ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Να απελευθερωθεί η Αχέντ Ταμίμι

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σωματεία, νέοι εργαζόμενοι και φοιτητές από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και στηρίζουν τη Διεθνή Καμπάνια της Επιτροπής Νέων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, απαιτώντας την απελευθέρωση της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Θυμίζουμε ότι η 16χρονη φυλακίστηκε πριν από δυο βδομάδες επειδή διαπληκτίστηκε με κατοχικό στρατιώτη, που πριν συμμετείχε σε εισβολή στο χωριό της, όπου χτυπήθηκε ένας εξάδελφός της.

Στην Καμπάνια συμμετέχουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που συλλέγει υπογραφές.

Με ένα βίντεο που επιμελήθηκε το ΠΑΜΕ (μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του www.pamehellas.gr και στο www.youtube.com/watch?v=RUQ8BNTHYrc), καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και την καταδίκη της ισραηλινής βαρβαρότητας, που ενισχύεται από την πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διευρύνει τις σχέσεις με το κράτος - θύτη όλης της περιοχής.

Το ΠΑΜΕ σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει:

«Σύμφωνα με στοιχεία των παλαιστινιακών οργανώσεων, 350 ανήλικοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν φυλακισμένοι στο Ισραήλ το Δεκέμβρη, ενώ πάνω από 8.000 παιδιά από την Παλαιστίνη έχουν συλληφθεί και περάσει από ισραηλινά στρατοδικεία από το 2000. Σε αυτά τα στρατοδικεία το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον των Παλαιστινίων αγγίζει το 100%!

Το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, που εξοντώνει έναν ολόκληρο λαό, δεν διστάζει να φυλακίζει μικρά παιδιά μόνο και μόνο επειδή υπερασπίζονται τα σπίτια τους. Εχοντας αποθρασυνθεί από τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την πάγια τακτική των "ίσων αποστάσεων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ισραήλ κλιμακώνει τον αυταρχισμό και την επιθετικότητά του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Η φυλάκιση της 16χρονης Παλαιστίνιας είναι επίθεση ενάντια σε κάθε νέο που αγωνίζεται για το δικαίωμά του στη μόρφωση, στη δουλειά. Είναι επίθεση στο δικαίωμα κάθε νέου να ζει στον τόπο του, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι!».

  • Δελτία Τύπου με αίτημα την άμεση απελευθέρωση της Παλαιστίνιας αγωνίστριας εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες φοβέρες Τραμπ προς Παλαιστίνιους με όπλο τα «δολάρια»...

ΝΤΑΒΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Νέες απειλές για επιπρόσθετη παρακράτηση της αμερικανικής οικονομικής «βοήθειας» προς την Παλαιστινιακή Αρχή εκτόξευσε χτες το απόγευμα, από το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ισχυρίστηκε ότι έχει για τους Παλαιστίνιους «μία σπουδαία πρόταση», αλλά προηγουμένως θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους Ισραηλινούς και να δείξουν το «σεβασμό» που δεν έδειξαν πριν από λίγες μέρες, αρνούμενοι να συναντηθούν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. «Το δυσκολότερο ζήτημα αυτών των συζητήσεων ήταν η Ιερουσαλήμ. Αποσύραμε την Ιερουσαλήμ (από τις διαπραγματεύσεις), επομένως δεν χρειάζεται πλέον να το συζητάμε. Εχουμε μια ειρηνευτική πρόταση. Είναι μια εξαιρετική πρόταση για τους Παλαιστίνιους (...) θα δούμε τι θα συμβεί», συνέχισε ο Τραμπ. «Οι Ισραηλινοί θέλουν την ειρήνη και ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη. Αν το επιθυμούν, σε τελική ανάλυση όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι», κατέληξε.

Πριν τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι «καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Λίγη ώρα αργότερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς ότι διαδίδει «εξοργιστικές θεωρίες συνωμοσίας» και ότι «βγάζει ομιλίες γεμάτες μίσος και συνομιλίες που δεν μας οδηγούν πουθενά». Η ίδια αμφισβήτησε τον Αμπάς, λέγοντας πως «δεν θα κυνηγήσουμε μία παλαιστινιακή ηγεσία που δεν διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ειρήνη».

Η αντίδραση των Παλαιστινίων

Απάντηση στις νέες πιέσεις των ΗΠΑ έδωσε η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), τονίζοντας: «Το να αρνηθείς να συναντήσεις τον καταπιεστή σου δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού, είναι ένδειξη αυτοσεβασμού».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, απέρριψε επίσης κάθε διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, όσο οι Αμερικανοί δεν αναθεωρούν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με φόντο τις κόντρες για το πλαίσιο έναρξης μίας ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις βάρβαρες επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού. Χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες χτύπησαν με σφαίρα στο λαιμό έναν 16χρονο μαθητή στο χωριό Μπούρμπκα, έξω από τη βορειοδυτική πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ο έφηβος μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις για την τουρκική επέμβαση

Αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο προκαλούν οι συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων ενόπλων στο Αφρίν, ιδιαίτερα μετά τις απειλές της Αγκυρας να διευρύνει τις επιθέσεις και στο Μάνμπιτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις έντονες αντιδράσεις ισχυρών συμμάχων της Τουρκίας, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, φαίνεται πως προκαλεί, όσο περνούν οι μέρες, η δεύτερη τουρκική χερσαία επέμβαση στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας ενάντια σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG.

Χτες, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε την πραγματοποίηση συζήτησης στο ΝΑΤΟ για τις «συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία», με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις μάχες στην περιοχή. Τόνισε πως συνεργάζεται με τη Γαλλία «για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων». Επισήμανε πως η Τουρκία «δεν θα πρέπει να ριψοκινδυνεύσει την πραγματική ευκαιρία» που δίνεται τώρα για την πραγματοποίηση συνομιλιών που θα οδηγήσουν «σε πολιτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία». Ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται η αναβάθμιση των γερμανικών αρμάτων μάχης «Λέοπαλντ» που έχουν πωληθεί στην Τουρκία και οι συζητήσεις για την πώληση γερμανικού στρατιωτικού υλικού στην Αγκυρα. «Είναι σαφές για την κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται να εξάγουμε στρατιωτικό εξοπλισμό σε περιοχές με εντάσεις και ότι δεν θα το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση.

Οι πιέσεις του Βερολίνου για «συζήτηση» στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν χτες βράδυ την αντίδραση του γενικού γραμματέα της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία. Ολες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αμύνονται αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό και μετρημένο τρόπο». Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Παράλληλα, οι κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας με αφορμή τη χερσαία επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφρίν συνεχίστηκαν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι Πρόεδροι αμφοτέρων των χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν. Εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου αμφισβήτησε την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Λευκός Οίκος και στην οποία υποστηριζόταν πως ο Πρόεδρος Τραμπ «εξέφρασε ανησυχία» για τις συγκρούσεις στο Αφρίν της Συρίας επειδή διακυβεύουν τους κοινούς στόχους για τη Συρία και πως κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του «να μειώσει και να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες» στην περιοχή. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκφράζονταν ανησυχίες και για την «καταστροφική και εσφαλμένη ρητορική από την Τουρκία», πράγμα που αμφισβήτησε η Αγκυρα. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε να μην αναληφθεί «οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις», ενόψει των τουρκικών σχεδίων για επέκταση των επιθέσεων και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου υπάρχουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις...

Αίσθηση προκάλεσε αργότερα η δήλωση του συμβούλου Εσωτερικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, Τομ Μπόσερτ, στο Νταβός της Ελβετίας πως η Τουρκία θα ήταν καλό να αποσυρθεί «από μόνη της» από το Αφρίν της Συρίας.

Εντονες οι αντιδράσεις της Αγκυρας

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα. «Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά μια κλιμάκωση της βίας» στο Αφρίν, αλλά έκανε λόγο για «την ανάγκη να περιοριστεί η διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης», ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «η χώρα του δεν παρέχει πλέον όπλα (στις YPG) και δεν πρόκειται πλέον να τους παράσχει όπλα στο μέλλον».

Εντονη ήταν χτες και η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ΗΠΑ, είπε πως είναι «απαράδεκτο» μία χώρα να υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις» αντί να προστατεύσει τα σύνορα του ΝΑΤΟ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να επικρατήσει κατά μήκος των συνόρων μας, μήκους 1.350 χλμ.», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε με στρατιωτική περιβολή στην τουρκο-συριακή μεθόριο διαβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG θα συνεχιστούν «έως επιτευχθεί το (προσδοκώμενο) αποτέλεσμα» και ότι στόχος της επιχείρησης είναι «να καθαρίσει το Αφρίν από τους τρομοκράτες» και να επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας να επαναπατριστούν...

Ενδοσυριακές συνομιλίες στη Βιέννη

Μέσα σε αυτό το κλίμα όξυνσης, ξεκίνησαν χτες στη Βιέννη οι διήμερες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο Ντε Μιστούρα συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει τη συζήτηση «καλή». Ακολούθησε η συνάντηση του Ντε Μιστούρα με αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Νασρ Χαρίρι, χωρίς να ανακοινωθεί άμεσα αποτέλεσμα...

Προετοιμασίες για «Συριακό Κογκρέσο» στο Σότσι

Στη Ρωσία, την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, δήλωσε ότι απεστάλησαν προσκλήσεις σε πάνω από 1.600 Σύρους προκειμένου να συμμετάσχουν στο «Συριακό Εθνικό Κογκρέσο» που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι από τις 29 έως τις 31 Γενάρη. Ερωτηθείσα εάν θα συμμετάσχουν οργανώσεις Κούρδων της Συρίας απάντησε ότι μένει εκείνοι να αποφασίσουν εάν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Πάντως, διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του Κούρδου ανώτερου αξιωματούχου στη βόρεια Συρία, Μποντράν Τζία Κουρντ, μετέδωσαν πως η κουρδική αντιπροσωπεία δεν θα μεταβεί στο Σότσι, επειδή «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τερματισμό του πολέμου όσο συνεχίζεται η τουρκική επίθεση στο Αφρίν».

Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η χτεσινοβραδινή έκκληση των κουρδικών αρχών της αυτόνομης περιφέρειας Αφρίν στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπιστεί τα σύνορα της περιοχής με την Τουρκία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ