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), που διαθέτει 62 βουλευτές, της «Δημοκρατικής Ενωσης για την Ολοκλήρωση» (DUI της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ) που έχει εκλέξει 10 βουλευτές, και της «Συμμαχίας Αλβανών» που είχε 3 βουλευτές στην 120μελή Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων εκτιμούν ότι δεν διακυβεύεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, επειδή ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη ισάριθμων ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν η όλη υπόθεση σχετίζεται με τις διεργασίες που έχουν σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της χώρας, προκειμένου αυτή να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινή επιδίωξή τους η όποια επίλυση να συνδεθεί με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την αντιπαράθεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ:

«Η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ' όλες τις πλευρές, δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ήταν και είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων και αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα του ΣΥΝ, που φιγουράριζε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, είναι το μόνο κόμμα που εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρη θέση: Σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών».

Νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών

Δύο νομοσχέδια κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, τα οποία αφορούν στην ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών του Λιχτενστάιν και του Αγίου Μαρίνου, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα δύο νομοσχέδια αφορούν στην «κύρωση του τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» του Λιχτενστάιν και του Αγίου Μαρίνου το οποίο, όπως σημειώνεται, «προβλέπει μέτρα ισοδύναμα με τα θεσπιζόμενα στην Οδηγία 2003/48/ΕΚ του Συμβουλίου για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και των κοινών δηλώσεων των συμβαλλόμενων μερών και διατάξεις εφαρμογής». Να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση φέρνει με μορφή νομοσχεδίου τέτοιες διακρατικές συμφωνίες στη βάση Οδηγιών της ΕΕ, υποτίθεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μέτρα που τελικά καταλήγουν στις πλάτες των λαών αφού είναι τουλάχιστον αστείο να γίνεται λόγος για φορολογικούς ελέγχους και περιορισμούς των πολυεθνικών με τα διάφορα απόρρητα (π.χ. τραπεζικά κ.λπ.) που ισχύουν, αλλά και τα προνόμια που παρέχονται στο κεφάλαιο εξασφαλίζοντάς του ουσιαστικά φορολογική ασυλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ