ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Οι δηλώσεις Μέρκελ πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων
Οι δηλώσεις Μέρκελ πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι επίσημες διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με τη «δυναμική» της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην ΕΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD.

Ζητούμενο για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση - όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και από τις συνεχείς παρεμβάσεις επιχειρηματικών και εργοδοτικών ενώσεων - είναι να δοθεί νέα ώθηση στην «ευημερούσα» καπιταλιστική οικονομία, χωρίς καμία παροχή στο λαό από τα τεράστια πλεονάσματα του προϋπολογισμού, με απέραντη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και μείωση του εργασιακού «κόστους», με τεράστιες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές για το κεφάλαιο και σκληρό παζάρι για τη θέση του γερμανικού κεφαλαίου σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Μάλιστα, βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες θεωρούν πως δεν πρέπει να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός με «κάθε κόστος» και μερίδα του κεφαλαίου προκρίνει μια μειοψηφική κυβέρνηση της Αγκ. Μέρκελ ως «καλύτερη λύση».

Οπως δήλωσε πριν από την έναρξη της πρώτης συνάντησης η υπηρεσιακή καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, σε ένα νέο συνασπισμό με το SPD θέλει να θέσει τη «μελλοντική ώθηση της Γερμανίας». Πρόκειται τώρα για «μια νέα δυναμική για τη Γερμανία» και «όχι μόνο για μια επανεκκίνηση της Ευρώπης», ενώ εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξη αλλά και πολύ αποφασισμένη» για τις συνομιλίες.

Στις «εντατικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ενωση» για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς. Στόχος των Σοσιαλδημοκρατών είναι «να καταστήσουν τη Γερμανία πιο δίκαιη στο εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο να γίνει ξανά ηγετική δύναμη στην ΕΕ». Τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» είναι οι γνωστές σοσιαλδημοκρατικές «σάλτσες» και αφορούν σε μικροβελτιώσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη ζωή του γερμανικού λαού, αλλά προτάσσονται από το SPD για να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη (τρίτη) συγκυβέρνηση με τη Χριστιανική Ενωση και να αποσπάσει την έγκριση των μελών του κόμματος. «Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ, απαιτείται μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή Γερμανία», πρόσθεσε αναφερόμενος στον οξυμένο παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν έως τις 8 Φλεβάρη, δήλωσε ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Στην πρώτη συνάντηση συζητήθηκε η διαδικασία και η δομή των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, θα γίνει ένας γύρος συνομιλιών με τους 15 κορυφαίους διαπραγματευτές των τριών κομμάτων και έπειτα θα αρχίσουν οι εργασίες των 18 ομάδων ανά θεματική ενότητα.

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης»

Εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα έλαβε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Χουσεΐν Ουζγκιουργκιούν, αν και είναι μεγάλες οι πιθανότητες, στο τέλος, αυτό να μη συμμετάσχει στο επόμενο «κυβερνητικό» σχήμα.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΕ ήρθε πρώτο με 35% στις «εκλογές» που έγιναν στις 7 Γενάρη στα Κατεχόμενα για τα νέα μέλη της «Βουλής». Ακολουθούσαν, στη δεύτερη θέση το (σοσιαλδημοκρατικό) Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) με 21%, το (νεοσύστατο, κεντρώο) Κόμμα του Λαού με 17%, το Δημοκρατικό Κόμμα (του Σερντάρ Ντενκτάς, που συμμετείχε μέχρι πρότινος στην «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ) με 8%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) με επίσης 8% κ.τ.λ.

Μέχρι και χτες, είχαν γίνει πάνω από τέσσερις επαφές μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων ΡΤΚ, Κόμμα του Λαού, Δημοκρατικό Κόμμα και ΚΚΔ, με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία, αφού γι' αυτήν με το (πρώτο σε ποσοστά και ψήφους) ΚΕΕ υπήρχαν δυσκολίες. Μάλιστα, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι επαφές έχουν προχωρήσει μέχρι και σε «μοιρασιά» υπουργείων. Αρκετοί σχολίαζαν το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης» από τα τέσσερα συγκεκριμένα κόμματα ως ενδεικτικό της ετοιμότητας για επανέναρξη συνομιλιών για «λύση» του Κυπριακού, με σημαντικές διαθέσεις να συνεχιστεί το παζάρι, ανάλογα φυσικά και με τα ανταλλάγματα που και οι άλλες πλευρές είναι διαθέσιμες να διαμορφωθούν.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η ηγεσία του ΚΕΕ και ο ίδιος ο Οζγκιουργκιούν έχουν επικρίνει τη μορφή της ομοσπονδιακής «λύσης», προκρίνοντας και «σχέδια Β'», με διάφορες άλλες «εναλλακτικές» για τη διχοτόμηση του νησιού, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε άμεση συνάρτηση φυσικά με την τακτική που προτάσσει η τουρκική αστική τάξη για να προστατέψει τα στρατηγικά της συμφέροντα σε όλη την περιφέρεια.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ΚΕΕ μίλησε για «πολιτικό πραξικόπημα» εναντίον του κόμματός του και υποστήριξε ότι η νέα «κυβέρνηση» (εφόσον σε αυτή δεν πάρει μέρος το κόμμα του) δεν θα έχει την ανταπόκριση του λαού. «Δε φοβόμαστε», πρόσθεσε, «να είμαστε στην αντιπολίτευση, μια προβληματική συμμαχία θα φέρει ζημιές».

ΚΙΝΑ
Ετοιμότητα για εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας και ειδικός απεσταλμένος για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, Κονγκ Σιανιού, χαρακτήρισε χτες «σύνθετους» τους λόγους για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ. «Ανεξάρτητα από το αν έχω επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα, δεν θα αλλάξει ποτέ η δέσμευση της Κίνας για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου», επισήμανε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για να συμμετάσχει βορειοκορεατική αποστολή στους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - που θα γίνουν στη Νότια Κορέα - αναζωπύρωσε και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για νέα παζάρια γύρω από τη Χερσόνησο. Ενδεικτικές ήταν και οι εκκλήσεις της Πιονγιάνγκ για «επανένωση» της Χερσονήσου, μακριά και χωρίς την παρέμβαση «εξωτερικών δυνάμεων».

Οι όποιες εξελίξεις υπάρξουν γύρω από τη Χερσόνησο συνδέονται άμεσα και με ευρύτερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που προχωρούν στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακά συμφέροντα, πρώτα από όλα από ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, κονταροχτυπιούνται, στο φόντο της συνεχιζόμενης ανησυχίας για τη διεθνή οικονομία.

Ο «πολικός δρόμος του μεταξιού»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κίνα έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τη βίβλο για την «Πολιτική της Κίνας για την Αρκτική», με την οποία ουσιαστικά συνδέει την Αρκτική με τον «πολικό δρόμο του μεταξιού». Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει το ενδιαφέρον των κινεζικών μονοπωλίων για την κρίσιμη αυτή γεωστρατηγικά περιοχή του πλανήτη, σημειώνοντας ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στην Αρκτική αποτελούν σημαντική εγγύηση για όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή και εξυπηρετούν το ουσιαστικό συμφέρον όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας».

Στην Τουρκία η ΥΠΕΞ της Αυστρίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτική των σύνθετων παζαριών που στήνονται μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι η επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα η Κάριν Κνάισλ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, δηλαδή μιας από τις χώρες που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής απέναντι στην Τουρκία, ζητώντας συστηματικά και ευθέως τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Κνάισλ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος - σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ - υποστήριξε ότι «συμφωνήσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας... θα ήταν πιο ευεργετικό να μιλάμε απευθείας ο ένας με τον άλλο και να σταματήσουμε να επικοινωνούμε μέσω του Τύπου».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις Κνάισλ: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε ορισμένες διαφωνίες μεταξύ μας. Δεν είναι μυστικό (...) αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά θέματα μεταξύ Βιέννης και Αγκυρας που μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ήρθα εδώ (στην τουρκική πρωτεύουσα)...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ