ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
Σελ. /24
Απολογισμός

Απολογισμό της τρίχρονης θητείας του στην κυβέρνηση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα μακροσκελές κείμενο 800 λέξεων. Σ' αυτό διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μεταξύ άλλων να ανακτήσει η χώρα το χαμένο της κύρος, ανάταξη του κοινωνικού κράτους, μέριμνα για κοινωνική δικαιοσύνη για τους ασθενέστερους και αποκλεισμένους, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αύξηση και δικαιότερη θεσμοθέτηση των οικογενειακών επιδομάτων, σχολικά γεύματα, αύξηση των θέσεων για την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία, πρόσβαση όλων των ασθενών σε μια δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Εμείς θα συμπληρώναμε μερικές σελίδες ακόμα με όλα τα μέτρα και τους νόμους που πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει άμεσα και έμμεσα το κεφάλαιο, είτε μιλάμε για αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές, είτε για ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μέσα από αναπτυξιακούς νόμους, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθερώσεις» και άλλα. Θα τους συνιστούσαμε μάλιστα να βάλουν τη μία λίστα δίπλα στην άλλη, ως αλληλοσυμπληρούμενες: Από τη μια βυθίζουν το λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια, με τα μέτρα για τη στήριξη του κεφαλαίου, και από την άλλη νομοθετούν ψευτοπαροχές και δομές διαχείρισης και διαμοιρασμού της φτώχειας, πλέκοντας μάλιστα με πολλές αόρατες «κλωστές» νέους και ισχυρότερους μηχανισμούς χειραγώγησης του λαού. Αυτός είναι ο πραγματικός απολογισμός της κυβέρνησης και δεν χρειάζεται περισσότερες από 50 λέξεις...

Επικίνδυνοι...

«Αυτό που είδαμε στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν μόνο μια αντίδραση για το θέμα της FYROM. Ηταν μια συνολική αντίδραση απέναντι στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και στην κατάσταση που υπάρχει...». Τα παραπάνω ισχυρίστηκε ο Π. Λαφαζάνης σχετικά με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας ότι η ΛΑΕ, όπως και άλλες δυνάμεις όλων των αποχρώσεων, δεν χάνει την ευκαιρία να ψαρέψει σε «θολά νερά». Δεν είναι πρωτάρηδες άλλωστε. Είναι εξασκημένοι, από τις αλησμόνητες «πλατείες» των αγανακτισμένων, όπου διαδήλωναν «αντιμνημονιακά» (ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ τότε) κοντά σε φασίστες και άλλες ακροδεξιές ομάδες. Ετσι, ο Π. Λαφαζάνης είδε στη Θεσσαλονίκη κόσμο που «βρήκε ευκαιρία μέσα από το θέμα της FYROM να διαμαρτυρηθεί, να βγάλει την οργή του...». Από κοντά και η Ζ. Κωνσταντοπούλου, που διαδήλωσε στη Θεσσαλονίκη και μετά έγραψε ότι είναι «μαζί με όσους αγωνιούν ότι η χώρα παραδίδεται κομμάτι - κομμάτι από τους προδότες»...

... καιροσκοπισμοί

Τοποθετήσεις όπως οι παραπάνω είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, που προσπαθεί να διαφημίσει ως προοδευτική τάχα την «κοσμοπολίτικη» αντίληψή της για τα Βαλκάνια, σε αντιπαραβολή με τον πόλο του εθνικισμού. Ταυτόχρονα, εκτός από ενδεικτικές του εύρους των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη, δείχνουν ότι αυτοί οι μάστορες του καιροσκοπισμού, που κυβέρνησαν ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν δισταγμούς. Σαν γνήσιοι σαλτιμπάγκοι, άλλοτε «φλερτάρουν» με τον εθνικισμό και άλλοτε κηρύττουν υπέρ του κοσμοπολιτισμού, επιβεβαιώνοντας τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσά τους και ότι είναι πάντα διαθέσιμοι για να αποπροσανατολίσουν και να εγκλωβίσουν (όσο περνάει από το χέρι τους) το λαό σε ακίνδυνα για το σύστημα μονοπάτια.

Δύο κόσμοι

Η προεπαναστατική Ρωσία κατείχε την 1η θέση στην Ευρώπη στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών. Ο πληθυσμός μαστιζόταν συνεχώς από επιδημίες ευλογιάς, χολέρας, πανούκλας, εντερικών μολύνσεων, εξανθηματικού τύφου, ελονοσίας κ.λπ. Το 1912, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 13 εκατ. άτομα είχαν προσβληθεί από επιδημικές ασθένειες και η παιδική θνησιμότητα ήταν 268,6 τοις χιλίοις. Στην ΕΣΣΔ, το 1974 η παιδική θνησιμότητα πέφτει κάτω από 20 τοις χιλίοις, η γενική θνησιμότητα μειώθηκε σε 9,3 τοις χιλίοις, από 29,1 τοις χιλίοις που ήταν το 1913. Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, που ξεκίνησε με Διάταγμα της κυβέρνησης το 1919, η ασθένεια εξαλείφτηκε τελείως το 1936 - 1937. Μάλιστα, στην 70ή επέτειο της Επανάστασης υπήρχε η εξής διαπίστωση: «Στην ΕΣΣΔ έχουν εξαλειφθεί ασθένειες όπως η πανώλη, η ευλογιά, οι παρασιτικοί τύφοι και άλλες επικίνδυνες μεταδοτικές αρρώστιες». Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διότι τώρα τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 1.200, καθώς η ξεχασμένη εδώ και χρόνια αρρώστια αναβιώνει ως επιδημία, αντανακλώντας τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος Υγείας που χτίζεται με τα υλικά της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της ατομικής ευθύνης. Τόσα χρόνια μετά τις ανατροπές, η σύγκριση ανάμεσα στα δύο συστήματα, τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, επιβεβαιώνει την ανίκητη υπεροχή του δεύτερου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1500 Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1699 Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς σφραγίζει τη λήξη του αυστρο-οθωμανικού πολέμου (1683 - 1699). Η Συνθήκη αυτή σήμαινε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας σε μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης και την άνοδο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

1821 Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα και στη διάρκεια της οποίας ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρεία η έναρξη της Επανάστασης. Ακολούθως ο Παπαφλέσσας βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις ή ακόμα και την άρνηση πολλών κοτζαμπάσηδων να συμμετάσχουν. Ομως, η δυναμική που είχε αναπτύξει η Φιλική Εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατέστη εφικτό να ανακοπεί.

1821 Αρχίζει στο Λάιμπαχ (τη σημερινή Λιουμπλιάνα) το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, το οποίο κατέληξε στις 12 Μάη με τη διακοίνωση πως «οι Ηγεμόνες (...) θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, πάσαν υποτιθέμενην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην διά κινήματος ή ανοικτής βίας».

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

1895 Πεθαίνει ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος.

1920 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε Κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1924 Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1924 Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη επαναστάτη, 5 μέρες μετά το θάνατό του.

1925 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

1934 Συνέρχεται στη Μόσχα το 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), που διήρκησε έως τις 10/2. Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι μέσα από την επιτυχή εκπλήρωση του πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου η ΕΣΣΔ μετατράπηκε από χώρα καθυστερημένη και αγροτική σε ισχυρή βιομηχανική και κολχόζνικη δύναμη, ενώ ενέκρινε και το δεύτερο Πεντάχρονο Πλάνο.

1936 Βουλευτικές εκλογές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έλαβε 73.411 ψήφους (5,76%) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Οι βενιζελικοί έλαβαν 43,86%, οι αντιβενιζελικοί 47,33% και το Αγροτικό Κόμμα του Σοφιανόπουλου 1,02%.

1939 Οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, το πιο ισχυρό προπύργιο της Δημοκρατικής Ισπανίας. Τρεις μήνες αργότερα θα πέσει και η Μαδρίτη.

1942 Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1944 Πραγματοποιείται μεγάλη απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων στην Αθήνα με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων και την παύση της τρομοκρατίας.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός ξεκινά μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσης της 4ης Γερμανικής Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία, που θα ολοκληρωθεί 2 μήνες αργότερα με την πλήρη συντριβή της.

1945 Γεννιέται η Βρετανίδα μουσικός Ζακλίν ντι Πρε.

1950 Τίθεται σε ισχύ το πρώτο Σύνταγμα της Ινδίας. Η Ινδία γίνεται Δημοκρατία με πρώτο Πρόεδρο τον Ρατζέντρα Πράσαντ.

1990 Πεθαίνει ο Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος Λιούις Μάμφορντ.

2003 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αθλητής του ύψους Βαλέρι Μπρούμελ (αργυρός Ολυμπιονίκης το 1960 και χρυσός το 1964).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ