ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στις 28 Γενάρη διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές

Εν αναμονή νέων εξελίξεων

Καθώς συνεχίζονται οι γεωτρήσεις ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ (η κοινοπραξία ΕΝΙ - «Total» άρχισε στις 31 Δεκέμβρη, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται και η γεώτρηση της «ΕxxonMobil»), το ενδιαφέρον για το παζάρι στο Κυπριακό θα μεγαλώσει πάλι, ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 28 Γενάρη (στις 4 Φλεβάρη θα γίνει ο β' γύρος, αν χρειαστεί).

Η πορεία των πιθανών νέων διαπραγματεύσεων για τη διχοτόμηση του νησιού - με τη μία ή την άλλη μορφή - θα καθοριστεί και από τα σχέδια, τις κόντρες αλλά και τους ενδεχόμενους συμβιβασμούς μεγάλων μονοπωλίων, όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Κύπριου ηγέτη στη Σαουδική Αραβία. Στη διάρκειά της, εκφράστηκε και επίσημα το ενδιαφέρον του πετρελαϊκού ομίλου «Saudi Aramco» για την κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών του να διασφαλίσει διαύλους πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις Αναστασιάδη κατά την αναχώρησή του για το Ριάντ, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού, και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις, γιατί θέλουν (σ.σ. οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την "Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία"». Συνέχισε λέγοντας ότι αν οι Τούρκοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας». Στη συνέχεια, ο Κύπριος ηγέτης προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και είπε ότι περιέγραφε «μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς», υποστηρίζοντας ότι απομονώθηκε ένα μέρος των δηλώσεών του για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Πάντως, η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

Το ΑΚΕΛ μίλησε για «μεγάλο ατόπημα Αναστασιάδη», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό «δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη». Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «θα έπρεπε να είχε βρει τη δύναμη να απολογηθεί για το λάθος, αν πρόκειται περί φραστικού λάθους που έχει γίνει».

Το ΔΗΚΟ, μέσω του προέδρου του και υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε πως η δήλωση Αναστασιάδη «είναι επικίνδυνη και απολύτως λανθασμένη», μεταξύ άλλων διχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ και παραχωρεί τη μισή στο ψευδοκράτος.

Η «Συμμαχία Πολιτών» χαρακτήρισε «προκλητική» τη διασύνδεση της «επίλυσης του Κυπριακού με τα ενεργειακά μας» και ζήτησε «άμεση απόσυρση των όσων έχει αποδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μια νέα πορεία στο Κυπριακό με την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για το Κυπριακό».

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι την Κυριακή 7 Γενάρη έχουν προγραμματιστεί «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ετοιμασίες για πιθανές συνομιλίες Βορρά - Νότου

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στη λεγόμενη «γέφυρα της ενοποίησης» στο χωριό Πανμουνγίομ, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

Copyright 2018 The Associated

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στη λεγόμενη «γέφυρα της ενοποίησης» στο χωριό Πανμουνγίομ, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα
Ενδεικτικές της ρευστότητας που διαμορφώνεται σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού είναι οι εξελίξεις που πιθανολογούνται με τη συνάντηση αξιωματούχων από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, αρχικά, με στόχο να συζητηθεί η συμμετοχή βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το Φλεβάρη στη Νότια Κορέα.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιηθεί, μόνο και μόνο το γεγονός ότι συζητιέται, και μάλιστα ως πιθανός προάγγελος ευρύτερων διαπραγματεύσεων μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ, «κινητοποιεί» τα επιτελεία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Επίσης, ενδεικτική είναι και η επαναλειτουργία της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Βορρά - Νότου, που είχε να λειτουργήσει πολύ καιρό.

Η Κίνα καλωσόρισε το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών, μιλώντας για «καλή εξέλιξη», που μπορεί να βοηθήσει στην «εκτόνωση της έντασης στη Χερσόνησο» αλλά και στη «διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Η Ρωσία επίσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχοντας εκφράσει την προθυμία της να συμβάλει ως διαμεσολαβητής «αν οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το επιθυμούν» (να ξεκινήσουν συνομιλίες).

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ αρχικά σχολίασαν διά στόματος Τραμπ ότι «οι κυρώσεις και "άλλες πιέσεις" αρχίζουν να έχουν μεγάλη επίπτωση στη Βόρεια Κορέα», μετά μίλησαν για εξέλιξη που αποτελεί «μπάλωμα», για να καταλήξουν τελικά ότι η πιθανότητα διαλόγου ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα είναι αποτέλεσμα της προθυμίας των ΗΠΑ να «δεσμεύσουν» την «πλήρη "ισχύ" μας εναντίον του Βορρά». Βεβαίως, είχε προηγηθεί στις αρχές της βδομάδας η επισήμανση Τραμπ προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι έχει κι αυτός «πυρηνικό κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του» και ότι «αυτό λειτουργεί!».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εκβιασμοί και σκλήρυνση της κατοχικής βίας

Η τακτική της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος των Παλαιστινίων εκφράστηκε στα μέσα της βδομάδας με την ανάσχεση της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, που αποσκοπούν στο να αναγκάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να καθίσει στο τραπέζι ενός στημένου «διαλόγου», η παλαιστινιακή ηγεσία δηλώνει ότι θα αντισταθεί. Μεταξύ άλλων επιχειρεί συσπείρωση της αλληλεγγύης στον Αραβικό Σύνδεσμο και παράλληλα εντείνει τις διεργασίες ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, προγραμματίζοντας στις 14 Γενάρη έκτακτη σύγκληση του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου στη Ραμάλα. Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας σχετικά στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε «νέο μονοπάτι για την ειρηνευτική διαδικασία Παλαιστινίων και Ισραηλινών», που συμπεριλαμβάνει την υπαγόρευση «λύσεων» στον Παλαιστινιακό λαό, αφήνοντας έξω το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και της επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων. Αφετέρου, διεμήνυσε πως ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοια σχέδια, τονίζοντας ότι «αν δεν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, δεν θα μας βοηθήσει κανείς».

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Παλαιστινιακό λαό, αυξάνοντας τις εφόδους σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης, τις συλλήψεις παιδιών και τη χρήση πυρών σε νεαρούς Παλαιστίνιους που εντείνουν τον αντικατοχικό αγώνα.

Την Τετάρτη, λίγες μέρες μετά την απαγγελία 12 κατηγοριών από ισραηλινό στρατοδικείο σε βάρος της 16χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχεντ Ταμίμι (επειδή πριν από μερικές βδομάδες χαστούκισε Ισραηλινούς στρατιώτες), οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέο έγκλημα, πυροβολώντας θανάσιμα με σφαίρα στο κεφάλι τον 17χρονο μακρινό της ξάδερφο, Μουσάμπ Φιράς Ταμίμι. Ο έφηβος συμμετείχε, μαζί με περίπου άλλους 30 νεαρούς, σε αντικατοχική κινητοποίηση σε χωριό της Δυτικής Οχθης.

Οι ισραηλινές αρχές κλιμακώνουν παράλληλα και τη «βιομηχανία» νόμων που εντείνουν την κατοχή. Βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ προωθούν στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον υπουργό Εσωτερικών την ακύρωση μόνιμης διαμονής Αράβων του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εφόσον κριθεί πως έχουν διαπράξει «ενέργειες» που συνιστούν «παραβίαση της εμπιστοσύνης προς το κράτος του Ισραήλ». Ενώ προωθούν ακόμα ένα νομοσχέδιο, που επιζητεί την επιβολή θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη «δολοφονία Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών».

Με λίγα λόγια, στην περιοχή δημιουργούνται ολοένα και περισσότερο συνθήκες «πυριτιδαποθήκης», στην οποία οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να ανάψει τη σπίθα μιας μεγάλης και πιθανώς ανεξέλεγκτης φωτιάς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πίσω από τους «φανταχτερούς» αριθμούς της απασχόλησης

«Εκρηξη» και επίπεδα ρεκόρ στην απασχόληση δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας (Destatis) για το 2017. Οι απασχολούμενοι στη Γερμανία ανήλθαν (μεσοσταθμικά) το προηγούμενο έτος σε 44,3 εκατ., δηλαδή κατά 638.000 περισσότεροι (1,5% αύξηση) σε σχέση με το 2016. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2007, σημειώνουν ερευνητές της Destatis. Ωστόσο, πίσω από αυτούς τους «φανταχτερούς» αριθμούς, που οφείλονται και στους ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση των επενδύσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, κρύβεται και η άλλη όψη της εκμετάλλευσης, αυτή των ημιαπασχολούμενων, των ανέργων και μάλιστα χωρίς παροχές, των εργαζομένων του ενός ευρώ και των «μίνι τζομπς». Τόσο στους πρώτους όσο και στους δεύτερους στηρίζεται η καπιταλιστική ευημερία της Γερμανίας.

Οι άνεργοι ανέρχονται στα 2,53 εκατ. και το ποσοστό της ανεργίας στο 5,7%. Από αυτούς, μόλις 744.000 έλαβαν παροχές ανεργίας μέσα στο 2017.

Οι εργαζόμενοι με ασφαλιστική κάλυψη ανήλθαν τον Ιούνη του 2017 στα 32,2 εκατ., δηλαδή 722.000 περισσότεροι από πέρυσι (2,3% αύξηση). Ετσι, στην ισχυρή και «ευημερούσα» Γερμανία, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση αποτελούν μεν το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού (72,6%), όμως υπάρχουν και πάνω από 10 εκατ. ανασφάλιστοι ή εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Ενδεικτικά οι γνωστοί «mini jobbers» (ανασφάλιστη, περιορισμένη και προσωρινή εργασία) ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 4,8 εκατ. Μάλιστα αν σε αυτούς υπολογιστούν και οι «εργαζόμενοι του ενός ευρώ», ο αριθμός ανέρχεται στα 5,4 εκατ. (Ινστιτούτο Ερευνών της Αγοράς Εργασίας - ΙΑΒ).

Μέρος του υψηλού ποσοστού απασχόλησης μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται με μερική απασχόληση σε σχέση με πριν από 20 ή 30 χρόνια. Ετσι, μια δραστηριότητα μπορεί να διανεμηθεί μεταξύ πολλών εργαζομένων. Οπως σημειώνει το ΙΑΒ, για το 2018 αναμένονται 10,6 εκατ. εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και 24,5 εκατ. πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης στη Γερμανία είναι σχεδόν στο 40%, δηλαδή υψηλότερο από ποτέ.

«Ετσι, η ευελιξία της γερμανικής αγοράς εργασίας συνέβαλε στο γεγονός ότι η θριαμβευτική πρόοδος των μηχανών δεν οδήγησε σε νέα μαζική ανεργία», σημειώνει το Ινστιτούτο κι ας οδήγησε σε «στρατιές» ημιαπασχολούμενων που δεν μπορούν να ζήσουν από μια δουλειά και είναι πάμφθηνοι για τους εργοδότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ